ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Σε «ετοιμότητα» δηλώνουν ο ρωσικός στόλος και τα πυραυλικά συστήματα στην περιοχή

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες
Οξύνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για αυξημένη παρουσία στην περιοχή και «προστασία» της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιείται από χτες η άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 2019», με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS», το υπουργείο Αμυνας της χώρας δήλωσε χτες πως τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα παράκτια πυραυλικά συστήματα έχουν τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα, σημειώνοντας πως για «ταχεία αντίδραση σε πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας υλοποιεί ένα πακέτο μέτρων για την παρακολούθηση των πλοίων του ΝΑΤΟ και «στις καθορισμένες περιοχές των πλοίων αναγνώρισης της Μαύρης Θάλασσας και των ναυτικών ομάδων επιθέσεων, τα συστήματα παράκτιων πυραύλων Bastion και Bal και τα ναυτικά αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία».

Σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική

Τον ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως υπηρετείται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε εξάλλου ξανά και ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας στη «Real News».

Κληθείς να επιβεβαιώσει παλαιότερη ρήση του ότι «στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης θα είμαστε μόνοι μας», παρέπεμψε στην «πολυδιάστατη αμυντική πολιτική», που περιλαμβάνει - όπως είπε - και «ανάπτυξη δράσεων διεθνούς αμυντικής διπλωματίας» και «συμμετοχή σε επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΟΗΕ». Παράλληλα, δείχνοντας εμμέσως και τα «όρια» των λυκοφιλιών αυτών, συμπλήρωσε πως «παρά ταύτα, δεν αιθεροβατούμε και είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας άλλωστε τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διμερή αμυντική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την ομόλογό του στα Σκόπια, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στον συστηματικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση». Ακόμα, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, της κυβερνοάμυνας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της εναέριας αστυνόμευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η διμερής αμυντική συνεργασία αλλά και να δρομολογηθεί η ομαλή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στις ΝΑΤΟικές δομές», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας το ρόλο ΝΑΤΟικού «στρατολογητή» και «εκπαιδευτή» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, έβαλε στόχο της κυβέρνησης «να μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ΝΑΤΟική αντίληψη».

«1ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Οι ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» «μοχλοί ανάπτυξης» των κερδών

Ο ρόλος της συμφωνίας των Πρεσπών στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων αναδείχτηκε και στη διάρκεια του «1ου Βαλκανικού Φόρουμ», που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή και Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η ανάπτυξη των διαβαλκανικών Υποδομών και Δικτύων ως μοχλοί προώθησης της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ε. Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την κατασκευή μιας σειράς διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της Ενέργειας και των μεταφορών, που ιεραρχεί το κεφάλαιο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υπενθύμισε την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων στα Βαλκάνια και μίλησε για την αναγκαιότητα «να αξιοποιούμε τα σχέδια των ισχυρών δυνάμεων του κόσμου», δηλαδή η χώρα να μπει ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στα έργα για τις σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Γιαννακίδης, στα προγράμματα της «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» που αφορούν τα Βαλκάνια, αλλά και στο διακρατικό πρόγραμμα «Balkan Med» («Βαλκανική Μεσόγειος»), σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή συνεργασία αντιμετωπίζει μαζί τη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τις «προοπτικές» που ανοίγονται για μπίζνες, διαφήμισαν και οι εκπρόσωποι των προξενικών αρχών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά και των επιχειρηματιών.

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ, σημείωσε πως η συμφωνία αποτελεί «ενθαρρυντικό σημάδι της τεράστιας δυνατότητας που υπάρχει στην περιοχή των Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ «θα αναπτύξουν σπουδαία πράγματα στην περιοχή» και η Θεσσαλονίκη θα αποκαταστήσει τη θέση της ως «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Β. Στέχελ, ανέφερε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι «αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης» και θύμισε ότι η Γερμανία είναι παρούσα στους ανταγωνισμούς στην περιοχή με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Ι. Σταύρου, ανέφερε ότι «η νέα ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις μία νέα, μία δεύτερη ευκαιρία (μετά το πρώτο κύμα της δεκαετίας του '90) για την υγιή διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια». Και πρότεινε τη δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Οικονομικών Σχέσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας στα Βαλκάνια.

  • Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα τη σύσταση Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών πραγματοποιήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του ΕΦΕΤ και του Οργανισμού ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Πούλμαν δρομολογούνται από συνοικίες της Αττικής

Με σύνθημα «Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει την 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την ερχόμενη Κυριακή 14 Απρίλη, που έχει οριστεί ως Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης.

Η Μαραθώνια Πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα: 210 3844853, 210 3844854.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα: Από Ιλιον και Καματερό, 6.45 π.μ. Πετρούπολη δημαρχείο, 6.55 π.μ. Ιλιον - ΟΤΕ, 7 π.μ. Αγ. Ανάργυροι - «Εκκλησία», 7.05 π.μ. Καματερό - «Μελίνα», Από Χαλάνδρι και Αγ. Παρασκευή, 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.15 π.μ. Αγία Παρασκευή - Εκκλησία, Από Νέο Ηράκλειο, 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο «Τρία Αστέρια», 6.50 π.μ. Νέα Ιωνία - ΟΤΕ, Από Ανατολικές Συνοικίες, 6.40 π.μ. Ηλιούπολη - Γυμναστική Ακαδημία, 6.45 π.μ. Υμηττός - δημαρχείο, 6.45 π.μ. Βύρωνας - Πλατεία Ταπητουργείου, 6.55 π.μ. Καισαριανή - έναντι Εκκλησίας Αγ. Νικολάου Καισαριανής, 7 π.μ. Ζωγράφου - Ούλοφ Πάλμε, Από Αγιο Δημήτριο, 6.30 π.μ. δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, Από Κερατσίνι, 6.30 π.μ. Κερατσίνι - Πλατεία Λαού, 6.45 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι, Από Πειραιά, 6.45 π.μ. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Από Ελευσίνα (για τη στάση της Αγίας Παρασκευής), 4 το απόγευμα από το δημοτικό πάρκινγκ, Από 2ο Διαμέρισμα Αττικής, 6.30 π.μ. από Κάρπου και Βουλιαγμένης (Νέος Κόσμος), 6.40 π.μ. από Φιλολάου και Μετεώρων (Γούβα), 6.50 π.μ. από Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι).

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ καλεί στην Πορεία Ειρήνης το Σάββατο 13 Απρίλη, που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης οργανώνουν την Κυριακή 14 Απρίλη κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία του νομού απευθύνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με αναχώρηση στις 8 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Αλεξανδρούπολη, η αντιπολεμική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Λάρισας και Μαγνησίας οργανώνουν Πορεία Ειρήνης, στις 14 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στον Αραξο, αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ.

Περιοδεία στην ΕΑΒ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αύριο, Τετάρτη. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση και στις 9.30 π.μ. θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο χώρο του εστιατορίου (αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων). Επίσης, θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ και θα περιοδεύσει στους χώρους του εργοστασίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις

Σε σχόλιό του για τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια «Sea Shield-2019» στη Μαύρη Θάλασσα το Γραφείο Τύπου τη ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η διεξαγωγή της μεγαλύτερης πολυεθνικής ΝΑΤΟικής ναυτικής άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα, με την επωνυμία Sea Shield-2019, όπου συμμετέχουν ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τουρκία, καθώς και Ουκρανία και Γεωργία, έρχεται να προστεθεί στο "γαϊτανάκι" της έντασης των σχέσεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η "δέσμευση" των χωρών του ΝΑΤΟ για έγκριση "πακέτου μέτρων" υποστήριξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Οι ενέργειες αυτές του ΝΑΤΟ έρχονται λίγο διάστημα μετά την προβοκάτσια, που επιδίωξαν ναυτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας στην περιοχή και συγκεκριμένα στον πορθμό του Κερτς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη "προοδευτική συμμαχία". Στην πράξη στοιχίζεται και σ' αυτό το ζήτημα στη γραμμή που έχουν χαράξει η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα, που κατά καιρούς κυβέρνησαν τη χώρα και την εντάσσει μέσα στις επικίνδυνες για τους λαούς ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για να επιστρέψουν άμεσα οι ελληνικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων!

Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις!

Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι εφαλτήριο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΝΑΤΟ - ΕΕ!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ