ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σταθερή στήριξη στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Σύνοδο της ΕΕ στις 23 Μάη για την «ανάπτυξη» ανήγγειλε χτες ο Ρομπάι

Τα σχέδια για ανάπτυξη δεν αφορούν στο συμφέρον των εργαζομένων, που θα γίνονται ολοένα και περισσότερο δούλοι, για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση
Τα σχέδια για ανάπτυξη δεν αφορούν στο συμφέρον των εργαζομένων, που θα γίνονται ολοένα και περισσότερο δούλοι, για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση
Το παραμύθι της «ανάπτυξης» σαν αντίβαρο δήθεν στην πολιτική λιτότητας, που τσακίζει κόκαλα σε όλα τα κράτη - μέλη, ξαναζεσταίνει η ΕΕ, για να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό για μια άλλη, δήθεν διαφορετική διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Ο πρόεδρος της λυκοσυμμαχίας, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μάη, για να συζητήσουν τα μέσα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θα προλειάνει τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη, όπου θα συζητηθούν και θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις για τα θέματα της ανάπτυξης και της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έγινε και πέρυσι το Μάρτη, στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, κάλεσε χτες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις για ανάπτυξη που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και οι οποίες στο σύνολό τους περιλαμβάνουν νέα προνόμια και χρήμα στο κεφάλαιο και στον αντίποδα νέα μέτρα συρρίκνωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Σε εσωτερικό έγγραφο, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τις υπηρεσίες του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ. Εκτός από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια (project bonds), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή θα διαβιβάσει στα τέλη Ιούνη μια έκθεση για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν «εν είδει δοκιμής» σε 8 κράτη - μέλη. Πριν απ' αυτό, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Μάη οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ. Την Παρασκευή, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί, και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (BERD) Ζαν Αταλί ζήτησαν να δημιουργηθεί ένας «ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Le Monde».

«Τους επόμενους μήνες και χρόνια μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική κρίση κινδυνεύει να παρασύρει τις χώρες της Ευρωζώνης, αν δεν περάσουν ένα επιπλέον στάδιο ενσωμάτωσης», γράφουν χαρακτηριστικά, δείχνοντας την ανησυχία της αστικής τάξης για τις εξελίξεις που πυροδοτεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες έντονων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και βαθιάς κρίσης.

Προτείνουν και αυτοί ό,τι και η Κομισιόν, δηλαδή «μια οικονομική διακυβέρνηση και έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ανάπτυξης», με τη δημιουργία ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης (project bonds), τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από 1 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων και έναν «ευρωπαϊκό φόρο». Αυτά τα επενδυτικά έργα θα υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (BEI) και θα αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής οικονομίας.

Για την αποπληρωμή των ομολόγων, οι δύο άνδρες προωθούν την ιδέα της επιβολής ενός «ευρωπαϊκού φόρου», ο οποίος θα χρηματοδοτείται «από τη μία μονάδα του ΦΠΑ, (...) την επιβολή φόρου άνθρακα και ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές». Πρόκειται για φόρους που θα φορτωθούν εξολοκλήρου στο λαό για να απολαμβάνει κονδύλια το κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει επενδύσεις για τα κέρδη του.

Σε στάση αναμονής

Στο μεταξύ, ισχυρή στήριξη στα κόμματα του μονόδρομου της ΕΕ και στα σχέδια της πλουτοκρατίας για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού συνεχίζουν να προσφέρουν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των οργάνων και των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας. «Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ο. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο είπε ότι το δεύτερο μνημόνιο της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, βίαιων δηλαδή ανατροπών σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», πρόσθεσε ο Μπαρόζο. Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναφέρει τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα δηλώνοντας: «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή - εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή - παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ευρώπη τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί και επανέλαβε πως αυτό «είναι και ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να βοηθηθεί στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σε σχηματισμό «κυβέρνησης σύνεσης» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκ. Βεστερβέλε, και είπε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα με «μεγάλη ανησυχία». «Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, να μεριμνήσουν γρήγορα ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί και μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χτες ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός» και ζήτησε να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με «μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης». Δείχνοντας ότι ένας νέος ενδοϊμπεριαλιστικός συμβιβασμός ετοιμάζεται στην ΕΕ, είπε ακόμα ότι «αν συνοδεύαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκαμε περισσότερη υποστήριξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο» για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια.

Συνομιλητή από την πλευρά της Ελλάδας θα απαιτήσει η τρόικα πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης και, αν δεν τον βρει, δε θα υπάρξουν χρήματα, εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Ρούπερτ Πόλεντς.

Πέραν του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χτες ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα εργάζονται αυτή τη βδομάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές εκλογές, ανέφερε ότι έχει σημασία η σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ενισχύουν το ψευτοδίλημμα

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, τα διεθνή ΜΜΕ επαναφέρουν τα ψευτοδιλήμματα για παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. «Σύντομα η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», γράφει η «Washington Post». «Αν τελειώσουν τα ευρώ στη χώρα, θα αναγκαστεί να αρχίσει να τυπώνει δραχμές». Η «Le Figaro» εκτιμά ότι «πλησιάζουμε με μεγάλα βήματα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, λέει ότι «δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα μακροχρόνια εντός του ευρώ».

Γύρω στον Αύγουστο τοποθετούν οι «New York Times» την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι εκλογές επανέφεραν «το εν υπνώσει αλλά ποτέ "νεκρό" ερώτημα αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της ή αν η πιθανότητα μιας νέας πολιτικής παράλυσης θα αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών του χρέους της ή να βγει τελείως από την Ευρωζώνη». Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και όχι αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών «σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Με την ανάλυση αυτή συμφωνεί η επίσης βρετανική «Guardian»: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το αν ή πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η παράλυση αναμφίβολα θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα εγείρει ερωτηματικά για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα».

33η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στις 20 Μάη από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Η πορεία φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μάη, με εκκίνηση στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να πάρουν μαζικά μέρος στην 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ