ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
Σελ. /40
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Με ονομαστική ψηφοφορία αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A' 169), 4375/2016 (A' 51), 4251/2014 (Α' 80) και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων νομιμοποίησε στα μουλωχτά την απαράδεκτη ΠΝΠ για την επίταξη γης στα νησιά, τώρα έρχεται να περάσει, με τις διαδικασίες εξπρές που πλέον έχει καθιερώσει, τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών της ΕΕ στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, να βάλει επιπλέον εμπόδια στην απονομή ασύλου, ποδοπατώντας δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και των ασυνόδευτων ανηλίκων, και «εξασφαλίζοντας» τον μαζικό εγκλωβισμό τους, όπως προβλέπουν και οι απαράδεκτες Συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (το οποίο και κατέθεσε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία) και λοιπά αστικά κόμματα καταψήφισαν, ωστόσο έκαναν γαργάρα τα κλειστά κέντρα (με εξαίρεση την Ελ. Λύση, που βρήκε το μέτρο «ήπιο»), «ξέπλυναν» την ΕΕ, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι τάχα παραβιάζει το «δίκαιό» της, και έσπευσαν να κουκουλώσουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τους ξεριζωμένους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει με τα μπούνια η ελληνική αστική τάξη.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, αποκάλυψε το περιεχόμενό του και ανέδειξε την ανάγκη ο λαός με την πάλη του να διεκδικήσει την κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που μετέτρεψε τα νησιά μας σε κολαστήρια. Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, εκεί να εξετάζονται τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επαγρύπνηση και κινητοποίηση, αλλαγή ρότας για να μην την πληρώσει πάλι ο λαός!

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αρχίζει και παγιώνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια λειτουργία του Κοινοβουλίου και του νομοθετικού έργου εντελώς ασυμβίβαστη τόσο με τη σοβαρότητα των νομοσχεδίων που συζητούνται, όσο και κυρίως με την αντικειμενική δυνατότητα που έχει ο λαός να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή του.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία που της δίνει η πανδημία, όπου αντικειμενικά η προσοχή του λαού είναι στραμμένη στα ζητήματα της υγείας και της επιβίωσής του, για να περάσει εν κρυπτώ πολύ σοβαρά νομοσχέδια και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές.

Είκοσι έξι νομοσχέδια φέρνετε μέχρι τέλη Ιούλη. Νομοσχέδια για πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι τα ζητήματα της Εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος που συζητήσαμε προχτές, του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού σήμερα και πολλά άλλα, ποιος ξέρει ακριβώς και ποια. Τα κρατάτε πολλά απ' αυτά ως επτασφράγιστο μυστικό. Κι ενώ, εδώ στη Βουλή θα υπάρχει συνωστισμός νομοσχεδίων και διαδικασιών, ανεκτός κατά τη γνώμη σας, την ίδια στιγμή η πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία γι' αυτά τα νομοσχέδια, η έκφραση αντίδρασης και αντίστασης σε αυτά, θα θεωρείται από εσάς επικίνδυνος και μη ανεκτός συνωστισμός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το λιγότερο, συνεπώς, που πρέπει να κάνετε είναι να μην επιχειρήσετε να περάσετε - εν μέσω υγειονομικής κρίσης - νομοσχέδια που λόγω της σημασίας τους θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και ο χρόνος και η απαραίτητη ενημέρωση, αλλά και η κινητοποίηση του λαού και των μαζικών του φορέων, όπου οι ίδιοι εκτιμούν κι αποφασίσουν ότι χρειάζεται.

Φτιάχνετε νέες σιδερόφραχτες φυλακές της ΕΕ στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα

Σας το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, το επαναλάβαμε και χτες, στη διάσκεψη των προέδρων, γιατί είναι ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατίας. Ενα τέτοιο νομοσχέδιο που λόγω της σοβαρότητάς του δεν θα έπρεπε να έρθει σε αυτήν τη φάση και με αυτές τις συνοπτικές διαδικασίες, είναι το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Λίγο μόλις διάστημα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά του Αιγαίου, ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση, προκλητικά, έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο - σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις - να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, στα οποία θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, αλλά και όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης. Ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο προχωράτε και στη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι όλα αυτά τα κάνετε εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και που είναι πολύ πιθανό να επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο, όταν μάλιστα όλο αυτό το διάστημα φάνηκαν οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, από την κατάσταση που επικρατεί, με δική σας ευθύνη, στις προσφυγικές δομές.

Κίνδυνοι και για την υγεία των φιλοξενούμενων αλλά και για την υγεία των εργαζομένων σε αυτές.

Στην ουσία φτιάχνετε στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφραχτες φυλακές της ΕΕ, που, εκτός όλων των άλλων, θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής.

Παγίδες και εμπόδια για πρόσφυγες - μετανάστες

Με το νομοσχέδιο, επίσης, αυξάνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης, για περισσότερες ακόμα κατηγορίες.

Για τα ανήλικα παιδιά, μάλιστα, καταργείται αυτό το τεκμήριο, το οποίο παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχονται τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Εισάγονται μια σειρά παγίδες και εμπόδια, με τραγικές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, που αφορούν από την παρουσία ιδιωτών νομικών στη σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών ασύλου μέχρι και τη μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων.

Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση για «διερμηνεία σε γλώσσα που θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών» και όχι σε αυτήν που πράγματι ομιλεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία της αίτησής του.

Καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, από 1/1/2020, ακόμα και η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οσο για την Υπηρεσία Ασύλου, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, που πετάει στον «Καιάδα» τα θύματα, τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης!

Διευκολύνετε, για παράδειγμα, ξένους λεφτάδες, όσους θεωρείτε ότι «φυσάνε τον παρά» και τις οικογένειές τους, χορηγώντας τους άδειες διαμονής και χρυσές βίζες, μπας και κάνουν καμιά «μπίζνες» δηλαδή.

Διευκολύνετε επίσης την παροχή φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, ασκουμένων, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, διευκολύνετε ακόμα Αμερικανούς υπότροφους του ιδρύματος «Fulbright» να εκδίδουν γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιιμπεριαλισμού και του αντιαμερικανισμού, εκφρασμένος για πολλοστή φορά στόχος της αμερικάνικης πρεσβείας, που υπάρχει μέσα στον ελληνικό λαό.

Τέλος, συνεχίζετε την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση της καταστολής και του φακελώματος και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, στο όνομα δήθεν της αποτροπής.

Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που τώρα απογειώνει η ΝΔ.

Εχετε το θράσος να εγκαλείτε το ΚΚΕ

Και αυτό το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της απαράδεκτης και εγκληματικής Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για τις τύχες των ξεριζωμένων προσφύγων, σαν καλές φιλενάδες, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει προ πολλού σταλεί στα αζήτητα από την τουρκική κυβέρνηση.

Και με την ευκαιρία... Εχετε το θράσος να εγκαλείτε το ΚΚΕ μέσα από τις φυλλάδες της παράταξής σας, όπως η «Εστία» και άλλες της αμαρτωλής ακροδεξιάς, γιατί - λένε - στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης την Πρωτομαγιά στο ΚΚ Τουρκίας και στο τέλος του μηνύματος, ο ΓΓ του Κόμματος, εγώ δηλαδή, απευθύνθηκε, όπως άλλωστε συνηθίζεται, στη γλώσσα τους με το σύνθημα Ζήτω η Πρωτομαγιά κ.λπ. Και τα λένε αυτά για ένα Κόμμα που διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν, που παλεύει για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, που συμπαραστέκεται στην Κύπρο, παλεύει για καμία αλλαγή συνόρων καταγγέλλοντας την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και τόσα άλλα. Αιδώς Αργείοι!

Για τον Ερντογάν όμως τελικά δουλεύουν όλα αυτά τα αντιδραστικά τσιράκια σας. Ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούν αυτό ή όταν το κάνουν μόνο και μόνο για να χαϊδέψουν κάποια αυτιά ενός οπισθοδρομικού, αντιδραστικού, καθυστερημένου ακροατηρίου ψηφοφόρων τους.

Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει διέξοδο

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες, για τους νησιώτες, για τον ελληνικό λαό συνολικά, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ:

-- Για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

-- Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

-- Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Δώστε λύση στα προβλήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού

Κύριοι της κυβέρνησης,

Η υποκρισία και η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών στη νομοθέτηση φαίνεται και από το εξής:

Ενώ δεν χάνετε ούτε στιγμή στην κατάθεση και ψήφιση αντιδραστικών, αντιλαϊκών νομοσχεδίων, που τα απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων τους οποίους αφορά και συμμετέχουν στη διαβούλευση, δεν δείχνετε τον ίδιο ζήλο για να φέρετε λύσεις στα υπαρκτά, άμεσα και πολύ σοβαρά προβλήματα, που αφορούν ολόκληρους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων.

Τέτοια προβλήματα, για παράδειγμα, είναι αυτά που αφορούν άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, έναν χώρο που διαχρονικά μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση.

Η πανδημία του κορονοϊού διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων. Κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες Τέχνης, μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας, φεστιβάλ, εκπαίδευση, τηλεοπτικά γυρίσματα κ.λπ.) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και τις ειδικότητες του Πολιτισμού να μην έχουν εισόδημα, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει κανονικά η καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων τους, στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους.

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, ανακοινώσατε κάποια ημίμετρα χτες. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για όλο το χώρο του Πολιτισμού.

Με την Πρόταση Νόμου, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ προτείνει:

-- Επίδομα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ομοίως για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες - δημιουργούς και για κάθε μικρή επιχείρηση, πλην ανωνύμων εταιρειών. Επίσης προτείνονται απαλλαγές από υποχρεώσεις καταβολής τόκων, προστίμων, υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κ.ά., επίδομα στέγασης, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης, δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ.

-- Για τους μακροχρόνια ανέργους αυτού του χώρου, να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χορήγησή του μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.

-- Επέκταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

-- Ειδικά προγράμματα στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού και επιχορηγούμενες παραγωγές της περιόδου 2020 - 2021, όπως: Αγορές και αναθέσεις, από το κράτος και τους φορείς του, καλλιτεχνικών έργων ή καλλιτεχνικών υπηρεσιών σε κάθε είδος Τέχνης, κατόπιν Ανοιχτής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και του ποσοστού μίσθωσης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο.

Απαιτούμε, μιας και βρίσκεστε σε νομοθετικό οίστρο και σε συνεχείς διαδικασίες - εξπρές, να φέρετε άμεσα για συζήτηση στη Βουλή αυτήν την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ.

Για τέτοιες διαδικασίες - εξπρές θα σας χειροκροτήσουν οι εργαζόμενοι του χώρου. Καλούμε όλους τους βουλευτές των κομμάτων να την υπερψηφίσουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και τις γνωστές ιδεοληψίες τους.

Να μην πληρώσει ο λαός και τη νέα κρίση

Τελειώνοντας αξίζει να μνημονεύσουμε και από αυτό εδώ το βήμα ότι σαν αύριο, στις 9 Μάη του 1945, ολοκληρωνόταν η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μπήγοντας στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος το σπαθί των λαών, με την αποφασιστική συμβολή κυρίως της τότε Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, των αντιστασιακών, παρτιζάνικων ένοπλων δυνάμεων σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Τιμή μόνο τους πρέπει και όχι αυτός ο οχετός που χύνεται τέτοια μέρα κάθε χρόνο.

Αυτήν τη μέρα, με αυτό το περιεχόμενο έπρεπε να τιμάμε κι όχι να της αλλάζουμε το χαρακτήρα και να την γιορτάζουμε υποκριτικά ως Μέρα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, ένωσης καπιταλιστικών κρατών, που οξύνονται όλες οι αντιθέσεις της.

Αλλωστε, είναι το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης που αναδείχτηκε ως «ασφυκτικός κορσές» για τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη - μέλη στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Η περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική όξυνε την κρίση και τις συνέπειές της για τις λαϊκές δυνάμεις με αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών, συντάξεων και τόσα άλλα.

Η επιτάχυνση της εκδήλωσης της νέας βαθιάς διεθνούς κρίσης, με καταλύτη την πανδημία του κορονοϊού, αύξησε αντικειμενικά την απόκλιση συμφερόντων των κρατών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η κρίση μεταφράζεται απ' το κεφάλαιο σε «ευκαιρία» για τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, την κατεδάφιση δικαιωμάτων, την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων.

Η εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε αυτό το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Η μεγάλη βαρύτητα του τουρισμού στην ελληνική οικονομία καθώς και των διεθνών μεταφορών, αλλά και των εξαγωγών προϊόντων διύλισης πετρελαίου, που είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο εμπόρευμα, συνεπιδρά.

Και το βάθος της κρίσης στην εγχώρια οικονομία εκτιμάται απ' όλες τις αναλύσεις σε σημαντικά μεγαλύτερο ακόμα απ' τον κοινοτικό μέσο όρο.

Δεν έχει σημασία αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει και συνεχώς προσπαθεί να βάλει ενέσεις αισιοδοξίας, χωρίς αντίκρισμα.

Ενα σημαντικό μέρος μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει άμεσα ή θα επιβαρυνθεί με σημαντικές ζημιές, καθώς τα όποια προσωρινά μέτρα κυβερνητικής στήριξης δεν αρκούν για να αντιστρέψουν αυτήν την τάση.

Η αύξηση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών προεξοφλείται στις σχετικές αναλύσεις.

Σημειώνουμε πως ακόμα και αν επιτευχθεί κάποια ρύθμιση των κρατικών χρεών και των δαπανών για την «κορονο-κρίση» σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ήδη υφιστάμενων δανείων και για συγκεκριμένα πρωτογενή αποτελέσματα που τελικά θα πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Ηδη ο οίκος «Fitch», αξιολογώντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υποβάθμισε ξανά την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Βέβαια, η αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ το 2020 δεν εμποδίζει αυξημένες επενδύσεις και κερδοφορία σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους, χωρίς να αλλάζει τη βασική τάση.

Γενικότερα, και σε αυτήν τη φάση, θα ενισχυθεί η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, η αύξηση του μεριδίου των μονοπωλιακών ομίλων στο σύνολο της οικονομίας.

Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα συγκλίνει στην υιοθέτηση μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης, επεκτατικής δημοσιονομικής και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Γενικά, όμως, δεν πρόκειται για κάποια προοδευτική εξέλιξη, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση φορτώνει ξανά, με διαφορετικό τρόπο, τα βάρη στις πλάτες του λαού.

Ο λαός καλείται να αποπληρώσει τα νέα δάνεια και να σηκώσει τα βάρη ζημιογόνων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περίπτωση της προσωρινής κρατικοποίησής τους.

Συνεπώς, απαιτείται επαγρύπνηση, υπευθυνότητα, ρεαλισμός, αγωνιστική ενότητα και κινητοποίηση, διεκδίκηση, συνολική αλλαγή ρότας, όσο είναι καιρός, αλλιώς θα την πληρώσει πάλι μόνο ο λαός.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εγνοια της κυβέρνησης η με κάθε τρόπο στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Ούτε κουβέντα από τον υπουργό Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Το γεγονός ότι έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία και η ουσιαστική στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του Επισιτισμού - Τουρισμού που μένουν «στον αέρα» εν μέσω πανδημίας, αλλά η πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, μεταξύ άλλων και με απαλλαγή τους από μέρος της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού πλήρωσαν τα τρελά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καλούνται τώρα να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης. Μέχρι πρότινος, τόνισε, που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία εξήραν τον κλάδο του Τουρισμού ως «βαριά βιομηχανία της χώρας», τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών έβγαιναν πάνω στον ιδρώτα των εργαζομένων, στην εντατικοποίηση, στο χτύπημα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με εφόδιο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πρόσθεσε, με τις εξελίξεις που επιτάχυνε η πανδημία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία μεγάλη επίθεση, με νέες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και με νέα, δήθεν «προσωρινά» αντεργατικά μέτρα από την κυβέρνηση, με «απογείωση» της ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους, όπως επιβεβαίωσαν και τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ ζήτησε τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, είτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις είτε όχι, να διασφαλιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι του κλάδου - πάρα πολλοί από τους οποίους αποκλείστηκαν ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ - και να εφαρμοστούν οι όροι των ΣΣΕ, όπως αυτός της επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων.

Απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος της μισθοδοσίας και των εισφορών

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Γ. Βρούτσης, ενώ ομολόγησε ότι το πρόβλημα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση στα παραπάνω, αλλά επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλεργατικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα δώρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Οπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η εφαρμογή του ευρωενωσιακού προγράμματος SURE στις επιχειρήσεις του κλάδου. Στο όνομα των «μέτρων κατά της ανεργίας», ανέφερε ότι «για όποια απώλεια υποστούν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας, θα καλύψουμε ποσοστό της απώλειας, με εισόδημα και ασφαλιστικές εισφορές εκ μέρους του ελληνικού κράτους».

Το εν λόγω πρόγραμμα βέβαια, από επιπλέον κρατικό δανεισμό με την εγγύηση της ΕΕ, έρχεται να βαθύνει παραπέρα όλες τις μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης και να διασφαλίσει ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό στη μεγαλοεργοδοσία, αφού το κράτος θα πληρώνει ένα μέρος του μισθού, με το βάρος να φορτώνεται και πάλι στους εργαζόμενους και το λαό, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και των νέων περικοπών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Καμία απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός ούτε για τη στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου που τελικά δεν θα απασχοληθούν καθόλου, για τους χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ούτε καν το 800άρι, κ.ο.κ. Πίσω από τα κλασικά απατηλά τσιτάτα του κοινωνικοεταιρισμού ότι «σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πάμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη και ενότητα, πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», επανέλαβε το κλασικό ιδεολόγημα για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, ότι «πρέπει να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες για να υπάρχουν θέσεις εργασίας»...

Ο Χρ. Κατσώτης, στη δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι αυτή ακριβώς η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας», όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι που οδήγησε στον Μεσαίωνα που και σήμερα κυριαρχεί στον κλάδο. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό.

«Η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί δραματικά αν δεν οργανωθούν, αν δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα του κλάδου.

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της «Μarfin»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα καταθέσει στεφάνι στο σημείο που θα στηθεί πλακέτα μνήμης προς τιμήν των αδικοχαμένων της «Marfin», το Σάββατο 9 Μάη στις 10.30 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ