ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προκλητικά προσχήματα και κούφιες υποσχέσεις για να κρυφτεί η αντεργατική πολιτική

Eurokinissi

Με προκλητική απαξίωση και προσπάθεια υποβάθμισης αντιμετώπισε στις τοποθετήσεις της η κυβέρνηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που τοποθετήθηκαν, έκαναν λόγο για «ευχολόγιο», «προβλήματα αντισυνταγματικότητας» και «ασάφειες», για «πολιτικό κείμενο», που «δεν είναι μια πρόταση νόμου στην πραγματικότητα», νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με την πρόταση νόμου που υπογράφουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο γνωστό μοτίβο της «δίκαιης ανάπτυξης», που τάχα θα φέρει ανάκτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υπουργός παρουσίασε με θριαμβευτικό ύφος το «σχέδιο για την εργασία» ως μέρος του συνολικότερου «αναπτυξιακού σχεδίου» της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «επαναφορά» των Συλλογικών Συμβάσεων, όταν διατηρείται άθικτος και στη «μεταμνημονιακή περίοδο» όλος ο πυρήνας του αντεργατικού οπλοστασίου που διαμορφώθηκε από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Η υπουργός Εργασίας παρουσίασε την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ και της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως τετελεσμένο γεγονός, ενώ ισχυρίστηκε ότι «το μέτωπο των δυνάμεων που δεν ήθελαν να επανέλθουν οι ΣΣΕ έχει παραδεχτεί ότι έχει ηττηθεί». Μόνο που ακριβώς για τα κέρδη αυτών που παρουσιάζει ως... «ηττημένους», δηλαδή για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση αρνείται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διατηρεί το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, προωθεί την εφαρμογή του αντεργατικού νομικού πλαισίου, βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μόνιμα με απόφαση του αστικού κράτους (νόμος Βρούτση), προσθέτει προϋποθέσεις που εμποδίζουν την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, διατηρεί την άθλια φάμπρικα των «ενώσεων προσώπων», μέσω των οποίων υπογράφονται συμβάσεις μείωσης μισθών και δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Για όλα τα παραπάνω ασφαλώς η υπουργός δεν είπε ούτε λέξη, ωστόσο στο έδαφος αυτής της «εργασιακής ζούγκλας» μίλησε για «επαναφορά» των Συλλογικών Συμβάσεων και ενίσχυση της «διαπραγματευτικής θέσης» των εργαζομένων...

Επιχειρώντας, εξάλλου, να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα της αντεργατικής πολιτικής και τον ρόλο της κυβέρνησης στην κλιμάκωσή της, η Ε. Αχτσιόγλου επιχείρησε ξανά να αναβιώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δυνάμεων που υπηρετούν την ίδια στρατηγική: Μίλησε έτσι για «μοντέλο της φθηνής και της πλήρως απροστάτευτης, της εντελώς επισφαλούς εργασίας», το οποίο χρέωσε στη ΝΔ, αναφέροντας επίσης ότι «εφαρμόστηκε και απέτυχε», καθώς δεν βελτίωσε την «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Αντιπαρέβαλε σε αυτό το κυβερνητικό «σχέδιο», στο πλαίσιο του οποίου «η ενίσχυση και η προστασία της εργασίας αποτελούν βασικό πυρήνα για την ανάπτυξη», ενώ σημείωσε πως στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού σχεδίου» η προστασία της εργασίας «δεν αποτελεί έναν πυλώνα του κοινωνικού κράτους, αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο επίτευξης της ανάπτυξης».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μετά τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΔΝΤ... ρόλο ένθερμου υπερασπιστή των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Στογιαννίδης. Την ώρα που, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δει όλα τα τελευταία χρόνια τις αξιώσεις της εργοδοσίας για χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων να γίνονται πράξη μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις, που πολλές φορές μάλιστα υπογράφουν ως «εκπρόσωποί» τους στελέχη της εργοδοσίας, οι «ενώσεις προσώπων» που διατηρεί η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον... ανήξερο, ισχυριζόμενος ότι «δεν ξέρει τι εικόνα έχει το ΚΚΕ» για αυτήν την πρακτική...

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προς όφελος του κεφαλαίου

Απαντώντας στα παραμύθια της κυβέρνησης περί επαναφοράς ΣΣΕ, κ.ο.κ., που είχε αναπτύξει νωρίτερα η υπουργός Εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε με συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας και προκλητικότητας απέναντι στους εργαζόμενους.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ανέστρεψε έστω και κατ' ελάχιστο την κατάσταση που παρέλαβε από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά «επιτάχυνε αυτή την πορεία προς το δυσμενέστερο», με τον ΣΕΒ να τις απονέμει τα εύσημα στο τελευταίο δελτίο του, όπου διαπιστώνει ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο η ευελιξία στην αγορά εργασίας και μάλιστα με ιδιαίτερη άνοδο τα έτη 2016, 2017, 2018.

«Είναι ψευδές το γεγονός ότι οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται με τη μορφή της μερικής απασχόλησης;», ρώτησε, και πρόσθεσε πως ακόμα και με τα λεφτά των εργαζομένων για θέσεις εργασίας διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους κεφαλαιοκράτες για να απασχολούν φτηνούς εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της εργασίας, που αποτυπώνουν και οι ρυθμοί αύξησης των νεκρών εργατών στους τόπους δουλειάς, ακόμα και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι τα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους των δήμων.

Οσο για τους μισθούς, επισήμανε ότι ο μέσος μισθός το 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μειώθηκε κατά 2,7%, «που ο μέσος μισθός είναι στο κύριο στόχαστρο του κεφαλαίου γιατί ο ΟΟΣΑ τον θεωρεί τον βασικό δείκτη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας».

Τόνισε ότι πρωτοπόρα είναι η κυβέρνηση και στις διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών, ενώ με νόμο ξηλώνει περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία. Εφερε ως παράδειγμα την απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, που μέσα σε 4 μέρες κηρύχτηκαν παράνομες 5 απεργίες. «Εδώ η ταξική Δικαιοσύνη δεν έχει ούτε γραφειοκρατία ούτε χρονοτριβή όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων», είπε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος συνεχίζοντας να κάνει «φύλλο και φτερό» το τάχα ...«φιλεργατικό προφίλ» που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει λίγο πριν η υπουργός Εργασίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί για τον κατώτερο μισθό τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του λεγόμενου νόμου Βρούτση, και ανέφερε τα όσα περιγράφονται στη σελίδα 17 του «αναπτυξιακού σχεδίου» της κυβέρνησης, ότι ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται ανάλογα με τις αντοχές της αγοράς, δηλαδή τις ορέξεις των εργοδοτών. Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση φτάνει στο αίσχος να λέει στο ίδιο κείμενο ότι για να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να βρουν περισσότεροι απασχόληση. Βάζει δηλαδή σε κίνηση τον "κοινωνικό αυτοματισμό" προτρέποντας τους ανέργους να είναι στο πλευρό των εργοδοτών στη μείωση των μισθών για να βρουν και αυτοί δουλειά».

Σε σχέση δε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, για την οποία διαρκώς κομπάζει η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε αν αυτό μπορεί «να γίνει με τη διατήρηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, του απαράδεκτου καθεστώτος των "ενώσεων προσώπων" ή με το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας».

«Είναι φανερό, κατέληξε, ότι τα μέτρα που παίρνετε και υλοποιείτε έχουν κριτήριο πώς θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία και σε αυτό θυσιάζετε τα εργασιακά δικαιώματα». «Στον ίδιο θεό πιστεύετε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο δεν αντιστρέφετε την πορεία, αλλά επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τη θέση της εργατικής τάξης απέναντι στους κεφαλαιοκράτες».

Στη δευτερολογία του, σχολιάζοντας τις αναφορές της υπουργού Εργασίας περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων της πρότασης νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την κάλεσε να απαντήσει ποιο από τα άρθρα είναι αντισυνταγματικό: «Το άρθρο 1 που προβλέπει ότι οι ΣΣΕ δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους και όλους τους εργοδότες είτε είναι μέλη είτε όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ή το άρθρο 5 για την εφαρμογή της πιο ευνοϊκής ρύθμισης για τους εργαζόμενους, ότι μέχρι να υπογραφεί η νέα ΣΣΕ ισχύει η παλαιότερη, ή είναι αντισυνταγματική η διάταξη που λέει ότι επανέρχονται όλες οι ΣΣΕ που ίσχυαν έως τις 29 Φλεβάρη του 2012;».

«Χλευάσατε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ - σημείωσε - γιατί έχετε κάνει κτήμα σας το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων», όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει με νέα μέτρα.

Διατηρείτε ανέπαφες τις κατακτήσεις των εργοδοτών

Απαντώντας στην υπουργό Εργασίας, στη δευτερολογία του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι τέτοια η στροφή σας που κρίνετε αντισυνταγματικά όσα δικαιώματα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και τα καταργήσατε με το επιχείρημα της κρίσης, εσείς και όλοι οι προηγούμενοι», ενώ «συνταγματικά» για την κυβέρνηση είναι τα κείμενα της τρόικας.

Ειδικότερα ανέφερε: «Είπατε ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων άρχισε πριν από τα μνημόνια και αυτό ήταν απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα ήταν αποφάσεις της ΕΕ, η οποία ήταν και παραμένει κορόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν π.χ. ξηλώνονταν οι ΣΣΕ, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού τότε, ο κ. Παπαδημούλης, ψήφιζε λευκό και σήμερα εσείς προωθείτε αυτό το ξήλωμα. Γι' αυτό λέμε ότι αυτήν την περίοδο αποτελείτε την πιο χρήσιμη πολιτική δύναμη για την αστική τάξη για την ικανοποίηση των αναγκών της».

«Η συμβολή σας - συνέχισε - στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι μεγάλη (...) Τα πράγματα είναι καθαρά: Είπατε ότι δεν θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αρνείστε δηλαδή αυτό το αίτημα της εργατικής τάξης, είπατε ότι δεν θα καταργήσετε τον υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ, αυτήν την αθλιότητα που χώρισε τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς (...) Είπατε ότι δεν θα επαναφέρετε το θεσμικό πλαίσιο των ΣΣΕ και μάλιστα με το θέμα της αντισυνταγματικότητας ουσιαστικά αυτό που λέμε να επανέλθει ο 1876 του '90 είπατε όχι, είναι αντισυνταγματικό».

«Ηδη προχωράτε στην επόμενη φάση, όπου μέσα απ' το θεσμικό πλαίσιο που θα κάνετε για τις ΣΣΕ θα καθορίζεται ο κατώτερος μισθός πάλι υπό την εποπτεία των "θεσμών", της τρόικας, του κεφαλαίου. Αυτοί θα αποφασίζουν πόσο θα είναι, που να διασφαλίζει την κερδοφορία τους, πάλι ΣΣΕ θα είναι, υπό την αίρεση του αν αντέχει η οικονομία, ο κλάδος κ.ο.κ.», σημείωσε.

Πήραν την κατάλληλη απάντηση

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο του μαντρόσκυλου του κεφαλαίου, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει αν συμφωνεί με την επαναφορά των ΣΣΕ, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά έβαλε και τον βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρο να ...«καθαρίσει» απέναντι στο ΚΚΕ επειδή έφερε στη Βουλή τη σχετική πρόταση, η οποία βέβαια δεν αρέσει στα αφεντικά της ναζιστικής οργάνωσης. Ετσι, στη διάρκεια της Επίκαιρης Επερώτησης του Κόμματος, ο Ηλ. Παναγιώταρος επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό ντελίριο και ανέσυρε διάφορα «μπαγιάτικα κουλούρια» περί «Ριζοσπάστη», «902» κ.ο.κ.

Πληρωμένη απάντηση στους φασίστες της Χρυσής Αυγής έδωσε ο Χρ. Κατσώτης, τονίζοντας στη δευτερολογία του ότι «κάποιοι χρυσαυγίτες στο λιμάνι του Πειραιά, που πρόσφεραν μέχρι τώρα τις υπηρεσίες τους ως απεργοσπάστες, αυτήν τη φορά δεν τα κατάφεραν γιατί οι εργαζόμενοι δεν το επέτρεψαν. Δεν επέτρεψαν στα τσιράκια των εργοδοτών, στους δουλέμπορους, στους μαχαιροβγάλτες να εμποδίσουν τον αγώνα τους. Αυτά, σε σχέση με όσα είπε εδώ η εγκληματική οργάνωση των χρυσαυγιτών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ