ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Επάνοδος στην «κανονικότητα» με χαράτσια παλιάς και νέας κοπής

Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» συνθέτουν μεταξύ άλλων το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021 - 2025, που καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να το καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών και τα νέα διογκωμένα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και μια σειρά από άλλους φόρους στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από το 2022 θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που δημοσιοποιήθηκαν στο ΦΕΚ.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά και πάνω από 200% σε όσες τώρα θα ενταχθούν από το 2022. Ολα αυτά ως «κρίκος» για την κλιμάκωση συνολικά της φοροαφαίμαξης, εξ ου και μικρή αξία έχουν και οι νέες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ότι «οι όποιες μεταβολές και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφερθούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών», και οι ισχυρισμοί ότι «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων».

Αλλωστε, οι αντικειμενικές τιμές, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, αλλά και για τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά. Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.

«Προικιά» για τους ομίλους, τη «νύφη» οι λαοί

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σπεύδει σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές με την επανέκδοση κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας. Η σχετική δημοπρασία αναμένεται να διενεργηθεί σήμερα ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους ομίλους BNP Paribas, Deutsche Bank, «Goldman Sachs», HSBC, «JP Morgan» και «Nomura».

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε έκθεση για το κρατικό χρέος αναφέρει ότι οι εκταμιεύσεις μέσω του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου περιόδου 2021 - 2027, καθώς και του Μηχανισμού Ανάκαμψης της ΕΕ, «αναμένεται να συμβάλουν στην καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το 2021, λόγω των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης».

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει μπαράζ από εκδόσεις ομολόγων για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση του πακτωλού με τις ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Χτες άλλωστε η Κομισιόν με ανακοίνωσή της πρότεινε ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ, που θα συμπληρώσει τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, να είναι ύψους 167,8 δισ. ευρώ για το 2022, με «προτεραιότητα στις πράσινες και ψηφιακές δαπάνες», ώστε να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Από αυτά, πάνω από 118 δισ. θα κατευθυνθούν ως επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 53 δισ. για την ΚΑΠ, 36,5 δισ. για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή, 14,8 δισ. «για τη στήριξη των εταίρων και των συμφερόντων της ΕΕ στον κόσμο», 13,1 δισ. για την έρευνα και την καινοτομία και 5,5 δισ. ευρώ για «ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις».

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μίλησε για «πρωτοφανή επίπεδα χρηματοδοτικής στήριξης για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης από τις υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις (...) Θα επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα της Ευρώπης και στον εκσυγχρονισμό της μέσω της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η επαναφορά της Ευρώπης σε ορθή τροχιά, η επιτάχυνση της ανάκαμψής της και η προετοιμασία της για το μέλλον αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας».

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από αυτή των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αλλωστε, όπως λέγεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου, «το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022 περιλαμβάνει δαπάνες στο πλαίσιο του NextGenerationEU (Ταμείο Ανάκαμψης), που θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές, και τις δαπάνες που καλύπτονται από τις πιστώσεις έως τα ανώτατα όρια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους», όπως λέγονται τα χαράτσια «νέας κοπής».

Παζάρια για το μείγμα νομισματικής πολιτικής

Υποχώρηση 1,3% σε ετήσια βάση κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης και 1,2% συνολικά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η Γιούροστατ, στη Γερμανία καταγράφηκε πτώση 3,1%, στην Ιταλία 0,8%, στην Ισπανία 4,3%. Στην ελληνική οικονομία, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και από την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση διαμορφώθηκε σε 2,3%. Αντίθετα, ανάκαμψη 1,2% εμφανίστηκε στη Γαλλία.

Σε αυτό το φόντο, αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στο ύψος του - και για όσο διάστημα χρειαστεί - θα διατηρηθεί και το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η επανεμφάνιση πληθωριστικών τάσεων αναζωπυρώνει την ενδοαστική συζήτηση αλλά και τις αντιθέσεις γύρω από τη νομισματική πολιτική ειδικότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής απόσυρσης των διευκολυντικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κρίσης. Πάντως, τα επιτελεία της ΕΚΤ εκτιμούν ότι οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν κατά βάση «πρόσκαιρο και συγκυριακό» χαρακτήρα, καθώς οι τιμές της Ενέργειας (πετρέλαιο κ.ά.) μετά την περσινή ραγδαία υποχώρηση, επανέρχονται πλέον στα «συνήθη επίπεδα», που βέβαια θα φορτωθούν με αυξήσεις και χαράτσια κι αυτά στους λαούς.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κούβας

Ενα ακόμα απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που θέτει στο στόχαστρο την Κούβα και τον λαό της με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Γνωστή ομάδα αντιδραστικών ευρωβουλευτών σε διασύνδεση με συμφέροντα των ΗΠΑ μεθόδευσε άλλη μια συζήτηση σκοπιμότητας με ψήφισμα σε βάρος της Κούβας, που το Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό της ΕΕ έσπευσε να υλοποιήσει.

Συνιστούν μέγιστη πρόκληση τα γνωστά προσχήματα περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" από τις ΗΠΑ, τις ΜΚΟ και τα ενεργούμενά τους για να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Μιλούν αυτοί που επιβάλλουν για δεκαετίες εμπάργκο σε βάρος της Κούβας και άλλες 240 κυρώσεις, που διατηρεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, στερώντας τα στοιχειώδη από τον κουβανικό λαό.

Μιλούν αυτοί που ευθύνονται για την κατάρρευση των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, με εκατομμύρια νεκρούς, ενώ η Κούβα σε συνθήκες αποκλεισμού προστάτεψε την υγεία του λαού της, σημείωσε μεγάλη πρόοδο στα εμβόλια, σε άλλα ιατρικά μέσα, διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα κρούσματα και θύματα, έχει υποδειγματική συμβολή στην καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως.

Καταδικάζουμε το απαράδεκτο ψήφισμα σε βάρος του κουβανικού λαού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κούβα και στον λαό της, απαιτούμε την άρση του βάρβαρου αποκλεισμού των ΗΠΑ και όλων των μέτρων σε βάρος της».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κρίκος στην κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης του λαού οι νέες αντικειμενικές

Σε ανακοίνωσή του για τις νέες αντικειμενικές αξίες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οδηγούν σε αλματώδεις αυξήσεις σε πολλές λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και της χώρας, είναι ένας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων.

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζεται μόνο στο εργαλείο των αντικειμενικών αξιών, με τη ΝΔ να αναμασά τον περιβόητο "εξορθολογισμό", φέρνοντας κραυγαλέα παραδείγματα ως επιχειρήματα, και τον ΣΥΡΙΖΑ να στηλιτεύει τη "χρονική στιγμή" που επέλεξε η κυβέρνηση, συγκαλύπτει τον ίδιο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας των ακινήτων συνολικά. Συγκαλύπτει το ίδιο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική φορολογεί δυσβάσταχτα τη λαϊκή κατοικία, αφήνοντας αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου, και επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές που μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών πρόσφατα.

Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική στα ακίνητα και γενικότερα δεν χωράει βελτιώσεις. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να οργανώσει την πάλη του, να διεκδικήσει την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org