ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Κίνητρα πολύμορφης ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου

Προσφέρει αφειδώς προκλητικές φοροαπαλλαγές, άμεσες επιδοτήσεις με εκατομμύρια ευρώ και πλήθος άλλων προνομίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Υπερψηφίστηκε, χτες, επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο «αναπτυξιακός νόμος», με τον οποίο η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα προκλητικές φοροαπαλλαγές, άμεσες επιδοτήσεις εκατ. ευρώ και πλήθος ακόμα προνομίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που κλιμακώνει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η συζήτηση στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί σήμερα, Πέμπτη, με τη συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ και χτες οι εκπρόσωποί τους επιδόθηκαν σε εποικοδομητικές τοποθετήσεις για τη «βελτίωση» σημείων του σχετικού νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο μεταξύ του βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ Ν. Μηταράκη και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη. Ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ...αγωνία του για το αν θα ολοκληρωθούν οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομίας αφού ανέφερε τις... αστοχίες που εμφάνιζαν οι προηγούμενοι νόμοι και τακτοποιεί ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθησύχασε τον Ν. Μηταράκη ότι «όλα τα ζητήματα από τους παλιούς αναπτυξιακούς θα μπουν σε διαδικασία γρήγορης αξιολόγησης».

Τον «αναπτυξιακό νόμο» καταψήφισε επί της αρχής η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τις ενστάσεις της να επικεντρώνονται στο φορολογικό καθεστώς (θέλουν ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο), καθώς επιμένει να αποτελέσουν πρότυπο οι τεράστιες φοροαπαλλαγές κεφαλαίου των «γειτονικών» βαλκανικών χωρών, ενώ ο βουλευτής της Γ. Σαχινίδης πρότεινε: «Αν θέλετε πραγματικά να υπάρξει αναπτυξιακός νόμος, αυτός θα πρέπει να συνδέεται με την ΚΑΠ. Ανάπτυξη που δεν συμπεριλαμβάνει τους αγρότες δεν εννοείται ανάπτυξη»!

Φούμαρα τα περί δίκαιης ανάπτυξης

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο να αναδεικνύει το πραγματικό ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο του «αναπτυξιακού νόμου», επισημαίνοντας ότι «το αστικό κράτος πάντα στήριζε και στηρίζει με μια σειρά εργαλεία - και αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του - τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, με διάφορα κίνητρα, επενδυτικά, φορολογικά, όπως κάνετε και εσείς με το σημερινό "αναπτυξιακό νόμο"».

Απαντώντας σε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης επισήμανε:

  • «Πρώτο σημείο: Λέτε ότι το μοντέλο που θέλετε πρέπει να είναι βασισμένο στην εξωστρέφεια: Και βάζουμε το απλό ερώτημα: Εξωστρέφεια ή ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Γιατί μιλάμε για διαφορετικά μοντέλα». Το πρώτο, σημείωσε, «δίνει προτεραιότητες σε κλάδους, τομείς και επιχειρηματικούς ομίλους που είναι προσανατολισμένοι στις εξαγωγές». Το δεύτερο αναπτύσσει την παραγωγική δραστηριότητα για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. «Αυτά τα δύο πράγματα δεν συμβαδίζουν. Αρα λοιπόν ξεκινάτε από μία αφετηρία όχι την ικανοποίηση των αναγκών, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, αλλά από μια αφετηρία τι έχει ανάγκη, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορέσουμε να είμαστε εξαγωγικοί. Αυτό βεβαίως οδηγεί σε καταστροφή κλάδων, σε καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων που δεν έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του διεθνούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού, άρα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν γιατί δεν διασφαλίζουν ένα υψηλό ποσοστό κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους».
  • «Δεύτερο σημείο: Λέτε ότι εσείς θα επικεντρώσετε όχι στα ζητήματα της μείωσης του "εργατικού κόστους", αλλά στα ζητήματα της υψηλής προστιθέμενης αξίας στην καινοτομία και την τεχνογνωσία. Μα το ίδιο πράγμα είναι. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από καινοτομία και τεχνογνωσία στον καπιταλισμό, ακριβώς σε αυτό το σημείο οδηγεί. Στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Ακόμα περισσότερο, διασυνδέετε την έρευνα, την τεχνολογία και την επιστήμη με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αρα, η όποια ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας θα στοχεύει, θα είναι προσανατολισμένη, θα υποτάσσεται μόνο σε ό,τι εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους, ό,τι εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, τα υπόλοιπα θα πάνε στο καλάθι των αχρήστων, όπως άλλωστε λέει και η ΕΕ». Αποτέλεσμα θα είναι, επιπρόσθετα, «και πανάκριβα εμπορεύματα για το λαό. Η υπόθεση του φαρμάκου είναι πολύ γνωστή».
  • «Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με τη "δίκαιη ανάπτυξη". Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για "δίκαιη ανάπτυξη" σε ένα περιβάλλον εργασιακό, ζούγκλας, που έχει διαμορφωθεί και το οποίο θα διαμορφωθεί και σε επόμενη φάση ακόμα περισσότερο, όπου ουσιαστικά συμπιέζει την τιμή της εργατικής δύναμης στο κατώτερο επίπεδο. Ανατρέπετε τις εργασιακές σχέσεις, καταργείτε τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Για ποια «δίκαιη ανάπτυξη» γίνεται λόγος, σημείωσε, όταν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα (π.χ. φοροεπιδρομή) και αυτά που προετοιμάζονται πετάνε «βίαια από την αγορά αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες», για να μεγεθύνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν με τις «αλλαγές που φέρατε στο ποιος θεωρείται κατ' επάγγελμα αγρότης θα έχουμε έναν βίαιο εκτοπισμό των φτωχών αγροτών και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια».

  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» είναι «βγαλμένος από τα κιτάπια του κεφαλαίου, υπηρετεί τη στρατηγική του, τη δίψα του δηλαδή για κέρδη, γι' αυτό και δεν διαφέρει σε τίποτα με όλους τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους». Οπως σημείωσε, είναι ένας «δότης» που προσφέρει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ «το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης είναι το ίδιο εμπαικτικό με το προηγούμενο παραμύθι ότι δήθεν η ΕΕ αλλάζει».
ΤΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερες εκδηλώσεις για τον ΔΣΕ και το Αρχηγείο Τζουμέρκων

Η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιούνη στην Αρτα και θα είναι αφιερωμένες στο Αρχηγείο Τζουμέρκων του ΔΣΕ.

-- Το Σάββατο 11/6, στην κεντρική εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σκουφά, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και αφιέρωμα στο πολιτικό και λαϊκό τραγούδι με τους «Contrasto», σε επιμέλεια Πάνου Τσίτσικα.

-- Την Κυριακή 12/6, στις 11 π.μ., διοργανώνεται επίσκεψη στους Μελάτες (μνημείο ΔΣΕ). Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει στις 10.30 π.μ. από το «Ράδιο Κορασίδη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ακουστούν μαρτυρίες για το Αρχηγείο Τζουμέρκων, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Να σημειώσουμε πως η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε ειδική έκδοση για το Αρχηγείο των Τζουμέρκων, με πλούσιο υλικό, αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Στην κεντρική διοίκηση και το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ

Ο Δ. Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την κεντρική διοίκηση και το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), αύριο Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- 09.30, συνάντηση με τη διοίκηση

-- 10.00, συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων

-- 10.30, ομιλία - συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες και τις θέσεις του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ