ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
Δε φτάνει η αγανάκτηση

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χτες ότι οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 800.000.

Την ίδια ώρα στις εφημερίδες υπήρχε η δήλωση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα ότι «διέμεινε στο ξενοδοχείο (...) με κόστος 435 ευρώ τη βραδιά, ιδιαιτέρως φθηνό για την πόλη και την εποχή».

Δεν έχει σημασία ποιο κυβερνητικό στέλεχος υπέγραψε αυτή την ανακοίνωση. Σημασία έχει εκείνο το «ιδιαίτερα φθηνό». Η νύχτα του είναι πιο ακριβή από το μηνιάτικο ενός ανέργου.

Κρατήσου εσύ που σου κόψανε χτες το ρεύμα, κρατήσου εσύ που το σπίτι σου βγαίνει σε πλειστηριασμό. Κρατήσου εσύ που χάνεις το επίδομα ανεργίας γιατί ξεπέρασες τους 12 μήνες στην ανεργία. Κρατήσου...

Μη σπάσεις την τηλεόραση την ώρα που ο Μπουτάρης δηλώνει «ο Στάλιν να 'ρθει να μιλήσει, θα του πω να μη μιλήσει».

***

Ζούνε σ' άλλη χώρα;

Οχι, σ' αυτήν ζούνε. Βέβαιοι ότι ένα σημαντικό μέρος του λαού που χρόνια του κάνουνε το μυαλό κιμά θα το καταπιεί κι αυτό. Θα κοιτά ξανά στο γυαλί κοκορομαχίες για το ποιος κυβερνητικός βουλευτής εκφράζει τις συκιές της Μεσηνίας και ποιος τους βαρβάτους της Αρκαδίας (αυτό ακριβώς προβλήθηκε σαν κεντρικό πολιτικό θέμα στα κανάλια).

Μη σπάσεις την τηλεόραση όταν σου φτύνει στη μούρη ότι «ο λόγος που πήγε εκεί η ανεργία είναι η προστασία του δημοσίου και οι φόροι στην επιχειρηματικότητα» (με καρμπόν η ίδια «ανάλυση» σε τρία κανάλια).

Πρόσεχε όμως μην κλάψεις μαζί τους την ώρα που λένε πως αιτία του κακού είναι ότι «δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα, δεν ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα».

Αντι να σπάσεις την τηλεόραση, μάθε να τους μεταφράζεις αυτόματα. Ζητάνε περισσότερους ανέργους, ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, περισσότερα κέρδη για τους καπιταλιστές.

Αντί να σπάσεις την τηλεόραση ψάξε βρες αυτούς που το παλεύουν αλλιώς. Που οργανώνονται για να βγάλουν στην ανεργία τους καπιταλιστές. Ψάξε βρες τρόπο να αυξήσεις τη δύναμή σου.

Η αστική τάξη δεν κρύβει λόγια: Για μισθούς στα 200 ευρώ μίλησε χτες η Διαμαντοπούλου στο «Mega» και το εκτόξευσε σαν απειλή αν δε συναινέσει ο λαός στην κυβερνητική πολιτική.

Κράτα σημειώσεις και αγνόησε το κλάμα τους. Κάνε πέτρα το πρόσωπό σου. Η καταστροφή είναι πραγματική: Οι 800.000 άνεργοι δεν είναι ζωές για να τις κλαις. Είναι η σκληρή επιβεβαίωση πως έτσι αναπτύσσεται ο καπιταλισμός.

Αυτό το σύστημα γεννά την ανεργία σαν αναγκαία συνθήκη για τη μακροημέρευσή του. Κάθε συζήτηση που κρύβει αυτό το δεδομένο αφοπλίζει τα θύματα.

Αν είχε μια φορά ισχύ χτες, έχει πολλαπλάσια σήμερα: Δεν μπορείς να δώσεις τη μάχη όταν έχεις στην πλάτη τον εχθρό. Η παρέλαση των υπερασπιστών της ΕΕ από τα κανάλια σα να είναι θύματα ενώ είναι θύτες, προμηνύει πως αν πας μαζί με αυτούς να δώσεις τη μάχη έχεις πέσει πριν ακόμα σηκωθείς.

Αυτοί που έχουν βάλει την υπογραφή τους για την καταδίκη των εργατών (όλος ο εσμός των υπερασπιστών της ΕΕ) είναι οι ίδιοι που υμνούν την αγανάκτηση στο κενό. Εχουν το θράσος να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι στις συμπληγάδες και να ζητάνε να τους αφήσεις να πάνε στις εκλογές ήσυχα.

Ασφαλώς και δε θα τους δώσεις αυτή τη χαρά. Δε φτάνει. Είναι ώρα να σκεφτείς και γι' αυτό που υμνούν: τη μια στιγμούλα που θα βρεθείς στην κάλπη για να διαλέξεις ποιος θα σε σφάξει. Σκέψου: η δική σου δημοκρατία έχει άλλα χαρακτηριστικά. Αφορά σε άμεσα εκλεγμένους από σένα μέσα στην παραγωγική μονάδα, στη σχολή, στη γειτονιά. Η δική τους δημοκρατία ποντάρει σε όσους φτάνουν τσακισμένοι στην κάλπη. Η δική σου δημοκρατία έχει περιεχόμενο τις ίδιες τις ανάγκες σου, η δική τους έχει ιερό και όσιο το κέρδος του καπιταλιστή. Κι αυτό σημαίνει πως δεν περιμένεις την κάλπη να σου λύσει το πρόβλημα, χτίζεις από σήμερα το μέτωπο που είναι αναγκαίο για να χτυπηθεί ο αντίπαλος: οι καπιταλιστές και η πολιτική τους εκπροσώπηση κάθε απόχρωσης.

Κάν τους να πληρώσουν. Με τη μόνη ικανή πληρωμή: να περάσουν στην ανεργία, να χάσουν την εξουσία.

Ο δρόμος είναι ορατός: «Η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος έχουν κάθε λόγο να μείνει θολή η αυθόρμητη μαζική αγανάκτηση. Να εγκλωβιστεί σε ανούσια συνθήματα ή σε αντιδραστικά ιδεολογήματα.

Οι εργατικοί λαϊκοί και νεανικοί αγώνες σήμερα, για να έχουν αποτέλεσμα και τη δύναμη να ορθώσουν εμπόδια στα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα, πρέπει να στοχεύουν τους υπεύθυνους για τα λαϊκά δεινά, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Να διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματα, να στοχεύουν σε αναγκαίες ριζικές αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία και στην εξουσία, ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου»(από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ / μόνο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ 'ΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

ΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ: «Μπαίνουμε σε μία περίοδο που το δίλημμα "δημοψήφισμα ή εκλογές" θα μας απασχολήσει. Και τα δύο έχουν "ρίσκο", πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (...) στις παρούσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό σε ένα δημοψήφισμα ο ψηφοφόρος να απαντάει στο "δίλημμα" που έχει ο ίδιος στο μυαλό του και όχι σε αυτό του δημοψηφίσματος (...) Το σίγουρο είναι ότι ένα "μνημόνιο ΙΙ" (αυτό αναμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής) απαιτεί νέα πολιτική νομιμοποίηση. Θα γίνει με την ψήφισή του από 180 βουλευτές; Θα γίνει με δημοψήφισμα; 'Η θα πάμε σε εκλογές; Η απάντηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εσωκομματικές (κυβέρνηση και ΝΔ), κοινωνικές (αγανακτισμένοι και άλλοι), στάση ΕΕ κλπ. Το πολιτικό "παιχνίδι" μόλις αρχίζει!» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: «...αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή λαϊκή νομιμοποίηση για να συνεχίσει την πολιτική της, τότε το δημοψήφισμα είναι πρόσχημα: ας κάνει κατευθείαν εκλογές (...) Εκλογές με τις οποίες ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποια κατεύθυνση επιθυμεί αλλά και ποιος θα τον οδηγήσει σε αυτή (...) αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα λαϊκής νομιμοποίησης για να συνεχίσει την πολιτική της, τότε το δημοψήφισμα είναι κόλπο: ψάχνει απλώς να μεταθέσει τις ευθύνες των αποφάσεων σε κάποιους άλλους (...) το δημοψήφισμα δεν αποτελεί λύση. Μένει η εκδοχή της απειλής... Μόνο που στη Δημοκρατία οι απειλές είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Διότι ακόμη κι αν δεχτώ ότι η κυβέρνηση καταφέρει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να περάσει τώρα την πολιτική της, τι θα κάνει τον Σεπτέμβριο; Τον Οκτώβριο; Τον Νοέμβριο; (...) Καλά τα δημοψηφίσματα, καλές οι λαϊκές συνελεύσεις, καλές οι συναινέσεις αλλά το βασικό ζητούμενο είναι πάντα ποιος κυβερνάει τον τόπο και με ποια αποτελέσματα» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΣ: «Φανταστείτε το σκηνικό, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όταν θα πάμε σε εκλογές. Οσες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται την υποτελή πολιτική Παπανδρέου θα είναι υποχρεωμένες πλέον να αναζητούν εθνική λύση και εκτός Ευρωζώνης» (από άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ το κεφάλαιο, τα κόμματά του, την ΕΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώσεις έως 50% στις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπρος - πίσω για Δημόσιο, φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στήριξη από Ομπάμα - Μέρκελ

ΤΑ ΝΕΑ: Ομπάμα προς Μέρκελ: Την Ελλάδα και τα μάτια σας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ομπάμα: Να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα

ΕΘΝΟΣ: Στηρίξτε την Ελλάδα εδώ και τώρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη αμφισβήτησης της κυβέρνησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόταση μομφής από 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κατηγορώ» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκτέλεσαν τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση από τις πλατείες

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήγαν στο Γουδή όσοι κορόιδεψαν τον λαό είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης στον υπουργό Οικονομικών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εκπλήρωσε την αποστολή της

«Ενα βήμα παραπέρα υποστηρίζουν ότι πηγαίνουν το κίνημα οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας με την απόφασή τους να διαλύσουν τον καταυλισμό της Πουέρτα δελ Σολ την Κυριακή (...) Από τη Δευτέρα, στην Πουέρτα δελ Σολ θα αφήσουν ένα πάγκο πληροφοριών για να υποδέχεται όσους θα επιθυμήσουν να ενταχθούν στο κίνημα 15-Μ (...) παρατηρούν ότι ο καταυλισμός γίνεται όλο και πιο βίαιος διότι εισχώρησαν άτομα που απορρίπτουν την ειρηνική διαμαρτυρία ενώ η λήψη αποφάσεων δυσχεραίνεται από ακραίους που είναι αποφασισμένοι να μποϊκοτάρουν οτιδήποτε με το οποίο δεν συμφωνούν» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

Η «ανταγωνιστική» οικονομία

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται στοιχεία της Dealogic, η αξία των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη που το διάστημα 2003-2005 ανήλθε σε 853 εκατ. δολάρια, εκτοξεύθηκε σε 43,9 δισ. δολάρια την περίοδο 2008-2010, κατά την οποία 118 ευρωπαϊκές εταιρείες, από σουηδικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Volvo) ως τσεχικές καπνοβιομηχανίες, πέρασαν σε κινέζικα χέρια» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο πόλεμος μεταξύ τους

«Η Wall Street Journal επισημαίνει σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι η "η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει", κάνοντας επίσης λόγο στον τίτλο του δημοσιεύματος για "κυνήγι προσφορών στην Ελλάδα" (...) Η μη "ελεγχόμενη" κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τη ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μαζική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και το βαρύ φορτίο των κρατικών ομολόγων που σωρηδόν έχουν αγοράσει οι τράπεζες (...) πυροδοτούν συνεχή μπαράζ πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο πόλεμος με άλλα μέσα

«Οι νέες αποκαλύψεις που γίνονται τρεις μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους. Το αρμόδιο όργανο για την πυρηνική ασφάλεια της Ιαπωνίας παραδέχεται ότι η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε ήταν διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις (...) η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 370.000 τεραμπεκερέλ ενώ σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση είχαν διαρρεύσει 770.000 τεραμπεκερέλ» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ