ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ SARS COV-2
Στην επιφάνεια οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας με φόντο τις αναδιατάξεις στη διεθνή πυραμίδα

Μπροστά στη ΓΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζονται σκέψεις ακόμα και για «διεθνή έρευνα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδόν σε καθημερινή βάση οξύνει την αντιπαράθεση με την Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδόν σε καθημερινή βάση οξύνει την αντιπαράθεση με την Κίνα
Διαστάσεις παίρνει συνεχώς η αντιπαράθεση για την προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-COV-2 και της πανδημίας COVID-19, με τις ΗΠΑ να επιμένουν να κατηγορούν την Κίνα ότι είναι υπεύθυνη, πότε κατηγορώντας την για πλημμελή αντίδραση και ενημέρωση για την επιδημία, πότε καταφεύγοντας ακόμα και σε ανοιχτές κατηγορίες για εργαστηριακά κατασκευασμένο ιό, που επανέλαβε και τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Την τελευταία βδομάδα, πύκνωσαν δημοσιεύματα για την πιθανότητα ακόμα και διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού, της οποίας την κατάθεση φαίνεται ότι ήδη εξετάζουν ορισμένοι, ενόψει και της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα τέλη του Μάη. Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας, Λένα Χάλενγκρεν, δήλωσε μάλιστα ότι «όταν η διεθνής κατάσταση με την Covid-19 τεθεί υπό έλεγχο, είναι λογικό και σημαντικό να διεξαχθεί μια διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση και την εξάπλωση του κορονοϊού» και (επαναφέροντας ουσιαστικά υπόνοιες περί «σινο-υποκινούμενου ΠΟΥ» που πρώτες οι ΗΠΑ λανσάρουν) πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να ερευνηθεί και η αντιμετώπιση της πανδημίας από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ». Η Χάλενγκρεν ανέφερε μάλιστα ότι η χώρα της δεν θα απέκλειε να ηγηθεί σχετικής πρωτοβουλίας για όλη την ΕΕ. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για πρόταση που η Ενωση θα υποβάλει για την άντληση συμπερασμάτων από την εμπειρία αντιμετώπισης της πανδημίας, αρνούμενος πάντως να συνταχθεί ευθέως με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «δεν νομίζω ότι είναι καιρός για παιχνίδια κατηγορίας ή αμοιβαία επίπληξη».

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπός της στον ΟΗΕ Τσεν Σου, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η χώρα του να γίνει το επίκεντρο μιας τέτοιας έρευνας, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού, ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού». Είπε ακόμα ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας», καταλήγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση» και ότι αυτές οι έρευνες επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν». Ακόμα, ότι «όσο για το αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, προς το παρόν πρέπει να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες. Εχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».

Ερωτήματα σε κινεζικά ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από άρθρα στον κινεζικό Τύπο θέτουν ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ. Πρόσφατο άρθρο στην κρατική «Λαϊκή Ημερησία» με τίτλο «10 ερωτήματα για την covid-19 που οι Αμερικανοί πολιτικοί οφείλουν να απαντήσουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο - όπως λέει - ξαφνικό κλείσιμο του εργαστηρίου βιολογικών όπλων στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιούλη. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική βάση βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού και μια σειρά περιπτώσεων πνευμονίας και άλλων ύποπτων περιπτώσεων εκδηλώθηκαν πριν κλείσει, με εξάπλωση (και) του ιού Η1Ν1 σχεδόν ταυτόχρονα», αναφέρει το άρθρο και μεταξύ άλλων συμπληρώνει: «Δυο μήνες μετά την άσκηση Event 201 για παγκόσμια πανδημία που διεξήγαν διάφορες αμερικανικές οργανώσεις τον Οκτώβρη του 2019, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της COVID-19 στη Γουχάν. Είναι αυτά άσχετα;». Ο συντάκτης του άρθρου επαναφέρει ερωτήματα για το «τι μυστικές έρευνες διεξάγονται σε βιολογικά εργαστήρια που οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες;». Ακόμα, σημειώνει ότι ο επικεφαλής του CDC (Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ αναγνώρισε και ο ίδιος ότι μέρος των θυμάτων της COVID-19 είχαν διαγνωστεί ως αποτέλεσμα της εποχικής γρίπης, που από τον Σεπτέμβρη είχε πάνω από 20.000 θύματα. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι το πρώτο (όπως επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων) θύμα της COVID-19 στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε στις 6 Φλεβάρη, τρεις βδομάδες νωρίτερα από προηγούμενη ενημέρωση, για το οποίο (μια γυναίκα στη Σάντα Κλάρα) δεν υπήρχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εξωτερικό.

Αλλα άρθρα, επισημαίνουν ότι «από τις αρχές Γενάρη, το τμήμα ανίχνευσης πανδημιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (των ΗΠΑ) έλαβε εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός σύντομα θα εξαπλωνόταν και στις ΗΠΑ. Μέσα σε λίγες βδομάδες είχαν εμφανιστεί και προτάσεις για να τεθούν σε καραντίνα πόλεις του μεγέθους του Σικάγο και τον περιορισμό των κατοίκων σπίτι. Ο Λευκός Οίκος τις απέρριψε όλες».

Βαθιές αντιθέσεις που μεγαλώνουν

Ακόμα, άλλες αναλύσεις προειδοποιούν ότι «η Κίνα θα απαντήσει» στις κατηγορίες που δέχεται, αναλύοντας περισσότερο το πλαίσιο μέσα στο οποίο οξύνεται η επίθεση των ΗΠΑ. Στις 7/5 στην ιστοσελίδα του «Σινχουά», αρθρογράφος σημείωνε μεταξύ άλλων: «Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν να οικοδομηθεί ο μεταπολεμικός κόσμος που θεμελιώθηκε από πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει ότι αυτές οι διευθετήσεις παγκόσμιας διακυβέρνησης που κάποτε στήριζε τώρα εναντιώνονται στην επιθυμία της για να μπει "Πρώτα η Αμερική", πολύ πάνω από όλους τους άλλους. Ξεκίνησε λοιπόν να υιοθετεί ένα δόγμα αποχώρησης. Για πάνω από τρία χρόνια, αυτή η κυβέρνηση έχει αποκοπεί από μια σειρά διεθνών οργανισμών ή συνθηκών...».

Ανεξάρτητα από την προέλευση του ιού, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας οξύνεται στο έδαφος βαθιών αντιθέσεων που εδώ και καιρό δυνάμωναν μεταξύ τους. Μια έκφραση αυτών ήταν και ο περίφημος «εμπορικός πόλεμος» που συχνά μονοπωλούσε την ειδησεογραφία πριν από την πανδημία, επιβεβαιώνοντας ευρύτερους, σκληρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς αλλά και παζάρια. Ηδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι άμεσα θα αξιολογηθεί αν η Κίνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία της «Φάσης 1» που είχαν υπογράψει το Γενάρη, υπονοώντας νέα περιπλοκή και στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η νέα οικονομική κρίση θα επιταχύνει την «κινητικότητα» και τις αναδιατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπου οι ΗΠΑ απειλούνται εδώ και καιρό να χάσουν την «πρώτη θέση» από την Κίνα. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αναπροσαρμοστούν και μια σειρά από άλλες συμμαχίες, παλιές και νέες, αφού τις δικές τους επιλογές μελετούν και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Α. Μ.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Οι μισθοφόροι κατά τη σύλληψή τους στις 3 Μάη
Οι μισθοφόροι κατά τη σύλληψή τους στις 3 Μάη
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μέσα από συνεντεύξεις του Πρόεδρου Ν. Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων, σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής παραστρατιωτικών μισθοφόρων την Κυριακή 3 Μάη από την Κολομβία, καθώς προχωρούν οι ανακρίσεις των 23 μέχρι τώρα συλληφθέντων. Η επιχείρηση με δύο βάρκες στις βόρειες ακτές της Βενεζουέλας, στην Γκουάιρα, όπου έχουν σκοτωθεί και άλλοι 8 μισθοφόροι, όπως όλα δείχνουν ήταν μυστική αποστολή με τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας, που παρείχε όλη την υποδομή και την εκπαίδευση στους μισθοφόρους, λιποτάκτες Βενεζουελάνους στρατιωτικούς, μέλη της ναρκομαφίας.

Σκοπός της ήταν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να απαγάγουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μαδούρο και υψηλόβαθμα στελέχη και να τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Πιο χαρακτηριστικές είναι οι ομολογίες, τις τελευταίες μέρες, των δύο Αμερικανών πρώην πεζοναυτών (Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Εραν Μπέρι, 41 ετών), οι οποίοι περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες και έδωσαν λεπτομέρειες για όλο το σχεδιασμό. Οι δυο τους ήταν υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας «Silvercorp», με ιδιοκτήτη τον Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος στην προσωπική φρουρά του Προέδρου Ντ. Τραμπ (όπως και οι συλληφθέντες), ο οποίος Γκούντρο είχε συνάψει συμβόλαιο με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ - ΕΕ και αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, και τους συνεργάτες του, τον σύμβουλο Χουάν Χοσέ Ρεντόν και τον βουλευτή Σ. Βεργκάρα. Το συμβόλαιο, που ήταν ύψους 212 εκατ. δολαρίων για «την επιτυχή έκβαση της αποστολής», έχει δει το φως της δημοσιότητας, όπως και διάφορα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι εγκληματίες και επιβεβαιώνουν το σχέδιο, λέγοντας ότι «η προσπάθεια απελευθέρωσης της Βενεζουέλας θα συνεχιστεί».

Από την πλευρά του ο Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της κυβέρνησής του (όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες επιχειρήσεις), ενώ ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να επαναπατρίσουν τους δύο Αμερικανούς πολίτες». Οσο για τη «μη εμπλοκή» της κυβέρνησής του, είπε με νόημα ότι «αν είχαμε εμπλακεί, αυτό θα είχε συμβεί διαφορετικά».

Τη νέα επιθετική ενέργεια κατά της Βενεζουέλας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας και τονίζοντας ότι η επίθεση αποτελεί «μέρος ενός πολύμορφου σχεδίου των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των σύμμαχών τους κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική για να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να καθυποτάξουν το λαό της Βενεζουέλας και να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας».

Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν και φορείς του λαϊκού κινήματος: Το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ