ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΙΟΥΝΗ
Αγώνας για να μην περάσουν τα εφιαλτικά μέτρα

Στην Ομόνοια στις 10 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Ιούνη
Από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Ιούνη
Στις 15 Ιούνη κανείς στη δουλειά. Το μήνυμα αυτό πρέπει να διαπεράσει απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα, να φτάσει στο τελευταίο εργοστάσιο, στην τελευταία γειτονιά. Το μήνυμα αυτό στέλνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Ιούνη, που πρέπει να γίνει μέρα αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα και αρχή νέων αγώνων για να μην περάσουν τα μέτρα.

Στην ανακοίνωσή του για την απεργία το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενες - εργαζόμενοι,

Νέοι - νέες,

Ολοι στον αγώνα. Ολοι στη μάχη για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Στις 15 Ιούνη κανείς στη δουλειά. Νεκρώνουμε τα εργοστάσια, τα γραφεία, τα λιμάνια, τα γιαπιά. Μηχανή να μη δουλέψει. Προπέλα να μη γυρίσει. Σε κάθε χώρο δουλειάς, με μαζικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις παίρνουμε αποφάσεις καταδίκης των μέτρων, συμμετοχής στην απεργία και κλιμάκωσης του αγώνα με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του αντεργατικού - αντιλαϊκού τερατουργήματος.

Αγώνας διαρκής έως την ανατροπή τους.

Διαδηλώνουμε μαζικά με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ δυναμώνοντας το μήνυμά μας. Τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα περάσουν.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για οικονομία και εξουσία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Κανένας συμβιβασμός, καμιά υποχώρηση. Αντιστεκόμαστε στα τρομοκρατικά διλήμματα, στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οχι στα αντεργατικά τελεσίγραφα και στη διαρκή ανεργία και λιτότητα.

Δε θα ζήσουμε με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Δε θα ζήσουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, έρμαια στα χέρια των εργοδοτών.

Δε θα δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο, για ένα κομμάτι ψωμί, όποιες ώρες, όποιες μέρες, όποιους μήνες θέλει ο εργοδότης.

Δε θα αποδεχτούμε να κάνουν τα μυαλά των παιδιών μας "κιμά" στα σχολεία και μετά να τα βασανίζουν, να χτυπάνε επί χρόνια κλειστές πόρτες για μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας.

Δεν ανεχόμαστε να επιδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εργοδότες και οι άνεργοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν να αγοράσουν τρόφιμα, να τους κόβουν το φως, το νερό, το τηλέφωνο, να τους παίρνουν το σπίτι οι τραπεζίτες.

Ως εδώ η φορο-ληστεία και η φοροκλοπή των μισθωτών, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, την ίδια ώρα που στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους μεγαλέμπορους όχι μόνο τους μειώνεται αυτό που πληρώνουν, αλλά και τσεπώνουν ό,τι μαζεύουν τα κρατικά ταμεία από την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που είναι αίμα και ιδρώτας δικός μας και των πατεράδων μας.

Τώρα ξέρουμε ακόμα πιο πολλοί απ' ό,τι πριν, ότι όσο το κουμάντο θα το κάνουν οι μεγάλοι εργοδότες, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, όσο οι κυβερνήσεις θα αποτελούνται από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, όσο θα παραμένουμε στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία, τόσο η πρέσα της εκμετάλλευσης θα συνθλίβει τις δικές μας τις ζωές και ας είμαστε εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο και ας μη γυρνά ούτε γρανάζι χωρίς εμάς.

Γι' αυτό η απάντησή μας πρέπει να είναι:

Η οργάνωση πριν από όλα στον τόπο δουλειάς, η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για να μεγαλώσει και να έχει αποτελέσματα η σύγκρουση με τους εργοδότες και το αστικό κράτος.

Το κοινό μέτωπο και η ενιαία δράση των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια σε κυβέρνηση και πολυεθνικές. Η αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ολοι - όλες μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας στις 10 π.μ. Καμιά θυσία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Νέες απεργιακές αποφάσεις

Στο μεταξύ, στον απεργιακό κατάλογο προστίθενται και νέα συνδικάτα, ενώ την ίδια στιγμή οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Ιούνη.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 15 Ιούνη και κλιμάκωση της πάλης με νέα 24ωρη απεργία τη μέρα συζήτησης στη Βουλή των βάρβαρων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων πήραν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καθώς και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Στη μάχη της αγωνιστικής κλιμάκωσης μπαίνει και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, που οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Επαίρονται για τη βαρβαρότητα

To προπαγανδιστικό προκλητικό σποτ της κυβέρνησης που εξυμνεί τις «επιτυχίες» της, φαίνεται ότι «ζήλεψε» το υπουργείο Εργασίας και χτες με ένα πολυσέλιδο κείμενο παρουσιάζει τα «κατορθώματα» της αντεργατικής πολιτικής στον τομέα του. Για ποιο όμως πράγμα επαίρεται το υπουργείο;

Επαίρεται για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και την ψήφιση του 3863/2010, με τον οποίο για πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται πλέον 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας αντί για 35, και η σύνταξη θα συρρικνωθεί πάνω από 30% με το νέο τρόπο υπολογισμού της. Επαίρεται και χαίρεται γιατί φορτώνει στις γυναίκες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά μέχρι και 15 χρόνια επιπλέον δουλειάς και μάλιστα σε περίοδο που η ανεργία στις γυναίκες σπάει κόκαλα.

Επαίρεται για το μαχαίρι που θα πέσει στα προνοιακά επιδόματα, τις περικοπές στην επιδότηση ενοικίου, στα επιδόματα των ανέργων, συνολικά στην προστασία των πιο αδύνατων.

Επαίρεται το υπουργείο Εργασίας και προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις «ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», τη στιγμή που έτσι καταργούνται οι κλαδικές.

Προκαλούν όταν διαφημίζουν ότι «διευκολύνθηκε η χρήση μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης», που επιτεύχθηκε με την κατάργηση της προσαύξησης στην αμοιβή κατά 7,5% για εργαζόμενους που δούλευαν λιγότερο από 4 ώρες ημερησίως και την προσαύξηση κατά 10% όταν στους μερικώς απασχολούμενους επιβάλλονταν υπερωριακή εργασία. Δηλαδή επαίρεται γιατί σε έναν απασχολήσιμο με 300 και 400 ευρώ μηνιάτικο, του έκοψε 30 και 40 ευρώ.

Επαίρεται γιατί αύξησε τη δοκιμαστική περίοδο των νεοπροσλαμβανόμενων από δύο σε δώδεκα μήνες, γιατί αύξησε τη χρονική περίοδο ενοικίασης από 18 σε 36 μήνες, γιατί τα διήμερα και τριήμερα (εκ περιτροπής εργασία) ο εργοδότης θα μπορεί να τα επιβάλει για 9 μήνες μέσα σε ένα χρόνο και όχι μόνο 6, γιατί οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και ομηρίας θα μπορούν να επιβάλλονται σε έναν εργάτη 3 χρόνια αντί για δύο. Γιατί οι νέοι μέχρι 25 χρόνων δε θα πληρώνονται ούτε το κατώτερο μεροκάματο, αλλά θα μετατραπούν σε δούλους με 592 ευρώ μεικτά.

Με μια κουβέντα, το υπουργείο Εργασίας καυχιέται και ζητά και το χειροκρότημα γιατί εφαρμόζει κατά γράμμα το μνημόνιο...

Και είναι και αυτό, μια πρόσθετη απόδειξη ότι τα μέτρα δεν είναι μια πολιτική αστοχία ή αναποτελεσματικά, όπως σκόπιμα προβάλλουν οι «αντιπολιτευόμενοι» βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, ότι δεν πρόκειται για λάθος, όπως είθισται να διδάσκει τους εργάτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ , αλλά για ένα σχέδιο εξανδραποδισμού των εργαζομένων, για ένα σχέδιο βαθιά ταξικό, προς όφελος των μονοπωλίων. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και να πάρουν τα μέτρα τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα σε Πειραιά και Ηράκλειο

Με κάθε τρόπο οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν για την αποκάλυψη του ταξικού περιεχομένου των νέων αντιλαϊκών μέτρων, καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης του ενάντια στα μονοπώλια. Ετσι, σήμερα, Πέμπτη, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Επίσης σήμερα, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

ΠΑΜΕ
Ετοιμάζει νέα θεατρική παράσταση

Κάλεσμα στην εργατική τάξη να αγκαλιάσει και φέτος και να στηρίξει τις προσπάθειες του ΠΑΜΕ για να γίνει ο πολιτισμός «που μας ταιριάζει κατάκτηση και δικαίωμα όλων μας», απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα παραστάσεων της Θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ με το έργο του Μπέρτολ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». «Αντιστεκόμαστε στην υποκουλτούρα. Δίνουμε τη μάχη και μέσα από πολιτιστικές προτάσεις για τη συθέμελη ανατροπή της πολιτικής που σαρώνει όλα τα δικαιώματά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ