ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε συγκέντρωση την Παρασκευή 11/5, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ. καλούν σωματεία του Δημοσίου

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. έως το τέλος του ωραρίου) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Παρασκευή 11/5 για το δικαίωμα στη δουλειά.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, σωματεία του Δημοσίου καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του καλεί στη στάση και στη συγκέντρωση προβάλλοντας τα αιτήματα: Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το Συνδικάτο αναφέρεται στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «βυθίζοντάς τους στον καιάδα της ανεργίας, ενώ ετοιμάζεται να τσακίσει και το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών. Από την άλλη, στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν και οι διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες του πολίτη έχουν εκτοξεύσει την εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, με θλιβερή κορωνίδα τον θάνατο δύο συναδέλφων στην Τήνο (...) Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να οργανώσουν τον αγώνα και μέσα από μαζικές διαδικασίες να ενημερώσουν τους συναδέλφους».

Κάλεσμα στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος απευθύνουν ακόμα ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας νομού Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει επίσης η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στις ΕΛΜΕ, στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων να οργανώσουν την επιτυχία της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 11 Μάη απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στο πνεύμα αυτό, αποφάσεις για συμμετοχή στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης».

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων! Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Απαιτούμε εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων! Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των συμβασιούχων συναδέλφων για τη στέγαση, τη σίτιση και τη δωρεάν μετακίνησή τους!».

Οπως επισημαίνει, η κυβέρνηση «μαζί με τον ΟΟΣΑ έδιναν συνεντεύξεις Τύπου για να παρουσιάσουν την κοινή τους στρατηγική για την Εκπαίδευση. Η στρατηγική τους συμβαδίζει με τη "δίκαιη" ανάπτυξη, με τα ψέματά τους για "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που θα εφαρμόζονται μνημονιακοί νόμοι και μέτρα έως το 2060.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας!

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη μας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι σε παλιά και νέα προαπαιτούμενα. Ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία. Ενάντια στη λεγόμενη "αξιολόγηση" και "αυτοαξιολόγηση" του σχολείου και την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο με το νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση, που τέθηκε σε "διαβούλευση", που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις δομών, όπως π.χ. τα ΚΕΔΔΥ. Ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων. Ενάντια στην εφαρμογή του ΠΔ 79 για τα 25άρια τμήματα.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ο αγώνας αφορά τη μόρφωση, το μέλλον και τη ζωή της νέας γενιάς και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο!».

Σε άλλες πόλεις

Συγκέντρωση την Παρασκευή 11/5, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, οργανώνει επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, με αντίστοιχη στάση εργασίας. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΕΛΜΕ Λήμνου, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Χτες, στο μεταξύ, στην Πάτρα, σε κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι του δήμου με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8 μηνών) στην Καθαριότητα, στον Ηλεκτροφωτισμό και στα Κοιμητήρια του δήμου. Στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Πάτρας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Μετά τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μην απολυθούν, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλειά, ενώ ανέφερε πως εργάζονται σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Εθελοντική αιμοδοσία οργάνωσε το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργάνωσε το ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή στα γραφεία του, με τη συνδρομή κλιμακίου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εντάσσεται στην πολύμορφη οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οπως προκύπτει από την πείρα των σωματείων, οι ανάγκες που καταγράφονται για συγκέντρωση και προσφορά αίματος είναι μεγάλες και σχετικά αιτήματα φτάνουν στο ΠΑΜΕ από κάθε γωνιά της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ, οργανώνοντας ανά διαστήματα εθελοντική αιμοδοσία, είναι να αυξηθούν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές που στηρίζουν την προσπάθεια να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη

Κάλεσμα σε εργατικά συνδικάτα, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 30 Μάη«με πλαίσιο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων» καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενη στα εργατικά συνδικάτα της Αττικής, σε ενώσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.

Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 16 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio».

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία επισημαίνει ότι τα «αιτήματα» της απεργίας που αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις 30 Μάη είναι «κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων».

«Το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», ξεκαθαρίζει, «δεν θα επιτρέψει στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να σύρουν την εργατική τάξη και από κοντά τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε νέες θυσίες για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και για να δυναμώνει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. (...) Ενα δρόμο έχουμε οι εργαζόμενοι. Κόντρα στα "αναπτυξιακά" συνέδρια - φιέστες, κόντρα στην "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, οργανώνουμε τον αγώνα μας με σχέδιο και αποφασιστικότητα κατά κλάδο και χώρο δουλειάς. Δυναμώνουμε τις πρωτοβουλίες του αγώνα για μαζικές, πετυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων».

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Με αντίστοιχο κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τονίζει ότι σε αντίθεση με το περιεχόμενο που δίνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην απεργία στις 30 Μάη, εκείνο θα οργανώσει την απεργία με τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα επιδιώξει να εκφραστεί η κοινή δράση των εργαζομένων με τους μαζικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων που τους ξεζουμίζει.

Για τον εργατικό ξεσηκωμό του Μάη του '36

Με τη συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και την κατάθεση στεφάνων στις 11 π.μ. στο χώρο των γεγονότων του Μάη του '36, συνεχίζονται οι κεντρικές πρωτοβουλίες της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της δράσης ενάντια στην αντεργατική επίθεση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Προηγήθηκε, το Σάββατο 5 Μάη, η πραγματοποίηση Ιστορικού Περιπάτου σε σημεία του κέντρου της πόλης όπου εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του '36. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν κυρίως νέα μέλη των ταξικών σωματείων.

Σύσκεψη εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί τα ΔΣ των σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, Επιτροπές Αγώνα και κάθε εργαζόμενο, σε σύσκεψη γύρω από τις σοβαρές εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τη δράση του επόμενου διαστήματος. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., στο Δώμα του «Ευαγγελισμού».

Αρχαιρεσίες συνδικάτων

-- Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν αύριο Πέμπτη: Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Στο Παράρτημα Πειραιά (12 μ. έως 8 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Στο ξενοδοχείο «Metropolitan».

-- Ολοκληρώνονται στις 11 Μάη οι εκλογές στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν την Παρασκευή 11/5 (9 π.μ. έως 9 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ