ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο της «εκτεταμένης ατζέντας» Ερντογάν - Μπάιντεν

Ενώ φουντώνει το παζάρι ΝΑΤΟ - Τουρκίας για την «επόμενη μέρα» σε μέτωπα ευρύτερης σημασίας, όπως το Αφγανιστάν

Τις «σημαντικές διαφορές» που παραμένουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα συζητήσουν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν την επόμενη βδομάδα στη Βρετανία, στο περιθώριο της Συνόδου του G7.

Η συνάντηση θα ασχοληθεί επίσης με όλα τα φλέγοντα μέτωπα όπου φουντώνει το διμερές παζάρι, χαρακτηριστικό του ρόλου που η Αγκυρα αναλαμβάνει στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, παζαρεύοντας και τα ανταλλάγματα. Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα το παζάρι για το Αφγανιστάν, που όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα αποτελέσει μέρος της «εκτεταμένης ατζέντας» της συνάντησης, για τον ρόλο που θα αναλάβει στη χώρα η Αγκυρα ενόψει της πλήρους αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Συρία, Ιράν, Ανατολική Μεσόγειος και άλλα «περιφερειακά θέματα» θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα Μπάιντεν - Ερντογάν, σε μια περίοδο που «τρέχουν» πυκνές διεργασίες για την ενίσχυση της διατλαντικής συνοχής και του ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για την «αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής» αντιπάλων, πρώτα από όλα της Κίνας και της Ρωσίας. Αφού αναφέρθηκε στις «σημαντικές διαφορές σε αξίες, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα ζητήματα» τις οποίες έχουν οι δύο πλευρές, έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο Μπάιντεν «γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν, οι δύο άνδρες έχουν περάσει αρκετό καιρό μαζί και, θεωρώ, ανυπομονούν και οι δύο για την ευκαιρία να έχουν μια επαγγελματική δυνατότητα να επιθεωρήσουν όλο το εύρος της διμερούς σχέσης».

Επιστρέφει το «Γιαβούζ»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε χτες ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα επιστρέψει για γεώτρηση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τα περί «θετικών εξελίξεων» στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου. Μιλώντας στην 4η Τουρκική Σύνοδο Ενέργειας και Φυσικών Πηγών, ο Ντονμέζ είπε ότι μετά από 8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο οι Τούρκοι «έχουμε μεγάλη εμπειρία» και ότι «ο αριθμός του στόλου μας έχει αυξηθεί». Ο δε «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Ερχάν Αρικλί, υποστήριξε ότι «όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εκτός της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Πώς να οικοδομήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, πώς να μην επωφεληθεί η Τουρκία από αυτά τα πλούτη, πώς να αφήσουμε την Τουρκία εκτός, αυτό λογαριάζουν» και από τη σκοπιά αυτή επέκρινε την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν δικαιώματα στα «οικόπεδα» 11 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, με τις έρευνες που ξεκίνησε και συμφωνίες όπως αυτή που υπέγραψε με τη Λιβύη, «έδειξε ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν μπορεί να γίνει κίνηση χωρίς αυτήν». Μίλησε ακόμα για «θερμές ή ψυχρές συγκρούσεις» που ενδέχεται να ξεκινήσουν με την επανέναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑμερικανοΝΑΤΟική αποστολή και στα ΗΑΕ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, έχοντας αργά χτες βράδυ συνάντηση με τον ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Είναι η τέταρτη επίσκεψη Δένδια στα Εμιράτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, «γεγονός που υποδηλώνει τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, σκιαγραφώντας άλλον έναν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα που στήνει η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η διμερής στρατηγική συνεργασία, στη συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας τον περασμένο Νοέμβρη, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.

Θυμίζουμε πως η Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας εμπεριέχει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Εξάλλου, το Φλεβάρη η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, στα Εμιράτα, επισήμως για να μετάσχει σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Επιστρέφοντας εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ. Τα δε Εμιράτα έχουν στείλει, από την πλευρά τους, μαχητικά για συμμετοχή σε ασκήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και στρατιωτικούς προκειμένου να εκπαιδευτούν ως τεχνικοί στην υποστήριξη αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Αφορά συνολικά 2.875 μαθητές από τα Εμιράτα για τα επόμενα 10 έτη.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στο γεωπολιτικό παζάρι

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, δηλαδή οι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ψάχνουν μια διέξοδο καλύτερης ζωής, εξακολουθεί να γίνεται αντικείμενο του γεωπολιτικού παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Ετσι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης - Ασύλου και Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή χώρα» για υπηκόους από Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Συρία και Σομαλία και θέτει και άλλα εμπόδια στη διαδικασία ασύλου για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που έχει τη δική της σκοπιμότητα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό Λιμενικό βυθίζει σκάφη στο Αιγαίο και ταυτόχρονα στηλίτευσε το «ηχητικό κανόνι» που βρίσκεται στα σύνορα με τον Εβρο, το σύστημα που εγκατέστησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο εμφανίζει ως «μέσο προστασίας των συνόρων». Προφανώς και η τουρκική αστική τάξη και η ελληνική δεν νοιάζονται για τα βάσανα και τις κακουχίες των ξεριζωμένων, αφού και αυτές συνέβαλαν στην πρόκλησή τους, με την ενεργή συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες προέλευσής τους. Ωστόσο, τους χρησιμοποιούν σε ένα διαρκές παζάρι που αφορά ευρύτερα συμφέροντα για σφαίρες επιρροής, οικονομικές συμφωνίες, ενεργειακούς πόρους και δρόμους μεταφοράς τους. Αλλωστε, η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με τις αστικές ελληνικές κυβερνήσεις και με επιδιαιτητή το ΝΑΤΟ, συνδέει το ζήτημα του Προσφυγικού με όλες τις διεκδικήσεις που προβάλλει στην περιοχή, που οδηγούν στη συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο δίκτυο «Haber Turk», o Τσελίκ ανέφερε: «Δεν θα βρεθεί λύση αν ασκείται πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε γείτονες, πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας. Αν η Αθήνα θέλει να βρεθεί κοινός τόπος συζητήσεων, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν σε αυτό το κομμάτι.

Πρέπει να κάτσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία δεν έχει εμποδίσει ποτέ κανέναν μηχανισμό διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε αντίθεση με την Αθήνα. Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζήτηση στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων, του νόμου και της δικαιοσύνης». Επίσης, δεν παρέλειψε να επικρίνει την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δήθεν στηρίζουν την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει πάντα ανοιχτό το παζάρι με τη γαλλική αστική τάξη, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Παρίσι.

Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται και για την ελληνική κυβέρνηση με την περίπτωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία χαρακτηρίζει «ασφαλή χώρα» την Τουρκία για τους υπηκόους των συγκεκριμένων 5 χωρών, είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο γίνεται «λάστιχο» στον βωμό των γεωπολιτικών παιχνιδιών. Η ΚΥΑ εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την πρωτοφανή διαδικασία της «προ-διαλογής» (pre-screening) όσων επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο, αναιρώντας την εξατομικευμένη εξέταση των αιτούντων άσυλο. Ολο το αντιδραστικό αυτό νομοθετικό πλαίσιο καταστρατηγεί επί της ουσίας τη Συνθήκη της Γενεύης, που είχε καθιερωθεί το 1951 για την προστασία των προσφύγων, με διαφορετικό διεθνή συσχετισμό. Είναι η δεύτερη περίπτωση, μετά από αυτήν της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας, που οδηγεί στην απέλαση Σύρων προσφύγων που προέρχονται από «ασφαλείς περιοχές» της Συρίας.

Εμπλοκές στο Αιγαίο

Δύο εικονικές αερομαχίες έγιναν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που προχώρησαν σε 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ