ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική σύνθλιψης των μικρών αγροτών

Ορισμένα ακόμη στοιχεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ για την ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020

Μόνο μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τη λαϊκή συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα κοινωνικά στρώματα - θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, μπορούν οι φτωχοί αγρότες να βάλουν φραγμό στην αντιδραστική αντιαγροτική πολιτική. Στη φωτογραφία εργάτες και αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας
Μόνο μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τη λαϊκή συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα κοινωνικά στρώματα - θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, μπορούν οι φτωχοί αγρότες να βάλουν φραγμό στην αντιδραστική αντιαγροτική πολιτική. Στη φωτογραφία εργάτες και αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας
Ακρως αντιδραστικές για τη φτωχομεσαία αγροτιά, το σύνολο των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, είναι οι αλλαγές που επιφέρουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ τα μέχρι σήμερα τρία κείμενα προτάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου, επί αυτών των κειμένων στις 11 Απρίλη, με τον αρχικό σχεδιασμό να προέβλεπε την έναρξη της νέας ΚΑΠ από την 1η Γενάρη 2014, ωστόσο είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας των εσωτερικών αντιθέσεων που αναπτύσσονται στα κυρίαρχα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο «τελικός συμβιβασμός» να παρατείνει την έναρξη του, έτσι κι αλλιώς, καταστροφικού «πακέτου» για τη μικρή αγροτιά, για την 1η Γενάρη 2015.

Ενα από τα στοιχεία που εισάγει η νέα ΚΑΠ αφορά την ανακατανομή των πόρων ανάμεσα στα κράτη - μέλη, με σκοπό την επίτευξη της λεγόμενης «εξωτερικής σύγκλισης». Η πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» αναφέρει ότι όσα κράτη βρίσκονται κάτω από το 90% του μέσου όρου ενισχύσεων των 27 κρατών - μελών, τότε θα μεταφέρονται κονδύλια από τα πιο ευνοημένα κράτη - μεταξύ αυτών υποτίθεται είναι και η Ελλάδα - στα λιγότερο ευνοημένα. Με άλλα λόγια, μόνο από αυτό το μέτρο αναμένεται μία πρώτη περικοπή του συνολικού κονδυλίου που έχει να λαμβάνει η χώρα μας για το διάστημα 2014 (ή 2015) - 2020. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, αν τελικά υπάρξει παράταση έναρξης της νέας ΚΑΠ, το έτος 2014 θα δοθούν τα ποσά που θα έπρεπε να δοθούν σύμφωνα με την «παλαιά» ΚΑΠ.

Το μεγάλο «χαντάκωμα», πάντως, της ελληνικής μικρομεσαίας αγροτιάς, παρά τα όσα εκ του αντιθέτου υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα επέλθει με την εφαρμογή της λεγόμενης «πράσινης ενίσχυσης», δηλαδή την αποκοπή του 30% του συνολικού ποσού των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων που πλέον θα κατευθύνονται σε δράσεις που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «πράσινη γεωργία». Με απλά λόγια, το 30% των χρημάτων που δίνονταν ως συνδεδεμένες ή αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις στους Ελληνες παραγωγούς, πλέον θα κατευθύνεται υποχρεωτικά σε όσους τηρούν «προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον». Οπως είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση εκτάσεων «οικολογικής εστίασης» (αναβαθμίδες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, δάσωση κ.λπ.) και οι βιολογικές καλλιέργειες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι έχει αιτηθεί μια σειρά εξαιρέσεων για την ελληνική περίπτωση, όπως για παράδειγμα να προσμετρώνται ως «πράσινες εκτάσεις» οι αραιοφυτεμένοι ελαιώνες, ελαιώνες δηλαδή με λιγότερα από 25 δέντρα ανά στρέμμα. Το αν αυτό, όπως και μερικές ακόμη εξαιρέσεις, θα γίνουν αποδεκτές θα το δούμε στην πράξη, όμως ακόμη κι έτσι, δεν αλλάζει η πολιτική ουσία του ζητήματος που θέλει την άμεση μεταφορά κονδυλίων από την πραγματική παραγωγή σε δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Το φαινόμενο, δηλαδή, ιδιωτικά δάση να χρηματοδοτούνται αφειδώς τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι παραγωγοί θα κρατιούνται με τα νύχια στα χωράφια τους, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο...

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν μέχρι και το 15% των συνολικών πόρων που τους αναλογούν από τον 1ο στο 2ο πυλώνα, δηλαδή από τις άμεσες ενισχύσεις στα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου. Η μέχρι σήμερα πείρα έχει αποδείξει ότι ειδικά ο 2ος πυλώνας, σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσε τους μικρούς παραγωγούς - ελάχιστες εξαιρέσεις αν υπάρχουν επιβεβαιώνουν τον κανόνα - παρά μόνο τις καθαρά καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις που ενισχύονταν με ρευστό για να επενδύουν στη γεωργία. Τώρα, τα διατιθέμενα κονδύλια για τους καπιταλιστές αγρότες πολλαπλασιάζονται.

Οι άμεσες ενισχύσεις θα μειωθούν περαιτέρω μέσω της δημιουργίας, για πρώτη φορά, ενός νέου αποθεματικού ταμείου, το οποίο δημιουργείται για την αντιμετώπιση «έκτακτων κρίσεων» του γεωργικού τομέα, που θα αντλήσει κεφάλαια από τον 1ο πυλώνα (τις άμεσες ενισχύσεις δηλαδή). Υποτίθεται πως αν στο τέλος της περιόδου τα κονδύλια αυτά δε χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στις άμεσες ενισχύσεις, μόνο που στο μεταξύ θα έχει μειωθεί κι άλλο η ρευστότητα για τους Ελληνες μικρομεσαίους παραγωγούς, που ήδη σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.


Φ.Κ.

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
«Βλέπει» ύφεση πάνω από 4,6%

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα υποφέρουν, ενώ το ΙΟΒΕ ανιχνεύει... βελτιώσεις

Την ανάσχεση της μικρής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε τους πρώτους 2-2,5 μήνες του έτους, διαπιστώνει στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επικαλούμενο κυρίως τις εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στην Κύπρο.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ξεπερνώντας μάλιστα την παλαιότερη δική του πρόβλεψη για 4,6% αν και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, θα είναι ηπιότερη από αυτή του 2012. Εκτιμά επίσης ότι θα αυξηθεί η ανεργία, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών περικοπών σε συντάξεις, μισθούς και τη συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί. Διαπιστώνει, ακόμη, επιβράδυνση του πληθωρισμού με σταθερότητα στις τιμές, ως αποτέλεσμα της εξασθένισης της εγχώριας ζήτησης.

Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2013, επισημαίνει συνοπτικά ότι «οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα βελτιώνονται το εξεταζόμενο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες και επιδεινώνονται στις Κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επίσης ανήλθε κατά μέσο όρο το υπό εξέταση διάστημα, μετά την ανάκαμψη του σχετικού δείκτη στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, την οποία διαδέχθηκε η σχετικά σταθερή πορεία του μέχρι και τον Μάρτιο».

Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις βρίσκεται ο διαχωρισμός «θετικών» και «αρνητικών» επιδράσεων. Στην πρώτη κατηγορία τοποθετεί τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την αύξηση της τιμής των μετοχών, την άνοδο της τιμής των κρατικών ομολόγων, την επιστροφή καταθέσεων. Στα αρνητικά διαπιστώνει τη συνέχιση της ύφεσης, την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, την ανεργία, την αύξηση της φοροδιαφυγής και την ένταση γύρω από επενδύσεις.

Στο διά ταύτα, το ΙΟΒΕ θεωρεί «άμεσα και σαφή δείγματα σοβαρής αντιμετώπισης» της υφιστάμενης κατάστασης τα εξής: «Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε στην επικαιροποίηση του δεύτερου μνημονίου. Πρωτίστως (σ.σ. υλοποίηση) των προαπαιτούμενων για τη συνέχιση εκταμίευσης των δόσεων του δεύτερου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Προσδιορισμός του τρόπου αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα».

ΑΛΟΓΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
Θετική μία στις οκτώ εργαστηριακές εξετάσεις

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εργαστηριακών εξετάσεων του ΕΦΕΤ για την ανεύρεση DNA αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν τον εντοπισμό 36 θετικών δειγμάτων σε σύνολο 288 αναλύσεων. Επίσης, αναφορικά με τις αναλύσεις για την ανίχνευση του επικίνδυνου αναλγητικού - αντιβιοτικού φαινυλοβουταζόνη που χορηγείται σε άλογα αγώνων, από ένα σύνολο 36 δειγμάτων, τα 24 βρέθηκαν αρνητικά ενώ για τα υπόλοιπα 12 εκκρεμούν τα τελικά αποτελέσματα. Χώρες προέλευσης των προϊόντων αυτών είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τα τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

ΓΣΕΒΕΕ
Παιχνίδια συσκότισης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Να σκεπάσει στα μάτια των μικρών ΕΒΕ τη σύμπλευσή της με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επιχείρησε την Κυριακή η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αλλαγή προέδρου της Συνομοσπονδίας. Μετά την παραίτηση του προέδρου Δ. Ασημακόπουλου, λόγω συνταξιοδότησης, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση (24 στις 51 έδρες) πρότεινε για αντικαταστάτη του τον Γ. Καββαθά, ο οποίος και εκλέχτηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν τον στηρίζουν, με το αιτιολογικό ότι η παράταξή του είναι «μνημονιακή»! Κι αυτό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει με τα μπούνια όλα αυτά τα χρόνια στη λήψη των αποφάσεων της διοίκησης, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατέχοντας μάλιστα τη θέση του β' αντιπροέδρου και του γραμματέα στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ. Τις ευθύνες του γι' αυτές τις αποφάσεις, που είναι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, προσπαθεί να κρύψει τώρα με αντιμνημονιακές κορόνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ