ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κάλεσμα γενικού ξεσηκωμού

Ερχεται εργασιακός μεσαίωνας για τους νέους - Ολοι οι φοιτητές και σπουδαστές στη γενική απεργία στις 15 Ιούνη, είναι το κάλεσμα του ΜΑΣ

Κάλεσμα αγώνα και ξεσηκωμού προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές της χώρας για να μην περάσουν τα μέτρα - σφαγείο, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και τους καλεί στη γενική απεργία στις 15 Ιούνη με το ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα καλεί φοιτητές και σπουδαστές στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και ήδη σχετική απόφαση συμμετοχής έχει πάρει ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Ολόκληρο το κάλεσμα του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Κανένας δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία στηρίζουν ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο, να σημάνει ξεσηκωμός. Κανείς να μη δώσει συναίνεση να στείλουν αυτόν και την οικογένειά του στον Καιάδα.

Οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, οι εργαζόμενοι φοιτητές που δουλεύουν "μαύρα" στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στον επισιτισμό, στον ΟΤΕ, στις νέες τεχνολογίες, στις οικοδομές, οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση, που κάνουν μεροκάματο τα Σαββατοκύριακα στη δουλειά των γονιών τους πρέπει να διαλέξουν μετερίζι.

Η κατάσταση θα σκουρύνει ακόμα και γι' αυτούς που νομίζουν ότι θα τη βολέψουν.

Ερχεται εργασιακός μεσαίωνας!

Θέλουν να κάνουν τους νέους τον πολιορκητικό κριό που θα τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι νέοι εργαζόμενοι από 18 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 80% μόλις του κατώτερου μισθού. Με βάση τα ισχύοντα, θα αμείβονται με 592 ευρώ μεικτά!!!

Είναι ψέμα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έτσι οι νέοι θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά. Τα τελευταία χρόνια, η «ευελιξία» που επιβλήθηκε δεν οδήγησε σε αύξηση της απασχόλησης, αλλά, αντίθετα, αυξήθηκε η ανεργία.

Κανένας καπιταλιστής δε θα προσλάβει επιπλέον εργαζόμενους, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο φτηνοί. Σε συνθήκες μάλιστα καπιταλιστικής κρίσης, μάζες εργαζομένων πετιούνται στα αζήτητα, πυκνώνοντας τις στρατιές των ανέργων.

Αυτό που θα συμβεί είναι η αντικατάσταση συμβάσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση με νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης και η αντικατάσταση "παλιών" εργαζομένων με νέους πιο φτηνούς και απροστάτευτους.

Το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας!

  • Επιβάλλεται 10ωρη εργασία, χωρίς την προσαύξηση της υπερωρίας.
  • Επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι 3 χρόνια από 2 που ήταν.
  • Δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη φοιτητική μέριμνα.
  • Είδη πλατιάς κατανάλωσης που σήμερα φορολογούνται με 13% ανεβαίνουν στο 23%.
  • Αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%.
  • Εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης.
  • Νέα καρατόμηση στις ιατροφαρμακευτικές παροχές.
  • Συνθλίβονται οι συντάξεις, οι μισθοί, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώνονται κι άλλο.
  • Περιστολή, κατά 300 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Δεν είναι ανίκητοι!

Φοβούνται την οργανωμένη απάντηση απέναντί τους! Θέλουν ή να συναινείς ή η οργή σου να πηγαίνει στο βρόντο!

Εχεις εμπειρία, η σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μόνο με φοιτητικό κίνημα πολιτικοποιημένο, οργανωμένο, που δε θα το βάζει στο χέρι κανείς, που να αναπτύσσει τη δράση και τους αγώνες από τα κάτω παλεύοντας αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Φοιτητικό κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη την πάλη για την κοινωνία και οικονομία που ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, την κοινωνία που η Παιδεία θα είναι πραγματικά λαϊκή.

Αυτό το φοιτητικό κίνημα μπορεί να συνεισφέρει στη συμμαχία και στην κοινή πάλη των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ενα τέτοιο κίνημα σπάει τη μοιρολατρία, κάνει την οργή δύναμη ανατροπής. Αυτό το κίνημα το κεφάλαιο το τρέμει, γι' αυτό και το πολεμά με λύσσα.

Τα δήθεν "ακομμάτιστα" "αδιαμεσολάβητα κινήματα", που έχουν γίνει μόδα και απαιτούν "να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα", "να αλλάξει η κυβέρνηση", "το αστικό πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει υπέρ του λαού", κρύβουν την πραγματική και μόνη φιλολαϊκή διέξοδο για το λαό, στέλνουν την οργή στο βρόντο, γι' αυτό και διαφημίζονται από τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου.

Σκέψου ότι αυτοί που πέρσι έβριζαν και λασπολογούσαν ενάντια στους αγώνες, φέτος σε θέλουν να αγωνίζεσαι, αλλά χωρίς οργάνωση.

Σε θέλουν να φωνάζεις "κλέφτες" και να αφήνεις στο απυρόβλητο τη νόμιμη κλεψιά, την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Να αποκαλυφθούν τα πελώρια ψέματα της κυβέρνησης ότι τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν το χρέος και το έλλειμμα. Οι μειώσεις μισθών δεν έχουν καμία επίδραση στους λεγόμενους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα ελλείμματα και τα χρέη αποτελούν ένα άλλοθι για να φτηνύνει η εργατική δύναμη. Για να μπορεί το αστικό κράτος να παρέχει στα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες νέα πιο παχυλά προνόμια, όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.λπ. Γι' αυτούς παίρνονται τα μέτρα, για να προστατευτεί και να διευρυνθεί η κερδοφορία τους.

Μόνο εμείς και οι οικογένειές μας δουλεύουν και παράγουν πλούτο. Οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες που διδάσκουν και σουλατσάρουν στις σχολές δε δούλεψαν ποτέ τους.

Οργάνωσε την πάλη σου στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ, δώσε ζωντάνια στο σύλλογό σου. Οργάνωσε την πάλη ενάντια στη βάρβαρη επίθεση, στο εργαστήριο, στο μάθημα, στο αμφιθέατρο. Με διοικητικά συμβούλια, γενικές συνελεύσεις, υπογραφές, με όλους τους τρόπους και τις μορφές ετοιμάζουμε τη δική μας αντεπίθεση».

Το Σάββατο το Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας

Στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας, από τις 7 μ.μ.

Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», το Σάββατο 11 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας (Ιερά οδός).

Το πρόγραμμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης έχει ως εξής:

-- 09.00 Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3.

-- 19.00 Συζήτηση με θέμα «Η Ιστορία του ΚΚΕ, όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος» και ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- 20.30 Μουσικό αφιέρωμα στην επαναστατική ποίηση.

-- 21.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Nίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 23.00 Λαϊκό γλέντι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σύσκεψη, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. (αίθουσα Δ11 της Σχολής Θετικών Επιστημών) το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στις Πρέσπες

Εκδήλωση - εκδρομή στις Πρέσπες, στους τόπους που αποτέλεσαν τα κάστρα του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει στις 17 και 18 Ιούνη η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 17/6 θα γίνει ξενάγηση σε ιστορικά μέρη και το βράδυ λαϊκό γλέντι.

Το Σάββατο 18/6 συγκέντρωση στο μνημείο που έστησε η ΚΝΕ για το ΔΣΕ στο χωριό Πύλη, όπου θα μιλήσει στέλεχος της Οργάνωσης. Στη συνέχεια επίσκεψη στη σπηλιά του Ν. Ζαχαριάδη στην Πύλη και στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Βροντερό. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Παρισινή Κομμούνα

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ οργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, με ομιλίες, φωτογραφικό αφιέρωμα και προβολή σχετικού DVD.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες τέτοιες εκδηλώσεις στις σχολές των πανεπιστημίων και αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε σχολές των ΤΕΙ. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις 2 μ.μ., αίθουσα 203.

Την Τρίτη 14/6

-- Στη ΣΤΕΦ Αθήνας και τη ΣΤΕΡΤΟΔ, στις 2 μ.μ., αίθουσα Ν3.

-- Στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στις 2 μ.μ., αίθουσα Β218.

-- Στη ΣΕΥΠ Αθήνας, στις 4 μ.μ., αίθουσα Δ2 στο Σαρακάκη.

Την Πέμπτη 16/6

-- Στη ΣΓΤΚΣ Αθήνας, στη 1 μ.μ.

-- Στη ΣΔΟ Αθήνας, στις 2 μ.μ., αίθουσα Β23.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ