ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
Ο Μίλτος Πασχαλίδης στη Φιλοσοφική για τον Αλκη Αλκαίο

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης είναι καλεσμένος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, αύριο Πέμπτη, 10 Μάη, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο 440 της Φιλοσοφικής Σχολής, για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Αγύριστο κεφάλι - Ο Αλκης Αλκαίος που γνώρισα...».

Στο βιβλίο του, ο Μίλτος Πασχαλίδης περιγράφει τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον στιχουργό Αλκη Αλκαίο. «Αυτός ο τύπος, σχεδόν τριάντα χρόνια εθελούσια αποκλεισμένος σε δυο δωμάτια, ένα στην Κάτω Κηφισιά και ένα στην Πάργα, μου είχε ανοίξει παράθυρα σ' όλο τον κόσμο...».

Ο Αλκης Αλκαίος, κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, γεννήθηκε το 1948 στην Πάργα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας σπουδάζει στη Νομική Σχολή, όπου συνελήφθη και για μήνες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τα βασανιστήρια, μαζί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχε, του δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για όλη του τη ζωή...

Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύει ποιήματα και σκέψεις γύρω από την τέχνη. Εκεί δημοσιεύει και το βαθιά διεθνιστικό του ποίημα «Φλεβάρης 1848», αφιερωμένο στα 130 χρόνια από την έκδοση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Με αυτό το ποίημα ξεκινά και «επίσημα» η στιχουργική του σταδιοδρομία, αφού το μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και το ενέταξε στον δίσκο «Τα τραγούδια της λευτεριάς».


Ετσι λοιπόν ξεκινά η δημιουργική συμπόρευση με τον Θάνο Μικρούτσικο, που κρατά μια ζωή και μας χάρισε μερικά από τα πιο ωραία και διαχρονικά έντεχνα λαϊκά τραγούδια. «Εμπάργκο», «Στου αιώνα την παράγκα», «Υπέροχα μονάχοι»... Στη συνέχεια συνεργάζεται και με άλλους. Εμβληματικές είναι οι συνεργασίες του με τον Μάριο Τόκα, που γέννησε τον δίσκο «Εντελβάις», με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Βικτώρια» και «Χρονιά πολλά», με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλους.

«Εφυγε» από τη ζωή το Δεκέμβρη του 2012.


Μαθητικά Φεστιβάλ σε Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα της μαθητικής ΟΒ στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 5 Μάη, στο πάρκο Ακαδημίας. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές για την έκθεση που υπήρχε στο χώρο με θέμα τον πόλεμο και την προσφυγιά, αλλά και για το αντίστοιχο επιτραπέζιο παιχνίδι. Παράλληλα, έγινε συζήτηση γύρω από το ζήτημα του πολέμου και το ρόλο του ΝΑΤΟ. Αναδείχθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι πηγή ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς, αλλά πηγή αστάθειας και ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Την ίδια μέρα, μαθητές και νέοι της Ελευσίνας κατέκλυσαν την πλατεία Λαού όπου έγινε Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στο χώρο υπήρχαν εκθέσεις για τη δράση και την Ιστορία της ΚΝΕ, εκθέσεις για τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, αλλά και έκθεση βιβλίου. Σε μια ξεχωριστή γωνιά οι μαθητές έφτιαχναν τα δικά τους αντιπολεμικά σκίτσα, ενώ πραγματοποιήθηκε και τουρνουά σκακιού. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ομιλία που ανέδειξε την ανάγκη περισσότεροι νέοι να ενισχύσουν σήμερα, μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, τον αγώνα για τη ζωή και το σχολείο που τους αξίζει. Στη συνέχεια βραβεύθηκε η νικήτρια ομάδα του τουρνουά μπάσκετ 3on3 που είχε προηγηθεί, με σύνθημα «Τάπα στο ρατσισμό και το φασισμό». Ακολούθησε αντιφασιστικό μουσικό αφιέρωμα από μαθητές γυμνασίου από το Μεγάλο Πεύκο, ενώ η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε με συναυλία μαθητικού συγκροτήματος.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Κυκλοφορεί το «Κόκκινο Αερόστατο»

Κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «Το κόκκινο αερόστατο»... γεμάτο με ιστορίες που δεν περιμένετε!

Για ακόμα μια φορά, οι μικροί αναγνώστες του θα βρουν στις σελίδες του πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτά το αφιέρωμα με τίτλο «Μια φωτογραφία, μια ιστορία!», όπου απεικονίζεται η φωτογραφία του Σοβιετικού στρατιώτη που υψώνει την Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ. Το αφιέρωμα παίρνει αφορμή από το ότι σήμερα, 9 Μάη, συμπληρώνονται 73 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανοίξει συζήτηση με τα παιδιά για το τι είναι φασισμός, την άνοδο και το ρόλο φασιστικών δυνάμεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την απάντηση της ΕΣΣΔ, του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο. Ακόμα, στις σελίδες του περιοδικού φιλοξενούνται και τίτλοι αντιφασιστικών τραγουδιών, όπου τα παιδιά μπορούν να ακούσουν τα συγκεκριμένα τραγούδια, να σκεφτούν και άλλα, αλλά να γίνουν και οι ίδιοι μουσικοί, δημιουργώντας τα δικά τους τραγούδια ενάντια στο φασισμό!

Μια άλλη σελίδα «επικαιρότητας» είναι και η σελίδα που είναι αφιερωμένη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί ο αγώνας των Παλαιστινίων, καθώς και ο αγώνας της Αχέντ Ταμίμι και η αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί όλου του κόσμου στο πρόσωπό της. Ηδη, μικροί μαθητές από τη Νέα Ιωνία και τη Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Νέο Ηράκλειο, έφτιαξαν πανό και έβγαλαν ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης!

Κι αυτά είναι μόνο μια γεύση: Κόμικ, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι, χειροτεχνίες, διήγημα, η συνέχεια της θαυμαστής ιστορίας του ανθρώπου, αλλά και του αφιερώματος γύρω από το σώμα και πολλά ακόμη, που κάνουν το περιοδικό μια μοναδική συντροφιά... Παράλληλα, το περιοδικό εμπεριέχει δώρο αυτοκόλλητα.


«The Worksongs Project» στο Στέκι

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ ανοίγει την όμορφη αυλή του και καλεί τους νέους σε μουσικές βραδιές το Μάη και τον Ιούνη.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 11 Μάη, στις 21.00, με τους «The Worksongs Project», που θα παρουσιάσουν τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο.

Η μουσική παράσταση των «The Worksongs Project» περιλαμβάνει κάθε φορά μια ξεχωριστή επιλογή μελωδιών, ταξιδεύοντας στις έξι ηπείρους στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ' επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.

Τραγούδια της δουλειάς στη διεθνή λαογραφία ονομάζονται εκείνα που είτε αναφέρονται σε εργασίες, είτε τις συνοδεύουν. Τα δεύτερα, μέσα από πλήθος θεμάτων, είχαν ως στόχο να συντονίσουν μια ομαδική εργασία, όπως για παράδειγμα την κωπηλασία, ή απλά με τη συντροφιά τους να ανεβάσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα.

Το σχήμα συναποτελούν οι: Λεωνίδας Ζαγαρέλος (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Δημήτρης Λιάσκος (πνευστά, επιμέλεια), Περικλής Μαλακατές (φωνή, μπάσο), Αποστόλης Μωραΐτης (φωνή, ούτι, κιθάρα), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (τύμπανα, κρουστά), Δημήτρης Στεφανής (επιμέλεια βίντεο και φωτογραφίας).

Σήμερα στην Καισαριανή

Οι «The Worksongs Project» εμφανίζονται επίσης σήμερα στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», τιμώντας την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., θα περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» και γνωριμία με το Μουσείο από το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία από τον πρόεδρο του Συλλόγου και συναυλία με τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο από τους «The Worksongs Project».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ