ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη»

Για το πολιτικό μήνυμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μιλούν στο «Ριζοσπάστη» ο Τάσος Γαλανόπουλος και ο Βασίλης Μητρόπουλος εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ

Ο Βασίλης Μητρόπουλος και ο Τάσος Γαλανόπουλος σε στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
Ο Βασίλης Μητρόπουλος και ο Τάσος Γαλανόπουλος σε στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
Με κεντρικό σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη» η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή της νεολαίας έχει ήδη ανοίξει τα φτερά για το καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη τη χώρα. Μέσα από ένα πλατύ μαχητικό άνοιγμα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ απευθύνονται με τον επίκαιρο όσο ποτέ στίχο του Μπρεχτ μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα κορυφωθεί με τις κεντρικές εκδηλώσεις στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον στις 19-20-21 Σεπτέμβρη.

Για το πολιτικό περιεχόμενο του 39ου Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις μιλούν στον «Ρ» ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Βασίλης Μητρόπουλος, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης.

-- Μιλήστε μας για το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ και το περιεχόμενό του

-- Τ. Γαλανόπουλος: Επιλέξαμε το συγκεκριμένο σύνθημα, γιατί σήμερα, ακόμα πιο αποφασιστικά, θέλουμε να αναδείξουμε ότι η άδικη, εκμεταλλευτική κοινωνία, όχι μόνο πρέπει αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι' αυτό. Είναι ανάγκη της εποχής. Αλλαγή σημαίνει ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, της εξουσίας των μονοπωλίων. Σημαίνει αγώνας για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τη σοσιαλιστική κοινωνία. Με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων, του λαού. Αυτή η κοινωνία μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι' αυτό, γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν τεράστιο πλούτο, που τους αρπάζουν τα μονοπώλια και μια χούφτα παράσιτα, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που όμως αξιοποιούνται για την κερδοφορία των λίγων.


Θέλουμε, δηλαδή, να αναδείξουμε ότι δεν είναι μονόδρομος αυτό που ζει ο νέος άνθρωπος σήμερα, η ανεργία, η αμορφωσιά, η εργοδοτική τρομοκρατία, το σάρωμα όσων κατακτήσεων έχει κερδίσει ο λαός με τους αγώνες του. Απαντάμε και στην επίθεση που δέχεται η συνείδηση της νέας γενιάς. Στη συστηματική και πολύπλευρη προσπάθεια από την κυρίαρχη τάξη να περάσει στη συνείδηση των νέων ότι ο κόσμος ήταν, είναι και θα είναι έτσι για πάντα. Οτι δήθεν η ταξική εκμετάλλευση, η φτώχεια, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι η «μοίρα μας», με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε. Οτι δε γίνεται να τα βάζουμε με τους καπιταλιστές.

Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα γενιά -και αυτό είναι το μήνυμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την 45χρονη διαδρομή της- οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, που σπουδάζουν, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να ανατρέψουν αυτήν την κοινωνία, να αλλάξουν τις τύχες τους οικοδομώντας τη νέα κοινωνία. Οι ταξικοί μας αντίπαλοι το γνωρίζουν επίσης καλά, γι' αυτό και ξορκίζουν τη "χαμένη γενιά", τα εκατομμύρια των ανέργων στις χώρες της ΕΕ, που μπορεί να είναι «βόμβα» στα θεμέλια του συστήματος. Οντως χρειάζεται αυτή η νέα γενιά να είναι μια γενιά «χαμένη» για το σύστημα, το κράτος του, τους μηχανισμούς του. Μπορεί να είναι μια γενιά κερδισμένη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά της, κερδισμένη στην ταξική πάλη, κερδισμένη με το κομμουνιστικό κίνημα, τον αγώνα και τους στόχους του».

«Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για ν' αλλάξεις....»

«Θέλουμε, ταυτόχρονα, να δείξουμε και το πώς μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Οτι χρειάζονται πολλά: Οργή απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, που στερεί τα δικαιώματά τους. Απέναντι σε αυτό το σύστημα που θάβει τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, την ανάγκη δηλαδή για δουλειά με δικαιώματα και για όλους, την ανάγκη για δωρεάν μόρφωση, για Υγεία, Ασφάλιση. Αλλά χρειάζεται και η γνώση, το πείσμα, η αντοχή, η οργάνωση μέσα σε κάθε χώρο. Χρειάζεται δηλαδή να πρωτοστατεί κάθε νέος, μέσα στους μαζικούς φορείς, στο σωματείο του, στο σύλλογό του, να γίνεται πρωταγωνιστής της λαϊκής πάλης, ώστε να ενισχύεται η λαϊκή συμμαχία που παλεύει για τα μεγάλα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για να νικήσει ο λαός. Μέσα από τη δράση της η ΚΝΕ επιδιώκει οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων να γίνονται αγωνιστές και ασυμβίβαστοι, ανήσυχοι και περήφανοι, πρωτοπόροι, εχθροί όλων των σάπιων αξιών και "ιδανικών" που προβάλει το σύστημα».

-- Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της φεστιβαλικής δραστηριότητας;

-- Τ. Γαλανόπουλος: «Με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω, με βάση δηλαδή την ανάγκη να αναδείξουμε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που, μετά το 19ο Συνέδριο, είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνουν ήδη μια μεγάλη συζήτηση με τους νέους στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Μέσα από μια πολύμορφη δραστηριότητα, με πολλούς τρόπους και μορφές επικοινωνίας, συσπείρωσης, συμμετοχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ανοίγουμε τη δική μας πρόταση για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, για την ανεργία, τα εργασιακά κάτεργα, την περιπλάνηση, την ασφάλιση και την εκπαίδευση, την κατάσταση στην περιοχή μας με τους ανταγωνισμούς που οξύνονται, αλλά και για τα ναρκωτικά, τα δικαιώματα στην άθληση, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο χρόνο που χτυπιούνται. Από τη σκοπιά των αναγκών της νεολαίας, ανοίγουμε τη συζήτηση για την "ανάπτυξη" που επικαλούνται οι καπιταλιστές και οι άνθρωποί τους, ανοίγουμε την κόντρα με όσους παραχαράσσουν την Ιστορία, με το φασισμό που γεννιέται από τα σπλάχνα του συστήματος. Δε θέλουμε μόνο να πούμε, αλλά θέλουμε και να ακούσουμε γνώμες και απόψεις, ν' ανεβάσουμε τη μαχητική διάθεση, τη συσπείρωση και κοινή δράση με τους χιλιάδες νέους που περνάνε από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ».

-- Β. Μητρόπουλος: «Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι τα πάνω από 60 μαθητικά φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα σε όλη την Ελλάδα, με την πολύ μαζική, ενεργή, δημιουργική συμμετοχή των μελών και φίλων της ΚΝΕ, τα νέα στοιχεία που παρουσίασαν, ανοίγουν έναν τέτοιο δρόμο. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει, θα περάσει από πολλούς σταθμούς και θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη με το Φεστιβάλ της Αθήνας στις 19-20-21 στο πάρκο Τρίτση, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων πριν από αυτό».

-- Η επιλογή του πάρκου Τρίτση έχει διεκδικητικό χαρακτήρα για την ΚΝΕ. Πώς εκφράζεται αυτός;

- Β. Μητρόπουλος: «Από όπου πέρασε το φεστιβάλ της ΚΝΕ, όχι μόνο οι κεντρικές του εκδηλώσεις, μετατρέψαμε χώρους συνειδητά υποβαθμισμένους σε χώρους που αξίζει να βρεθεί ένας νέος για να ψυχαγωγηθεί, να αθληθεί, να αναπτύξει μια σειρά ενδιαφέροντα. Αυτό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και στο πάρκο Τρίτση, έναν χώρο πανέμορφο, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου ιδιαίτερα για τις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Συνειδητά, τα τελευταία χρόνια, μέσα από την πολιτική των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών, των υπουργείων που εμπλέκονται, το Πάρκο υποβαθμίζεται για να προχωράνε τα σχέδια εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, "αξιοποίησής" του από μονοπώλια και διάφορες ΜΚΟ. Αυτή τη στιγμή, στο πάρκο δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε ρεύμα, υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη που κανείς δεν αναλαμβάνει να καλύψει.

Η ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο με το Φεστιβάλ, έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες καλώντας τη λαϊκή οικογένεια να ενδιαφερθεί και γι' αυτά τα ζητήματα, να διεκδικήσει λύσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, τον προηγούμενο μήνα, ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στο Πάρκο Τρίτση, αναδεικνύοντας τη θέση μας στο λαό της περιοχής. Επίσης, έχουμε κάνει πρόταση - χωρίς να έχουμε πάρει ακόμα απάντηση από το φορέα διαχείρισης του πάρκου - να αναβαθμίσουμε με δική μας δουλειά και έξοδα την παιδική χαρά όπου πηγαίνουν εκατοντάδες παιδιά και η κατάσταση σήμερα είναι άσχημη.

Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα παρά το ότι πολιτικές δυνάμεις, όπως δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ή διάφορες ΜΚΟ, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να βάλουν εμπόδια στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ εκεί. Η στάση τους είναι ξένη στις διαθέσεις του κόσμου της περιοχής που έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ, γιατί καταλαβαίνει και τη σημασία του ακριβώς για να αναδεικνύεται και να αναβαθμίζεται αυτός ο χώρος. Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο, με την κατάλληλη φροντίδα, ξεπερνώντας και τα όποια εμπόδια».

Με πολυμορφία και ανατρεπτικό περιεχόμενο

-- Τι χαρακτηρίζει την πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ;

-- Τ. Γαλανόπουλος: «Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, έχει γίνει μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια να παρουσιάζουμε μέσα από τη δική μας τέχνη, που δεν λειτουργεί σαν ναρκωτικό στις συνειδήσεις για να κοιμίζει, για να κάνουμε υπομονή στα βάσανα που μας φορτώνουν, αλλά μέσα από την τέχνη όπως εμείς τη θέλουμε να παρουσιάζουμε τις δικές μας αξίες, τα δικά μας ιδανικά, αυτά που ξεχωρίζουν το Κόμμα μας, την ΚΝΕ. Θα υπάρχει το στοιχείο της πολυμορφίας με όλους τους τρόπους και τις μορφές τέχνης».

-- Β. Μητρόπουλος: «Στην πορεία διαμόρφωσης του προγράμματος έχουμε ήδη κάνει δύο συναντήσεις με μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες στην κατεύθυνση να πουν και οι ίδιοι γνώμη, να συμβάλουν και μία συνάντηση με επαγγελματίες μουσικούς καλλιτέχνες για το πώς μπορούμε καλύτερα να αναδείξουμε το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Να ακούσουμε γνώμες, παρατηρήσεις από ανθρώπους που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, με νέους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν πρώτη φορά. Επιπλέον, ήδη δουλεύουν οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ. Ετοιμάζονται μια σειρά από αφιερώματα, θα αξιοποιήσουμε και την πολύ μεγάλη δουλειά που έκανε το Κόμμα μας μπροστά στο επιστημονικό συνέδριο για τον Μπρεχτ. Η θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει ένα παιδικό θεατρικό και μια επιθεώρηση. Πρόκειται για συνέχεια των πρωτοβουλιών που πήραμε όλο το χρόνο, της δουλειάς που επιδιώκουμε να σταθεροποιείται όλη τη χρονιά και να κορυφώνεται στο Φεστιβάλ».


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ