ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Συντονισμός του κλάδου σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση

Από τη συγκέντρωση των μεταλλεργατών στο Σύνταγμα
Από τη συγκέντρωση των μεταλλεργατών στο Σύνταγμα
Μήνυμα κοινού, συντονισμένου, ταξικά προσανατολισμένου αγώνα έστειλε η κινητοποίηση που οργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μεταλλεργατών, το πρωί του Σαββάτου. Στην Ομόνοια, πίσω από τα πανό των κλαδικών συνδικάτων συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι στο μέταλλο από την Αθήνα, την Ελευσίνα, τον Πειραιά, στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Ναυπηγικής Βιομηχανίας πήραν τη θέση τους άνεργοι από τη Ζώνη, εκ περιτροπής εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ενώ το παρών έδωσε το σωματείο των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», δυναμώνοντας όλοι μαζί το σύνθημα: «Οι μεταλλεργάτες στην πρώτη τη γραμμή - Ανυπακοή και πάλη ταξική».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν στην Ομόνοια, πριν ξεκινήσει η πορεία, συνδικαλιστές του κλάδου. Ο Κ. Μυτιληνού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αναφέρθηκε στην απαξίωση του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στη μάχη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», Ν. Τουτουντζάκης, υπογράμμισε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και την ανάγκη να γίνει αποκούμπι τους το συνδικάτο και το πανελλαδικό συντονιστικό. Ο Π. Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου Ελευσίνας «Η Μασίνα», κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν στην άκρη όσους τους συμβουλεύουν να κοιτά «ο καθένας το χώρο του». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», Β. Καρακίτσιος.

Να γίνει πραγματικότητα ο συντονισμός

Την κεντρική ομιλία, από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Σημείωσε την ανάγκη να συμβάλει η προσπάθεια για συντονισμό στην ανασύνταξη του κινήματος, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, στη συσπείρωση σε ταξική κατεύθυνση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Υπογράμμισε πως η προσπάθεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία «αφού πραγματοποιείται σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης» και ενώ στην πλειοψηφία των συνδικάτων επικρατούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις που τόσο στον κλάδο του μετάλλου όσο και γενικότερα έχουν διαπαιδαγωγήσει τους εργαζόμενους σε λογική συντεχνίας. Επισήμανε όμως πως στις συνθήκες αυτές γεννιούνται και δυνατότητες: «Αναδεικνύονται οι αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα περί εργασιακής ειρήνης, κοινωνικής συναίνεσης, κοινωνικού διαλόγου. Είναι η εποχή που αναδεικνύεται, μέσα από τις δυσκολίες, μέσα από την ενιαία επίθεση που δεχόμαστε, η ανάγκη για κοινό, συντονισμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα».

Ακόμα, τόνισε τη σημασία που έχει ο κλάδος του μετάλλου, ως χώρος βαριάς βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας, από τον οποίο εξαρτώνται δεκάδες άλλοι κλάδοι, που συνδέονται με την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας, την ακτοπλοΐα και άλλες λαϊκές ανάγκες: «Την ίδια ώρα σε αυτόν τον κλάδο, η επίθεση για μειώσεις μισθών είναι τεράστια, μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο, μέσα από τις μειώσεις από τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, οργιάζει η εκ περιτροπής εργασία, γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Κλείνουν εργοστάσια, η ανεργία στον κλάδο ξεπερνάει το 60%. Εχουμε παραδείγματα στις χαλυβουργίες, σε μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες της χώρας. Στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το 95% των εργαζομένων είναι άνεργοι. Παράλληλα, στα εργοστάσια που ακόμα δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι κατά βάση απλήρωτοι», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως μια σειρά εργοστάσια κλείνουν «γιατί ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του κέρδος και όταν δεν το έχει ή βρίσκει αλλού μεγαλύτερο βάζει λουκέτο».

Συνοψίζοντας την πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων, ο Σ. Πουλικόγιαννης συμπέρανε πως είναι ανάγκη «να μπει η βάση για συντονισμό των δυνάμεων στον κλάδο του μετάλλου σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση, κόντρα στην υπονομευτική, συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ». Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη: «Να συσπειρωθούν στο πλευρό των δυνάμεων που θα μπουν μπροστά για να υλοποιηθεί η ενιαία Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μεταλλεργατών, να αποκτήσει πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς. Ολοι μια γροθιά για να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών που θέλουν να μας μετατρέψουν σε σκλάβους του 21ου αιώνα. Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των δικών μας ταξικών συμφερόντων, δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία στην οποία συμμετείχαν τα συγκροτήματα «Phalanx Brass», «Υπεραστικοί», «No money» καθώς και συγκρότημα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση και στο Βόλο

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο, διοργάνωσε και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του συνδικάτου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μία γενικευμένη επίθεση με στόχο την ριζική ανατροπή των ΣΣΕ και εργασιακών σχέσεων. Η εργοδοσία, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια ποτέ δεν είχαν συμβιβαστεί με τη βασική κατάκτηση των εργαζομένων, τη ΣΣΕ. Στόχος είναι να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης αλλά και το χτύπημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η εργατική τάξη θα πρέπει να απορρίψει και να ματαιώσει τη βάρβαρη αυτή εξέλιξη...».


ΔΡΑΜΑ
Νεκρός εργάτης σε μαρμαράδικο

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Καταπλακώθηκε κάτω από μαρμάρινο ογκόλιθο, ο 46χρονος εργάτης και έχασε τη ζωή του το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που εργαζόταν στο λατομείο της επιχείρησης «Δωρικά Μάρμαρα» στη Δράμα. Ο Ανέστης Βούλτσιος, σκοτώθηκε την ώρα που με το μηχάνημα της συρματοκοπής προσπαθούσε να κόψει τμήμα του μαρμάρινου βράχου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το ατύχημα ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί, αφού όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχε εντατικοποίηση της εργασίας για γρήγορη παραγωγή, ενώ δεν τηρούνταν και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είχαν πυκνώσει οι τραυματισμοί εργαζομένων την ώρα της εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργοδότης, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου εργάτη, εξαφανίσθηκε, προφανώς για να γλιτώσει το αυτόφωρο, ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι η επιχείρηση δε θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης.

Το θάνατο του εργάτη καταγγέλλει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι είναι «χωρίς τέλος οι θυσίες της εργατικής τάξης στο βωμό της αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους» και θυμίζει ότι μόλις πριν δύο μήνες άλλος ένας εργάτης βρήκε φρικτό θάνατο σε λατομείο μαρμάρου στη Δράμα.

Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων προστασίας

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων στη Δράμα έχουμε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων και τραγικών θανάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης εντατικοποίησης της εργασίας. Αυτό επιβάλλει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η μεγέθυνση των καπιταλιστικών κερδών που θεωρεί αναλώσιμο είδος τον εργαζόμενο.

Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, οι συνθήκες εργασίας, τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας, η απίστευτη εντατικοποίηση - ένας εργαζόμενος τρέχει να καλύπτει δύο πόστα - οδηγούν στα συγκεκριμένα τραγικά αποτελέσματα. Ο εργοδότης μετά το συμβάν εξαφανίστηκε και, μάλιστα τη Δευτέρα και Τρίτη, η επιχείρηση δε θα λειτουργήσει. Γιατί; Η κυβέρνηση συνεχώς αποδυναμώνει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τα λατομεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη), δημιουργώντας προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία και επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Τώρα, όμως, οι εργαζόμενοι εκτός των άλλων διδάσκονται. Τώρα, εξανεμίζονται οι ψευδαισθήσεις τους ότι μπορεί ο καθένας μόνος να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα στους χώρους εργασίας και γενικότερα στη ζωή, αδιέξοδα που δημιουργεί ο δρόμος ανάπτυξης που θεοποιεί την ανταγωνιστικότητα.

Η δημιουργία ταξικού σωματείου επείγει. Ο παραμερισμός της συμβιβασμένης ηγεσίας του εργατικού κέντρου είναι προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων που στόχο θα έχουν την ανατροπή της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής, του κεφαλαίου για την κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα διαχειρίζεται τον πλούτο που παράγει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ