ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο ΤΖΟΝΙ ΠΗΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΤΟΥ»
Ενα έργο «γροθιά στο στομάχι»

Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», που γράφτηκε το 1939 και μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, βασίζεται ο θεατρικός μονόλογος που υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου και παρουσιάζεται στο Θέατρο «Altera Pars» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ. 210 3410011), με τον Τάσο Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο. Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Σκηνογραφία - κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης.

Την πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Μιχάλης Σελέκος δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, ενώ η ταινία, που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας, πήρε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο έργο, που συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ενα έργο «γροθιά στο στομάχι». Ενα έργο που θέτει όλους μας απέναντι στην ευθύνη όπως την ορίζει ο Καζαντζάκης: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο ο Τζο, καταδικασμένος σε μια ολοκληρωτική σιωπή, αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της επιστήμης...

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον Τάσο Ιορδανίδη
Η Αλέκα Παπαρήγα με τον Τάσο Ιορδανίδη
Εντονα πολιτικοποιημένος διανοούμενος, με αριστερές πεποιθήσεις που εξέφραζε ακόμα και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο Τράμπο βρέθηκε στην κορυφή της διαβόητης «μαύρης λίστας», των ανθρώπων που θεωρούνταν φιλικοί προς τη Σοβιετική Ενωση και γι' αυτό κανένα στούντιο παραγωγής δεν δεχόταν να συνεργαστεί μαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο οσκαρικά σενάριά του («Διακοπές στη Ρώμη» 1953, «Ο Γενναίος» 1956) είχαν δηλωθεί με άλλα ονόματα, με αποτέλεσμα τα αγαλματίδια να του απονεμηθούν αναδρομικά, πολλές δεκαετίες αργότερα. Το 1947 κλήθηκε στο Κογκρέσο για να καταθέσει ενώπιον της «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων», η οποία ερευνούσε την «άλωση» του κόσμου του θεάματος από κομμουνιστές. Μαζί με εννέα ακόμα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ο Τράμπο παρουσιάστηκε αλλά αρνήθηκε να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες διαδικασίες καταστρατηγούσαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία συνείδησης. Οι «10», όπως πέρασαν στην Ιστορία, απολύθηκαν αμέσως από τις εργασίες τους, ο δε Τράμπο το 1950 πέρασε και έντεκα μήνες στη φυλακή για την άρνησή του να συνεργαστεί με την Επιτροπή.

«Καθαρή εξόδιος» στη Λάρισα

Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5/4 στον «Μύλο 1927» της Λάρισας η παράσταση «Καθαρή εξόδιος» με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, τα Τσόλια Μπαντ και την Μυρτώ Βασιλείου.

Με λόγο καυστικό, που αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα και την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η κοινωνία, στη μήτρα που γεννά τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στον καπιταλισμό, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των θεατών, που εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα όταν, κλείνοντας το πρόγραμμα, απήγγειλε τα τελευταία λόγια του Αρη Βελουχιώτη από την ομιλία του στη Λαμία και τραγούδησε τους «Ηρωες».

Την παράσταση παρακολούθησαν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, και ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, οι οποίοι, μετά το τέλος της παράστασης, συναντήθηκαν με τον τσολιά Απ. Μπαρμπαγιάννη και του εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους.

«Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» στους Αμπελόκηπους

Με την ταινία των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο» (1982, διάρκεια 106'), συνεχίζονται την Πέμπτη 11 Απρίλη οι προβολές της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. Η προβολή γίνεται στις 20.15, στην αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ (Λάκωνος 9), με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ιταλική δραματική ταινία. Η περιπετειώδης οδύσσεια μιας ομάδας κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης, που αποφασίζουν το καλοκαίρι του 1944 να συναντήσουν τους Συμμάχους που διαφαίνεται να επικρατούν στον πόλεμο, παρά τις αντίθετες διαταγές που έχουν λάβει από τους ναζί. Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο είναι η νύχτα που πέφτουν τ' αστέρια και η νύχτα που τα όνειρα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με την ιταλική λαϊκή παράδοση.

Ενα εκθαμβωτικό και ολοζώντανο ποίημα για τις ευχές που κάνεις όταν πέφτουν τα αστέρια τις νύχτες του Σαν Λορέντζο και καμιά φορά βγαίνουν αληθινές και τις αληθινές ιστορίες που - κόντρα στις όποιες προλήψεις - μπορούν να τελειώνουν με happy end.

Το λυρικό αντιπολεμικό αριστούργημα των αδερφών Ταβιάνι, η ταινία που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 1984 και η επιτομή του έργου τους, μια κινηματογραφική δεξιοτεχνική ισορροπία πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον νεορεαλισμό από την ποίηση.

Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη το «Κίτρινο Υποβρύχιο»

Το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, «Κίτρινο Υποβρύχιο», παρουσιάζεται αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Public» (Τσιμισκή 24) στη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, και ο Γιάννης Σερβετάς, συγγραφέας, παρουσιαστής.

Στη βιβλιοπαρουσίαση θα προβληθούν βίντεο στα οποία διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Κάτια Δανδουλάκη, η Γωγώ Μπρέμπου, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Λένα Ουζουνίδου, η Λίλα Μπακλέση και η Ολυμπία Σκορδίλη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι παραστάσεις του αριστουργηματικού έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», από την καλλιτεχνική εταιρεία «Μυθωδία». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη με πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για έργο τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό και ρεαλιστικό, μαρξιστικής ηθικής, με τις περισσότερες τομές στη δράση του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Κάππας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μπέτυ Αποστόλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Σαρρή και Ηρώ Μουκίου.

Παραστάσεις πραγματοποιούνται: Από τις 11 έως τις 14 του Απρίλη, στις 9 το βράδυ στο Θέατρο «Αυλαία». Τις Κυριακές 7 και 14 του μήνα η παράσταση είναι προγραμματισμένη στις 8 το βράδυ.

Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Ξενάγηση στην έκθεση «Επανεκκίνηση», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, οργανώνουν σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ). Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε το διάστημα 1950 - 1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 - 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών (ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια), από τον 19ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Στην ξενάγηση, την οποία θα κάνει η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, φιλόλογος - ιστορικός Τέχνης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και την έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας παιδιών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα την ειρήνη και τα παιδιά της Παλαιστίνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ