ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με μοχλό τη νέα τραπεζική «αρχιτεκτονική» της ΕΕ

Ενδοαστικές κόντρες και σχεδιασμοί πίσω από το ναυάγιο της σύμπραξης Εθνικής - Γιούρομπανκ

Η κατάρρευση της συγχώνευσης Εθνικής - Γιούρομπανκ είναι συνάρτηση των γενικότερων ανακατατάξεων που επιχειρούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, εν μέσω βαθιάς κρίσης

Eurokinissi

Η κατάρρευση της συγχώνευσης Εθνικής - Γιούρομπανκ είναι συνάρτηση των γενικότερων ανακατατάξεων που επιχειρούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, εν μέσω βαθιάς κρίσης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 24ωρα, καθώς συγκυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας και οι διοικήσεις Εθνικής και Γιούρομπανκ (Eurobank), υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση για συνέχιση των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο τραπεζών και χορήγησης παράτασης μερικών εβδομάδων για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της νέας πλέον Εθνικής. Οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών σταματούν, ενώ μέχρι τα τέλη του Απρίλη θα πρέπει να έχουν γίνει δύο ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, Εθνικής και Γιούρομπανκ.

Στην περίπτωση που δε διασφαλιστεί η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10% στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει το υπόλοιπο της αύξησης), τότε οι δυο τράπεζες περνάνε άμεσα στο ΤΧΣ, το οποίο μπορεί να επιλέξει γι' αυτές, όποια λύση κρίνει συμφέρουσα. Βασικά, να τις «εξυγιάνει» πουλώντας περιουσιακά τους στοιχεία σε τρίτους, ή ακόμα και να τις πουλήσει σαν σύνολο σε άλλα τραπεζικά μονοπώλια.

Πίσω βέβαια από τα τεχνικά θέματα και τις όψιμες ενστάσεις της τρόικας για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, υπάρχουν και άλλου είδους μεθοδεύσεις και σκέψεις:

  • Πρώτον, σχεδιασμοί για τη μεταβίβαση των δύο τραπεζών σε ενδεχόμενους μνηστήρες, οι οποίοι ευκολότερα θα μπορούν να απορροφήσουν τη μία ή την άλλη τράπεζα ξεχωριστά, αντί για ενιαίο επιχειρηματικό όμιλο.
  • Δεύτερον, οι προσεγγίσεις της τρόικας είναι πιθανό να συνδέονται με τη νέα αντίληψη που διατυπώνεται συχνά - πυκνά από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για διαδικασίες «εξυγίανσης» των προβληματικών τραπεζών με κόστος που θα πληρώνουν οι καταθέτες, την οποία είδαμε να εφαρμόζεται στην περίπτωση της Κύπρου.

Παράγοντες, μάλιστα της αγοράς, σημειώνουν πως οι σχεδιασμοί για τις ελληνικές τράπεζες υπακούουν στη στρατηγική επιλογή της Ευρωζώνης για λιγότερα και ισχυρότερα τραπεζικά μονοπώλια.

Το νέο ταμείο (EMS), είναι ο μοχλός για τη γιγάντια αυτή συγκεντροποίηση τραπεζικού κεφαλαίου, η οποία θα καταλήξει στη δημιουργία πέντε ή δέκα τραπεζικών μονοπωλίων, ικανών να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό με τα αμερικάνικα, γιαπωνέζικα και κινέζικά τραπεζικά μονοπώλια. Ετσι εχόντων των πραγμάτων, το πιθανότερο είναι η Εθνική και η Γιούρομπανκ να καταλήξουν θυγατρικές γερμανικών ή γαλλικών τραπεζών.

Δηλώνουν όλοι ευχαριστημένοι

Την αλλαγή πλεύσης για το μέλλον των δύο τραπεζών επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδας την Κυριακή το βράδυ. Σύμφωνα με αυτή, «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα». Επιχειρώντας τέλος να καθησυχάσει τους καταθέτες των τραπεζών, επισημαίνει ότι «η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος».

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή το βράδυ, προεξοφλούσαν ότι Εθνική και Γιούρομπανκ θα καταλήξουν στο ΤΧΣ. Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, πηγές του υπουργείου ανέφεραν, ότι «σχετικά με τις τράπεζες, πριν λίγη ώρα βγήκε μια ανακοίνωση από το Διοικητή της ΤτΕ, η οποία είναι συμφωνημένη και με την τρόικα, άρα αυτά τα οποία αναφέρει έχουν τη θωράκιση και της τρόικας».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι «όσον αφορά τις δύο τράπεζες - Εθνική και Γιούρομπανκ - με ενημέρωσε ο διοικητής της ΤτΕ, ότι πριν από λίγο έλαβε επιστολές από τις δυο τράπεζες που λένε ότι δεν είναι πιθανό να "σηκώσουν" το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος».

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι «με απόφαση των θεσμικών αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δυο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Γιούρομπανκ θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μια από την άλλη» και ότι οι διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.

Μέτοχοι με το στανιό οι εργαζόμενοι;

Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι εύκολη για καμιά από τις δύο τράπεζες. Εμφανίζεται, όμως, να είναι δυσκολότερη για τη Γιούρομπανκ, η διοίκηση της οποίας φέρεται να εξετάζει διάφορους τρόπους για να καλυφθεί το ζητούμενο 10%. Ανάμεσα σε άλλα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν μετοχές ίσες με το ύψος δύο μισθών!

Σήμερα Τρίτη πρόκειται να συνέλθει το ΔΣ της Εθνικής για να αποφασίσει σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι «εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως την αύξηση» ενώ προσθέτει ότι η τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα ληφθεί από το ΤΧΣ.

Ανάλογου ύφους ανακοίνωση με την Εθνική εξέδωσε χτες και η Γιούρομπανκ, η οποία επίσης αναφέρει ότι συνέρχεται σήμερα το ΔΣ με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΕΕ Σάιμον Ο' Κόνορ σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με την Γιούρομπανκ. Σημείωσε ωστόσο ότι δε βλέπει λόγους ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.

Σήμερα η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας

Την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην κλιμάκωση των μέτρων πτώχευσης του λαού θα προβάλει σήμερα ο Ε. Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, και υπουργούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντησή του με την τρόικα - θα γίνει λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - ο Ε. Βενιζέλος θα δεσμευτεί ότι «θα προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές» και τα «συμφωνημένα μέτρα» του μνημονίου και θα ζητήσει «να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις». Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει απόλυτα τη συνέχιση της επιβολής του χαρατσιού της ΔΕΗ, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση προώθηση και εφαρμογή των πολιτικών εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων και η εξασφάλιση των όρων για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. «Πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος και η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, που αποτελούν βασικούς μοχλούς στήριξης της πραγματικής οικονομίας», σημείωναν χτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει παράλληλα το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι εντυπώσεων με το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Μεταξύ άλλων κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικά τυφλές και επικίνδυνες επιλογές» στην προανακριτική επιτροπή, όπου οι μεταξύ τους καυγάδες για τα επιμέρους αναδεικνύονται στην καλύτερη μέθοδο για να συγκαλυφθεί η ουσία.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Χαιρετίζει το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Από τον Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Μελβούρνης και Βικτώριας Αυστραλίας, πήραμε το παρακάτω μήνυμα για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ:

«Εμείς οι ξενιτεμένοι αγωνιστές και παιδιά των αγωνιστών της ένδοξης ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης που μένουμε στη Μελβούρνη Αυστραλίας, χαιρετίζουμε με υπερηφάνεια το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Θέλουμε, και ελπίζουμε το Κόμμα μας να βγει πιο ισχυρό, ενωμένο και δυναμικό από αυτό το Συνέδριο γιατί μόνο μ' ένα ενωμένο και ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουν τ' αδέλφια μας στην Ελλάδα να παλέψουν τη λαίλαπα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Θέλουμε ένα ισχυρό ΚΚΕ γιατί κι εμείς, οι απόδημοι Ελληνες, στηρίζουμε πολλές ελπίδες σε ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα για τη λύτρωση της εργατικής τάξης, που ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να της αφαιρέσει κάθε κεκτημένο δικαίωμα πολλών αγώνων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά να ενθαρρυνθεί, έχοντας ένα ισχυρό ΚΚΕ που ν' αγωνίζεται για τα συμφέροντά του. Εμείς ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για να αισθανόμαστε κι εμείς εδώ στην αλλοδαπή υπερήφανοι για το Κόμμα μας το ΚΚΕ».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ