ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2015
Σελ. /24
Νερό: Πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησής του

Αποσπάσματα από την εισήγηση στην εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»

Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Εκδήλωση με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;» διοργάνωσε την Τετάρτη 22/4, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου.

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Ολες οι εξελίξεις, διεθνώς, στην ΕΕ και στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τις αρνητικές για το λαό συνέπειες της πολιτικής της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης. Δύο γαλλικά διεθνικά μονοπώλια, η "Suez" και η "Vivendi Enviroment", ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς υδάτινων πόρων παγκοσμίως και έχουν βάλει στόχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Την τελευταία τριακονταετία σαρώνουν τον πλανήτη οι ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης του νερού, αλλά και το βάθεμα της εμπορευματοποίησής του.

Το νερό - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο».

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Μέσα στο σημερινό πλαίσιο», τόνισε, «του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ δεν πρόκειται να διασφαλισθεί μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε η ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το καθεστώς της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι (υπόγειοι και επιφανειακοί), τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών στο συγκεκριμένο τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου και την κοινωνικοποίησή τους.

Για να ανοίξει ο δρόμος προς αυτήν τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο της εργατικής εξουσίας, οι σημερινοί αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση, με ή χωρίς ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης, πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Να προταχθεί η απαίτηση ικανοποίησης του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι να επιλεχθεί το δήθεν "λιγότερο επώδυνο μοντέλο" εμπορευματοποίησης του νερού.

Αγώνας για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (π.χ. εκτροπή άνω ρου του Αχελώου)».

Πλήθος παρεμβάσεων για το ζήτημα του νερού

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, εκτός από την πρόσφατη εκδήλωση, έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων για το ζήτημα του νερού, ενώ οι κομμουνιστές παλεύουν ώστε τα ταξικά εργατικά συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς της περιοχής να αναπτύξουν αντίστοιχη δραστηριότητα.

Παίρνοντας αφορμή από δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ για «κύκλωμα εργολάβων» που λειτουργούσαν κατά ομάδες, με στόχο να παίρνουν έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης του Δήμου Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) με υψηλό κόστος, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αφού επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το "μαγείρεμα" των αριθμών στις προσφορές που βγήκε στην επιφάνεια, είναι η ίδια η ανάθεση έργων σε εργολάβους, ότι βάζουν πόδι στο νερό τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνιζε: «Είμαστε απέναντι στη λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, μέσα σε αυτές και του νερού, και της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα οποία συμφωνούν επί της ουσίας, αλλά διαφωνούν στον τρόπο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό. Να μειωθούν άμεσα τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ κατά 50% και να δίνεται δωρεάν νερό στους άνεργους. Να μην κόβεται το νερό λόγω χρεών. Να αναπτυχθεί σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να αξιοποιεί με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον τους υδάτινους πόρους της περιοχής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στο νερό, να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Για να μην πούμε το νερό νεράκι».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε τη ΤΕ Βόλου του Κόμματος και στο θέμα του νερού άρδευσης, με αφορμή τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου για την πολιτική διαχείρισης της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, σημειώνοντας: «Το ζήτημα της άρδευσης, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, καθώς αφορά τις υποδομές, τα υπόγεια και επίγεια υδάτινα αποθέματα, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. (...) Διεκδικούμε τη διακύμανση της τιμής του νερού, με συνολική ρύθμιση των τιμολογίων ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης, που θα εξασφαλίζει φτηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους και που θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Είναι ακόμη ευνόητο ότι διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών άρδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είμαστε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη Μαγνησία και γενικά στη Θεσσαλία».

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, για τη διακοπή της παροχής νερού σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, καθώς και σε κατοίκους της Πορταριάς και Μακρινίτσας, οι οποίοι δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης από οικονομική αδυναμία.

Διάβημα προς τη δημοτική αρχή, ζητώντας μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, χορήγηση δωρεάν νερού σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πλήρη και ρητή απαγόρευση της διακοπής του νερού σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων χωρίς προϋποθέσεις, έκαναν και εργατικά σωματεία (Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Εργαζομένων Coca - Cola 3Ε, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων Ν. Μαγνησίας).

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, στο Στέκι Νεολαίας (Φλωρίνης και Ολύμπου), θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα, 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ. περιοδεία στη μονάδα των ΕΛΤΑ στο Καματερό με επικεφαλής τον Κ. Σκολαρίκο, στέλεχος του Κόμματος.

Την Τρίτη, 12/5

-- Στις 9.30 μ.μ. περιοδεία στο κέντρο των ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο με επικεφαλής τον Β. Συρίγο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Πέμπτη, 14/5

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα, στην αίθουσα «Παλιά Αθήνα» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ