ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙ
Συνεχίζουν συντονισμένα τον αγώνα τους

Αμέσως μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, εκπρόσωποι 21 σπουδαστικών συλλόγων από ΤΕΙ όλης της χώρας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συντονίσουν την αγωνιστική τους δραστηριότητα και την επόμενη βδομάδα.

Στο μάζεμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ, οι 21 σπουδαστικοί σύλλογοι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τους αγώνες, να κλιμακώσουν ακόμα πιο μαχητικά τις κινητοποιήσεις τους, να δυναμώσουν τη διεκδικητική φωνή τους. Σταθερά προσανατολισμένοι στη διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, που θα εξυπηρετεί την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και του λαού.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ καλεί τους συλλόγους να προχωρήσουν σε:

  • 5ήμερες καταλήψεις, με πολύμορφο πρόγραμμα δράσης (συναυλίες, προβολές ταινιών, συζητήσεις) στις κατειλημμένες σχολές, σε όλη τη διάρκεια του 5ήμερου κλεισίματα δρόμων, μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συνοικίες, επ' αόριστον κατάληψη ειδικών λογαριασμών, γραφείων διασύνδεσης, κάθε χώρου που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Αποκλεισμό εθνικών οδών, σιδηροδρομικών σταθμών κλπ. την Τετάρτη 14/6.
  • Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 15/6.
  • Συσκέψεις ανά πόλη με σωματεία που συμφωνούν με το πλαίσιο πάλης.
  • Τοπικά Συντονιστικά πόλεων.
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα κατάθεσης του νόμου στη Βουλή.
  • 27-28/6 κινητοποιήσεις στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ.
  • Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα.
  • Καλούμε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν άμεσα 24ωρη απεργία ενάντια στο νόμο πλαίσιο.

Το παραπάνω κάλεσμα υπογράφουν οι σύλλογοι σπουδαστών: ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ Αθήνας, Εστίας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ Λάρισας, ΣΤΕΦ και Εστίας Χαλκίδας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Σερρών, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Καβάλας, ΣΕΥΠ Ιωαννίνων, ΤΕΙ Πύργου, ΣΤΕΦ Λαμίας, ΤΕΙ Σητείας, Εστίας Φλώρινας, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας, ΣΤΕΓ Καλαμάτας.

Καλύτερη απάντηση η μαζικοποίηση του κινήματος

Την ώρα που ολοκληρωνόταν στο Σύνταγμα ο κύκλος των διαδηλώσεων που έγιναν χτες στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα «γνωστών - αγνώστων» επιδόθηκε στο γνωστό «σπορ» του «σπάω εγώ - πετάς δακρυγόνα εσύ», με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να μετατραπεί σε θάλαμο αερίων και μια μεγάλη διαδήλωση να εξαφανιστεί τηλεοπτικά ως προς το περιεχόμενό της και στη θέση της να προβάλλεται μόνο η συμπαιγνία του «κλέφτες κι αστυνόμοι».

Οι δυνάμεις της αστυνομίας - ευκαιρίας δοθείσης - ρίχτηκαν πάνω στο σώμα των διαδηλωτών και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην οδό Πατησίων και στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Αυτό προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο ζητούσε την αποπομπή της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου, τη λύση της πολιορκίας του Πολυτεχνείου, την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απόσυρση του συνόλου των νομοσχεδίων για την Παιδεία.

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, τόνισε σχετικά στο «Ρ», ότι «το κίνημα στα πανεπιστήμια αναπτύσσεται, μαζικοποιείται και μαχητικοποιείται. Το ίδιο σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να περιφρουρεί τους αγώνες του απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρόκληση. Οι αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και πρέπει να ενταθούν, να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης με το νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στο σημείο αυτό η έννοια του ασύλου πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Ιδιαίτερα μπροστά στο νόμο πλαίσιο πρέπει σθεναρά να υπερασπίσουμε το άσυλο. Να μην επιτρέψουμε την άρση του.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των δυνάμεων καταστολής και θεωρούμε ότι η μαζικοποίηση και η ένταση της δράσης του κινήματος, είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιλέγει να απαντάει με τα ΜΑΤ στα αιτήματα των φοιτητών.

Είναι σαφές ότι η πρόταση για παραίτηση της υπουργού Παιδείας δεν αντιμετωπίζει την πολιτική της κυβέρνησης. Αντίθετα, είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, ένα πυροτέχνημα χωρίς πολιτική προοπτική. Η Μ. Γιαννάκου δεν εκτελεί προσωπικές επιλογές αλλά εφαρμόζει την πολιτική του κόμματός της, την πολιτική της ΝΔ και την πολιτική της κυβέρνησης. Αν πραγματικά υπάρχει διάθεση πολιτικής αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής, τότε θα πρέπει να ζητηθεί παραίτηση γενικά της κυβέρνησης, γεγονός που είναι θέμα των πολιτικών δυνάμεων. Το πανεπιστημιακό κίνημα οφείλει να παλέψει για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής των ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ μέσα από την ένταση και μαζικοποίηση των αγώνων του».

Στον απολογισμό της επίθεσης των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών καταγράφτηκαν 42 προσαγωγές στη ΓΑΔΑ, ενώ αργά το βράδυ έγινε πορεία προς τη ΓΑΔΑ με αίτημα την απελευθέρωσή τους.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αριστούχοι «μαϊμού» σε ιδιωτικά ΤΕΕ

Την ποινή της απόλυσης των διευθυντών πέντε ιδιωτικών ΤΕΕ στη Θεσσαλία, όπου ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων των όρων λειτουργίας τους, επέβαλε το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε, οι παραβάσεις στα εν λόγω ιδιωτικά ΤΕΕ - τέσσερα στη Λάρισα και ένα στα Τρίκαλα - αφορούν σε αριστούχους - μαϊμού, νομιμοφανείς τίτλους σπουδών και παραπλάνηση του ΑΣΕΠ για πρόσβαση στο δημόσιο, κυρίως, σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στο πόρισμα, που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, αναφέρεται παράδειγμα σπουδαστών των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολών, που αρίστευσαν με αμφισβητούμενες διαδικασίες, εκ των οποίων πολλοί στη συνέχεια προσλήφθηκαν στο δημόσιο. Οπως π.χ. υπερβολικός αριθμός μαθητών, που είχαν αποκτήσει 2ο τίτλο σπουδών με άριστα σε ένα από τα πέντε ιδιωτικά ΤΕΕ, εργάζονται σήμερα σε νοσοκομεία, ότι δύο μαθήτριες μετεγγράφτηκαν σε ΤΕΕ στα μέσα της χρονιάς από ΤΕΕ της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα δίδασκαν ως ωρομίσθιες στη δημόσια εκπαίδευση, ότι σε άλλο ιδιωτικό ΤΕΕ δεν υπήρχαν, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ούτε μαθητές, ούτε καθηγητές, ούτε γραμματεία κ.ά.

«Επικίνδυνη, αντιδημοκρατική πρακτική»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την εγκύκλιο που απαγορεύει ουσιαστικά την πολιτική δράση στα σχολεία

Αντιδράσεις προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που απαγορεύει ουσιαστικά την πολιτική δράση στα σχολεία. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος. «Η εγκύκλιος αυτή επιβάλλει μια αντιδημοκρατική πρακτική απαγόρευσης στους εκπροσώπους των κομμάτων, των δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων να έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται τα σχολεία σε ώρα διαλείμματος για να προβάλλουν τις απόψεις τους και να συζητούν με τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία», αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος καλεί την υπουργό Παιδείας να απαντήσει εάν προτίθεται να ανακαλέσει την εγκύκλιο που, όπως σημειώνει, «εγκαινιάζει μια επικίνδυνη, αντιδημοκρατική πρακτική».

Την επικίνδυνη μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Τρικάλων (ΝΑΣ) και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Τρικκαίων (ΔΑΣ). Και καλούν τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν και να μην υποκύψουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Καλούν, επίσης, τους εργαζόμενους να μη δεχτούν και να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές, να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του δικομματισμού, τις παρατάξεις και τους υποψηφίους τους και να ενισχύσουν με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ και της ΝΑΣ. «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή με τους εργαζόμενους, στο χώρο δουλιάς τους, με κάθε πρόσφορο τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την απόσυρση της εγκυκλίου ζητά το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», τονίζοντας ότι «το δικαίωμα διακίνησης ιδεών στους χώρους δουλιάς, άρα και στα σχολεία, που είναι χώρος εργασίας των εκπαιδευτικών, είναι κατακτημένο με αίμα και εφαρμόζεται στην πράξη χρόνια τώρα και φυσικά δε θα ανεχτούμε να υπάρξει κανένας τέτοιος περιορισμός. Θα τον καταργήσουμε στην πράξη», σημειώνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ