ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σχεδιασμοί δράσης στην οικονομία σε όφελος των μονοπωλίων

Η διασύνδεση δικτύων Ενέργειας και Μεταφορών, η παραπέρα διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην κατασκευή και εκμετάλλευση τέτοιων υποδομών, η διασφάλιση απρόσκοπτου ανεφοδιασμού της ΕΕ με καύσιμο, η αδιάκοπη μεταφορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών προς και από τα επιχειρηματικά κέντρα της ευρωένωσης, καθώς και η χρηματοδότηση αυτών των δράσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τις τράπεζες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και περιφερειακών οργανισμών. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που έκανε το καλωσόρισμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας αλλά και άλλων δράσεων, πρωτοστατεί στην προώθηση και την εμπέδωση των κατευθύνσεων και των σάπιων ιδεών της ΕΕ κυρίως στη νέα γενιά.

Από τις εργασίες επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι συμμετέχοντες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «ανέλαβαν τη δέσμευση να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να επιταχυνθεί η σχετική με την ΕΕ εσωτερική μεταρρυθμιστική διαδικασία, ειδικότερα στην εδραίωση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα τσάκισμα μισθών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ενέργεια - Μεταφορές

Επίσης, δεσμεύθηκαν να δώσουν πολύ χρήμα από το δημόσιο ταμείο προκειμένου να αναπτυχθούν υποδομές και δίκτυα για τις ανάγκες των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ετσι συμφώνησαν για «την ανάπτυξη στενής συνεργασίας, συντονισμού των επενδυτικών στρατηγικών και από κοινού διαμόρφωσης προτεραιοτήτων όσον αφορά τα έργα υποδομών στον τομέα των Μεταφορών και της Ενέργειας στην περιοχή», «στο πλαίσιο της μεταφοράς ενέργειας και της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και εντός της περιοχής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει έως και 1 δισ. ευρώ από τον νέο Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για επενδύσεις σε υποδομές στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στόχος των κοινοτικών πόρων είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ ευρώ.

Στα έργα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται «ο αυτοκινητόδρομος και ο σιδηροδρομικός Διάδρομος 10 από το Ζάγκρεμπ έως την Αθήνα, ο σιδηροδρομικός Διάδρομος 8 από τα λιμάνια Μπουργκάς και Βάρνα του Ευξείνου Πόντου στη Βουλγαρία έως τα λιμάνια του Αυλώνα και του Δυρραχίου της Αδριατικής Θάλασσας στην Αλβανία, ο Διαδριατικός αγωγός ΤΑΡ που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και ο αγωγός Ιονίου - Αδριατικής κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής από την Αλβανία έως την Κροατία».

Στο μεταξύ, ενταγμένες στο πλαίσιο των σχεδίων της αστικής τάξης να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της στην περιοχή, μέσα από το παιχνίδι του σχεδιασμού και διασύνδεσης των αγωγών, ήταν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Οπως προέκυψε, προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του συνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς, όπως είπαν, δίνει νέες διαστάσεις στον αγωγό TAP, επειδή έτσι μπορεί να προχωρήσει το άλλο μεγάλο σχέδιο, αυτό του κεντρικού διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο με τη Βαλτική.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που σηματοδοτεί στα ενεργειακά, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε: «Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει ο αγωγός TAP και οι συνδετήριοι κόμβοι που θα συνδέσουν το Αιγαίο με τη Βαλτική». Παρουσίασε ως περιφερειακό πλεονέκτημα για την Ελλάδα τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό να γίνουν και νέοι τέτοιοι σταθμοί στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Βλέπει» κινδύνους και αβεβαιότητες

«Γεωπολιτικούς κινδύνους» για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο επικεφαλής της οποίας, Μ. Ντράγκι, σημείωσε πως η «ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για την περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει, προκειμένου να στηρίξει τις χρηματικές ροές». Πρόσθετες «εστίες κινδύνου» συνιστούν οι εξελίξεις στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης τα «χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού» και η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ, στη χτεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, σημειώνοντας ότι «εφόσον απαιτηθεί, θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής». Ο Μ. Ντράγκι, μιλώντας τις προάλλες σε συνέδριο στην Ολλανδία, αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια σχετικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής: α) προγράμματα αγοράς κρατικών και άλλων τίτλων από τις τράπεζες, β) παραπέρα μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ και γ) χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στις τράπεζες του ευρωσυστήματος. Να σημειωθεί ότι οι εκάστοτε δηλώσεις από την ΕΚΤ αποτελούν, από μόνες τους, εργαλείο παρέμβασης γύρω από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη διατραπεζική αγορά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, απέδωσε εύσημα στα αντιλαϊκά προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπου ήδη φαίνονται τα «πρώτα σημάδια βελτίωσης».

  • Τις επόμενες εβδομάδες, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, για να συζητήσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του. Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές και τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα και το χρέος, είπε ότι το ΔΝΤ δε θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα από τους ανταγωνισμούς

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στη συνάντησή τους αποφάσισαν την υπογραφή Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων. Η υπογραφή θα γίνει κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Κύπρο, μετά από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Κύπριος ομόλογός του.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΕΘΑ, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα διαδραματιζόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. «Το τόξο αστάθειας», όπως είπε ο Αβραμόπουλος, «εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία», συμπληρώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος «ευρισκόμενες γεωγραφικά στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της θέσεώς τους, της στρατηγικής τους και της συμμετοχής τους στην ΕΕ, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν ρόλο», εκφράζοντας πόθους γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης.

Παραπέρα, ο Αβραμόπουλος χαρακτήρισε δύσκολες και πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που διεξάγονται στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φλεβάρη, που ουσιαστικά προωθεί λύση τύπου Ανάν. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της και -όπως είπε- οι δύο χώρες βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Φωκαΐδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης για έναν «έντιμο συμβιβασμό». Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, δε θωρακίζουν μόνο την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Υπηρετούν ταυτόχρονα την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εντέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης. Η προοπτική των υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και ως μοχλός για επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων».

Ο Κύπριος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και μίλησε στους Κύπριους σπουδαστές των Σχολών Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στόχος η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα

Η «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τομέα των Θαλασσίων Μεταφορών» αποτέλεσε βασικό αντικείμενο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Ναυτιλίας της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας ΕΕ. Συζήτησε επί του κειμένου «Διακήρυξη των Αθηνών», που προωθεί η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και ναυπηγικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η «ελεύθερη πρόσβαση» στις αγορές και η επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και καινοτομίας και κατά τη νέα περίοδο.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, «οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το σημαντικότερο ίσως τομέα της οριζόντιας θεματικής που διατρέχει το σύνολο των πυλώνων της Ελληνικής Προεδρίας», ενώ αναφερόμενος ειδικά στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, ζήτησε την εξεύρεση χρηματοοικονομικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντικατάσταση των γηραιών πλοίων του τομέα ή για τη μετατροπή των ήδη υπαρχόντων με νέες τεχνολογίες, ώστε να καταναλώνουν νέου τύπου «πράσινα» καύσιμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε κοινοτικά ναυπηγεία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τέθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης από τη θάλασσα, με τον Ελληνα υπουργό να εστιάζει στην ανάπτυξη «στενής συνεργασίας» μεταξύ των εθνικών αρχών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με οργανισμούς όπως ο «Frontex», καθώς και με τις ευρωπαϊκές ακτοφυλακές για την «ενίσχυση της ασφάλειας» των συνόρων και συνολικά του θαλάσσιου χώρου. Αν και το ζήτημα τέθηκε με αφορμή τις εκατόμβες θυμάτων στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, πέραν των υποκριτικών διακηρύξεων για τις «απώλειες ζωών», η ΕΕ ενισχύσει την εγκληματική κατασταλτική της πολιτική ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα.

Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η άτυπη Σύνοδος υπουργών Μεταφορών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, έχοντας ως κεντρικό θέμα την οδική ασφάλεια, με δεδομένη την εκτίμηση ότι διεθνώς τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «οι μεταφορές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, με ουσιαστική συνεισφορά στην παραγωγική διαδικασία, στην απασχόληση και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα», καθώς επίσης και το ειδικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σύγχρονες οδικές μεταφορές και η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ