ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ευρωατλαντικό υποβολέα

Eurokinissi

Στο παρασκηνιακό παζάρι που συνεχίζεται, με τις ευρωατλαντικές πιέσεις να μεγαλώνουν σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στην «προετοιμασία εδάφους» για την αποδοχή της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας, παραπέμπει η επιφανειακή στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων με δεδομένη την πρεμούρα ΕΕ και ΝΑΤΟ για ολοκλήρωσή της έως τις Συνόδους Κορυφής τέλος Ιούνη για την ΕΕ και μέσα Ιούλη για το ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στους κόλπους τους.

Τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπαγορεύουν διευθέτηση του ζητήματος επιβεβαίωσε την Τρίτη ο A. Γ. Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, αρμόδιος και για την περιοχή, σε ομιλία του στο αμερικανικό ίδρυμα Heritage Foundation, στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την έγνοια να κρατηθούν και τα Δυτικά Βαλκάνια «αγκυροβολημένα στη Δύση» και πρόσθεσε: «Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε τη βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτήν τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία - Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Από μέρα σε μέρα» η συμφωνία

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κι ενώ το τηλεφώνημα Ζόραν Ζάεφ σε Τσίπρα φέρεται να αναβάλλεται για λίγες μέρες, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως η διαφωνία θα λυθεί «από μέρα σε μέρα».

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί(σ.σ. η συμφωνία)το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης, αποδεκτής και από τα δύο μέρη, υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε διοριών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

«Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού», δήλωνε την Πέμπτη και ο αν. πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι. Την ίδια ώρα, σε μια ένδειξη των αντιθέσεων που μαίνονται στην περιοχή κι αντανακλώνται στα ζητήματα των οποίων επιχειρείται διευθέτηση για να ξεδιπλωθούν απρόσκοπτα οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, εκτιμούσε ότι «η εξωτερική αντίσταση» θα αυξηθεί όσο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζουν σε συμφωνία που θα «ξεκλειδώνει» την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αν και δεν διευκρίνισε τι μορφή μπορεί να πάρει αυτή η «αντίσταση», εκτίμησε ότι μια αποτυχία των συνομιλιών με την Αθήνα θα έχει επιπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας, όπως επίσης οικονομικές και πολιτικές. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η αντιπαράθεση για το όνομα έχει ευρύτερο γεωπολιτικό υπόβαθρο, εφόσον υπάρχουν «εξωτερικές επιρροές στην περιοχή». «Είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «ότι δεν θέλουν όλες οι χώρες να μπει η "Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει ότι η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» των Σκοπίων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να δηλώνει σε συνέντευξή του μέσα στη βδομάδα πως «αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί, ακριβώς, αυτήν τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση».

«Καβγαδάκια» σε ευρωατλαντικό έδαφος

Στο φόντο αυτό κυβέρνηση και ΝΔ φρόντισαν και τη βδομάδα αυτή να συντηρήσουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, κρύβοντας ότι στο βασικό διακύβευμα ταυτίζονται πλήρως. Τοποθετώντας στο κέντρο της αντιπαράθεσής τους την ονοματολογία η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία» και η κυβέρνηση απαντά ταυτίζοντας τη ΝΔ με «ακροδεξιές φωνές που δεν θέλουν συμφωνία», ενώ απειλεί, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά στην αρχή της βδομάδας, να «βγάλει στη φόρα» παλιότερους συμβιβασμούς της ΝΔ στο ονοματολογικό, σε μια κόντρα που κρύβει ότι όλοι μαζί - κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, εθνικιστές και κοσμοπολίτες - στηρίζουν το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που διεκδικεί σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνιστικό ρόλο και «γεωστρατηγική αναβάθμιση».

Το ίδιο εξάλλου αποτυπώθηκε πολύ γλαφυρά για μια ακόμα φορά και στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες πόλεις, όπου οι διοργανωτές έκαναν για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι «...θέλουμε (σ.σ. τα Σκόπια) να μπούνε στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επιβεβαιώνοντας ξανά ότι πίσω από την ονοματολογία επιχειρείται να κρυφτεί το «δάσος» των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, που αποτελούν «κοινό τόπο» για εθνικιστές και κοσμοπολίτες θιασώτες των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της λεγόμενης «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» και με τη στήριξη διαφόρων εθνικιστικών και αντιδραστικών ομάδων, τοπικών ιεραρχών, στελεχών της Τοπικής Διοίκησης, κ.ά. και την παρουσία των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με αλυτρωτικά και ανιστόρητα συνθήματα, όπως «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κ.ά.

Και στην ΠΓΔΜ το περασμένο Σάββατο διαδήλωση διοργάνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σημειωτέον, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του VMRO-DPMNE προβλήθηκαν μέσω βίντεο υποστηρικτικά μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Στη Σούδα ο «διαβολικά καλός» Τραμπ

Στάση στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα αναμένεται να κάνει αυτό το Σαββατοκύριακο το αεροπλάνο που μεταφέρει τον ...διαβολικά καλό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην πορεία προς τη Σιγκαπούρη, όπου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 12 Ιούνη, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο της βάσης γενικότερα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, την πλάτη που τους βάζει.

Κατά πληροφορίες, ενόψει της πιθανής στάσης προς ανεφοδιασμό ή και μια σύντομη συνάντηση με τα στελέχη της βάσης, βρίσκονται εκεί σε εξέλιξη πυρετώδεις προετοιμασίες.

Για λόγους ασφαλείας, όπως λέγεται, οι λεπτομέρειες για το όλο θέμα είναι πολύ περιορισμένες και ελεγχόμενες, ο δε σχεδιασμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις στη Σούδα έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Να σημειωθεί ότι η Σούδα «έχει πάρει φωτιά» το τελευταίο διάστημα, καθώς πέρα από το αεροπλανοφόρο «Ηarry S. Truman» που έδεσε πρόσφατα εκεί, όπως και άλλα πανίσχυρα πολεμικά πλοία ενταγμένα στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, στο παρακείμενο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΝΑΤΟικό εκπαιδευτικό Κέντρο), έγιναν μέσα στο Μάη άλλα δύο ΝΑΤΟικά σχολεία, ενώ στο διάστημα 5 έως 7 Ιούνη διεξήχθη το 9ο Ετήσιο Συνέδριό του, με θέμα την Προβολή Σταθερότητας μέσα από τη Θαλάσσια Ασφάλεια.

Κίνδυνος παραγραφής για Μιχαλολιάκο - Παναγιώταρο

Πολύ σοβαρά ερωτήματα καθώς ο χρόνος εκπνέει

Εχουμε γράψει αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν εκ νέου τη δημοσιότητα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή το 1998 και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Θυμίζουμε ξανά ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή, στις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα έχει δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (...) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...».

Ωστόσο, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους για τη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση, καμία σχετική ενέργεια δεν έχει διαταχθεί μέχρι στιγμής από τις εισαγγελικές αρχές! Προκαλούν πολύ σοβαρά ερωτήματα τόσο η απραξία των εισαγγελικών αρχών όσο και η σιωπή του - λαλίστατου σε άλλες περιπτώσεις - υπουργού Δικαιοσύνης!

Τι συμβαίνει τελικά;

Θα μας δοθεί κάποια απάντηση;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ