ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Αλλαγές που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα νέα ζευγάρια

Μεγαλύτερος αριθμός βρεφών και νηπίων θα αποκλειστεί φέτος. Λιγότεροι εργαζόμενοι στις δομές. Περικοπές στις υπηρεσίες προς τα παιδιά

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
«Στον αέρα» βρίσκεται η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα λάβουν, καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση που προβλέπεται μέσω του προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς. Επιπλέον, αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος. Κι αυτό γιατί το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Πράγμα που θέτει έτσι κι αλλιώς σε κίνδυνο την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

2. Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.

3. Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν καταφέρουν να μπουν σε κάποιο παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο, δωρεάν φιλοξενία δικαιούνται όλες οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.

Οι νέες αυτές εξελίξεις καθορίστηκαν σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, όπου και ανακοινώθηκε ότι για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017 το ποσό που θα δοθεί για την υλοποίηση του προγράμματος θα ανέλθει στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού τα αντίστοιχα χρήματα πέρσι (184 εκατομμύρια ευρώ) άφησαν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 45.000. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής είναι πολύ περισσότερα, αφού το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στα παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οι λαϊκές οικογένειες στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλούνται κάθε χρόνο ή να πληρώσουν τροφεία, τα οποία επιβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών, ή να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό ή να τα κρατήσουν σπίτι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι πέτυχε να εξασφαλίσει 175 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 93 εκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 82 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους. Βέβαια, δεν λέει η κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα για την παρούσα σχολική χρονιά παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στην εκτέλεσή του, καθώς δεν έχουν αποδοθεί ακόμα τα χρήματα που προέρχονται από εθνικούς πόρους (για την παρούσα σχολική χρονιά είναι 46,1 εκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι και οι σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου τους.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάνθρωπες οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων

Στις άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα «hot spots» αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην παρέμβασή του στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Οποιος δεν επισκέφθηκε hots spots, κέντρα κράτησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά ή ανοιχτά στρατόπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να παραπλανηθεί από το ρατσιστικό δηλητήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των Ευρωπαίων συμμάχων της.

Ας σκεφτεί ο καθένας πώς θα ήταν:

Αν άφηνε τη χώρα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, την εξαθλίωση και να βρισκόταν φυλακισμένος με κίνδυνο απέλασης, γιατί η ΕΕ, παράνομα, δεν τον θεωρεί πρόσφυγα.

Να εγκλωβίζεσαι σε κέντρο κράτησης, με τα παιδιά σου σε μια σκηνή, στο κρύο, στη βροχή, στον αφόρητο ήλιο;

Να είσαι πεινασμένος και να πετάς το φαγητό, γιατί δεν κάνει ούτε για σκυλιά, ενώ εκατομμύρια ξεκοκαλίζονται από ιδιωτικές εταιρείες σίτισης ή ΜΚΟ - που χρηματοδοτεί αδρά η ΕΕ χωρίς καμιά προσφορά.

Οι πρόσφυγες λένε: Δεν ζούμε. Απλά αναπνέουμε. Δεν έχουμε μέλλον.

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας καθιστά την τελευταία ρυθμιστή των προσφυγικών ροών - που σήμερα εκτρέπονται προς Ιταλία με εκατοντάδες πνιγμένους - και μέσα σε ένα παζάρι μπορεί να επαναληφθούν κάνοντας την κατάσταση αφόρητη. Βάλατε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τον ΝΑΤΟικό λύκο να φυλάει τα θύματά του και να υποδαυλίζει εντάσεις στα Βαλκάνια.

Μόνο το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, μαζί με τους πρόσφυγες, να παλέψουν για:

-- Αμεση μεταφορά τους από το κράτος και τον ΟΗΕ στις χώρες προορισμού τους.

-- Εξασφάλιση ανοιχτών, αξιοπρεπών, ανθρώπινων χώρων φιλοξενίας για όσο διάστημα μείνουν στην Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες».


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Παρέμβαση με αφορμή τις επιθέσεις φασιστοειδών

Σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τις επιθέσεις φασιστοειδών την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο χώρο φιλοξενίας στη Σούδα.

Σε αυτό αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, πως: «Η κυβέρνηση εδώ και μήνες κωφεύει στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το άσυλο και με τη μακρόχρονη παραμονή τους στο νησί, που δυστυχώς οδηγεί μια μικρή μερίδα σε παραβατικές και απαράδεκτες συμπεριφορές.

Η πολιτική της κυβέρνησης λειτουργεί καταλυτικά στο να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, ο φασισμός και ο ρατσισμός, που βρίσκουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί συμπολίτης μας εργαζόμενος στο νοσοκομείο και ευρισκόμενος σε υπηρεσία, από γνωστό χρυσαυγίτη που δρούσε απροκάλυπτα την ώρα που ενεργούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Το ΔΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και την εύλογη δυσαρέσκειά του για την ολιγωρία που παρατηρήθηκε από τις διωκτικές αρχές στο να προστατευτούν τόσο οι συμπολίτες μας από τα φασιστικά στοιχεία, όσο και οι παρευρισκόμενοι αντιδήμαρχοι προς τους οποίους εκτοξεύονταν λεκτικοί χαρακτηρισμοί».

Εξάλλου, χτες νέα συγκέντρωση στις 7 το βράδυ, στην Πλατεία Βουνακίου, την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν φασιστοειδή και λεγόμενοι «αγανακτισμένοι» πολίτες, κατά τον ίδιο τρόπο που οργανώθηκε η πρώτη συγκέντρωση τον Απρίλη που κατέληξε σε έκτροπα σε βάρος των προσφύγων στο λιμάνι.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ξανά δίπλα στους πρόσφυγες στον Ελαιώνα

Το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα επισκέφθηκαν χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Στέλιος Λάμπρου. Εκεί διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διαμονή τους.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Ν. Σοφιανός δήλωσε: «Στο κέντρο της προσοχής μας είναι οι όροι και συνθήκες προσωρινής διαμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ειδικά εδώ στον Ελαιώνα, μιλάμε για μια εγκατάσταση που μπορεί να πληρεί κάποιους όρους, όπως κοντέινερ αντί για σκηνές, παρ' όλα αυτά οι συνθήκες είναι δύσκολες για περίπου 2.500 ανθρώπους, οι οποίοι κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες του εγκλωβισμού.

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την κατάθεση του ασύλου και όλα αυτά τα εμπόδια που τους βάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού, θα επισημάνουμε την ανάγκη και στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, που γίνεται με θέμα το Μεταναστευτικό και τις εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιωθούν αισθητά οι υπηρεσίες καθαριότητας, υγείας και πρώτα απ' όλα διατροφής. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει υπόμνημα από τους πρόσφυγες του Ελαιώνα, θα το αναδείξουμε και με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο».


Η Τζία Γιοβάνη, που επιμελείται τη σελίδα του «Κινηματογράφου», απουσιάζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ