ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Εχει κανείς αμφιβολία;

«Οι επενδύσεις στην Ενέργεια αντιλαμβάνεστε ότι προϋποθέτουν την ασφάλεια που μπορεί να παρέχουν οι συνεργαζόμενες Ενοπλες Δυνάμεις», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας στο περιθώριο της άσκησης - συνεκπαίδευσης των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, ενώ παράλληλα ξεκαθάριζε για μια ακόμα φορά - σε περίπτωση που δεν το είχαμε καταλάβει από την πρεμούρα τους να διευθετήσουν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ - ότι «η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το ίδιο το σενάριο της άσκησης, που προέβλεπε επέμβαση σε μια περιοχή «πλούσια σε ενεργειακές πηγές και πρώτες ύλες» για την προστασία της από «άλλες δυνάμεις», ήταν αποκαλυπτικό. Μια μέρα πριν, η κυβέρνηση έδινε μια ακόμα συνεισφορά στα ΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, στέλνοντας τα ελληνικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, μετά απ' αυτούς της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Αλήθεια, μετά απ' όλα αυτά, έχει κανείς αμφιβολία ότι τα σχέδια των ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως και οι «φιλοδοξίες» της αστικής τάξης να πρωταγωνιστήσει στα σχέδια αυτά, σηματοδοτούν την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή και «έλκουν» όπως το μέλι τις μύγες τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται;

Σύμπνοια

«...Θέλουμε (σ.σ. τα Σκόπια) να μπούνε στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση»... Η παραπάνω τοποθέτηση, σε μία από τις κεντρικές ομιλίες που έγιναν στο προχτεσινό συλλαλητήριο στην Πέλλα, ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία», είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Αντίστοιχες αναφορές, με το ίδιο περιεχόμενο, έγιναν από τους διοργανωτές - ομιλητές και στις άλλες πόλεις, επιβεβαιώνοντας την ευρωατλαντική ...σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ όλων όσοι τσακώνονται γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι όσο περισσότερο αναπαράγεται η ονοματολογία, τόσο πιο πολύ κρύβεται η ουσία, το γεγονός ότι η όποια διευθέτηση γύρω από το όνομα της γειτονικής χώρας έχει ως «ελατήριο» τη διεύρυνση και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Οτι, τελικά, τόσο οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων με τις εθνικιστικές και ανιστόρητες κορόνες του τύπου «η Μακεδονία είναι ελληνική», όσο και η κυβέρνηση με τον κοσμοπολιτισμό της, είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος, της αναβαθμισμένης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής στη χώρα.

Στο πλευρό της εργοδοσίας

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της «Αυγής» για την απεργία στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά και τη δέσμευση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι για ένταξη στα ΒΑΕ και υπογραφή ΣΣΕ, συμπεραίνει κανείς ότι αν δεν ήταν η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τίποτα απ' όσα κατάφεραν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους δεν θα είχε συμβεί! Ούτε λίγο ούτε πολύ, με βάση και την ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταθέτει προτάσεις τις οποίες υιοθετούν οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, και έτσι λύνεται το ζήτημα! Η «Αυγή» μάλιστα δεν μπαίνει καν στον κόπο να φιλοξενήσει μια δήλωση από το σωματείο των εργαζόμενων στο ΣΕΜΠΟ και αντ' αυτού καταγράφει τη δήλωση ενός συνδικαλιστή από την Ενωση Λιμενεργατών, που εκθειάζει την «εποικοδομητική παρέμβαση» των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας, ενώ κατηγορεί την «Cosco» ότι συμπεριφέρεται με όρους «αποικιακούς», ρίχνοντας νερό στο μύλο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης για τις «καλές» και τις «κακές» επενδύσεις. Οσο κι αν προσπαθεί η «Αυγή», η αλήθεια δεν κρύβεται: Η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της εργοδοσίας όλο το αντιαπεργιακό πλαίσιο με το οποίο τέσσερις συνεχόμενες απεργίες κρίθηκαν «παράνομες». Με τους δικούς της νόμους και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι υπεργολάβοι στο λιμάνι και παντού ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Και, τέλος, με τη δική της ανοχή και στήριξη, η εργοδοσία εξαπέλυσε πογκρόμ εκβιασμών και διώξεων σε βάρος του σωματείου και των απεργών εργατών. Αυτός ήταν ο ρόλος της κυβέρνησης και σ' αυτήν την απεργία, τον οποίο η κυβερνητική εφημερίδα προσπαθεί μάταια να ξεπλύνει στα μάτια των εργαζομένων.

Ξεκαθάρισμα

Επιχειρώντας μια επισκόπηση της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, την οποία επαγγέλλεται η κυβέρνηση, έχουμε έως τώρα: Πάνω από 1.000 μνημονιακούς νόμους που διατηρούνται άθικτοι. Δύο προνομοθετημένα άγρια μέτρα για το 2019 και το 2020, τη μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων και την παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν το 5% το 2022. Πρωτογενή πλεονάσματα «στο ταβάνι» μέχρι και το 2060. Εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του χρέους σε ποσοστό 75%. Μόνιμη εποπτεία και μνημόνια διαρκείας από τις συνθήκες της ΕΕ και πάει λέγοντας. Εδώ δεν μιλάμε πλέον για «καθαρή» έξοδο, αλλά για κανονικό ...«ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 9 Ιούνη

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στίβενσον («Στέφενσων»), ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898 Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία), υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Εγιναν ομιλίες και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 14 ψήφους υπέρ και 1 αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».

Κυριακή 10 Ιούνη

1836 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Από αυτόν ονομάστηκε η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

1877 Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1924 Απάγεται και δολοφονείται από φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924 Ενοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων - φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

1940 62 μέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

1944 Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Δίστομου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.

1947 Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ, συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.

1971 Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ