ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η απεργία σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: Στην Αθήνα, 11 π.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, 12 μ., στην ΕΥΑΘ

Απεργιακή απάντηση δίνουν σήμερα εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες στα σχέδια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την παράδοση τομέων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και το λαό στα χέρια των μονοπωλίων, να συρρικνώσει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, να μειώσει κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνει. Στην Αθήνα, 11 π.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, 12 το μεσημέρι, μπροστά από τα γραφεία της ΕΥΑΘ στην Εγνατία (Συντριβάνι).

Στο Δημόσιο θα γίνει στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) στην Αττική και το Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στους νομούς όπου τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια.

Στάσεις εργασίας θα γίνουν και στις αστικές συγκοινωνίες ως εξής: Μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Μετρό, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. Τραμ, έναρξη βάρδιας έως 7 π.μ. και 11 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Τρόλεϊ, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. και 10 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Ηλεκτρικός, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. και 9 μ.μ. έως λήξη της βάρδιας. Απεργία θα γίνει στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Ακόμα, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των Οργανισμών Λιμένων, ενώ οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ προχωρούν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.

Η σημερινή απεργία πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης με στόχο ο πλούτος της χώρας να γίνει λαϊκή περιουσία, να πεταχθούν τα μονοπώλια έξω από κλάδους που αφορούν την ικανοποίηση βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη της χώρας, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες κλπ. Απαραίτητος όρος γι' αυτό είναι ο αγώνας να γίνει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης, με ταξικό συντονισμό και προσανατολισμό. Ν' αναλάβουν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ τις δικές τους ευθύνες. Να διαλύσουν τις αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού οι οποίες προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι μπορούν με δημόσιο έλεγχο σε συνθήκες καπιταλισμού οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργήσουν σε όφελος των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Στο πλαίσιο αυτό μιλάνε για «υγιή» ανταγωνισμό και «δημόσιους πυλώνες» και, ταυτόχρονα, διαιρούν τους εργαζόμενους, ξεχωρίζοντας τη μία επιχείρηση από την άλλη και διατυπώνουν συντεχνιακά αιτήματα. Σε αυτή τη φιλοκαπιταλιστική λογική είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, συνειδητοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας μπορούν να υπηρετήσουν πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα το κάλεσμα του ΠΑΜΕ «οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους (...) έχουν καθήκον να πάρουν διαζύγιο με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας» και να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ. «Τη μόνη συνδικαλιστική συσπείρωση που μπορεί να αντιπροσωπεύσει και να εκφράσει τα γνήσια και πραγματικά συμφέροντά σου! Να ορθώσει φραγμό στο τσουνάμι των αποκρατικοποιήσεων, να ισχυροποιήσει ένα εργατικό λαϊκό ρεύμα που θα παρεμποδίσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το σάρωμα των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δικαιωμάτων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Την ανάγκη η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει 100% στο δημόσιο ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ενταχθεί σε ενιαίο φορέα διαχείρισης του ορυκτού πλούτου της χώρας και να παραμείνει 100% στο δημόσιο με καθετοποίηση της παραγωγής, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, αξιοποίηση των υποπροϊόντων (π.χ. σκουριάς). Με αυτό το πλαίσιο οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν χτες να μην υπάρξει κανένα ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, στη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, στην Αθήνα.

Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς της περιοχής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως η ΛΑΡΚΟ θα δοθεί στο 100% σε ιδιώτη, ενώ το μόνο ζήτημα που έθεσε για την προστασία του ορυκτού και φυσικού πλούτου, που διαχειρίζεται η ΛΑΡΚΟ, αφορούσε τους όρους της σύμβασης με τον ιδιώτη!

Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βρίσκονται στη διοίκηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, πρόβαλαν ως αίτημα την «παραμονή της ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει εκποίηση προς όφελος των εργαζομένων. Επιπλέον, ο δημόσιος έλεγχος που υπήρχε και όλα τα προηγούμενα χρόνια και στη ΛΑΡΚΟ δε λειτούργησε προς όφελος των εργαζομένων και λαϊκών συμφερόντων, οδήγησε στην απαξίωση της εταιρείας ώστε να προετοιμαστεί το ξεπούλημά της. Προετοιμασία στην οποία συνέβαλαν και οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, βάζοντας πλάτη για να «κατακλυστεί» η ΛΑΡΚΟ από εργολάβους, δημιουργώντας ένα τετελεσμένο βήμα προς την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.

Επιπλέον, ο «δημόσιος έλεγχος» που ασκούσαν και ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν υπηρετεί το λαό αλλά τα μονοπώλια, όπως αποδείχθηκε π.χ. και στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά όπου η εισβολή της COSCO έγινε όταν το δημόσιο κατείχε το 75%.

Στην κινητοποίηση δυναμική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων. Με πανό: «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και συνθήματα «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί», έδωσαν δυναμική και παλμό στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπείες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Τύπου - Χάρτου, τα Συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών, Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και ΟΤΑ Αττικής, καθώς και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λοκρών.

Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Σήμερα Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.
Σήμερα στο Αγρίνιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, σήμερα Πέμπτη 9 Ιούνη στις 9 μ.μ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΛΑΡΚΟ 100% στο Δημόσιο

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση των εργατών της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ούτε ένα βήμα πίσω, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ανήκει 100% στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι ένας φυσικός πλούτος που υπήρχε και τον ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του κανένας ιδιοκτήτης, ξένη, ελληνική, μετοχική, ιδιωτική εταιρεία. Και υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων για δουλειά. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, μπορεί να γίνει πραγματικά μοχλός ανάπτυξης σημαντικών κλάδων της βιομηχανίας. Αυτό το έγκλημα πρέπει να αποτραπεί και αν δεν αποτραπεί πρέπει να τιμωρηθεί πάρα πολύ βαριά και τελεσίδικα».

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ΕΑΒ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 10 Ιούνη την ΕΑΒ.

Στις 9.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εστιατόριο της ΕΑΒ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τη διοίκηση της ΕΑΒ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ