ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προετοιμάζουν το δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Αγρότες διαδηλώνουν στις 9 Μάη στην Αμφιλοχία
Αγρότες διαδηλώνουν στις 9 Μάη στην Αμφιλοχία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την οργάνωση και προετοιμασία του αγωνιστικού 10ήμερου πανελλαδικής δράσης που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη διεκδίκηση λύσεων στη βάση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα με τη δράση του αναδεικνύει και απαιτεί λύσεις στα προβλήματα της έλλειψης ασφάλισης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη προς τράπεζες και εφορίες.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα χρόνια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που πηγάζουν από την ίδια την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, τα οποία αφορούν τη διαρκή αύξηση του κόστους παραγωγής, τις αθρόες εισαγωγές που συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές παραγωγού σε μια σειρά προϊόντων, την όξυνση του ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι, ανάμεσα σε όλα τα όλα, έχουν και τη δυνατότητα να παίρνουν τη σοδειά με «ανοιχτά» συμβόλαια ή και να πληρώνουν τους παραγωγούς με καθυστέρηση χρόνων.

Αγροτική κινητοποίηση στις 11 Μάη στον Πύργο Ηλείας
Αγροτική κινητοποίηση στις 11 Μάη στον Πύργο Ηλείας
Ολα τα παραπάνω απασχολούν τις συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες μελών Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που πραγματοποιούνται όλες αυτές τις μέρες κατά νομό και περιοχή, όπου αναδεικνύονται παράλληλα τα ειδικά προβλήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους και λαμβάνονται αποφάσεις για την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων, ενώ ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα.

Στέρεη βάση για αγωνιστική συνέχεια

Ηδη έχουν διοργανωθεί μαχητικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής, με αιχμή τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά, στις 9 Μάη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, στον κόμβο Αμφιλοχίας.

Δύο μέρες μετά, στις 11 Μάη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι - μέλη της, αντιδρώντας στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας, προχώρησαν σε αποκλεισμό του κόμβου Αγ. Γεωργίου στον Πύργο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια άφησε και η κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, στην Επάνω Σκάλα. Η κινητοποίηση ενώθηκε με την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου σε κοινή πορεία, που έφτασε στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχυσαν στην είσοδο του κτιρίου γάλα και πέταξαν μαλλί από τα ζωντανά τους, ενώ απαίτησαν να οριστεί συνάντηση στο νησί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται στις 30 Μάη στη Μυτιλήνη
Κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται στις 30 Μάη στη Μυτιλήνη
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Αρτας και Πρέβεζας απέκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα Καλογήρου, στις 2 Ιούνη, ενώ λίγες μέρες μετά στο Ηράκλειο Κρήτης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη και Αστερουσίων πραγματοποίησαν παρέμβαση στην «Ενωση Πεζών», ενάντια στη μετακύλιση σε μικροπαραγωγούς του χρέους της, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που αφορά οφειλές προς την ΑΤΕ από 30ετίας.

Τέλος, την Τετάρτη 6 Ιούνη, έγινε συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία της Ελασσόνας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις και συζητήσεις με αγρότες στα χωριά Μηλέα, Βαλανίδα, Αραδοσίβια, Καλλιθέα, Τσαριτσάνη και σε χωριά της Ποταμιάς, που οργάνωσαν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Βαλανίδας, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου, Τσαριτσάνης.

Δείχνοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, στην ανακοίνωση - πρόσκληση σημειωνόταν ανάμεσα σε άλλα: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας. Οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος καταγράφουν συνεχόμενη μείωση, ενώ το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο: Ζωοτροφές, υπέρογκη τιμή του ρεύματος, κτηνίατρος εκτροφής, ηλεκτρονικές σημάνσεις και εμβόλια που βαραίνουν αποκλειστικά την τσέπη του κτηνοτρόφου».

Ανάμεσα στα αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης ήταν: Καμία μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος. Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές. Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση κ.ά.

Σε Στερεά και Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Ιούνη μέχρι τέλος του μήνα κινητοποιήσεις κατά νομούς, οι οποίες θα κορυφωθούν με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Τρίπολη. Ζητήματα αιχμής που προβάλλονται από το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα είναι η κατάρρευση των τιμών στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων και τα «ανοιχτά» συμβόλαια από τους εμποροβιομήχανους.

Στο αιγοπρόβειο γάλα οι τιμές φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στα 85 λεπτά το κιλό για το πρόβειο - σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν ακόμη και με 75 λεπτά - και στα 50 λεπτά για το γίδινο. Πρόκειται για τιμές τουλάχιστον 10 λεπτά κάτω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το πρόβλημα των κτηνοτρόφων επιδεινώνουν και οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα τυροκομεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία στις 27 Ιούνη για το ζήτημα των υψηλών χρεώσεων ρεύματος και τις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών.

Στις 4 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, όπου θα τεθεί το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, παράλληλα με τα τοπικά προβλήματα, που αφορούν την αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα άρδευσης και τη δακοκτονία. Επίσης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες όπου θα πάρουν ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά από σύσκεψη που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του νομού Ηρακλείου την περασμένη Κυριακή στα Πεζά, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Παρεμβάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αρχανών - Αστερουσίων, Μινώα - Πεδιάδας και Φαιστού, από τους αντίστοιχους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα Αγροτών, για το ζήτημα των κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη σε δήμους.
  • Παρέμβαση στη ΔΕΥΑΗ, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ηρακλείου, για το πρόβλημα της άρδευσης.
  • Παρέμβαση στο ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, για συμμετοχή στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης των Αγροτικών Συλλόγων, με αιχμή το ζήτημα των κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη σε τράπεζες - Δημόσιο.
  • Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης στις 13 Ιούνη, σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και άλλων Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών από όλη την Κρήτη, για τα ζητήματα της δακοκτονίας, της άρδευσης, των κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη σε τράπεζες - Δημόσιο.
  • Κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στις 30 Ιούνη, ως κορύφωση του δεκαήμερου δράσης.

Στα Χανιά, στις 20 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων (ΕΟΑΣΧ) στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζεται ο πρόεδρός της για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 2013 στο κεντρικό κατάστημα του «Μαρινόπουλου».

Ακόμη, στις 29 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, ενάντια στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τέλος, η ΕΟΑΣΧ προγραμματίζει κινητοποίηση στο δασαρχείο με αίτημα να μην επιβληθεί κανένα χαράτσι στους αγρότες για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε άλλες περιοχές

Στη Λέσβο μετά από Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού, αποφασίστηκε παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 20 Ιούνη, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ) στις 11.30 το πρωί.

Τέλος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Αρτας, Πρέβεζας, καθώς και των νομών της Θεσσαλίας και αλλού, για να καθορίσουν συγκεκριμένα τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα λάβουν το επόμενο διάστημα.


Φ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ