ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούσαν λίγο πριν... αρχίσουν πόλεμο!

Κοινός τόπος η αντιλαϊκή συναίνεση στις ομιλίες Καραμανλή - Παπανδρέου για την οικονομία

Τη σκηνή της συναίνεσης πάνω στην οποία εκτυλίχτηκε το δικομματικό θέατρο χτες στη Βουλή «έστησαν» νωρίτερα με τις ομιλίες τους για την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτίστηκαν οι εκτιμήσεις τους για τη μείωση και ιδιωτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για τις επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο, αλλά και για την «αναδιάρθρωση» της αγοράς εργασίας!

Αποφασιστικά υπέρ του κεφαλαίου!

Στίγμα εφ' όλης της ύλης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, έδωσε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις δομές του κράτους και της οικονομίας να γίνουν με την πιο πλατιά δυνατή συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε»...

Επικαλέστηκε τις συνήθεις ανάγκες για «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δηλώνοντας ότι «αυτούς ακριβώς τους στόχους επιδιώκει η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην τριετία. Αυτούς τους στόχους επιδιώκει η παροχή, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενισχυμένων χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις από παλιές και νέες επιχειρήσεις». Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ζητούμενο είναι ένα «σύγχρονο και παραγωγικό κράτος, με μικρότερη παρουσία στην οικονομία». Μάλιστα τόνισε αναφορικά με τις δημόσιες επενδύσεις πως «οι μελέτες για τα δημόσια έργα γίνονται πλέον στη βάση αντικειμενικού θεσμικού πλαισίου και οι αναθέσεις πραγματοποιούνται με νέο διαφανές σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θεσπίζουμε ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ανοίγει καινούριους δρόμους για την κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων». Οσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας ο αρχηγός της ΝΔ ομολόγησε ευθέως ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το πρόβλημα ως πρόσχημα για νέες παροχές προς το κεφάλαιο. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του αφού σημείωσε ότι «επιδοτούνται επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων. Επιχορηγείται η αυτοαπασχόληση. Εφαρμόζονται προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Επιχορηγούνται συνδυασμένες δράσεις για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στην εκπαίδευση και στα δύο νομοσχέδια που προωθούνται αυτή την περίοδο στη Βουλή, ομολογώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να συνδέει την εκπαίδευση με την παραγωγική διαδικασία, να τη συνδέει με την αγορά εργασίας. Να συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

«Το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει»

Τη συμφωνία του με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης παρουσίασε στην πραγματικότητα με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στα σχέδια της ΝΔ να επιβάλει τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Η επίδειξη συναίνεσης αλλά και η υποκρισία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όταν ήρθε η στιγμή να περάσει στο «ψαχνό» και να μιλήσει με ακρίβεια για τις προτάσεις του κόμματός του είπε το αμίμητο «δε θα μπω στις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος»...

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στις μεθοδεύσεις που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, όπου χωρίς περιστροφές ομολόγησε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν εγκρίνει τη συνέχιση της ζωής του αδιεξόδου στον ελληνικό δημόσιο τομέα με τις περιπτωσιακές σκανδαλωδώς προνομιακές ρυθμίσεις» και συμπλήρωσε με έμφαση: «Το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει, πρέπει να γίνει αποτελεσματικό και στρατηγικό», επαναλαμβάνοντας την ουσία των επιχειρημάτων που προβάλει και η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που μεθοδεύουν τη λεηλασία του Δημοσίου. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρανόησης, συμπλήρωσε ότι στο Δημόσιο πρέπει «να υπάρχουν λιγότεροι υπάλληλοι στην κεντρική διοίκηση, να γίνεται επιλογή αρίστων και γενναίες μισθολογικές απολαβές και όχι όσων δεν έχουν αλλού μοίρα επαγγελματικής αποκατάστασης».

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πως οι κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να αναδιοργανωθούν. Ποιος όμως προώθησε σημαντικές τομές; Εμείς κάναμε μετοχοποιήσεις στον ΟΤΕ. Σταδιακά έφυγε από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο. Δώσαμε εξουσίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών, αυτήν την οποία εσείς θέλετε να μετατρέψετε σε κυβερνητικό όργανο».

Ειδικά για τον ΟΤΕ ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως «από πουθενά δεν προκύπτει πως η γενναιόδωρη ρύθμιση για τον ΟΤΕ θα λύσει τα προβλήματα ανασυγκρότησής του. Αυτό το ομολογεί και ο ίδιος ο διοικητής του. Λόγω αδυναμίας επιλογής αυτών που θα έπρεπε να αποχωρήσουν λέει ότι το πιθανότερο είναι να φύγουν οι ικανότεροι, οι οποίοι θα βρουν αμέσως δουλιές σε ανταγωνιστικές εταιρίες του δημόσιου τομέα. Θα μείνουν στον ΟΤΕ οι λιγότερο αποτελεσματικοί. Το δεύτερο είναι το ζήτημα του κόστους της ρύθμισης. Είναι αδιανόητο, ο μέσος φορολογούμενος, ο σκληρά εργαζόμενος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, ο χαμηλοσυνταξιούχος, να επιβαρυνθούν για να χρηματοδοτηθούν τα μπόνους και τα προνόμια των "ρετιρέ" των κρατικών επιχειρήσεων. Ακουσα με ιδιαίτερο στόμφο τον κύριο Καραμανλή να λέει ότι θα χτυπήσετε τα συντεχνιακά συμφέροντα. Μα, εσείς βοηθάτε, εσείς επενδύετε, εσείς εκμαυλίζετε τα συντεχνιακά συμφέροντα». Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε έμμεση αναφορά και στο θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων λέγοντας ότι «πράγματι και οι κρατικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Πρέπει να υπάρξουν νόμοι που να μην πνίγουν την ανάπτυξή τους».

Οσον αφορά τα εργασιακά ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει και σήμερα, αλλά απαιτείται συλλογική σύμβαση με σωματεία και ενώσεις προσώπων (;). Η επιβολή της με μόνο το διευθυντικό δικαίωμα ή την ατομική συμφωνία σε μια αγορά εργασίας, που ουσιαστικά δεν ελέγχεται, όπως θα πρέπει, αφαιρεί κάθε δυνατότητα διασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων». Ειδικά δε για το ωράριο των καταστημάτων σχολίασε - ξεχνώντας την επί 20 χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ - πως «στην Αθήνα αυτά έχουν ρυθμιστεί σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο»!

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902», στις 22.10, την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις οικονομικές εξελίξεις.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απολογισμός δράσης κομμουνιστών βουλευτών

Εκδήλωση με θέμα τον απολογισμό δράσης των βουλευτών του ΚΚΕ στην Α' και Β' Περιφέρεια του Πειραιά διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Εισηγητές θα είναι ο Ν. Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ και οι βουλευτές του Κόμματος Ελπ. Παντελάκη και Γ. Πατσιλινάκος.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Το πραγματικό πρόσωπο της απελευθέρωσης της ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ» πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Ιορδάνης Καλατζόπουλος, γραμματέας της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ, ο οποίος θα αναφερθεί στις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης της ενέργειας» στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, και ο Γιώργος Στραβού, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

-- Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά προβλήματα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο, την Πέμπτη 16 του Ιούνη. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ