ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Ευκαιρίες» για επενδύσεις και μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, σημείωσε ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος

Η συμφωνία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου στην αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, που αναπόφευκτα εμπλέκει τη χώρα και το λαό βαθύτερα σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, καταγράφηκε για μια ακόμη φορά χτες, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με τίτλο «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας».

Τα αντιτιθέμενα αυτά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί έγιναν διακριτά και στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, από τις ομιλίες εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων που πήραν το λόγο.

Η λαϊκή ευημερία προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ στο συνέδριο, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στάθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας γενικά και ιδιαίτερα στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (Upstream). Οπως υπογράμμισε, στην Ελλάδα «δεν λείπουν οι σημαντικές ενεργειακές πηγές, ούτε το δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης (...) το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν γενικά και αόριστα να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, αλλά αν και με ποιες προϋποθέσεις θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας».

Σημείωσε επίσης ότι «οι σίγουρα μεγάλοι ωφελημένοι απ' την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», θα είναι «οι μεγαλομέτοχοι εγχώριων και ξένων ομίλων, όπως η "Exxon Mobil" και η "Total"».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, αν ακολουθήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στα μέσα παραγωγής, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα υπηρετεί ένα σύνολο συνδυασμένων στόχων: τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, μπορεί να διασφαλιστεί διακρατική αμοιβαία επωφελής συνεργασία για τη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, καθώς και για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί σημαντικό μέρος του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο δρόμος που προτείνουμε είναι ασφαλώς δύσκολος, αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Μοιράζονται κοινούς στόχους για το κεφάλαιο

Μιλώντας στο συνέδριο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις «αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση του ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων».

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πολύ σημαντικές ξένες πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε το «νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας» που δημιουργείται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλιότερων σε επιλεγμένες περιοχές, που παρουσιάζουν «επενδυτικό ενδιαφέρον», διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί, «θα υπάρξει σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών».

«Ικανοποίηση» για την έναρξη ερευνών από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, «Exxon Mobil» και «Total» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας ωστόσο την απογοήτευσή του για τη γενικότερη μείωση των ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως η παραπάνω επένδυση «δυστυχώς είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, καθώς η Ελλάδα έχει πέσει σε χαμηλό 20ετίας όσον αφορά τις επενδύσεις». Εξέφρασε, επίσης, τη συμφωνία του κόμματός του στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για έρευνες σε νέες θαλάσσιες περιοχές.

Τις «επιτυχίες» των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ για την «προσέλκυση επενδυτών» στάθηκε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Μανιάτης, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «δεδομένο» ότι στην Ελλάδα «έχουμε πολύ σοβαρά κοιτάσματα που προσελκύουν επενδυτές».

Τόνισε ακόμη ότι «το επόμενο μεγάλο βήμα» που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συμβολή της «εθνικής Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας» και της «εθνικής βαριάς Μεταλλικής Βιομηχανίας», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματιστεί στη μεγαλύτερη τεχνική βάση υποστήριξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των αγωγών φυσικού αερίου όλης της Μεσογείου».

Πλήθος ζητημάτων στο τραπέζι

Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με πλήθος παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων του Γ. Μπασιά, προέδρου της «ΕΔΕΥ ΑΕ» (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων), που στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον και την «ενεργό ανάμειξη» μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, τονίζοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική «υποστήριξη» που παρέχει στην ΕΔΕΥ η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, ζήτησε να υπάρξει «συντονισμός με τις γύρω χώρες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ», αλλά και άρση της απαγόρευσης ερευνών πέραν των έξι μιλίων. Η σημερινή δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου συνεχίζεται με θέματα που αφορούν περιβαλλοντικές πτυχές της έρευνας και εκμετάλλευσης, ζητήματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, νέες τεχνολογίες για τον πετρελαϊκό κλάδο κ.ά.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την κατάθεση της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012 - 2016. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης που την απασχόλησαν λόγω της ιδιότητάς της.

Τόνισε στο δικαστήριο πως οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής γίνονταν βάσει σχεδίου, όχι αυθόρμητα και εκτελούνταν από τα τάγματα εφόδου: «Οι εγκληματικές ενέργειες γίνονταν οργανωμένα, με τους βουλευτές που παρακινούν, και κατευθύνουν, και βγαίνουν μπροστά, στις περισσότερες δράσεις (...) Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε καταγγελίες από ιδιοκτήτη που νοίκιαζε διαμερίσματα σε αλλοδαπούς στην περιοχή της Ομόνοιας: «Η Χρυσή Αυγή εντόπιζε τα διαμερίσματα αυτά, έβαφαν αγκυλωτούς σταυρούς απ' έξω και μετά τους επιτίθεντο. Καταγράφονταν δηλαδή οι πόρτες και μετά έσπαζαν στο ξύλο τους μετανάστες. Μεταξύ τους ήταν και η κα Δημοπούλου, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Δεν την είδα εγώ, αναγνωρίστηκε από άλλους».

Στο μεταξύ, καταδικάστηκε από το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας σε δίκη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ο χρυσαυγίτης Ευάγ. Στεφανάκης σε φυλάκιση 37 μηνών. Ο εν λόγω χρυσαυγίτης καταδικάστηκε ερήμην για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία για την επίθεση φασιστοειδών με σιδερογροθιά στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής στις 12/6/2012, με στόχο τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ Γ. Τσιμπουκάκη.

Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, αφού τα φασιστοειδή προκάλεσαν επανειλημμένα τα μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο περίπτερο φωνάζοντας «παλιοκουμμούνια, θα πεθάνετε, να φύγετε από εδώ απόψε» και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν στο κεφάλι τον Γ. Τσιμπουκάκη. Η υπόθεση έχει συσχετιστεί στη δικογραφία της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο Στεφανάκης έγινε γνωστός για τη δολοφονία της νεαρής Φαίης Μπλάχα, για την οποία και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη και τώρα δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου.

Προς ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ

Την απόφαση για τη δημιουργία «στρατιωτικής δυνατότητας σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων» (MPCC) στους κόλπους του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ (ΣΕΕΕ) έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς εντείνεται στο εσωτερικό της Ευρωένωσης η συζήτηση για το ποιο «δόγμα ασφάλειας» ενδείκνυται στις σημερινές συνθήκες να κατοχυρώσει ένα «ασφαλές περιβάλλον» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών της ομίλων.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν το «έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας», ενώ ανακοινώθηκε και η δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας».

Η MPCC θα αναλάβει τη διοίκηση «μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών» της ΕΕ, οι οποίες επί του παρόντος είναι οι «εκπαιδευτικές» αποστολές σε Σομαλία (EUTM Somalia), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUTM RCA) και Μάλι (EUTM Mali).

Στη στρατιωτική ορολογία, η MPCC «θα είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή σχεδίαση και τη διεξαγωγή μη εκτελεστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, ανάπτυξης, υποστήριξης και επαναφοράς ενωσιακών δυνάμεων. Το προσωπικό των αποστολών που βρίσκεται επί τόπου θα μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες δραστηριότητες της αποστολής του, λαμβάνοντας καλύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες», σημειώνουν τα αρμόδια επιτελεία.

Λέγεται, επίσης, ότι «η MPCC βελτιώνει τις δομές διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Θα εργάζεται υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), η οποία απαρτίζεται από τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ και έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες».

Στο μεταξύ, σήμερα συνέρχεται στην Πράγα η Διάσκεψη για την Αμυνα και την Ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα θα παρευρεθεί ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Επίσκεψη της ΠΕΚΑΜ την Κυριακή στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο την Κυριακή 11 Ιούνη.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ και θα μιλήσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», με τη διεύθυνση του Τεό Λαζάρου, θα παρουσιάσει το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, που έχει μελοποιήσει ο Χρ. Λεοντής.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3247.820, 6974.278.797 και 6977.513.165). Το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου για τη Μακρόνησο θα αναχωρήσει ώρα 9 - 9.30 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ