ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοκληρώνει το πακέτο μέτρων με την τρόικα

Χαράτσια, απολύσεις στο Δημόσιο και προαναγγελία για νέες ανατροπές, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 2,7 δισ. στα προϋπολογισμένα έσοδα μέχρι το 2014

Η κλιμάκωση της επίθεσης επαληθεύει ότι κανένα περιθώριο για φιλολαϊκή διαπραγμάτευση δεν υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΕ και ότι μόνο ο λαός πρωταγωνιστής μπορεί να βάλει εμπόδια στα μέτρα
Η κλιμάκωση της επίθεσης επαληθεύει ότι κανένα περιθώριο για φιλολαϊκή διαπραγμάτευση δεν υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΕ και ότι μόνο ο λαός πρωταγωνιστής μπορεί να βάλει εμπόδια στα μέτρα
Να τελειώσει ακόμα και σήμερα το νέο γύρο συνεννοήσεων με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων που εξοντώνουν το λαό, για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων, επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά την τακτοποίηση της «εκκρεμότητας» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το σπάσιμο της συμφωνίας για συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη, εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, την τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ενδεικτική των διαθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η δήλωση που έκανε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνεργασία που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς για το λόγο αναβολής της συνάντησής του με την τρόικα από χτες για σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε «την καλύτερη προετοιμασία, δική τους και δική μας», συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι ο στόχος της χθεσινής συνεργασίας με τον πρωθυπουργό ήταν ακριβώς «να τελειώνουμε και με την τρόικα»!

Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε ότι είχε σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» για όλα τα θέματα στις διαβουλεύσεις που έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με τους επικεφαλής της τρόικας, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή με τον πρωθυπουργό.

Το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει πλήρως στο νέο αντιλαϊκό πακέτο, το οποίο παρά τις περί του αντιθέτου υποκριτικές διαβεβαιώσεις, προοιωνίζεται και νέα μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού», ύψους 2,7 δισ. μέχρι το 2014, τα οποία μάλιστα θα αποφασιστούν αυτόματα, χάρη στη «ρήτρα απόκλισης» που έχει συμφωνηθεί με το τρίτο μνημόνιο. Εξάλλου από το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι «το βασικότερο όλων είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα φέτος».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Πιο συγκεκριμένα, το νέο αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνει:

1. Εφαρμογή του σχεδίου για μαζικές απολύσεις 20.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 7.500 μέχρι το Δεκέμβρη του 2013. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση του Α. Σαμαρά με την τρόικα. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι και να αποτρέψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση μιλάει ξετσίπωτα για «επίορκους» και «κοπανατζήδες», ενώ εμφανίζει ως «επιτυχία» ότι εξασφάλισε στη θέση των «επίορκων» που θα απολυθούν, να προσληφθούν ισάριθμοι μέσω ΑΣΕΠ. Ο εξόφθαλμος στόχος, βέβαια, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί στα μνημόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση για την «απομάκρυνση» 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, ενώ υποβαθμίζει το θέμα που δημιουργήθηκε με την «παράκαμψη» του Α. Μανιτάκη στις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της τρόικας. «Δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα να ολοκληρωθεί η δουλειά σωστά», δήλωσε χτες (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Μανιτάκης εργάζεται νυχθημερόν, έχει φέρει αποτελέσματα, χρειάζονται επιμέρους βελτιώσεις, χρειάζονται σαφέστερα χρονοδιαγράμματα».

2. Παράταση μέχρι το τέλος του 2013 του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι, η μείωση του οποίου κατά 10-15% κάθε άλλο παρά θα ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες φοροεπιδρομές στα ακίνητα για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαράτσια και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), προσδοκά να βάλει στα κρατικά ταμεία 4 δισ. ευρώ το 2013: Με τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 υπολογίζεται να εισπραχθούν, 1 δισ. ευρώ από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας (2010 - 2011 - 2012), 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2013, 100 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων παρελθόντων οικονομικών ετών. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωναν χτες ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με την τρόικα και πιστεύουμε ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας».

3. Θεσπίζεται ο νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που εγγυάται τη διαρκή συμπίεσή του, ώστε να «προσαρμόζεται» στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του», αλλά είναι ευνόητο ότι ο μηχανισμός φτιάχνεται τώρα ακριβώς για χρησιμοποιηθεί από το 2014, όπως άλλωστε προτείνει και η τρόικα. Το χειρότερο είναι ότι ο μηχανισμός αυτός θα συμπιέζει διαρκώς τον κατώτατο μισθό, αφού στα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του από την (εκάστοτε) κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές, η παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους, το ποσοστό ανεργίας, συνολικά και σε επιμέρους κλάδους, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως αυτοτελούς παράγοντα», κ.ά.

4. Ανοίγει ο δρόμος σε ισχυρούς ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους να γίνουν ιδιοκτήτες της Εθνικής και της Eurobank, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την ακύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών, προβάλλοντας ότι παίρνει όλα τα μέτρα «για τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος» καθώς και ότι «όλες οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες». Ερμηνεύοντας το σπάσιμο της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι δύο τράπεζες παραδέχθηκαν χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ ότι αδυνατούν να αντλήσουν από ιδιώτες τα κεφάλαια που χρειάζονται για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου (κατά 10%)». Εσπευσε, μάλιστα, να επισημάνει ότι «σε τρία χρόνια το ΤΧΣ, θα πουλήσει τις μετοχές του. Δεν θα παραμείνουν κρατικές οι τράπεζες».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στην Επιτροπή διερεύνησης της «λίστας Λαγκάρντ»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Επιτροπή διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ:

«Τα όσα συμβαίνουν στην επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με τις φραστικές και ανούσιες, προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Είναι αποπροσανατολιστικές και στόχο έχουν να μείνουν στο απυρόβλητο τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τέτοιες υποθέσεις. Εμποδίζουν την ουσιαστική διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων που τη χειρίστηκαν.

Συγκαλύπτουν ότι αυτά τα φαινόμενα αναπτύσσονται στη βάση της τεράστιας συγκέντρωσης του πλούτου από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την πολιτική της απλόχερης στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου με τα διάφορα κίνητρα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που ρυθμίζει το ευρωενωσιακό πλαίσιο και οι νόμοι του αστικού κράτους αυτές τις ανάγκες υπηρετούν, τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα και τη διενέργεια ελέγχων με όλους τους τρόπους, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται. Επίσης είχαμε ζητήσει οι συνεδριάσεις της Επιτροπής να είναι δημόσιες για να βγάζουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι για τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πήρε μέρος στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής ώστε να συμβάλλει με όλους τους τρόπους στη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες με δεδομένη την πείρα από παρόμοιες επιτροπές που λειτούργησαν ως μηχανισμοί συγκάλυψης για να προστατευθούν τα ιερά και τα όσια του συστήματος.

Ο λαός και με αφορμή τις εξελίξεις της λίστας Λαγκάρντ, ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκή κάθε διαπραγμάτευση με ΕΕ - μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα και τους εκβιασμούς για τη δόση:

«Η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια κυρίαρχα μόνο χειρότερα φέρνει για το λαό. Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι εάν η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τα χαράτσια, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ούτε ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο. Το ζήτημα για το λαό είναι πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι να απορρίψει τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς και τις δήθεν λύσεις που προτείνουν τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ