ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κριτική στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής

Icon

Στη γραμμή συσκότισης του πραγματικού ταξικού χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, ως απαιτούμενα του κεφαλαίου, κινήθηκε (και) χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, τοποθετούμενος στη Βουλή επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Στο γνωστό διαγκωνισμό του κόμματός του για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι το επιπλέον πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές οφείλεται στη δική του «ρήτρα αναξιοπιστίας», που θα κληθεί να σηκώσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Παραπέρα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά» με τις «ιδεοληψίες» και τα «ψέματα» της κυβέρνησης, εκφράζοντας βασικά φόβους της εγχώριας αστικής τάξης για απώλεια θέσεών της στο διεθνή ανταγωνισμό.

Εξ ου και επανέλαβε το γνωστό το τελευταίο διάστημα ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση προκαλεί «καταστροφή», γι' αυτό και πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Εξέφρασε, δε, και πάλι τις αντιρρήσεις του για το «μείγμα» των αντιλαϊκών μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας το δικό του, ως πιο συμφέρον κι αποδοτικό για τη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου, με το τρίπτυχο: Μείωση φορολογίας, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε να ευνοηθεί η «ανάπτυξη», να προσελκυσθούν «επενδύσεις». Ενα πεδίο βέβαια - αυτό τής με κάθε τρόπο ενίσχυσης του κεφαλαίου δηλαδή, που φορτώνεται πάντα στις πλάτες του λαού - στο οποίο δίνει τα δικά της διαπιστευτήρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που έδωσε σε «δημόσια διαβούλευση»...

Αναλύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα μέτρα το επόμενο διάστημα, ότι «οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα, και πολύ σύντομα θα κληθούν να υποστούν νέα αφαίμαξη», «νέα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα από τα μέτρα που ψηφίζετε σήμερα και δεν θα αποδώσουν». Στην πραγματικότητα βέβαια, συνολικά η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, για την οποία υπερθεματίζει και η ΝΔ, είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο» για το λαό.

«Απολογείται» στο κεφάλαιο για προγενέστερη... έλλειψη «τόλμης»

Δεν παρέλειψε ο Κυρ. Μητσοτάκης να υπερασπιστεί των παρεμβάσεων του κόμματός του, π.χ. στο ασφαλιστικό σύστημα και στην οικονομία, παρουσιάζοντάς τες βασικά ως το «success story» της ΝΔ, τις οποίες πλήρωσε πολύ ακριβά ο λαός. Μάλιστα, εμφανίστηκε περίπου... απολογούμενος απέναντι στο κεφάλαιο, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν αποφάσισε να προωθήσει ακόμα πιο «τολμηρές» τέτοιες παρεμβάσεις, επειδή φοβήθηκε το «πολιτικό κόστος»...

Παραπέρα, στη λογική της συσκότισης του ταξικού χαρακτήρα των μέτρων, επέμεινε να ισχυρίζεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν στη φτωχοποίηση της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», υπέρ των «φοροφυγάδων και της κομματικής νομενκλατούρας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαρέθεσε, εξάλλου, μια «συμφωνία αλήθειας με το λαό», ενάντια στο «ψέμα», και στο «διχασμό της ελληνικής κοινωνίας», ένας δρόμος που όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε «δεν θα είναι εύκολος», αφού περιλαμβάνει κι αυτός νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, ώστε «να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα», που τάχα στη συνέχεια το κεφάλαιο θα μοιραστεί με το λαό... Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για μια «πλατιά πολιτική συμμαχία», μια «πλατιά κοινωνική πλειοψηφία», που όπως είπε μπορεί να εκφράσει η ΝΔ, κόντρα στο «δημαγωγικό λαϊκισμό», τον «κρατισμό» και την «πολιτική ατολμία».

Επέμεινε, άλλωστε, να παρουσιάζει τη ΝΔ ως πιο άξια, έτοιμη κι ικανή να χειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου, λέγοντας π.χ. ότι η ΝΔ δεν έχει πια πελατειακές σχέσεις, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι έχει να προτείνει «άλλο δρόμο» για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, ότι μπορεί «να κάνει την Ελλάδα να δουλέψει ξανά», ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου του είναι η «προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ότι μπορεί να στήσει «μια κυβέρνηση που να πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας να παράγει πλούτο».

Τέλος, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την πρεμούρα του τελευταία να ζητά εκλογές - αίτημα που επανέλαβε και χτες - είπε ότι ο ίδιος επεδίωξε «συναίνεση και σύνθεση», αλλά είναι η κυβέρνηση που δεν επιδιώκει τη συναίνεση αυτή, αφού - όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - ο Αλ. Τσίπρας «επενδύει στο διχασμό (...) τροφοδοτεί την οργή γιατί δεν αντέχει τη δύναμη των επιχειρημάτων», όντας η «πιο ανίκανη κι επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την αντιπολίτευση και μετά».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Πλειοδοτεί στην παροχή νέων προνομίων στο κεφάλαιο

Ο Στ. Θεοδωράκης, επιμένοντας να αναδεικνύει ζητήματα του «μείγματος» της αντιλαϊκής διαχείρισης, ανέφερε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μαζεύουν «χρήματα που τρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανικανότητα» της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστήριξε, «είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς».

Με πρεμούρα να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου - κατεύθυνση που έτσι κι αλλιώς υπηρετεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης - κατήγγειλε το κυβερνητικό νομοθέτημα ως «ένα Ασφαλιστικό που αγνοεί την ιδιωτική ασφάλιση, αγνοεί δηλαδή την πραγματικότητα της Ευρώπης». Επιπλέον, αντιτάχθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο κι από τη σκοπιά ότι «επιβαρύνει την εργασία και την επιχειρηματικότητα και ενισχύει τη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό», εκφράζοντας έγνοιες τμημάτων του κεφαλαίου που πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια από αυτά που ήδη τους παρέχει η κυβέρνηση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και προκειμένου να αναδείξει τη χρησιμότητα του κόμματός του για το σύστημα, προχώρησε σε συγκεκριμένη «αντιπρόταση» για το Ασφαλιστικό, γνωστή στο γενικό πλαίσιό της απ' όσα προωθούνται παντού στην ΕΕ, ως εξής: «Τρεις συντάξεις: Κύρια σύνταξη - καταβάλλεται από το κράτος (πρώτος πυλώνας). Επαγγελματική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας, αντί επικουρικής) - χορηγείται από τα επαγγελματικά ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος (μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί). Τα ταμεία προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ. Και ο τρίτος πυλώνας η προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη. Ατομικές αποταμιεύσεις δηλαδή, με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με δυνατότητα συνεργασίας με τα επαγγελματικά ταμεία».

Και κατέληξε στην κριτική του προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας. Με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού - κομματοκρατίας - κρατισμού και εθνικισμού».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Κριτική για «αποτυχία χειρισμών» στο «κλείσιμο» της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

«Κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ», ήταν από τις πρώτες φράσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει όσα έχει κατακτήσει με αγώνες ο λαός σαν... χάρισμα από το κόμμα της, αλλά και να συγκαλύψει το βασικό ρόλο που έπαιξε το ΠΑΣΟΚ στη γενικευμένη επίθεση ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση αποσκοπεί στο να εμφανίσει το κόμμα της ως ικανότερο διαχειριστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, την κατέκρινε «για αποτυχία χειρισμών στην αξιολόγηση» και καθυστέρηση στο «κλείσιμό» της, που περιλαμβάνει βέβαια τα νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού.

Οσο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, το «πρόβλημα» κατά την Φ. Γεννηματά είναι ο τρόπος που γίνεται η «αναδιανομή» ανάμεσα στους φτωχούς και τους φτωχότερους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του «ανεπίδεκτους μαθήσεως», αφού δεν πήραν παραδείγματα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο φόντο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, επιμένοντας να εμφανίζει το κόμμα της ως τον «τρίτο πόλο» και ως «επίσημο» φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια τον «πρώτο λόγο» σε αυτήν, κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβάσει τις δηλώσεις του προέδρου της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, που χαρακτήρισε, όπως σημείωσε, το ΠΑΣΟΚ «θεμελιώδη και αναντικατάστατο παράγοντα της οικογένειας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών», ενώ ανέφερε για τον Αλ. Τσίπρα ότι «χρεοκοπεί ο ίδιος, η κυβέρνησή του και η πολιτική του. Οι μάσκες έπεσαν και οι πολίτες που παραπλανήθηκαν επιστρέφουν στο χώρο τους».

Πρόσθεσε δε, συνεχίζοντας την «επίθεση» στον πρωθυπουργό: «Εχετε γίνει ο πιο πρόθυμος Ευρωπαίος απέναντι στα αιτήματα των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης». Ενώ, δείχνοντας ότι η τράπουλα των διεργασιών συνεχίζει να ανακατεύεται όσον αφορά την «εναλλακτική», από τις εκκλήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, από αυτήν τη Βουλή, κατέληξε χτες με την εξής φράση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μην ψάχνετε σε μας συνενόχους. Δεν θα τους βρείτε».

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Αντικομμουνισμός με κάθε αφορμή

Ολίγον «θυματοποίηση», αντικομμουνισμός με το τσουβάλι και ανέξοδος «αντιμνημονιακός» λόγος συνέθεσαν την παρέμβαση του Ν. Μιχαλολιάκου χτες.

Για μια ακόμα φορά, ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής υμνολόγησε τον δικτάτορα Μεταξά, ισχυριζόμενος ότι αυτός εγκαθίδρυσε το κοινωνικό κράτος και ότι το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, οι άδειες, ήταν ...παραχώρησή του! Στη γνωστή τακτική που ακολουθούν πολλά αστικά επιτελεία, εξάλλου, έχυσε το αντικομμουνιστικό του δηλητήριο «χτυπώντας» τάχα τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας μάλιστα να ταυτίσει την ΚΝΕ με τα «μεγάλα κλαμπ» του συστήματος, όπως το Αμερικάνικο Κολέγιο, που βγάζουν πρωθυπουργούς..!

Κατά τ' άλλα, πέρα από την «αντιμνημονιακή» κριτική για τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η συγκυβέρνηση, ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, αντανακλώντας ουσιαστικά προβληματισμούς που υπάρχουν σε τμήματα της αστικής τάξης, ξιφούλκησε κατά του ευρώ στο βαθμό που αυτό παρεμποδίζει να ανακάμψει η κερδοφορία τους, ενώ σχετικά με το κρατικό χρέος, δήλωσε ότι κανένας δεν θέλει το «κούρεμα» αλλά μιλάνε μόνο για επιμήκυνση.

Στο μεταξύ, για περίπου 1 ώρα διακόπηκε χτες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, εξαιτίας της άρνησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού να εξέλθει από την αίθουσα με βάση την απόφαση του προεδρείου.

Ο Γ. Λαγός, «αντιδρώντας» σε όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος είπε ότι η Χρυσή Αυγή δικάζεται για δολοφονία, άρχισε να φωνάζει και να εξαπολύει υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς βουλευτές άλλων κομμάτων και τον υπουργό.

Ο προεδρεύων κάλεσε τον φρούραρχο για να απομακρύνει τον Γ. Λαγό. Ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης αρνήθηκε να ακολουθήσει τον φρούραρχο και η συνεδρίαση διακόπηκε.

Τελικά, το προεδρείο της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει προσωρινό αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις στον Γ. Λαγό.

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Πιέσεις στην κυβέρνηση για... «καλύτερες» αντιλαϊκές επιδόσεις

Κουνώντας «αυστηρά» το δάχτυλο στην κυβέρνηση για... ελλιπές μεταρρυθμιστικό έργο, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επιχείρησε να εξωραΐσει το νόμο - λαιμητόμο, χαρακτηρίζοντάς τον μια διαχειριστική παρέμβαση, η οποία μάλιστα μεταφέρει βάρη στις «ανώτερες εισοδηματικά τάξεις» (!), για να προσθέσει πως «εγώ θα προτιμούσα να τις πείσει να κάνουν επενδύσεις».

Ο Β. Λεβέντης, αποπροσανατολίζοντας απ' το ταξικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επανέλαβε προτάσεις για περικοπή υψηλών συντάξεων, των συντάξεων των βουλευτών και όσων λαμβάνουν σύνταξη από δύο ή τρία Ταμεία. Μάλιστα, προσπερνώντας τη διαχρονική ληστεία που έχουν υποστεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να στηρίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό σύστημα οφείλει τα προβλήματά του στην ύπαρξη αυτών των συντάξεων που αποδόθηκαν χαριστικά και διαμόρφωσαν ένα άνισο και άδικο ασφαλιστικό σύστημα.

Πιέζοντας, μάλιστα, για... επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, ισχυρίστηκε ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν κάναμε καμία μεταρρύθμιση», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο, με συνέπεια - όπως είπε - η χώρα να βαδίζει σε έξοδο απ' το ευρώ... Συνέστησε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι «πρέπει να πείσουμε έξω ότι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ, λίγο θέλουν να μας πετάξουν με τις κλωτσιές απ' έξω».

Ο Β. Λεβέντης πρόσφερε και άλλοθι στους βουλευτές της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι... δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και πως από αύριο θα αρχίσουν οι αποχωρήσεις απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα συνήθη, τέλος, κατέληξε να ζητά ξανά «συναίνεση» και κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ