ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε δύο ακόμη τροπολογίες για την ουσιαστική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και την επέκτασή του για αυτοαπασχολούμενους καθώς και για μέτρα για την ουσιαστική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Δύο τροπολογίες για την ουσιαστική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών για τις 120 δόσεις, που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής από χτες.

Η πρώτη τροπολογία αφορά τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο και ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και η δεύτερη αφορά την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου.

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:

«Οι πολιτικές που ακολούθησαν τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις συνθήκες αυτές γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και για τον λόγο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο "Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις", προστίθενται άρθρα ως εξής:

Αρθρο 1

1. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ και

2. Για τις ως άνω οφειλές μειώνεται το αρχικό βεβαιωθέν χρέος κατά 30% για οφειλέτες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους ανέργους η διαγραφή της ως άνω οφειλής ανέρχεται σε 50%.

Αρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Αρθρο 3

Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ.

Καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν διαγράφονται.

Χορηγείται σύνταξη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις εφόσον η συνολική οφειλή δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Η οφειλή που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ρυθμίζεται σε άτοκες, μηνιαίες, ισόποσες δόσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση να μην ξεπερνούν το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος μέχρι ύψους 20.000 ευρώ».

Η τροπολογία για το αφορολόγητο

Οσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία, για την «κατάργηση της διάταξης του νόμου 4472/2017 με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους», στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:

«Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αφαίμαξη στα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα.

Το ΚΚΕ ζητά την ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες και να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται η κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που προβλέπεται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017.

Με την παράγραφο 2 καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επεκτείνεται το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο "Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις", προστίθεται άρθρο ως εξής:

Αρθρο

1. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4472/2017 καταργούνται.

2. Καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.4172/13».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στη Βουλή τα επόμενα επεισόδια στο προεκλογικό εμπόριο ελπίδας

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα μέτρα για τα Εργασιακά, το οποίο είναι ενταγμένο στο προεκλογικό εμπόριο ελπίδας των «θετικών μέτρων» που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να καλλιεργήσει τη λογική του «μικρότερου κακού» και του συμβιβασμού με την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της, που στραγγίζει το λαό για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη φορολογική διοίκηση και τους ΟΤΑ Α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση το προωθεί με τη διαδικασία του επείγοντος για να δείξει ότι τάχα βιάζεται για την ....ανακούφιση του λαού, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου ανοίγοντας τη διαδικασία στις Επιτροπές. Ωστόσο, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν θέλει να γίνει πολλή κουβέντα για τα χρέη και τις αιτίες που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις γονάτισαν το λαό, την καπιταλιστική κερδοφορία.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με τη συζήτηση επί της αρχής, έδειξε πώς θα κινηθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα στην Ολομέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να έχουν φορέσει τη φιλολαϊκή τους μάσκα, δίνοντας ταυτόχρονα εξετάσεις για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Βαρδάκης, αναπαράγοντας τα παραμύθια της κυβερνητικής προπαγάνδας, ανέφερε ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός πλέον μόνο για θετικές παρεμβάσεις, που δικαιώνουν όλους αυτούς που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη στα χρόνια της κρίσης», λέγοντας προς τη ΝΔ ότι «είστε με τους λίγους, με τα συμφέροντα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά» κ.ο.κ.

Απαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, χαρακτήρισε «επιδόματα κάλπης» τα κυβερνητικά μέτρα, κατέθεσε και επίσημα την τροπολογία της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου, ενώ ζήτησε «μητρώο επιχειρήσεων που είναι συνεπείς για να επιβραβευτούν με ειδικά προνόμια και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές», που θα πληρώνει ο λαός.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Κουτσούκος, είπε ότι πρώτο το δικό του κόμμα είχε προτείνει τη μη μείωση του αφορολόγητου. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για «ψεύτικη αντιπαράθεση», στην οποία δεν «χωράει η πρόταση» του κόμματός του «για μια άλλη πολιτική», που είναι «πώς θα δημιουργήσουμε μια σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα που θα προσελκύσει επενδύσεις».

Την αγωνία του για την... υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Γ. Σαχινίδης.

Κάλπικες προσδοκίες από μια ανάπτυξη που τσακίζει το λαό

«Ολα αυτά τα μέτρα αποτελούν προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και κάλπικες προσδοκίες, από μια ανάπτυξη που τσακίζει το λαό», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Αναφερόμενος συνολικά στη στάση των αστικών κομμάτων και την ψευτοαντιπαράθεσή τους σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πείρα από τη διαχείριση των αναγκών του κεφαλαίου, όποιο πρόσημο και εάν έχει αυτή, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική, "αριστερή", "πράσινη" και όπως κι αν ονομαστεί. Ολοι είστε στο ίδιο κότερο με καπετάνιο το κεφάλαιο», σημείωσε και υπενθύμισε ότι όλοι μαζί σε κοινό μπλοκ στοιχίζονται πίσω από την κυβέρνηση όταν απορρίπτει κάθε φορά μία προς μία όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ με τροπολογίες και προτάσεις νόμου για αύξηση μισθών, επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, για την προστασία των ανέργων, της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών στρωμάτων, για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και άλλα πολλά.

Οπως τόνισε, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο. Δεν οδηγούν σε ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και του λαού», ενώ ορισμένα από τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» είναι στην πραγματικότητα αναγκαίες παρεμβάσεις για το κεφάλαιο και τους στόχους τους, όπως, για παράδειγμα, οι 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που το ζητούμενο είναι στην πραγματικότητα η αύξηση της εισπραξιμότητας, να προσέλθουν στα γκισέ τους οι εργαζόμενοι.

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι τα όποια ελάχιστα σε θετική κατεύθυνση μέτρα είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλης αυτής της περιόδου, ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα επαναφέρει τις τροπολογίες για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θα τα θέσει στους εργαζόμενους ως αιτήματα πάλης, αλλά και ως κριτήριο για να κρίνει αυτούς που τα απορρίπτουν. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών στο νομοσχέδιο.

Ψάχνουν... τα «θετικά μέτρα»

Στη συνεδρίαση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που ακολούθησε, φάνηκε πόσο μακριά ακόμα και από στοιχειώδη αιτήματα των εργαζομένων είναι τα «θετικά» μέτρα του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Γ. Στεφανάκης, επισήμανε για τους διανομείς με δίκυκλο ότι η κυβέρνηση άφησε στην άκρη βασικά αιτήματα, όπως ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα μετακίνησης να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης, η ένταξή τους στα ΒΑΕ, να σταματήσει η χρονομέτρηση που ισοδυναμεί με θάνατο, οριοθέτηση των αποστάσεων κ.ά. Αναφέρθηκε και στο άρθρο 48 για τον δήθεν περιορισμό των απολύσεων, όταν η κυβέρνηση την ίδια ώρα διατηρεί όλο το υπόλοιπο νομικό οπλοστάσιο για την εργοδοσία, που μετατρέπει τις ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου σε κοροϊδία για τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, σημείωσε ότι όσες δόσεις και να βάλουν δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αν δεν αυξηθούν οι συντάξεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν συντάξεις αυτοαπασχολούμενων που είναι κάτω και από 200 ευρώ, απαιτώντας «καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ