ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ξεχειλίζει από ράντζα - Στοιβάζονται ασθενείς στους διαδρόμους

Μέχρι και 8-9 ώρες μπορεί να φτάσει η αναμονή στα Επείγοντα σε ένα νοσοκομείο που καλείται να καλύψει τις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Πάνω από 100 ράντζα βρίσκονται σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους, που ξεχειλίζουν από ασθενείς. Στην εφημερία οι ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1.000 άτομα. Στην εφημερία υπάρχουν μόνον 2 τραυματιοφορείς. Η αναμονή στα Επείγοντα φτάνει μέχρι και τις 8-9 ώρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις. Υπάρχουν τμήματα όπου 2 νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι να φροντίσουν πάνω από 40 ασθενείς. Πολύτιμα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και χειρουργείου μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ δε λειτουργούν όλοι οι διαθέσιμοι αξονικοί τομογράφοι, όπως και ο μαγνητικός. Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία και οι εξετάσεις των νοσηλευομένων γίνονται με καθυστέρηση ημερών. Την ίδια ώρα, οι πληρωμές για είσοδο, εξετάσεις, νοσήλια «γδέρνουν» το φτωχόκοσμο της Δυτικής Αττικής.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αττικόν» είναι εκρηκτική. Η δωρεάν πρόσβαση και η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών δεν εξασφαλίζονται, αντίθετα οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λύσεις μόνοι τους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Αρκεί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς, συνολικά οι εργαζόμενοι, τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να μην τις δεχτούν ως «αναγκαίες» και να τις αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο. Η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τσουχτερούς φόρους, αλλά ελάχιστα κρατικά κονδύλια πηγαίνουν στην ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Από τα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και καταργούνται κλινικές, τμήματα και κρεβάτια. Αυτά θα «αναπληρωθούν» από τους επιχειρηματίες της Υγείας και οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν εκ νέου για να «βρουν την υγειά τους». Οταν οι εργαζόμενοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και επειδή πετσοκόβεται η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, ξαναπληρώνουν συμμετοχές σε εξετάσεις, φάρμακα κλπ. Αλλά γιατί να ξαναπληρώνουν ολοένα και περισσότερα; Η κυβέρνηση μιλά για «εξοικονόμηση». Αλλά το αποτέλεσμα είναι τραγικά ελλιπείς υπηρεσίες υγείας στο λαό.

Οι ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους, όπου έχουν «ριζώσει» τα ράντζα
Οι ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους, όπου έχουν «ριζώσει» τα ράντζα
Ιδιαίτερα σε ένα νοσοκομείο που καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων στις Δυτικές συνοικίες της Αθήνας -άνεργους, λαϊκές οικογένειες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους- οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι κάτοικοι επιβάλλεται να συμμαχήσουν. Λαϊκές Επιτροπές των γύρω δήμων, σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, έχει οργανώσει και συμμετέχει σε λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και για την πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων δομών της περιοχής και μάλιστα δωρεάν για όλους. Ωστόσο, αν δεν ξεσηκωθούν σε «μια γροθιά» εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ασθενείς και κάτοικοι, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» η πάλη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, για πρόσβαση όλων -ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων- στη θεραπεία, στη νοσηλεία, στο γιατρό, στις εξετάσεις, χωρίς καμία πληρωμή.

Πάνω από 100 ασθενείς στους διαδρόμους

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει ενσωματωθεί ένα ακόμη νοσοκομείο. Πρόκειται για τα περίπου 120 ράντζα που βρίσκονται σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους και άτυπα έχουν ενταχθεί στο «δυναμικό» του. Το νοσοκομείο ξεχειλίζει. Εχει 100% πληρότητα προτού ξεκινήσει η εφημερία. Επομένως, όλα τα νέα περιστατικά πάνε σε ράντζα και συνήθως παραμένουν εκεί μέχρι το εξιτήριο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης για υποβάθμιση έως και κλείσιμο των γύρω νοσοκομείων. Μάλιστα, η υπερπληρότητα του νοσοκομείου διαφημίστηκε προκλητικά από το υπουργείο Υγείας, όταν το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια των συγχωνεύσεων μεταφέρθηκαν στο «Αττικόν» 30 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα». Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συσσωρεύει όλο και περισσότερους επισκέπτες και ασθενείς στο νοσοκομείο. Είναι ενδεικτικό πως από τον Απρίλη έχουν λήξει οι συμβάσεις όλου του προσωπικού στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Περιστερίου (σ.σ. διασυνδεδεμένο με το Αττικόν). Το ΚΥ παραμένει ανοιχτό χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων που εξακολουθούν να δέχονται ασθενείς αν και είναι 2 μήνες απλήρωτοι και η μόνη αλλά ανεπίσημη απάντηση είναι πως δεν υπάρχει κονδύλι για θέσεις εργασίας.

Ουρές στα ταμεία των Εξωτερικών Ιατρείων για το 5ευρω
Ουρές στα ταμεία των Εξωτερικών Ιατρείων για το 5ευρω
Στον Παθολογικό Τομέα η πληρότητα έφτασε το 220% το 2012. «Σε μια κλινική με 32 κλίνες φιλοξενούνται 42 ασθενείς, γιατί έχουμε καθημερινά 10 ράντζα. Πάνω σ' αυτά, βαριά ασθενείς, που κάνουν οξυγονοθεραπεία στο διάδρομο, κατάκοιτοι, που δε σηκώνονται ούτε για τουαλέτα. Ασθενείς ένα στάδιο πριν τη διασωλήνωση και τρέχουμε σαν τρελοί, πετάμε άλλον έξω από το θάλαμο, για να προλάβουμε τη διασωλήνωση με παροχή οξυγόνου. Δεν εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ασθενών. Πεθαίνουν στο διάδρομο με ένα παραβάν να τους καλύπτει. Τους αλλάζουμε μπροστά σε όλους», λένε νοσηλευτές ενός τμήματος του Παθολογικού.

Σε άλλο τμήμα του Παθολογικού «οι ασθενείς χθες (σ.σ. την περασμένη βδομάδα) -μετά από εφημερία- έφτασαν τους 43, απ' αυτούς 33 σε θαλάμους και 10 σε ράντζα. Δε νοσηλεύονται σε κατάλληλες συνθήκες, κάνουν θεραπείες στο διάδρομο, είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους».

Ανά διαστήματα προκύπτουν ελλείψεις σε υλικά, όπως γάντια, σύριγγες, συσκευές ορού, που υπονομεύουν περισσότερο την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Η ύπαρξη επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Φάρμακο και η πρόσδεση των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτούς, όχι μόνο «αρμέγει» Ταμεία και νοσοκομεία, αλλά έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Κάποιες εταιρείες δεν προμηθεύουν το «Αττικόν» με υλικά επειδή δεν έχουν πληρωθεί ή ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν τις απαιτούμενες ποσότητες. «Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Καλύπτεται ένα θέμα, προκύπτει άλλο. Δεν είναι εξοικονόμηση να μην έχεις υλικά. Οικονομία είναι να έχεις το κατάλληλο υλικό την ώρα που το χρειάζεσαι και να το χειριστείς σωστά», λένε χαρακτηριστικά νοσηλευτές.

Δύο νοσηλευτές για 42 ασθενείς!

Η συγχώνευση - κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων οδηγεί σε νέα οικονομική αφαίμαξη ασθενείς κι ασφαλισμένους
Η συγχώνευση - κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων οδηγεί σε νέα οικονομική αφαίμαξη ασθενείς κι ασφαλισμένους
Ο Παθολογικός Τομέας έχει μεγάλη προσέλευση ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι βαριά περιστατικά και χρειάζονται διαρκώς κάποιον δίπλα τους. Δυο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια -βασικά 1 νοσηλευτής και 1 βοηθός νοσηλευτή- πρέπει να φροντίσουν 42 - 43 άτομα.

«Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ούτε τα απαραίτητα. Τα πάντα περνάνε από τα χέρια δυο ανθρώπων: Φροντίζουμε τους ασθενείς, τους αλλάζουμε, κάνουμε τον τραυματιοφορέα, είμαστε υπεύθυνοι για τα φάρμακα. Υπάρχει μεγάλο στρεσάρισμα και μεγάλη πιθανότητα για λάθος. Ταυτόχρονα, ασθενείς και συνοδοί παραπονιούνται, είναι φορτισμένοι, έχουν τον πόνο τους και είναι πεταμένοι σε ένα ράντζο», τονίζουν οι νοσηλευτές, που έχουν φτάσει σε σημεία σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης.

Σε ορισμένα τμήματα δυο μέρες τη βδομάδα δουλεύουν διπλοβάρδιες (7 π.μ. - 3 μ.μ. και 11 μ.μ. - 7 π.μ.) για να βγουν τα προγράμματα. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό χρόνων και δεκάδες μέρες άδεια του περασμένου έτους. Η απλήρωτη δουλειά (υπερωρίες, εφημερίες, αργίες κ.λπ.) έχει καθιερωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, που λειτουργούν από την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων παρότι σακατεύουν την υγεία τους:

«Από την πίεση κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχουμε συχνά τραυματισμούς νοσηλευτών, με αιχμηρά αντικείμενα που έχουμε χρησιμοποιήσει σε ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες». Νοσηλεύτριες με προβλήματα στη μέση παρακαλάνε για μια - δυο μέρες ρεπό για να συνέλθουν. «Η δουλειά είναι βαριά. Σηκώνουμε πολλά κιλά, πλένουμε, αλλάζουμε κατάκοιτους ασθενείς, σπρώχνουμε τα φορεία και τα κρεβάτια των ασθενών», συμπληρώνουν.

Ενας τραυματιοφορέας αντιστοιχεί σε 770 ασθενείς

Η έλλειψη σε προσωπικό αποτυπώνεται με ακραίο τρόπο στην περίπτωση των τραυματιοφορέων που ο ρόλος τους είναι καίριος σε όλη την «αλυσίδα» του νοσοκομείου. Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, του οποίου ο πρόεδρος είναι τραυματιοφορέας, «είμαστε συνολικά 11 τραυματιοφορείς - στον Οργανισμό προβλέπονται 70 θέσεις. Ημέρα εφημερίας είναι 2 τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια (πρωί, απόγευμα, βράδυ) στα Επείγοντα για περίπου 1.000 επισκέπτες. Απομένει ένας μόνος του το απόγευμα και τη νύχτα για τους περίπου 770 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο! Εκτός από αυτούς, κάθε μέρα επισκέπτονται πάνω από 1.000 άτομα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Ολοι αυτοί ψάχνουν να βρουν ένα καροτσάκι, έναν τραυματιοφορέα και δεν υπάρχει. Εχουν κινδυνεύσει άνθρωποι. Βλέπεις γιατρούς, νοσηλευτές, υπαλλήλους σεκιούριτι και συγγενείς ασθενών να κουβαλούν καροτσάκια και φορεία. Καθυστερούν για μέρες οι εξετάσεις των νοσηλευομένων, όπως ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές, αλλά και τα εξιτήρια. Μια απλή ακτινογραφία καθυστερεί 3-4 μέρες γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός τραυματιοφορέων».

Τραυματίζονται κι οι ίδιοι από την εντατική δουλειά. Σημειωτέον πως πολλοί τραυματιοφορείς είναι γυναίκες, με ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας της υγείας τους: «Τραυματιοφορέας έπαθε πρόσφατα αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, επειδή ήταν μόνη της στον αξονικό και έπρεπε να κουβαλήσει έναν υπέρβαρο ασθενή», καταγγέλλει το σωματείο.

Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείου

Οσο και να πασχίζει η κυβερνητική προπαγάνδα να παρουσιάσει τις περικοπές και το σταμάτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί: Μέσα σε ενάμιση χρόνο τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από 27 μειώθηκαν στα 14 επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό. «Οι ανάγκες όμως παραμένουν. Αυτά τα 13 κλειστά κρεβάτια κάποιοι άνθρωποι τα χρειάζονται ή θα τα χρειαστούν για να κρατηθούν στη ζωή», λένε εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα έχουν κλείσει και χειρουργικές αίθουσες. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Μανίκης, αναισθησιολόγος στο χειρουργείο και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά) στο νοσοκομείο: «Στο χειρουργείο υπάρχουν 14 αίθουσες και λειτουργούν 7-8 λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού και τραυματιοφορέων. Με 2-3 τραυματιοφορείς σε όλο το νοσοκομείο, η διακίνηση των ασθενών γίνεται πολύ αργά και κάθε μέρα αναβάλλονται χειρουργεία. Προετοιμάζονται μεγάλα χειρουργεία και τελευταία στιγμή δε γίνονται. Τα τακτικά χειρουργεία γίνονται μόνο πρωί, το απόγευμα δεν υπάρχει προσωπικό και γίνονται μόνο τα επείγοντα. Ετσι, την επόμενη μέρα προετοιμάζονται από την αρχή και μπορεί πάλι να αναβληθούν...».

Ενα μεροκάματο ...στα Επείγοντα

«Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο "Αττικόν" επικρατούν "συνθήκες πολέμου"». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τη μάχη που δίνουν σε κάθε γενική 24ωρη εφημερία και την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών. Είναι ενδεικτικό πως η αναμονή στα Επείγοντα μπορεί να φτάσει τις 8-9 ώρες. Ασθενείς υποφέρουν, ψάχνουν παντού να βρουν ένα καροτσάκι, ένα φορείο, έναν τραυματιοφορέα, περιμένουν με τις ώρες για εξετάσεις.

Στην εφημερία το «Αττικόν» υποδέχεται μεσοσταθμικά 1.000 περιστατικά μέσα στο 24ωρο. Από αυτούς 120 - 150 θα εισαχθούν για νοσηλεία. Μετά από κάθε εφημερία θάλαμοι και διάδρομοι γεμίζουν ασφυκτικά. Οι νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν επαρκούν και μεταφέρονται νοσηλευτές από άλλα τμήματα. Μαζί με τους γιατρούς τρέχουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά. «Ακόμη και εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές από ΙΕΚ μεταφέρονται στο ΤΕΠ χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη κατάρτιση. Χρειάζονται επιτήρηση και παρ' όλα αυτά αναλαμβάνουν ασθενείς», λένε εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Δε λειτουργεί μαγνητικός, δύο αξονικοί σε αχρηστία

«Τις τελευταίες 10 μέρες ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου είναι κλειστός γιατί δεν υπάρχουν άτομα να τον δουλέψουν». Αυτό καταγγέλλει ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος, Νίκος Κελέκης, συμπληρώνοντας: «Είμαστε κάτω από το όριο. Το νοσοκομείο δυσλειτουργεί».

Πρόκειται για ένα Τμήμα που η δυσλειτουργία του μπλοκάρει όλο το νοσοκομείο. Εκεί γίνονται ακτινογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, εξετάσεις στοιχειώδεις και βασικές για διάγνωση και παρακολούθηση.

Είναι ενδεικτικό πως «αυτή τη στιγμή ενώ έχουμε 3 αξονικούς τομογράφους, δουλεύει μόνο ο ένας το πρωί. Ακριβώς λόγω έλλειψης προσωπικού -κυρίως νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και τεχνολόγων- οι άλλοι 2 αξονικοί "κάθονται", παρότι είναι υπερσύγχρονοι. Εστω και δυο να λειτουργούσαν θα εξυπηρετούνταν εσωτερικοί και εξωτερικοί ασθενείς και δε θα υπήρχε καθόλου αναμονή», προσθέτει ο διευθυντής. Ενας επιπλέον λόγος που κι αυτός ο ένας αξονικός λειτουργεί μόνο τα πρωινά, είναι πως οι νοσηλευόμενοι δεν έχουν πρόσβαση γιατί δεν υπάρχει τραυματιοφορέας να τους μεταφέρει!

Επίσης, το πρωί στο Ακτινολογικό βρίσκεται μόλις ένας τεχνικός που γυρίζει όλο το νοσοκομείο για να κάνει τις εξετάσεις στα κρεβάτια των ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν (π.χ. στις ΜΕΘ).

Με το χέρι στην τσέπη...

Στα Ταμεία των Εξωτερικών Ιατρείων σχηματίζονται καθημερινά ουρές για το 5ευρω χαράτσι. Μια επισκέπτρια, μιλάει στο «Ρ»: «Εχω κλείσει ραντεβού πριν ενάμιση μήνα και τώρα περιμένω για το 5ευρω. Η κόρη μου πάσχει από λύκο και παρακολουθείται από ρευματολόγο. Τις δυο πρώτες μέρες κάθε μήνα έχουν κλειστεί όλα τα ραντεβού. Αναγκάζεσαι να πας στα απογευματινά ιατρεία και να δώσεις 40 ευρώ. Τα φάρμακα λείπουν συχνά από το φαρμακείο του νοσοκομείου και πρέπει να πληρώνουμε 220 ευρώ το 15νθήμερο στο φαρμακοποιό για να μη χάσει την αγωγή της. Εχει βιβλιάριο Πρόνοιας και αυτά τα χρήματα δεν επιστρέφονται...».

Μια νεαρή κοπέλα με το μωρό της στο καρότσι προσπαθεί να γράψει δερματολογικά φάρμακα κόστους 23 ευρώ. Της λένε πως πρέπει να πληρώσει το 5ευρω εισιτήριο. «Από τον Ασπρόπυργο πήγα στο ΙΚΑ Ελευσίνας και με έστειλαν εδώ. Ηρθα στην εφημερία για να μην πληρώσω το 5ευρω και μου είπαν να έρθω άλλη μέρα. Ηρθα σήμερα. Εχω δώσει κοντά 10 ευρώ σε εισιτήρια, θα πληρώσω 5 ευρώ συμμετοχή και άλλα 5 ευρώ χαράτσι;», λέει και σκίζει την συνταγή του γιατρού.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο υπάρχει τιμοκατάλογος που θυμίζει ένα οποιοδήποτε μαγαζί. Πρόκειται για εξετάσεις που έχουν βγει εκτός ΕΟΠΥΥ και όλοι πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Για παράδειγμα, εξέταση τροπονίνης (σ.σ. ένζυμο για διάγνωση εμφραγμάτων) κοστίζει 10,50 ευρώ και γίνεται κατά κόρον στα Επείγοντα. Ακόμη, ο επισκέπτης πληρώνει: Για εξετάσεις αίματος, όπως Μαγνήσιο (4,05 ευρώ), Β12 (15,29 ευρώ), Βιταμίνη D3 (11,89 ευρώ), για βιοψία γαστρεντερολογικού (14,67 ευρώ), ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων (23,48 ευρώ), ενδοκολπικό υπέρηχο (8,28 ευρώ). Το καρδιοτοκογράφημα, εξέταση που μια έγκυος μπορεί να χρειαστεί να την κάνει παραπάνω από μια φορά προς το τέλος της κύησης, κοστίζει 10,50 ευρώ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ