ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 24/6 η μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα βάζουν σχέδιο και προγραμματίζουν παρεμβάσεις για να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, σε κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων.

Παράλληλα, προχωρούν και οι δηλώσεις συμμετοχής από άλλες χώρες για τη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, που θα γίνει τη δεύτερη μέρα του Διημέρου, την Κυριακή 25/6.

Κάλεσμα της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνει το δικό της κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους Σπουδαστών στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, τα ΤΕΙ, τους Συλλόγους Φοιτητών στα ΑΕΙ και τα Συμβούλια των Μαθητών στη Μαθητεία του ΟΑΕΔ, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους! Εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της, προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα».

Και καταλήγει: «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει!»

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786, 697.4215.136, στο fax: 210.3802.864 και στα e-mail:neoipame@pamehellas.gr και pame@pamehellas.gr.

Στο μεταξύ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και οι Σύλλογοι Σπουδαστών Ιδιωτικών και Δημόσιων ΙΕΚ καλούν όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, τους εκλεγμένους σε Μαθητικά Συμβούλια και άλλους νεολαιίστικους φορείς να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα την προετοιμασία του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων.

Πρώτες συμμετοχές στη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών

Παράλληλα, ήδη καταγράφονται οι πρώτες συμμετοχές από συνδικάτα γειτονικών χωρών στη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής που θα γίνει την Κυριακή 25/6, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εξής Οργανώσεις: Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Cyprus Turkish Secondary Education Teachers' Union (KTOEOS - Κύπρος), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη) καθώς και από την Τουρκία τα συνδικάτα Nakliyat - Is από τον κλάδο των Μεταφορών και Turkey's Hotel Restaurant and Entertainment Workers Trade Union (TOLEYIS), από τον κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ακόμη, σε μήνυμά της προς το ΠΑΜΕ η Συνδικαλιστική Οργάνωση (DEV -IS) Federation of Revolutionary Workers Trade Unions εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των στρατευμένων

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες στρατευμένων νέων ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς, απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στηρίζουμε τις αντιδράσεις φαντάρων από αρκετά στρατόπεδα της χώρας που μέσω επιστολών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την άσκηση "Noble Jump" που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο και στη Σάμο

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αποφάσεις για τη διοργάνωση αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών διημέρων στα νησιά του Αιγαίου, στις 1 και 2 Ιούλη μετά από σχετικό κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Ετσι, μετά το Εργατικό Κέντρο Βορείου Δωδεκανήσου, αντίστοιχη απόφαση πήρε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, για τη διοργάνωση διημέρου στη Σάμο τις παραπάνω ημερομηνίες, με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις.

Για το σκοπό αυτό, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12/6, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump»

«Ως στρατιώτης που υπηρετώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου, εκφράζω και εγώ με τη σειρά μου την έντονη διαμαρτυρία μου για τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump". Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα των υπολοίπων συναδέλφων μας, που όλες αυτές τις μέρες από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο εκφράζουν τα παράπονά τους για τη συμμετοχή της χώρας μας στη συγκεκριμένη άσκηση.

Υπηρετούμε στην παραμεθόριο σε σημεία κρίσιμα για τα σύνορα της πατρίδας μας. Πολλοί βρισκόμαστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας. Ξαγρυπνάμε εκτελώντας τις υπηρεσίες μας και συμβάλλουμε μαζί με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Είναι, λοιπόν, ανησυχητικό και εκφράζω τον έντονο προβληματισμό μου για την πραγματοποίηση της άσκησης στα πλαίσια της οποίας παραχωρούνται εδάφη της πατρίδας μου για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και άλλων χωρών), αλλά και στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την άσκηση του ΝΑΤΟ.

Θέτω συγκεκριμένους προβληματισμούς και καλώ και τους υπόλοιπους συναδέλφους, καθώς και αξιωματικούς και υπαξιωματικούς να προβληματιστούν:

1ον. Για ποιο λόγο επιτρέπεται η διέλευση εκατοντάδων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών μονάδων;

2ον.Γιατί παρότι το δόγμα του ΕΣ είναι αμυντικό, η χώρα μας συμμετέχει και διευκολύνει την εκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων που εντάσσονται στη γραμμή κρούσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία έχει σπείρει τον πόλεμο σε δεκάδες λαούς.

3ον. Πολλοί από εμάς, στα φυλάκια του Αιγαίου, έχουμε συναντήσει πολλές φορές στη θητεία μας κύματα προσφύγων που θαλασσοπνίγονται για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου στη Συρία και αλλού. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση μας ζητά να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στις πολεμικές μηχανές που συμμετέχουν στο ξεκλήρισμα ολόκληρων λαών!!! Αυτό αποδεικνύει τα κροκοδείλια δάκρυα κυβέρνησης, ΕΕ, για τις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές των προσφύγων και των μεταναστών.

4ον. Γιατί παραχωρούνται διευκολύνσεις για την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που αυτή η ιμπεριαλιστική συμμαχία αμφισβητεί τα σύνορα της πατρίδας μας ονομάζοντάς τα ως γκρίζα ζώνη;

Η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο δεν μείωσε στο ελάχιστο την τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται καθημερινά. Αντιθέτως, την κλιμάκωσε. Αυτό, λοιπόν, αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καμία ασφάλεια δεν μας παρέχει. Ισα - ίσα που, όπως λέει και ο λαός μας, όποιος τρώγεται με τα πίτουρα τον τρων' και οι κότες.

Γνωρίζουμε την ανησυχία που νιώθουν οι δικοί μας άνθρωποι, συνολικά ο ελληνικός λαός για την κατάσταση που επικρατεί. Γι' αυτό ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να διεκδικήσουν την άμεση απόσυρση όλων των διευκολύνσεων που παρέχονται για την εκπαίδευση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ. Επιστροφή κάθε αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπηρετούν εκτός συνόρων.

Μοναδική αποστολή των στρατιωτών που υπηρετούμε τη θητεία μας πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας.

Καλώ κάθε στρατιώτη να προβληματιστεί, να συζητήσει με τους συναδέλφους του και να διαμαρτυρηθεί για αυτή την άσκηση.

Τέλος, χαιρετίζω με τη σειρά μου τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους για την παρεμπόδιση της ΝΑΤΟικής άσκησης. Με μεγάλη χαρά, πληροφορήθηκα για την επιτυχημένη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε απέναντι στη διέλευση των αλβανικών Ενόπλων δυνάμεων.

NATO KILLERS GO HOME - ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ».


Σκουλής Σταύρος
Στρατιώτης, από Ρόδο 06/06/17

Λαθροχειρίες του «Σπάρτακου»

Με αφορμή την άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Ρουμανία (Noble Jump) αυτές τις μέρες έχουν εκδηλωθεί διάφορες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Επιτροπές Ειρήνης, Σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους ΝΑΤΟικούς. Οργανώθηκαν πορείες και άλλες παρεμβάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έξω από το στρατόπεδο που κατέλυσαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, σ' όλο το μήκος της διαδρομής από την Αλεξανδρούπολη έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από το ΠΑΜΕ και την ΕΕΔΥΕ. Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έστησαν μπλόκο στα διόδια του Πολύμυλου στην Εγνατία Οδό και ανάγκασαν την αλβανική ΝΑΤΟική φάλαγγα, που συνοδευόταν από τα ΜΑΤ, να οπισθοχωρήσει.

Μέσα σε στρατόπεδα της Ελλάδας και της Κύπρου φαντάροι βγαίνουν στην αναφορά, διαμαρτυρόμενοι για την εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Δημοσιεύουν επιστολές διαμαρτυρίας. Ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ τού «902» δημοσιεύουν ανταποκρίσεις, ψηφίσματα φορέων, επιστολές φαντάρων, συνεντεύξεις, άρθρα αποστράτων.

Παράλληλα, το αυτοαποκαλούμενο «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων - Σπάρτακος» προχωράει σε προκλητική λαθροχειρία, οικειοποιούμενο διαμαρτυρίες φαντάρων χωρίς να του έχουν σταλεί, χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να γράψει ότι αναδημοσιεύει από τον «902.gr» και τον «Ριζοσπάστη» και επιπλέον βάζοντας από κάτω δικά του συνθήματα και αιτήματα που δεν περιέχονταν στις επιστολές. Παρά την παρέμβαση από την εφημερίδα μας, ο «Σπάρτακος» συνεχίζει τη λαθροχειρία. Είναι απαράδεκτο και το καταγγέλλουμε στους στρατευμένους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ