ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Θερίζει χιλιάδες εργατικές και λαϊκές οικογένειες

Πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής στο Δυτικό Τομέα για το πρόβλημα της ανεργίας, την οργάνωση της πάλης για την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπισή του και η ανάδειξη της προοπτικής που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Το ΚΚΕ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ηδη έχει ξεδιπλώσει πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σ' αυτά τα πλαίσια η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ αναπτύσσει σειρά δραστηριοτήτων για το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι τεράστιο, διογκώνεται λόγω της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με συνέπειες και στην εργατική τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους που μένουν χωρίς δουλειά. Στόχος, η συμβολή στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση του λαού, την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, την προβολή της διεξόδου από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων, τη συσπείρωση δυνάμεων σ' αυτή τη ρότα, την οργάνωση του λαού για να ανοίξει το δρόμο της δικής του προοπτικής.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας οι Οργανώσεις της ΚΟΑ στο Δυτικό Τομέα απλώνουν το κάλεσμα του ΚΚΕ στις γειτονιές: «Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, με τη δική τους λαϊκή συμμαχία, πρέπει να αψηφήσουν τους εκβιασμούς και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα και να οργανώσουν την πάλη τους για να απαλλαγούν από το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις και την ανεργία».

Η εικόνα που συγκεντρώνεται στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του προβλήματος και την οργάνωση του λαού για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εφιαλτική.

Η ανεργία υπάρχει και αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εχει εισβάλει στα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και σπέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, μιζέρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποιήθηκαν προχτές, οι άνεργοι έφτασαν τους 1.309.071 και το ποσοστό ανεργίας το 26,8%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους από 15 έως 24 ετών σκαρφάλωσε στο 58,3%. Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση η ανεργία θα γιγαντώνεται. Αλλωστε, χαρακτηριστική απόδειξη αυτού του εφιάλτη αποτελούν τα ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στις περιοχές που είχαν συγκεντρωμένες και μεγάλες παραγωγικές μονάδες, όπως στην Αττική, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 27,9%.

Στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, οι Αγ. Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Καματερό, το Ιλιον, το Αιγάλεω αποτελούν περιοχές που έχουν πληγεί βαθιά από την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα σπίτια που δεν δουλεύει ούτε ένας πολλαπλασιάζονται, όπως και τα σπίτια που δουλεύει μόλις ένας για 200 και 300 ευρώ «μισθό». Η διακοπή ρεύματος σε σπίτια ανέργων, φτωχών οικογενειών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σχεδόν κάθε μέρα οι Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και παραρτήματα συνδικάτων επισκέπτονται σπίτια, οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, που δεν έχουν δυνατότητα να μαγειρέψουν ένα πιάτο φαΐ, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε το φαΐ. Υπάρχουν σπίτια, για παράδειγμα, στο Ιλιον που είναι για μήνες χωρίς ρεύμα. Οικογένειες απειλούνται με κατασχέσεις γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια, στην εφορία, στους λογαριασμούς, κ.λπ.

Οπως λένε μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, στις παραπάνω περιοχές η ανεργία ειδικά στους οικοδόμους φτάνει το 80%. Το 50% και πλέον των καταστημάτων - κυρίως αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων - έχουν βάλει λουκέτο. Οι εικόνες με δρόμους που το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο γενικεύονται. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι, στην οδό Ερυθραίας (κοντά στη στάση του μετρό) σε ένα δρόμο που δεν ξεπερνά τα 70 μέτρα, μετρήσαμε στη σειρά 15 κλειστά μαγαζιά και μόλις δύο ή τρία ανοιχτά. Οι αυτοαπασχολούμενοι κατεβάζουν ρολά, είναι χρεωμένοι σε τράπεζες και εφορία. Τα μαγαζιά που ξενοικιάζονται δεν ξανανοικιάζονται για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τους αυτοαπασχολούμενους που κρατούν με νύχια και με δόντια τα μαγαζιά τους σε περιοχές, όπως στο Ιλιον, στο Καματερό, στους Αγ. Αναργύρους, το 65% αδυνατεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ!

Οπως μαρτυρούν οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων, καθημερινά κατά εκατοντάδες οι άνεργοι συνωστίζονται στα Τοπικά Υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ μήπως βρουν δουλειά. Οπως μας είπαν, στους Αγ. Αναργύρους σε μια τέτοια παρέμβαση στον ΟΑΕΔ τα μέλη της Επιτροπής μέτρησαν 300 ανθρώπους! Σε αυτή την τραγική πραγματικότητα η κυβέρνηση «απαντά» με προγράμματα κατάρτισης και δήθεν πρακτικής άσκησης, δηλαδή με προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων για ψίχουλα, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία ωφελείται από επιδοτήσεις για πληρωμή μισθών στους ανέργους που συμμετέχουν στα προγράμματα, πρόκειται δηλαδή για τζάμπα εργατικά χέρια. Ενα τέτοιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ υλοποιούνταν, μέσω ΚΕΚ, όπου συμμετείχαν νέοι για να εκπαιδευτούν στους υπολογιστές. Με το τέλος του προγράμματος, διάρκειας περίπου 3 μηνών, οι νέοι που συμμετείχαν πήραν όλα και όλα 170 ευρώ!

Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ - τα οποία ωστόσο αποτυπώνουν μέρος της τραγικής πραγματικότητας και των εφιαλτικών διαστάσεων της ανεργίας - οι μακροχρόνια άνεργοι στην περιοχή του Δυτικού Τομέα αυξάνονται ανησυχητικά. Αυτό άλλωστε πιστοποιούν και οι Λαϊκές Επιτροπές από τις παρεμβάσεις τους στις συνοικίες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Δεκέμβρη του 2012, προκύπτει ότι από το σύνολο των ανέργων (που αναζητούν εργασία σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ) και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ιλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι, το 43,75% είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες! Συγκεκριμένα, οι άνεργοι το Δεκέμβρη του 2012 ήταν 48.782 και οι άνεργοι πάνω από 12 μήνες 21.346.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ για το Δεκέμβρη του 2012 που αναζητούν εργασία στην Αττική (291.115) το 16,8% είναι στο Δυτικό Τομέα (48.782). Σε επίπεδο φύλου από το συνολικό αριθμό οι άνδρες που είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες ήταν 7.990 και λιγότερο από 12 μήνες 13.121. Οι γυναίκες άνεργες για πάνω από 12 μήνες ήταν 13.356 και λιγότερο από 12 μήνες 14.313. Από το σύνολο επίσης των ανέργων στο Δυτικό Τομέα οι 11.226 είναι άνεργοι κάτω των 30 ετών. Από αυτούς οι 3.397 είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες και οι 7.829 για λιγότερο από 12 μήνες. Υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μέρος της πραγματικότητας καθώς πολλοί άνεργοι, απογοητευμένοι, δεν εγγράφονται ή δεν ανανεώνουν την κάρτα τους στον ΟΑΕΔ και πολλοί βγαίνουν καθημερινά στην αναζήτηση έστω και για ένα μεροκάματο από δω και από κει.

Φρένο στην πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας

Η τρικομματική συγκυβέρνηση, μπροστά στην όξυνση του προβλήματος, έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό αγώνα δρόμου για να πείσει ότι κάνει έργο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής του. Ο υπουργός Εργασίας έσπευσε τον περασμένο μήνα να πανηγυρίσει γι' αυτές τις θετικές ενδείξεις στη ροή της μισθωτής απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για προσλήψεις που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορούν τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, δηλαδή εποχιακή απασχόληση. Την ίδια στιγμή βεβαίως δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι οι όποιες προσλήψεις (σταγόνα στον ωκεανό) αφορούν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μειώσεις μισθών, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η ανεργία αποτελεί για την εργοδοσία και τη θωράκισή της σημαντικό όπλο για τη συμπίεση προς τα κάτω μισθών και δικαιωμάτων και η κυβέρνηση το αξιοποιεί για να επιτευχθεί ο στόχος του κεφαλαίου.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που αρνείται να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους που αδυνατούν να επιβιώσουν, εξαγγέλλει το ένα μετά το άλλο προγράμματα που απευθύνονται κυρίως στους νέους, με ανύπαρκτα επί της ουσίας δικαιώματα, με μισθούς πείνας για λίγους μήνες και μετά επιστροφή στις μαύρες λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ. Στοχεύει αποφασιστικά στη συνείδηση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, στην προσαρμογή της σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχουν ΣΣΕ, δικαιώματα και κατακτήσεις.

Μπροστά στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών για δράση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε κάθε περιοχή και γειτονιά δίνουν τη μάχη με σχέδιο και συστηματική παρέμβαση. Μπαίνουν μπροστά στην προσπάθεια να βγουν οι άνεργοι από τη θλίψη, να σπάσει η μιζέρια, να σταθούν στα πόδια τους, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τη ζωή που έχουν σήμερα ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Απέναντι στη σκλαβιά, στην άγρια εκμετάλλευση ο κοινός ενιαίος αγώνας των ανέργων, των εργαζομένων, των νέων και των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο με μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με στόχο ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.


Γ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ