ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το βιομηχανικό ατύχημα στη «Sunlight»

Από την πυρκαγιά στην «Sunlight» την 1η Μάη

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στην «Sunlight» την 1η Μάη
Την ανάγκη παρέμβασης του εργατικού κινήματος της Ξάνθης σχετικά με το τι θα επακολουθήσει για τους εργαζόμενους της χημικής βιομηχανίας «Sunlight», μετά το βιομηχανικό ατύχημα που σημειώθηκε σε αυτήν την Πρωτομαγιά, αναδεικνύει με παρέμβασή της η ΕΣΑΚ Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Παράλληλα, στην τοποθέτηση που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας της διοίκησής του, οι οποίες επιλέγουν τη σιωπή αντί να βγάλουν μια ανακοίνωση και να αναδείξουν τις ευθύνες της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζει ότι η εργοδότρια εταιρεία, αφού έβαλε Πρωτομαγιά σε δουλειά μέρος των εργαζομένων, την επόμενη μέρα από το τραγικό συμβάν πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου, για ενημέρωση, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη ασφαλή στοιχεία για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, υπάρχει τμήμα του εργοστασίου, που δεν έχει πληγεί από τη φωτιά, για το οποίο δεν έχει δηλωθεί εάν θα λειτουργήσει και τι κινδύνους εγκυμονεί για τους εργαζόμενους, αφού βρίσκεται στο χώρο της βιομηχανικής μονάδας που ήταν στο επίκεντρο του ατυχήματος.

Προειδοποιεί ότι θα είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι της «Sunlight» για τον καθαρισμό του εργοστασίου και την αποκατάσταση της μονάδας που κάηκε. Ζητά δε άμεσα η εταιρεία να προσλάβει εξειδικευμένο συνεργείο για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις.

Καλεί το εργατικό κίνημα της περιοχής να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της «Sunlight» χωρίς βλαπτική μεταβολή και η μισθοδοσία τους όλο αυτό το διάστημα να καταβάλλεται ανελλιπώς. Οπως ξεκαθαρίζει, «δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες μιας επιχείρησης που μείωσε μισθούς το 2012 στο όνομα της κρίσης αλλά όταν ήρθε η "ανάπτυξη" και η μεγάλη κερδοφορία οι μισθοί δεν επανήλθαν, αντίθετα κυριάρχησε η πλήρης εντατικοποίηση της δουλειάς».

Επιβεβλημένος ο σχεδιασμός για αποφυγή και αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης

Επιπλέον, τονίζει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στο χώρο της «Sunlight». «Είναι ζήτημα η λειτουργία μεγάλης χημικής βιομηχανίας, όπως η "Sunlight", κοντά σε κατοικημένη περιοχή όπως και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που στο μέλλον δεν μπορεί ν' αποκλειστεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)».

Ειδικά για την πυρκαγιά στη «Sunlight», ζητά να διερευνηθεί εάν υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και να εξασφαλιστεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, Επιθεώρηση Εργασίας, Πυροσβεστική, ότι θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. «Να εξετάσει δηλαδή εάν και σε ποιο βαθμό τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, εάν είχαν παρθεί όλα τα ασφαλή και απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, όπως αντιπυρικές πόρτες, σύστημα πυρόσβεσης, πώς και γιατί λειτουργούσε το εργοστάσιο την Πρωτομαγιά και με τι προσωπικό και τεχνικό ασφαλείας. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την παρακολούθηση του ΕΚ Ξάνθης».

Προβάλλει την ανάγκη κατάρτισης Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την περιοχή και της πραγματοποίησης ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση πυρκαγιάς σε όλες τις βιομηχανίες του νομού.

Σχολιάζει ότι «οι απαντήσεις της Πυροσβεστικής πως η εταιρεία δεν είχε πρόσθετα μέτρα πυρασφάλειας γιατί δεν προβλεπόταν από την άδεια λειτουργίας, αναδεικνύουν τις κρατικές ευθύνες που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον».

Σημειώνει ακόμη ότι είναι αναγκαίο σήμερα το εργατικό κίνημα του νομού να διεκδικήσει τα απαραίτητα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι πλευρές της σημερινής αρνητικής κατάστασης, οι οποίες είναι:

-- Η παραβίαση των κανονισμών ασφάλειας και πυρασφάλειας από τους εργοδότες γιατί τα μέτρα «κοστίζουν».

-- Η απουσία ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ή η προσπάθεια μετατόπισης των εργοδοτικών ευθυνών στις πλάτες των εργαζομένων και των τεχνικών ασφάλειας στην περίπτωση ατυχήματος.

-- Η ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

-- Το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο για τέτοια συμβάντα σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν επικίνδυνα υλικά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
Απαιτούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους

Με την απόφασή τους να μην ξαναχρησιμοποιήσουν τα οχήματα του δήμου, αντέδρασαν χτες εργαζόμενοι στο δήμο Τήνου, μέχρι αυτά να περάσουν από ΚΤΕΟ και να αποκτήσουν πιστοποίηση ότι τηρούν τους όρους ασφαλούς λειτουργίας.

Η αντίδρασή τους ήρθε μετά τη ανατροπή του απορριμματοφόρου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο συναδέλφων τους και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα εργαζόμενου, πριν από λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», αντιπροσωπεία της ΔΑΣ που επισκέφθηκε το νησί διαπίστωσε ότι «ο υποτιθέμενος χώρος του αμαξοστασίου είναι στην κυριολεξία μέσα στα σκουπίδια, τα οχήματα δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να είναι ανύπαρκτη, τα ελαστικά τους είναι ακατάλληλα, τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μαζεύουν τα σκουπίδια στην κυριολεξία με γυμνά χέρια». Σε σχετική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, η ΔΑΣ προβάλλει τις απαιτήσεις: Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες. Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών, σύμφωνα με τους κανονισμούς, να μην κινείται κανένα όχημα. Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Τήνου πίεσε τους εργαζόμενους προσπαθώντας να ξεπεράσει την άρνησή τους να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα, αλλά «σκόνταψε» στην αποφασιστικότητά τους.

WEB RADIO ΠΑΜΕ
  • Σήμερα, Τετάρτη, 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο γνωστός αθλητικός συντάκτης Μιχάλης Λεάνης θα παρουσιάσει στις 6 μ.μ. σε ειδική εκπομπή πρόσωπα από το χώρο του Αθλητισμού που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά των λαών από το ναζιστικό ζυγό.
  • Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής: 7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. 8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Λαϊκό Πάλκο.
Τραυματισμός εργαζόμενου οδηγού λόγω λειψών μέτρων ασφάλειας

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, που φέρνει στο προσκήνιο τα λειψά έως ανύπαρκτα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

Συγκεκριμένα, ο Η. Σ., εργαζόμενος στην εταιρεία «SIMOS FOOD GROUP», τραυματίστηκε την περασμένη Πέμπτη, την ώρα της δουλειάς.

Σύμφωνα με το σωματείο, το περιστατικό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδραυλικές πόρτες των οχημάτων δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και συγκεκριμένα «δεν έχουν στοπ ώστε να υπάρχει ασφάλεια όταν ξεφορτώνουν τα φορτία». Την έλλειψη αυτή το σωματείο την έχει επισημάνει στην εργοδοσία, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση. Επιπλέον, το σωματείο έχει διαμαρτυρηθεί στην εταιρεία «για τα υπέρβαρα φορτία που μεταφέρουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοι να έχουν αποκτήσει μυοσκελετικά προβλήματα», πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Τέλος, σε έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και εκπροσώπους του σωματείου, είχε τεθεί και η ανάγκη να υπάρχει συνοδηγός στα δρομολόγια, πράγμα που παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν έγινε ούτε αυτό πράξη.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του για να βάλουν «φρένο» στην ασυδοσία της εργοδοσίας και να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συσκέψεις
  • Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς, Αττικής και Νήσων, με στάσεις εργασίας σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή 11 Μάη (από τις 12 μ.) σε συνεργεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε παύση υπερωριών στους εργολάβους που δεν έχουν υπογράψει ή δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση. Οι στάσεις εργασίας αποτελούν μέρος των κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με αίτημα την υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων και την τήρησή τους. Το Συνδικάτο καλεί επίσης τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 11 Μάη στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να αποφασίσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.
  • Με τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, μέχρι και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης». Μετά από συνελεύσεις, η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής έχει προκηρύξει τις στάσεις εργασίας, με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς και κατώτερο μισθό σύμφωνα με τη Σύμβαση του 2009, μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου και κατάργηση του καθεστώτος της εργασίας μέσω εργολάβων, μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας καλεί τους διανομείς ταχυφαγείων και καφέ σε σύσκεψη, το Σάββατο 12 Μάη στις 11 π.μ. στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, με θέματα συζήτησης τις Συλλογικές Συμβάσεις, την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου και την οργάνωση συλλογικής αγωνιστικής παρέμβασης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ