ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2019
Σελ. /28
Αμηχανία

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων και τις αναλύσεις στον αστικό Τύπο για τα μέτρα της κυβέρνησης, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι, παρά την όποια κριτική, διατηρούν ακλόνητες τις «σταθερές» που επιβάλλονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μ' αυτό το βασικό κριτήριο, άλλοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «παροχολογία που υπονομεύει την ανάπτυξη», άλλοι μιλούν για «σωστά μέτρα, αλλά αποσπασματικά και επιπόλαια, που δεν συνδέονται με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο», άλλοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλέβει» το πρόγραμμα της ΝΔ και ότι γυρνάει στην «εποχή Σαμαρά», και άλλοι παίζουν την κολοκυθιά με τα ποσοστά των μειώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, βέβαια, όλοι μαζί υπερασπίζονται το μνημονιακό πλαίσιο, που παραμένει άθικτο και καθιστά «δώρο άδωρο» για τη συντριπτική πλειοψηφία ρυθμίσεις όπως οι 120 δόσεις, ξορκίζουν το δίκαιο αίτημα και τον αγώνα για ανάκτηση απωλειών, ενώ ρίχνουν όλοι μαζί στο «πυρ το εξώτερον» τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Κι επειδή λοιπόν ταυτίζονται με την κυβέρνηση σε όλα αυτά, οι αντιδράσεις τους στις εξαγγελίες είναι από αμήχανες μέχρι «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, όπου τα λεγόμενα «αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης» έρχονται ως συμπλήρωμα των μέτρων στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τη συνέχισή της. Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στην κυβέρνηση, που ζητάει προκλητικά να της πουν και «ευχαριστώ» επειδή παίρνει δέκα και επιστρέφει το ένα, κοροϊδεύοντας μάλιστα το λαό ότι με μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν προεκλογικά και μεταχρονολογημένα, θα ανακτήσει σταδιακά όσα έχασε με την κρίση. Κανένα συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που αφού άνοιξαν την αντιλαϊκή πορεία την οποία συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα παίζουν την κολοκυθιά...

Τρέχουν και δε φτάνουν

Με έκπληξη και οργή, αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» μάς κατήγγειλαν ότι πηγαίνοντας να πάρουν μέρος στον αγώνα δρόμου Ηλιδας - Ολυμπίας, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων Πύργου, Ηλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά., διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στους «υποστηρικτές» της εκδήλωσης είναι το ΝΑΤΟ (!), αλλά και το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο της «Ελληνικής Ενωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία»! Στις διαμαρτυρίες τους για το τι σχέση έχει ο δολοφονικός ιμπεριαλιστικός οργανισμός του ΝΑΤΟ, που σπέρνει πολέμους, επεμβάσεις, δικτατορίες και βάσεις με πυρηνικά, όπως αυτή στον Αραξο, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, με το «μονοπάτι της εκεχειρίας» και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν πήραν βέβαια απάντηση. Εμείς πάλι υποψιαζόμαστε ότι μετά και την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διαπιστώνει ότι ο ελληνικός λαός «πρέπει να ενστερνιστεί τους στόχους της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή», κάποιοι «τρέχουν και δε φτάνουν» να ξεπλύνουν τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα επικίνδυνα σχέδιά τους στις λαϊκές συνειδήσεις. Τη βρώμικη αυτή προσπάθεια φαίνεται πως έχουν πάρει «επ' ώμου» οι εκλεκτοί των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση, όπως δείχνουν και τα αντίστοιχα παραδείγματα από τη Θεσσαλία, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο και πάει λέγοντας. Είναι κι αυτός ένας ακόμα σοβαρός λόγος να τους μαυρίσει ο λαός και στην κάλπη, να δυναμώσει το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποφασιστικά, για να πάρουν μια και καλή δρόμο.

Με τον φονιά

Οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και η νέα φονική επίθεση σε βάρος των Παλαιστινίων εκθέτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον βρώμικο ρόλο της στο σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που «ενθαρρύνουν» τη σύσφιξη των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από τότε που ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Νετανιάχου στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, ενώ ακολούθησε λίγες μέρες μετά η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που προωθούν Αμερικανοί γερουσιαστές, όπου το συγκεκριμένο σχήμα αναγορεύεται σε «στρατηγικής σημασίας» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Μπροστά σ' αυτά τα εγκλήματα, στα σκοτωμένα μωρά και τους αμάχους, στην κατοχή, στις φυλακίσεις, στο κυνήγι δίχως τέλος του Παλαιστινιακού λαού, κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατ. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή είναι υπόλογα, και πρέπει ο λαός να καταλογίσει τις ευθύνες τους και στην κάλπη.

Συμπλεύσεις

«Τολμηρές αποφάσεις» ζήτησε ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλιας, μιλώντας σε συνέδριο για την «Ασφάλεια», παρουσία κυβερνητικών στελεχών, μεγαλοεπιχειρηματιών και του Αμερικανού πρέσβη. Πιέζοντας και ταυτόχρονα βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, προς υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη παρθεί στην ΕΕ, διασυνδέοντας όλο και περισσότερο τις έννοιες της Αμυνας και της Ασφάλειας, σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟικά δόγματα, που φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης, τόνισε: «Δεν χωρούν ημίμετρα και μισά βήματα στις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε στο άμεσο μέλλον. Είναι ανάγκη να ενοποιηθεί, να ομογενοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη όλες οι δομές έκτακτης ανάγκης της ελληνικής πολιτείας να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο αλληλοσυνεργιών και συνεννόησης στο εσωτερικό μας, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε το οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό σε λιμάνι, αεροδρόμιο, στα σύνορά μας, στα θέματα τρομοκρατίας, στα θέματα ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και κρίσιμες ΔΕΚΟ, θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα». Ανέλαβε δε και δέσμευση, ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα δομήσει ένα τέτοιο «σύστημα εσωτερικής ασφάλειας», επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να είμαστε τολμηροί και όχι δειλοί σε αυτές τις αποφάσεις». Η συζήτηση αφορά βέβαια αποφάσεις που θίγουν πλέον όλο και πιο ανοικτά τον πυρήνα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στα σπουδαία για το κεφάλαιο, που πρέπει να βρει απέναντι κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1897 Τα οθωμανικά στρατεύματα μπαίνουν στον Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού.

1936 Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με εργατικό αίμα. Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν τη δικτατορία Μεταξά. Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29/4 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους. Στις 8/5 οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας πραγματικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Δεκάδες απεργοί τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι συλλαμβάνονται.

Στις 9/5, η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει μαζικά την αγανάκτησή της για τη βίαιη καταστολή των απεργών. Το αστικό κράτος απαντά με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα: 10 εργάτες βάφουν με το αίμα τους τους δρόμους της πόλης. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και ο εργαζόμενος λαός γίνεται κύριος της πόλης για 36 περίπου ώρες. Η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει νέες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και καταστέλλει τους απεργούς. Στις 13 Μάη, μέσα σε ατμόσφαιρα οργής και αγανάκτησης για το αιματοκύλισμα του λαού της Θεσσαλονίκης και με το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά, γίνεται 24ωρη πανελλαδική απεργία με μεγάλη επιτυχία. Οι απεργοί υπολογίζονται πάνω από 300.000.

1945 Ωρα 0.43 π.μ. Στην αίθουσα της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της Αεροπορίας Στουμπφ, υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων. Η 9η του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

1947 Επειτα από 7ωρη μάχη, το τμήμα του ΔΣΕ Κρήτης υπό τον Γιάννη Ποδιά καταλαμβάνει την Ιεράπετρα.

1947 Στους Φούρνους Ικαρίας, όπου ήταν εξόριστος, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο στήθος ο στρατηγός του ΕΛΑΣ και πρώτος Πρόεδρος της ΠΕΕΑ, Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1948 Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1958 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης».

1967 Εκθεση του Ζήση Ζωγράφου καταγράφει τη θετική άποψη που είχε για τη στάση του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου ο Γερμανός Οσκαρ Χίνκελ, συγκρατούμενος του Ζαχαριάδη.

1968 Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της χούντας στα κρατητήρια του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

1978 Δολοφονείται ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Αλντο Μόρο, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 1963 - 1968 και το 1974 - 1976. Ο Μόρο είχε απαχθεί από την οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και έπειτα από 55 μέρες ομηρίας εκτελέστηκε. Ο Μόρο ήταν υπέρ του λεγόμενου «ιστορικού συμβιβασμού», δηλαδή της προσέγγισης με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (πρότασης που είχε κάνει το ίδιο) για συγκυβέρνηση.

2009 Πεθαίνει ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ