ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διαρκής αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με ένα κοινό κείμενο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ήδη διακινείται πλατιά μέσα στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια, 14 Εργατικά Κέντρα, 8 Κλαδικές Ομοσπονδίες και 2 Επιχειρησιακά Σωματεία δίνουν συνέχεια στον αγώνα για την υπεράσπιση του εργατικού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, οργανώνουν την πάλη κλάδο τον κλάδο και εργοστάσιο το εργοστάσιο, ενάντια στην εργοδοτική επίθεση και στην αδιαλλαξία που επιδεικνύουν βιομήχανοι και επιχειρηματίες.

Τα συνδικάτα που υπογράφουν το κείμενο, αλλά και άλλα σωματεία που προστίθενται κάθε μέρα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται τετελεσμένα, δεν παραιτούνται από τα δικαιώματά τους και διεκδικούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων αλλά και νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά ήδη το προηγούμενο διάστημα μια σειρά ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία οργάνωσαν συσκέψεις και περιοδείες, έκαναν γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς. Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσεται και τις επόμενες ημέρες.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα σε κάθε χώρο δουλειάς Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, με αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, καθώς και συμμετοχή, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην κινητοποίηση του κλάδου έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει ήδη πάρει απόφαση για απεργία (με ανοιχτή ημερομηνία) με θέμα την υπογραφή σύμβασης, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, όπου δεν υπήρξε αποτέλεσμα με ευθύνη της εργοδοσίας.

Τη δική της μάχη δίνει και η ΟΕΚΙΔΕ με συσκέψεις και συνελεύσεις. Το κοινό κείμενο ήδη διακινείται στους εργάτες. Το κείμενο μάλιστα αυτό προσυπέγραψαν και σωματεία πέρα απο τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως τα Κλαδικά Σωματεία Ξάνθης και Καστοριάς και το Εργοστασιακό Σωματείο στα Κλωστήρια Θράκης. Μεθαύριο Τρίτη η ΟΕΚΙΔΕ θα έχει συνάντηση για τη σύμβαση με τους εργοδότες στον ιματισμό και στο υπόδημα.

Πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς και γενικές συνελεύσεις καταρτίζει για τη σύμβαση και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει 4 περιφερειακές συσκέψεις και δεκάδες συνελεύσεις με εργοστασιακά σωματεία. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων για τη σύμβαση.

Ανάλογη δράση αναπτύσσει και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου με συσκέψεις - περιοδείες να γίνονται τις επόμενες ημέρες σε Πάτρα, Καλαμάτα, Χαλκίδα αλλά και στην Αττική. Περιοδείες και συσκέψεις στα μεγάλα λογιστήρια διοργανώνει και η Ομοσπονδία Λογιστών.


Εργατικός ξεσηκωμός παντού

Το κοινό κείμενο Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ στις 23 Μάη
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ στις 23 Μάη
Το κοινό κείμενο των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων έχει ως εξής:

«Οχι στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Ξεσηκωμός παντού

Να χαλάσουμε τα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η αντεργατική επέλαση των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων σε όλους τους κλάδους και της κυβέρνησής τους κλιμακώνεται. Οργανωμένα και συντονισμένα, αμφισβητούν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που αφορούν ολόκληρη τη ζωή της εργατικής τάξης. Αρνούνται την αναγκαιότητα και την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι βιομήχανοι, μέσω του αντιπροσωπευτικού τους φορέα, του ΣΕΒ, ξεκαθάρισαν τις επιδιώξεις τους και με τον πιο προκλητικό και χυδαίο τρόπο, λέγοντας ότι η ΕΓΣΣΕ «δεν απαντάει στις αγωνίες των εργαζομένων», άρα δε χρειάζεται. Στόχος τους είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με μοχλό τις ενώσεις προσώπων, και οι ατομικές. Τα στοιχεία του ΟΜΕΔ μιλάνε από μόνα τους, αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις των εργοδοτών: 976 επιχειρησιακές συμβάσεις κατατέθηκαν το 2012 από 179 το 2011 και σχεδόν το 73% από αυτές υπογράφεται από ενώσεις προσώπων, που η εργοδοσία δημιουργεί με τα στελέχη της, με μειώσεις μισθών. Να, λοιπόν, γιατί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, παρά τις προσπάθειες των ομοσπονδιών μας και τις δεκάδες διαπραγματεύσεις, οι εργοδότες επίμονα αρνούνται να υπογράψουν τις κλαδικές μας συμβάσεις και τώρα αρνούνται και την ΕΓΣΣΕ.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις κατακτήσεις που αποκτήσαμε με σκληρούς και μακρόχρονους ταξικούς αγώνες και να μας αφαιρέσουν τη δύναμη της συλλογικής διαπραγμάτευσης τόσο στο κλαδικό, όσο και στο γενικό επίπεδο. Διαλύοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις, ξεθεμελιώνουν και την Κοινωνική Ασφάλιση, για να μην έχουν πια καμιά υποχρέωση απέναντί μας. Αμφισβητούν ευθέως την ύπαρξη των συνδικάτων. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μας τσακίζουν με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, με την πληρωμή των κοινωνικών δαπανών λόγω του περιορισμού τους και τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν πού το πάνε οι εργοδότες: Περίπου οι μισές από τις λίγες κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, προβλέπουν μειώσεις αποδοχών! Βάζουν χέρι ακόμα και σε θεσμικές κατακτήσεις.

Ποιο μέλλον μας επιφυλάσσουν; Δουλειά για 500 ευρώ, χωρίς ωράριο και δικαιώματα, χωρίς σταθερότητα και μονιμότητα. Να νιώθουμε ότι τους χρωστάμε και χάρη όταν και όπως μας δίνουν δουλειά, να τους λέμε και «ευχαριστώ» όταν και όπως μας πληρώνουν. Αξιοποιούν τα 5μηνα προγράμματα μέσω των ΜΚΟ για να δημιουργούν συνθήκες γαλέρας, ανακυκλώνοντας την ανεργία.

Μπροστά σε αυτήν τη βαρβαρότητα και τη ζοφερή προοπτική που διαγράφεται για τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στέκεται, για άλλη μια φορά, επάξια στο ρόλο του συνοδοιπόρου των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Συμφώνησαν ως «κοινωνικοί εταίροι» να συνεχίσουν τον «κοινωνικό διάλογο», με στόχο το σχεδιασμό της ανάπτυξης. Με ποιο κριτήριο; Μα, φυσικά, την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων. Συμφώνησαν να «διεκδικήσουν» μαζί, μέτρα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη στάση της, βγάζει λάδι τους εργοδότες που αρνούνται να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις, αλλά και την ΕΓΣΣΕ, και κρύβει ότι τρόικα και κυβέρνηση είναι η φωνή τους.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Οι Ομοσπονδίες μας και τα Εργατικά Κέντρα με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή των κλαδικών μας Συμβάσεων, χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα μεροκάματα και δικαιώματά μας. Εχουμε καταθέσει, από την πρώτη στιγμή, στις εργοδοτικές οργανώσεις συγκεκριμένα σχέδια για συζήτηση. Αρνούνται να τα συζητήσουν!

Δεν παραιτούμαστε! Δίνουμε τη δύσκολη και σκληρή αυτή μάχη σε κάθε κλάδο, αλλά και σε συντονισμό, με ταξικό κριτήριο και προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, με στόχο την αποκατάσταση του βασικού μισθού ως βάση για παραπέρα διαπραγματεύσεις για την απόρριψη του σχεδιασμού για καθορισμό κατώτατου μισθού με νόμο.

Αυτή η μάχη είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους. Πρόκειται για τη ζωή και το μέλλον μας, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας! Δεν αποδεχόμαστε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας. Το επιχείρημα για την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών για να σωθεί ο θεσμός είναι επικίνδυνο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των κλαδικών Συμβάσεων, αλλά και της ΕΓΣΣΕ, στα χέρια τους. Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές μας ομοσπονδίες. Να μη δεχτούν καμιά ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις. Να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Δίνουμε τη μάχη των Συμβάσεων ενωμένοι, όχι για να αποδεχτούμε το «μικρότερο κακό», αλλά για να αλλάξουμε την πορεία των εξελίξεων, με προοπτική την προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και για συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ματώσαμε για να σωθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κρίση, δε θα συνεχίσουμε να ματώνουμε για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος απέναντι στο μονόδρομο της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.

Διεκδικούμε:

  • Την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συμβάσεων με τη διασφάλιση των βασικών μας δικαιωμάτων.
  • Την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων.
  • Την καθολική ισχύ και την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις θεμελιακές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος».

Τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αρτας, Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό, Σάμου, Φωκίδας, Αμαλιάδας, Πύργου.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Λογιστών, Εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συνταξιούχων Ελλάδας (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) και τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων στη ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ και Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ