ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζυμώσεις για συγκρότηση «κεντροδεξιού» πόλου

Σηκώνει πλαστά τείχη με τις άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, σηματοδοτώντας την κατεύθυνση που έχει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι κεντροδεξιά - κεντροαριστερά, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά αν η στρατηγική τους υπηρετεί το κεφάλαιο ή το λαό
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι κεντροδεξιά - κεντροαριστερά, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά αν η στρατηγική τους υπηρετεί το κεφάλαιο ή το λαό
Ρόλο βασικού στυλοβάτη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό, διεκδικεί για το κόμμα του ο Α. Σαμαράς, εμφανιζόμενος ως εγγυητής της «πολιτικής σταθερότητας» του αστικού συστήματος και της διασφάλισης της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργεί ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» και σε «αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο», επιφυλάσσοντας για το κόμμα του ηγετικό ρόλο στο πρώτο και συσκοτίζοντας ότι οι δυνάμεις που προσπαθεί να εντάξει στο δεύτερο κάθε άλλο παρά ομογενείς και αντιευρωπαϊκές είναι. Με το βλέμμα σε πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνη, επιδιώκει ταυτόχρονα να διευκολύνει τις προσπάθειες για επανένωση της «κεντροδεξιάς».

Προτεραιότητα πάντως για την ηγεσία της ΝΔ είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας που θα εφαρμόσει τα άγρια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν κλείνει τελείως την πόρτα σε πιθανή στήριξη κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας - στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ' όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της», τόνισε χαρακτηριστικά, διακηρύσσοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προκύψει κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις χτεσινές δηλώσεις του «κάνει το παν για να μην σχηματιστεί κυβέρνηση» και πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας». Προκειμένου να στηρίξει τα πλαστά μέτωπα που κατασκεύασε, χαρακτήρισε «ακρότητες που οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ» τις επιμέρους διαχειριστικές προτάσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «η λογιστική έρευνα του χρέους». Επιπλέον υποστήριξε ότι «οι επανακρατικοποιήσεις που προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του δεν γίνονται πουθενά και επιπλέον δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει».

Από την άλλη, απέρριψε την αξίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω την υπογραφή που είχε βάλει στην επιστολή του προς την τρόικα για την υλοποίηση του νέου μνημονίου, δηλώνοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να το κάνω», γιατί «μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στην διάλυση της Ελλάδας». Κατασκευάζοντας βολικά, πλην όμως πλαστά μέτωπα, υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντι-ευρωπαϊκό μέτωπο», για να πει ότι «απέναντί του θα βρει το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο».

Στο εσωτερικό του κόμματος, το οδυνηρό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 18,85%, χάνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από το 2009, πυροδοτεί διεργασίες. Στελέχη του κόμματος πίεζαν χτες να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προς την πλευρά της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, του προέδρου της Δράσης Στ. Μάνου, αλλά και του προέδρου του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θ. Τζήμερου.

Την επιστροφή των παραπάνω, αλλά και του Γ. Καρατζαφέρη στη ΝΔ ζήτησε ο Α. Σπηλιωτόπουλος. Πρωτοβουλία «για επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης», αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ και εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του, προανήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος τάχθηκε παράλληλα υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από τον Α. Τσίπρα.

ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτό σε όλα τα παζάρια για συγκυβέρνηση

Παράλληλα με το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργάζεται και άλλα εναλλακτικά σχέδια

Ανοιχτά άφησε χτες όλα τα ενδεχόμενα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, ο Ε. Βενιζέλος, θέτοντας ως μοναδικούς όρους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ. Ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Αλ. Τσίπρα, φρόντισε με δηλώσεις του, χτες, να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, και τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επιτευχθεί μια «μίνιμουμ συμφωνία» για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» για να μη μείνει η χώρα «ακυβέρνητη». Η Ιπποκράτους σημείωνε χτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχτεί ακόμα και πρωθυπουργό «από το χώρο της αριστεράς» και ότι δεν επιδιώκει συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση.

«Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ. Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών».

Αυτό δήλωσε χτες ο Ε. Βενιζέλος επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο αφενός να αξιοποιήσει τη δεδομένη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ για παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και αφετέρου να συμμετάσχει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στη διασπορά αυταπατών για «διαπραγμάτευση» των όρων της βαρβαρότητας που σηματοδοτεί η εφαρμογή προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να «διαπραγματευτεί και να διαπραγματευτεί σκληρά προς όφελος της πατρίδας», να «κρατήσει την όρεξή της για έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές».

Με τους πυλώνες, δηλαδή, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που από κοινού υπηρετούν σοσιαλδημοκράτες, «κεντροαριστεροί» και οπορτουνιστές σπέρνοντας κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι με «διαπραγματεύσεις», «καλύτερη διαχείριση» και χωρίς να θιγεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, μπορούν να ευημερήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αλλα σενάρια για συγκυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται και «εναλλακτικό» σχέδιο συγκυβέρνησης στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος ετοιμάζεται να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό που «θα προέρχεται από το χώρο της αριστεράς».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία Βενιζέλου θα υλοποιηθεί είτε κατά τη διάρκεια της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από τον Κ. Παπούλια, είτε στην τελική συνάντηση που θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν λάβει διερευνητική εντολή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι παρά τη στήριξη που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση», που, όπως υπογράμμιζαν, «προϋποθέτει τουλάχιστον τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ».

ΦΑΡΣΑΛΑ
Επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ

Φασιστοειδή επιτέθηκαν στα γραφεία του ΚΚΕ στα Φάρσαλα, την νύχτα της 7ης Μάη, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ αφαίρεσαν τη σημαία του Κόμματος, η οποία βρέθηκε κατεστραμμένη να κρέμεται σε πανό του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Φαρσάλων του ΚΚΕ, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Τέτοια θρασίμια είναι που επιτίθενται στον πραγματικό εχθρό τους: τον ίδιο το λαό, τους αγωνιστές κομμουνιστές και το εργατικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα. Το δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση: Δε φοβόμαστε. Θα είμαστε εδώ, πάντα πρωτοπόροι στην οργάνωση του λαού, στην προσπάθειά του να αποτινάξει από το σβέρκο του τους εκμεταλλευτές του, όσο και τους μηχανισμούς τους».

Διαψεύδουν κοινή κάθοδο στις εκλογές

Τα σενάρια περί κοινής καθόδου στις επόμενες εκλογές διέψευσαν χθες με δηλώσεις τους τα, εκτός Βουλής, φιλελεύθερα κόμματα, «Δράση» του Στ. Μάνου και «Δημιουργία Ξανά» του Θ. Τζήμερου. Σε ανακοίνωση του πρώτου, χαρακτηρίζονται μυθοπλασίες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «είναι ήδη αποφασισμένη η κοινή κάθοδος της ΔΗΣΥ, της Δ.Ξ. και της Δράσης και αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής». Σε διάψευση των σεναρίων προχώρησε και η «Δημιουργία Ξανά» δηλώνοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης στη "Δημιουργία, Ξανά" δεν είναι εξαγοράσιμη, ούτε προς πολιτική εκμετάλλευση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ