ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
Επείγει η άλλη ρότα

Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που η καθημερινότητά του έχει γίνει αβάσταχτη, η μεγάλη εικόνα για όσα συμβαίνουν γύρω μας χάνεται. Κι όμως εκεί, στη μεγάλη σκακιέρα, παίζονται οι τύχες του καθενός που νομίζει ότι όσο πιο πολύ κοιτάει το σπίτι του τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσει τη θύελλα. Οι επιταχυνόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όλο και περισσότερο έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για τους δρόμους του πετρελαίου τους βαμμένους με το αίμα των λαών. Η σφαγή στη Συρία και ό,τι ακολουθεί δεν είναι ένα τζάκι κάπου μακριά από το οποίο φροντίζεις να μη σε πάρουν οι σπίθες που πετάγονται.

***

Η όλο και πιο σφιχτή πρόσδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανακατατάξεις ισχυροποιεί τους καπιταλιστές, φέρνει, όμως, νέα δεινά για το λαό. Στο μάτι του εμποράκου η Κίνα φαντάζει μια μεγάλη αγορά - και είναι - από την οποία έχει μόνο να κερδίσει. Ηδη, όμως, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της αστικής τάξης θέτει όρια και προϋποθέσεις που ξεπερνούν τις ανάγκες μιας εμπορικής συναλλαγής. Η πολιτική σταθερότητα για την οποία μιλάνε σημαίνει απλά εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Το γκέτο της «Κόσκο» στο λιμάνι του Πειραιά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για όσα ακολουθούν. Το παζάρι για το αεροδρόμιο ένα ακόμα επεισόδιο. Ο σταθμός των τρένων στο Θριάσιο το επόμενο. Μικρό δείγμα από το εργασιακό μέλλον η επαναφορά από την κυβέρνηση της διάταξης με την οποία οι απεργίες των ναυτεργατών θα γίνονται με τα πλοία σε κίνηση (η πληροφορία διακινήθηκε ήδη από το «Βήμα»).

***

Ευτυχώς, όμως, βρισκόμαστε ήδη σε πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Σε κάθε σπίτι που έχει χτυπηθεί ολοκληρωτικά από την ανεργία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας: Σε βάρδιες γονείς και παιδιά πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανούς τους παππούδες, καθώς οι συντάξεις τους είναι και τα μόνα εισοδήματα για όλη την οικογένεια.

Ομως, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις μια κάποια ανησυχία διακρίνεται στο σύστημα, καθώς διαπιστώνεται ότι με «part - time» δουλειές τα παιδιά όχι μόνο δεν βολεύονται αλλά και οδηγούνται πλέον σε συνολική αμφισβήτηση του συστήματος.

Εκτίμηση που δυναμιτίζει εκ των προτέρων τη φιέστα των υπουργών Εργασίας και Τουρισμού, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε διακαναλική σύνδεση το πρόγραμμα «τζάμπα δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι».

***

Το ακόμα καλύτερο: Την ώρα που ο πρωθυπουργός χαιρετά τα πλήθη αναχωρώντας για την Κίνα απ' όπου ευελπιστεί να επιστρέψει με νέες εμπορικές συμφωνίες, η ναυαρχίδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου κυκλοφορεί με το κύριο άρθρο της να μιλά για «ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος» σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Οπερ: Στο φουρτουνιασμένο μέλλον που είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν οι καπιταλιστές για τα κέρδη τους, έχει πολύ κουπί ακόμα για το λαό. Κι αυτό σημαίνει ότι χωρίς γρήγορη ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος για αλλαγή ρότας το μόνο απάγκιο θα είναι μια ξέρα.


ΜΥΛΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ: «Η ανατροπή Ασαντ θα παράξει αποσταθεροποίηση που δεν θα συγκρίνεται με αυτήν που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ την Ανοιξη του 2003 (...) Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά την πτώση του Ασαντ δεν θα ακολουθήσει μια συνολική εθνοκάθαρση των μειονοτήτων-αλαουιτών μουσουλμάνων, χριστιανών διαφόρων δογμάτων, Κούρδων και δρούζων, και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι παραπάνω μειονότητες δεν θα κινηθούν προληπτικά με την ανακήρυξη δικών τους κρατικών οντοτήτων, μια εξέλιξη που θα δυναμιτίσει τη σταθερότητα και ενότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στον Λίβανο» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ: «Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη (...) όμως, να έχουμε στο μυαλό ότι το τυχόν κινεζικό ενδιαφέρον για στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα περνάει μέσα από δύο βασικές προϋποθέσεις: πως θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και πως, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνάει, η χώρα θα τιμά τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΠΑΖΑΡΙ: «Η γερμανική Hochtief πούλησε το 26,7% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο καναδικό ασφαλιστικό ταμείο Public Sector Investment Board (...) Το ΤΑΙΠΕΔ, κάτοχος του 30% του αεροδρομίου, διαπραγματευόταν με τους Κινέζους. Τώρα ή θα τους πουλήσουν μεγαλύτερο ποσοστό, μειώνοντας περαιτέρω το 25% που έχει απομείνει στο Δημόσιο, ή θα πείσουν τη Hochtief να πουλήσει και το υπόλοιπο 13,3%» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ: «Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης διεθνώς προκαλεί περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση των νέων. Ολο και περισσότεροι μένουν εκτός εργασίας ή βρίσκουν part-time δουλειές μακριά από το γνωστικό τους αντικείμενο, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Μεγαλύτερη επίπτωση είναι "η δυσπιστία της σημερινής νέας γενιάς στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα", που εκφράζεται σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ισπανία, λέει ο ILO» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

... Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ: «"Η Ελλάδα (...) παλεύει να βγει από την μιζέρια που την έχει ρίξει η ζώνη του λυκόφωτος όπου βρίσκεται", αναφέρει το editorial των Financial Times με τίτλο "Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει happy ending" (...) "το κόστος υπήρξε καταστροφικό", αναφέρει η οικονομική εφημερίδα. "Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από 20%. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί μέσω των περικοπών των μισθών -και ως εκ τούτου στην πτώση του βιοτικού επιπέδου- όχι όμως λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας. Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι επιπτώσεις του θα είναι ορατές για τα επόμενα χρόνια"» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της επέμβασης στη Συρία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πτώση τιμών φέρνει ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η απόβαση των Καναδών

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Αναταράξεις στην πτήση για Πεκίνο

Η ΕΛΛΑΔΑ: Αντίο Σαμαρά στα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πιο κοντά η ανάκαμψη μετά από εξαετή ύφεση

Η ΑΥΓΗ: Υπνωτισμός πριν τα νέα μέτρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βαρόμετρο η Alpha

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δημόσιο, το χρονοδιάγραμμα της σφαγής

ΤΑ ΝΕΑ: Πρώτο τεστ για 206.000 υπαλλήλους

ΕΘΝΟΣ: Η εφορία ξεσκονίζει τα δάνεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος νεύρων με θύματα 100.000 μαθητές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, ακύρωση της τακτοποίησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κοινή τους αξία το ιμπεριαλιστικό συμφέρον

Ως «απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, την επίσκεψή του στο Ισραήλ ανήμερα του Πάσχα στη συνάντησή του με τον σφαγέα πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου. Και πρόσθεσε ο θιασώτης Πρόεδρος της εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»: «Εγκαινιάσαμε έναν στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες». Ολα αυτά λέγονται την ημέρα που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 Σύρους. Αυτή η γκαγκστερική επίθεση δεν ενόχλησε στο ελάχιστο τον Κύπριο πολιτικό, που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, οι οποίοι εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο πλαίσιο των «κοινών αξιών» σχετικά με την επέμβαση στη Συρία και τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη επέκταση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε παραπέρα, δικαιολογώντας όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και τον εγκληματικό ρόλο του κράτους - τρομοκράτη στην περιοχή λέγοντας: «Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Κολεγιές επιζήμιες για τους λαούς

Αυτή η γραμμή των ιμπεριαλιστικών προσχημάτων που χρησιμοποιεί η αστική τάξη της Κύπρου είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που έχει και η τρικομματική αστική κυβέρνηση και στην Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά σε όλους τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Γίνεται φανερό πως για τους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ οι κολεγιές των αστών για τα συμφέροντά τους, με τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που σχετίζεται πρωτίστως με την Ενέργεια, μόνο σε κινδύνους και περιπέτειες μπορούν να τους εμπλέξουν. Μονόδρομος γι' αυτούς είναι η πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για τη δική τους εξουσία που θα θέσει την οικονομία στην υπηρεσία τους. Χωρίς κατάργηση της «μήτρας» που γεννάει τους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις δεν πρόκειται να δουν «άσπρη μέρα» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ