ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων ή χειραφέτηση, το πραγματικό δίλημμα

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στην Πάτρα

Στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, μίλησε, χτες βράδυ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό» οι προσυγκεντρώσεις πήραν τη θέση τους μπροστά στην εξέδρα, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεχωρίζει και τις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ να στέλνουν με το πανό τους το μήνυμα: «Από τον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον μας δε θα απέχουμε».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Νατάσσα Παναγιωτάρα, υποψήφια ευρωβουλευτής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ. Μίλησε για την επιλογή της να συστρατευθεί με το ΚΚΕ, έναν πολιτικό χώρο που λέει την αλήθεια και υπόσχεται μόνο δύσκολους δρόμους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Στάθης Κεραμιδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε πως οι χιλιάδες άνεργοι, οι νέοι που δε βρίσκουν δουλειά, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι που τους πνίγουν τα χρέη, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ανάπτυξη που διαφημίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Στη συμβολή που είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και στις εξετάσεις που έδωσαν όλες οι άλλες δυνάμεις στην προώθησή της, αναφέρθηκε ο Κώστας Πελετίδης, υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων.


Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Το κάλεσμά μας «Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού, λέμε όχι στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων», είναι κάλεσμα συμπόρευσης, ενίσχυσης του ΚΚΕ μπροστά στην εκλογική μάχη.

Η χτεσινή νίκη στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όπου η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με 20%, και ειδικά στην Πάτρα πρώτη δύναμη στα ΤΕΙ με 37% και δεύτερη στα ΑΕΙ με 27%, είναι ένα προμήνυμα λαϊκής ανάτασης, ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές την Κυριακή 25 Μάη και στις τοπικές εκλογές την Κυριακή 18 Μάη. Χαιρετίζουμε και από την Πάτρα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους αγωνιστές του ΜΑΣ, της «Πανσπουδαστικής» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης, της ανατροπής, μέσα στα πανεπιστήμια, στις σχολές. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να πέσουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με το γαρίφαλο του αγώνα μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μάη.

Η «νέα Ελλάδα» είναι αυτή που έχει παραγγείλει το κεφάλαιο


Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, για τις ευρωεκλογές.

Και το ουσιαστικό, το πραγματικό ερώτημα που μπαίνει μπροστά στον κάθε εργάτη, μπροστά στον άνεργο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο φτωχό αγρότη, είναι: Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο από τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων και των κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων, όποιο πρόσημο κι αν έχουν αυτές;

Υποταγή και εγκλωβισμό του λαού και της νεολαίας σε τελευταία ανάλυση επιδιώκουν και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους υπόλοιπους συνεπιβάτες στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ, των μονοπωλίων.

«Η νέα Ελλάδα που γεννιέται, σπάζοντας το κέλυφος και θρυμματίζοντας τις αλυσίδες της», όπως λέει ο Σαμαράς, είναι η «νέα Ελλάδα» που έχουν παραγγείλει στην κυβέρνηση, δηλαδή στο πολιτικό προσωπικό τους, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι η Ελλάδα στην οποία έχει τσακιστεί κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα. Οι μισθοί στον πάτο, οι Συλλογικές Συμβάσεις στον αέρα, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στο μηδέν, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια των καπιταλιστών για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Σ' αυτή τη «νέα Ελλάδα» θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια.

Οι «αναχρονιστικές νοοτροπίες, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, που είχαν δημιουργήσει ένα "κέλυφος" γύρω από τη χώρα και δεν την άφηνε να προχωρήσει», ήταν οι όποιες λαϊκές κατακτήσεις υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, που αποτελούσαν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κι έπρεπε να βγουν από τη μέση. Οταν αυτοί μιλάνε για αναχρονισμούς, εννοούν να δουλεύεις ανθρώπινα, με σταθερό ωράριο και να παίρνεις μισθό με βάση τη Συλλογική Σύμβαση. Αγκύλωση θεωρούν το να μην πληρώνεις στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην πληρώνεις συνεχώς χαράτσια και φόρους για το σπίτι που απέκτησες με τους κόπους μιας ζωής.

«Αυτό το "κέλυφος" σπάει τώρα», λέει ο κ. Σαμαράς! «Κι απελευθερώνονται» δήθεν οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας...

Ομως, οι μεγάλες δυνατότητες που απελευθερώνονται δεν αφορούν το λαό και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του.

Αφορούν μόνο τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά στο κεφάλαιο να βγει από την κρίση και να περάσει στη φάση της ανάκαμψης. Οι δυνατότητες αυτές είναι οι δυνατότητες μεγαλύτερης καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αυτήν την Ελλάδα περιγράφει ο Σαμαράς, την Ελλάδα που προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, τις βαθιές και αναγκαίες για το κεφάλαιο αλλαγές και γι' αυτό η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία θα συνεχίζουν να ματώνουν.

Θα συνεχίζουν να ματώνουν για να πετυχαίνουν κάθε φορά πρωτογενή πλεονάσματα με την ελπίδα για ένα ψίχουλο. Θα συνεχίζουν να ματώνουν για ένα χρέος που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Θα συνεχίζουν να ματώνουν γιατί αυτό απαιτεί η δημοσιονομική πειθαρχία και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Ποιον κοροϊδεύει, λοιπόν, η ΝΔ; Ποτέ και πουθενά στο καπιταλιστικό σύστημα δεν πήγαν χέρι χέρι τα κέρδη της πλουτοκρατίας με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ποτέ και πουθενά η λαϊκή ευημερία δεν πέρασε μέσα από την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Επιστήμη έκανε τη διγλωσσία ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας είναι υπαρκτές, μόνο που θα απελευθερωθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών όταν ο λαός πάρει την εξουσία, όταν αυτός θα κάνει κουμάντο στην οικονομία.

Αυτό το ξέρει καλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα κοροϊδεύουν ότι ο λαός μας μπορεί να δει χαΐρι και προκοπή μέσα σ' αυτό το σύστημα, με αυτή την εξουσία.

Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψηφίζουμε και φεύγουν, αυτοί μπορεί να φύγουν, και να φύγουν, δεν το συζητάμε, ας πάνε στον αγύριστο.

Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι εδώ θα μείνουν οι κομμένοι μισθοί και οι συντάξεις, η διάλυση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.

Εδώ θα μείνουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που κάθε φορά θα φέρνουν νέα μέτρα για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που έχει αποφασίσει η ΕΕ.

Εδώ θα μείνει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς.

Για να μην είμαστε άδικοι, εκεί που ξεσπαθώνει για το τι έχει να κερδίσει ο λαός από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκεί και τα μαζεύει. Αλλωστε, τη διγλωσσία την έχουν κάνει επιστήμη εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στη νέα σοσιαλδημοκρατία που επωάζεται.

Είναι η γνωστή τακτική, να κλείνεις το μάτι σε όλους. Και στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους, και στη συνέχεια βέβαια να αθετείς τις όποιες υποσχέσεις στους εργαζόμενους.

Τι έχει να κερδίσει ο λαός από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, όπως λέει, δεν είναι στις προτεραιότητές της ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, οι οποίοι θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας;

Τι έχει να κερδίσει ο εργάτης όταν για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να επιβάλει στους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις;

Τι έχει να κερδίσει όταν του λέει ότι θα καταργήσει μεν το νόμο που προβλέπει μισθούς 586 ευρώ μεικτά, και την ίδια ώρα υπονοεί ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί στη συνέχεια μετά από διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ; Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Στην ουσία, δηλαδή, κανένας δεν εγγυάται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα.

Οσο για το αν θα επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους στο Δημόσιο, όσο προχωράει η ώρα για την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ τα στρίβει. Απαντά γενικόλογα, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ότι «θα αποκαταστήσει τις αδικίες», τις οποίες περιόρισε σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και μόνο σε όσους απολύθηκαν με «αντισυνταγματικό» τρόπο!

Για τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, λέει ότι όλες οι συμβάσεις θα «επανεξεταστούν» από τη Βουλή, ενδεχόμενα και με εξεταστικές επιτροπές και αν προκύψει ότι ζημίωσαν το κράτος, τότε ...θα σκεφτούν, λένε, τι θα κάνουν. Βλέποντας και κάνοντας!

Αρα, το ερώτημα είναι, τι μένει να κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικό από αυτό που κάνει μια άλλη αστική κυβέρνηση; Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, να σταματήσει την «ανθρωπιστική καταστροφή», εξασφαλίζοντας τα ελάχιστα σε όσους δεν έχουν απολύτως τίποτα. Δηλαδή, διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει καλύτερα από τη ΝΔ. Ομως, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, για τη μη φορολογία των φτωχών, για τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, δεν την ψήφισε.

Η «κατάργηση των μνημονίων», που έλεγε στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έγινε «άρση των αδικιών των μνημονίων», αντιγράφοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τώρα που μοιράζει το ματωμένο πλεόνασμα.

Οσο για τους 400 εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων; Αυτοί θα καταργηθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», δηλαδή του «αγίου ποτέ»...

Αν όλα αυτά τα λέει προεκλογικά από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε τι έχει να κάνει μετά άμα πάρουν τα πανιά του αέρα για να γίνει και κυβέρνηση! Ακολουθεί κατά γράμμα τα παλιά ξεφτισμένα κόλπα της σοσιαλδημοκρατίας - ελληνικής συνταγής ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρωπαϊκής - σε χειρότερη εκδοχή.

Για την ίδια αντιλαϊκή ανάπτυξη κόπτονται

Φίλες και φίλοι,

Η ΝΔ με τους επενδυτές ανά τον κόσμο που της χτυπούν την πόρτα για να επενδύσουν στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «υγιείς» και «νομιμόφρονες» επιχειρηματίες και τις δημόσιες επενδύσεις για την ίδια ανάπτυξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη, μιλούν. Για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που θα πατήσει στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που ισοπέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα αποκαταστήσει στα προηγούμενα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση περί ανάπτυξης που θα 'ρθει για να δώσει δουλειές, θα μειώσει την ανεργία, θα ανακουφίσει ακόμα και τους αυτοαπασχολούμενους ή και τους φτωχούς αγρότες καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες ότι απ' αυτή την ανάπτυξη μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα επενδύσουν θα βγουν κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο ελληνικός λαός, ο λαός της περιοχής.

Μια τέτοια συζήτηση έχει ανοίξει και στην Αχαΐα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, για την ανάπτυξη που θα 'ρθει από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας, που θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό λιμάνι, πύλη της χώρας προς τη Δυτική Ευρώπη, μαζί με τα απαραίτητα έργα, όπως η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού, το σιδηροδρομικό δίκτυο και η σύνδεσή του με το λιμάνι και τη Βιομηχανική Περιοχή, την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού και του αεροδρομίου για εμπορευματικές μεταφορές.

Αυτή η ανάπτυξη δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, απλά θα τη διαχειριστεί και θα την ανακυκλώσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η ανάπτυξη δεν πρόκειται να δώσει πίσω στους χιλιάδες ανέργους της περιοχής τη δουλειά που είχαν με το μισθό που είχαν, γιατί οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και λίγες θα είναι και κακοπληρωμένες.

Απ' αυτή την ανάπτυξη μέσα από το λιμάνι, τους οδικούς άξονες, το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κερδίσουν. Αυτοί που θα 'ρθουν να επενδύσουν θα πατήσουν πάνω στο αντεργατικό έδαφος που τους έχει στρώσει η πολιτική διαχείρισης της κρίσης προς όφελός τους.

Γι' αυτό ας έχουμε το νου μας. Ας σκεφτούμε διπλά και τριπλά πριν πάμε στην κάλπη. Ποιον πρέπει να ενισχύσουμε, ποιος προστατεύει το συμφέρον του λαού της Πελοποννήσου και ποιος προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα των λίγων κηφήνων, της ολιγαρχίας του πλούτου. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, πρέπει να ενισχύσουμε τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Τους άξιους αγωνιστές, εγγυητές και έμπειρους που θα σταθούν μπροστά για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, την προώθηση της αντίστασης, της πάλης, της διεκδίκησης, της ανατροπής.


Συγκεντρώσεις ενόψει των εκλογών
Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Καισαριανής θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλ. Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Μοσχάτο, πλατεία Μεταμόρφωσης, θα μιλήσουν ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαιρήνη Στεφανίδη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Π. Κυριαζίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Ελευσίνα, πλατεία Ηρώων, θα μιλήσουν ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, και ο Μ. Βαρδαβάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Χαλάνδρι, πλατεία Αγ. Νικολάου, θα μιλήσουν ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Λούλα Καρατζά, υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου.

-- Στις 8 μ.μ. στο Μαρούσι, στο σταθμό του ΗΣΑΠ, θα μιλήσουν ο Θ. Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Θ. Φωτόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Γέρακα, θα μιλήσουν ο Γ. Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Β. Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, και ο Ν. Γαβράς, υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης.

-- Στις 8 μ.μ. στο λιμάνι της Αίγινας, παλιά προβλήτα, θα μιλήσουν ο Δ. Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Κ. Τζατζάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νήσων, και ο Γ. Κοττάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας.

-- Στις 8 μ.μ. στην Κόρινθο, στα Περιβολάκια, θα μιλήσει ο Αλ. Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μενεμένης, θα μιλήσουν ο Γ. Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Θ. Ιγνατιάδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, και ο Γ. Νοτάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Βέροια θα μιλήσουν ο Σ. Ζαριανόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Σ. Τσίτσης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, και ο Γ. Μελιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης θα μιλήσουν η υποψήφια ευρωβουλευτής Αγγέλα Χατζηδημητρίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Βήττας και η υποψήφια δήμαρχος Κοζάνης Χάρις Λαμπαδά.

-- Συγκέντρωση στο Μαυρομάτι Θεσσαλίας, στις 7.30 μ.μ. και στη Γελάνθη στις 8.30 μ.μ., με ομιλητές τους Αστ. Χαλάτση, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, και τον Λ. Γιώτη, υποψήφιο δήμαρχο Μουζακίου Καρδίτσας.

-- Συγκέντρωση στη Ζάκυνθο, στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε συγκέντρωση στα Βασιλικά Ευβοίας, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας.

-- Στη Λιλαία, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 8 μ.μ. στο Μενίδι στην πλατεία Αγ. Βλάση θα μιλήσουν ο Θ. Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Β. Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, και ο Β. Τοπαλλιανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών.

-- Στις 8 μ.μ. στο Ν. Ηράκλειο στο σταθμό του ΗΣΑΠ (θεατράκι) θα μιλήσουν ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Β. Λύκουρας, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. στη Φιλαδέλφεια, πλατεία Πατριάρχου, θα μιλήσουν ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο Δ. Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Δανάη Γκούμα, υποψήφια δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας θα μιλήσουν ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρ. Τσαλαπατάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μαραθώνα θα μιλήσουν ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ν. Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα - Ν. Μάκρης.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Αγ. Στέφανο στο σταθμό του ΟΣΕ θα μιλήσουν ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ζωή Σώκου, υποψήφια δήμαρχος Διονύσου.

-- Στις 8 μ.μ. στη Σαλαμίνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φλαμίνγκο) θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Κ. Τζατζάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού, και ο Γ. Βλάχος, υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας.

-- Στις 8 μ.μ. στη Νέα Πέραμο, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, θα μιλήσουν η Αλέκα Μενιδιάτη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και ο Α. Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων.

-- Στις 7.30 μ.μ. στις Ερυθρές, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσουν η Ανθούλα Δρίκα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και ο Μπ. Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας.

-- Στις 12 μ., σε συγκέντρωση στην Εδεσσα θα μιλήσουν ο Σ. Ζαριανόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Αλ. Ουγγρίνος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, και ο Μ. Φουνταλής, υποψήφιος δήμαρχος Εδεσσας.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, θα μιλήσουν ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Χρ. Τρέλλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και ο Σ. Δευτεραίος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Καστοριά, στην πλατεία Μακεδονομάχων (Βόρεια παραλία) θα μιλήσουν η Αγγελική Χατζηδημητρίου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γ. Βήττας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και η Βασιλική Χαραμοπούλου, υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο Καστοριάς.

-- Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Σερβίων θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού Ν. Γεωργακόπουλος.

-- Συγκέντρωση στη Σούρπη Μαγνησίας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο ευρωβουλευτή.

-- Συγκέντρωση στα Αραδοσίβια Ελασσόνας στις 7.30 μ.μ. με τον Τ. Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

-- Συγκέντρωση στο Ξυνονέρι, στις 8 μ.μ. και στο Γεωργικό, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

-- Συγκέντρωση στον Αγιο Γεώργιο, στις 8 μ.μ. και στην Κρύα Βρύση, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Κρανιά, υποψήφιο δήμαρχο Καρδίτσας.

-- Συγκέντρωση στο Φύλλο, στις 7.30 μ.μ., στα Ορφανά στις 8 μ.μ., στη Λεύκη, στις 9 μ.μ., με ομιλητές τους Αστ. Χαλάτση, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, και Α. Πολυγένη, υποψήφιο δήμαρχο Παλαμά.

-- Συγκέντρωση στη Ρεντίνα, στις 8 μ.μ., και στη Λουτροπηγή, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Σωτ. Στουρνάρα, υποψήφιο δήμαρχο Σοφάδων Καρδίτσας.

-- Συγκέντρωση στη Σπάρτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Δ. Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στην πλατεία Αργοστολίου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Γουλή, υποψήφιο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

-- Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, θα μιλήσει στις 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην Καλύβα Στεφανή. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στην Αμφίκλεια.

-- Στη Χώρα της Σκύρου, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας.

-- Σε συγκέντρωση στη Δεσφίνα, στις 8 μ.μ., θα μιλήσουν ο Δρ. Τσελές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, και ο Γ. Ιωσηφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ