ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδηλώνουν και απαιτούν ασφαλή επιστροφή στα σχολεία
  • Πανελλαδική μέρα δράσης για την Εκπαίδευση στις 14 Απρίλη
  • Συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα

Το άνοιγμα των Λυκείων - και μόνο αυτών - χωρίς ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από αυτά που διεκδικούν μήνες τώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, αλλά φορτώνοντάς τους επιπλέον με την ευθύνη της αυτοδιάγνωσης μέσω των self tests, ξεσηκώνει δίκαιη αγανάκτηση και βγάζει ξανά τον κόσμο της Εκπαίδευσης στους δρόμους του αγώνα. Σκοπός η ανάδειξη της ανάγκης επαναλειτουργίας όλων των σχολείων με τους όρους εκείνους που από τη μια θα προσφέρουν ασφάλεια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και από την άλλη θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων, στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει ακριβώς γιατί δεν παίρνει μέτρα τα οποία βλέπει ως κόστος.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές προχωρούν την Τετάρτη 14 Απρίλη σε πανελλαδική μέρα δράσης για την Εκπαίδευση. Στην Αθήνα όρισαν αγωνιστικό ραντεβού στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και σε άλλες πόλεις.

Σχετικά καλέσματα απευθύνουν εκπαιδευτικά σωματεία, η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Στο σχετικό κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχέση με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης: «Με το νέο μέτρο των self tests εμείς οι γονείς καλούμαστε, αφού προμηθευτούμε τα τεστ, αφού τα κάνουμε επιτυχώς στα παιδιά μας, αφού υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση πως είναι αρνητικά, αφού υποβάλουμε τα στοιχεία σε μια πλατφόρμα, αφού εκτυπώσουμε τη βεβαίωση, να στείλουμε τα παιδιά μας σε τάξεις - κλουβιά των 25 μαθητών, χωρίς επαρκή αερισμό πολλές φορές, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας, χωρίς δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενισχυτική διδασκαλία όσων παιδιών έχουν μείνει πίσω στα μαθήματα, η κυβέρνηση επιμένει στην Τράπεζα Θεμάτων, προωθώντας την ανισοτιμία και την "αριστεία", διαμορφώνοντας ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Οι μαθητές, από την πλευρά τους, στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας σημειώνουν ότι «φέτος έχουμε κάνει κατά μέσο όρο 45 - 50 μέρες διά ζώσης μάθημα. Συγκεκριμένα, στην καλύτερη περίπτωση κάποια Γυμνάσια (υποθέτοντας πως δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα για τον οποιονδήποτε λόγο) έκαναν 80 μέρες. Στη χειρότερη τα ΓΕΛ σε περιοχές όπως η Αθήνα λειτούργησαν λίγο περισσότερο από 30 μέρες. Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, και η ζωή και η καθημερινότητά μας ανοιγοκλείνει μέσα σε μια οθόνη ενός υπολογιστή, τάμπλετ, κινητού και πάει λέγοντας (...) Η μόρφωσή μας έχει χτυπηθεί απεριόριστα. Δεν λέμε πως γενικά το σχολείο μάς μορφώνει όπως θα θέλαμε ή όπως θα έπρεπε αλλά λέμε με σιγουριά πως με τόσους μήνες τηλεκπαίδευσης δεν μάθαμε απολύτως τίποτα». Τέλος φωνάζουν: «Θέλουμε ασφαλή επιστροφή στα σχολεία μας! Δεν αντέχουμε άλλο το να ανοιγοκλείνουν!».

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών συγκλίνουν στην ανάγκη για:

  • Αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Ενισχυτική διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία.
Νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη μετά από κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης και με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, συλλογικών φορέων καθηγητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ και της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, δίωρες στάσεις εργασίας κήρυξαν η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ.

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με συνθήματα όπως «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές μας» και «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός» από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και μαζί τους αυτά των μαθητών όπως «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή» η πορεία στη συνέχεια κατέληξε στον χώρο του ΑΠΘ.

Εκεί, οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης: «Απαντάμε με αγώνες, απαντάμε συνεχίζοντας το δίκαιο αγώνα μας να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας, να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή αυτού του απαράδεκτου νόμου, μέχρι την τελική ανατροπή του. Συνεχίζουμε δυναμικά, ο αγώνας και η φωνή μας δυναμώνει!».

Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, ακολούθησε σύσκεψη συντονισμού της δράσης των φοιτητικών συλλόγων, μπροστά στον προγραμματισμό δράσης που έχει αποφασιστεί και περιλαμβάνει: Πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια στις 13 Απρίλη, νέα κινητοποίηση στις 15 Απρίλη στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν εργαζόμενους και καθηγητές του πανεπιστημίου για μπλοκάρισμα των διοικητικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΜΠ
Εξω η αστυνομία απ' τις σχολές μας!

«Να μην τολμήσει ο πρύτανης να φέρει αστυνομία στις σχολές μας! Να μην παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης και να μη δώσει κανένα άλλοθι με τη στάση του για την είσοδο της αστυνομίας στο ΕΜΠ! Οι φοιτητές δεν είμαστε εγκληματίες! Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Απαιτούμε να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές μας! Να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!» διαμηνύουν σε κοινό ψήφισμά τους οι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο για το θέμα.

Με το ψήφισμά τους, οι Σύλλογοι του ΕΜΠ καταδίκασαν την πρόθεση του πρύτανη του ιδρύματος, ο οποίος, όπως σημειώνουν, «παρακάμπτοντας όλες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και των υπολοίπων συλλογικών φορέων που υπάρχουν τόσον καιρό στο ίδρυμα με τις κινητοποιήσεις και τους συντονισμούς των συλλογικών φορέων του ιδρύματος», απείλησε με εισαγγελική παρέμβαση και κλήση της αστυνομίας, με αφορμή εκδήλωση που γινόταν στον χώρο του ιδρύματος.

Για τα δίκαια αιτήματά τους οι Σύλλογοι καλούν σήμερα Παρασκευή 9/4 σε αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης από κοινού με τους υπόλοιπους συλλογικούς φορείς του Ιδρύματος.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Πανδημία και Εκπαίδευση - ένας χρόνος μετά

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 11 Απρίλη

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πανδημία και εκπαίδευση - ένας χρόνος μετά» διοργανώνει την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ).

Θα γίνουν εισηγήσεις με θέματα:

-- «Οι προτεραιότητες στη διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ, οι επιπτώσεις στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων» από τον Κώστα Σιέττο, καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Νάπολης.

-- «Μία πρώτη προσέγγιση του ζητήματος των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων που εμφανίζονται στους μαθητές μας αυτήν την περίοδο. Οι διεκδικήσεις του κινήματος των εκπαιδευτικών», από την Θεώνη Δρόσου, δασκάλα σε τμήμα ένταξης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλόπολης, και την Σουζάνα Γλαβίνα, δασκάλα Ειδικής Αγωγής στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Δραπετσώνας.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από την Κορτέσσα Τερζούδη, δασκάλα στο GGS Birk Γερμανίας, και την Βασιλική Σταυροπούλου, εκπαιδευτικό σε αγγλικά και ελληνικά παροικιακά σχολεία του Βορείου Λονδίνου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες της ΑΣΕ σε «Youtube» και «facebook» και θα υπάρξει δυνατότητα για ερωτήσεις και γραπτές τοποθετήσεις.

Διεκδικούν σύγχρονα νηπιαγωγεία

«Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονα νηπιαγωγεία και όχι με αίθουσες - κλουβιά» διεκδίκησαν χτες εκπρόσωποι έξι Ενώσεων Γονέων της Αθήνας, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Αθήνας.

Δήλωσαν έτσι την αντίθεσή τους στο σχέδιο υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που είχε παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως σημειώνουν οι γονείς, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του μέτρου, δεν έχει κατασκευαστεί κανένα νηπιαγωγείο και ούτε προβλέπεται, υπάρχει απουσία πρόβλεψης για χώρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου, προβλήματα που δημιουργούνται από την τοποθέτηση αιθουσών σε αύλειους χώρους κ.ά.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε υπόμνημα που επιδόθηκε στο γραφείο του δημάρχου και με το οποίο ζητούν απόσυρση του σχεδίου και επανασχεδιασμό, ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των νηπίων του δήμου. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χ. Βουρδουμπάς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα σε άμιλλα στρατολογίας

Η Οργάνωση Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ καλεί σε άμιλλα στρατολογίας την Οργάνωση Περιοχής Κρήτης, στο πλαίσιο της άμιλλας που έχει προκηρύξει το ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Στο σχετικό κάλεσμά της σημειώνει: «Κάθε μαθητής που κόντρα στο σύστημα της υποταγής έσπασε τη σιωπή με συνθήματα, ζωγράφισε τα όνειρά του σε τοίχους, βγήκε στον δρόμο με τους συμμαθητές του διεκδικώντας ανοιχτά σχολεία, ασφαλή σχολεία, το δικαίωμά του στη μόρφωση.

Κάθε φοιτητής που δεν αντέχει άλλο την κοροϊδία, τις κλειστές πόρτες της σχολής του, τον αυταρχισμό, όσα ετοιμάζουν για αυτόν χωρίς αυτόν, και δίνει έναν πολύμορφο και δίκαιο αγώνα, έχει κάνει τις διεκδικήσεις του συνθήματα και τραγούδια που έχουν ακουστεί σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Καθένας από τους αφανείς ήρωες στους χώρους δουλειάς, που είδε τα δικαιώματά του να τσακίζονται, αγωνιά για το αύριο και ταυτόχρονα συνειδητοποιεί πόσο απαραίτητος είναι, ότι όλος ο κόσμος, και στις δύσκολες συνθήκες, κινείται με τη δύναμη των δικών του χεριών, του μυαλού του, της εκμετάλλευσής του.

Καθένας που νιώθει την αδικία να τον πνίγει, που δεν βρίσκει χώρο για τα όνειρα και τις ανάγκες του στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, είναι ευθύνη μας να γίνει σύντροφός μας.

Δίνουμε με αισιοδοξία όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουμε "πιο πολλοί και πιο ικανοί", και ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον σοσιαλισμό!

Σε αυτήν τη σκληρή και όμορφη μάχη καλούμε σε άμιλλα την ΟΠ Κρήτης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ