ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση

Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μία ώρα πριν, στις 7 μ.μ., έχουν προγραμματιστεί τρεις προσυγκεντρώσεις, στο Λιμάνι, στη ΧΑΝΘ και στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της και μέλος της ΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος τόνισε ότι σε μια περίοδο που η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ολομέτωπη, το Κόμμα δυναμώνει τις προσπάθειές του, ώστε η εργατική τάξη, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να βγουν στο προσκήνιο. «Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε, το ΚΚΕ ξεκίνησε μια νέα πορεία προς το λαό, αναπτύσσοντας τη δική του πρόταση συμμαχίας και εξουσίας. Μπορούμε να φρενάρουμε τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, να αποσπάσουμε ορισμένες κατακτήσεις και κυρίως να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, δήλωσε ότι η βαρβαρότητα που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι αποτελεί έκφραση της γενικότερης πολιτικής που αγκαλιάζει το σύνολο του καπιταλιστικού κόσμου και αποτελεί το οξυγόνο της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο τα θέλει όλα. Η εικόνα που μας επιφυλάσσει για το μέλλον το μέτωπο της βαρβαρότητας (ΕΕ, κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) διακρίνεται ήδη πολύ καλά και είναι εφιαλτική», σημείωσε ο Κ. Αβραμόπουλος.

«Η αστική τάξη, ο ξένος παράγοντας, πρόσθεσε, ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κινούνται πάνω στον ίδιο βασικό πολιτικό άξονα. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Στηρίζουν και ενθαρρύνουν εκτός από το δικομματισμό και άλλες κινήσεις (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά σενάρια), τις οποίες προορίζουν ως αντιλαϊκά αναχώματα στην πολιτική συμμαχιών που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων. Αγώνες που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας».

Ακόμη υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, οργανώνουν την αντεπίθεσή τους. Οι ταξικές δυνάμεις, κόντρα στη λογική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, δίνουν συνέχεια στον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την Κοινωνική Ασφάλιση, δουλεύουν μαζικά και αποφασιστικά για την απεργία στις 16 Απρίλη, που έχουν προκηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία που αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Οι στόχοι του αστικού κράτους είναι πάντα ταξικοί

Ομιλία του Διονύση Αρβανιτάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη στην Πάτρα

Αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Πάτρας, το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι της Πάτρας (ΟΛΠΑ), με αφορμή και τα 90χρονα του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησε ο σ. Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του με θέμα: «Σχέδιο Μάρσαλ και οι μετέπειτα κρατικομονοπωλιακές παρεμβάσεις στην Ελλάδα», το στέλεχος του ΚΚΕ επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα:

Από το 1948 (Σ.Μ.) προκύπτει ότι οι στόχοι του αστικού κράτους είναι πάντα ταξικοί, όπως είναι οι στόχοι όλων των Διακρατικών Συμφωνιών των αστικών κρατών, είναι στόχοι ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.

Τα ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν η κεφαλαιοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι είναι από το 1948 παρόμοια. Ετσι κρύβεται η ταξικότητα της πολιτικής και του κράτους τους (χρησιμοποιούν αταξικούς όρους και ιδεολογήματα, όπως «της χώρας», «του έθνους», «της ανάπτυξης»). Το Σχέδιο Μάρσαλ ικανοποίησε την καπιταλιστική ανόρθωση της Δυτ. Ευρώπης και την αναπαραγωγή των αμερικανικών κεφαλαίων μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να ξεπεραστεί η επερχόμενη κρίση στις ΗΠΑ.

Οσο για την Ελλάδα, όπως είπε ο ομιλητής, το σχέδιο Μάρσαλ ικανοποιούσε επιπλέον και ένα σοβαρό πολιτικό στόχο. Τη σταθεροποίηση και τη διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος, αφού η εξουσία έγερνε προς το μέρος της εργατικής τάξης και του ΔΣΕ. Συνδέθηκε με τον αχαλίνωτο αντικομμουνισμό, τον αντισοβιετισμό, με τις εκδικητικές εκτελέσεις χιλιάδων κομμουνιστών αγωνιστών και του Ν. Μπελογιάννη το 1952.

Ενώ οι μετέπειτα παρεμβάσεις από την ΕΟΚ - ΕΕ (ΜΟΠ, ΚΠΣ), ανάλογα, είχαν στόχο, σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, την παρέμβαση της καπιταλιστικής εξουσίας, να στηρίξει την παραγωγή και κερδοφορία, να ενισχύσει την τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων, να περιορίσει την αναρχία και ανισομετρία της καπιταλιστικής παραγωγής. Είναι το βασικό τμήμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, που καλείται να υλοποιήσει τις βασικές επιλογές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, τη στρατηγική της ΕΕ, σημείωσε.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

Με μεγάλη παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Πάτρα την Κυριακή 13 του Απρίλη, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη, που διοργανώνει η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στο κλειστό θέατρο (Λαδόπουλου), Ακτή Δυμαίων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κατά σειρά:

-- Ανοιγμα από τον Κώστα Μπάτσικα, γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Απαγγελία ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου από τον ηθοποιό και βουλευτή Κ. Καζάκο.

-- Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

-- Ενορχηστρωμένη παρουσίαση αφήγησης της ζωής και της δράσης του Ν. Μπελογιάννη από τους Β. Κολοβό και Τ. Σταθέα σε κείμενα της Ντίνας Τσούβα.

-- Υμνος της Γ΄ Διεθνούς.

  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Ηλείας της ΚΟΑ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για τη συγκέντρωση στην Πάτρα. θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αμαλιάδα στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη.
Αλλες εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 11/4

-- Στην Καλαμάτα (στο ΑΕΙ), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη - Επίκαιρα μηνύματα».

Το Σάββατο 12/4

-- Στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη - Επίκαιρα μηνύματα».

Πλατιά εξόρμηση για την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας

Το πρόγραμμα συγκεντρώσεων, στις οποίες θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, συνεχίζεται την επόμενη βδομάδα με ανοιχτές συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

-- Την Παρασκευή 18/4 στα Γιάννενα.

-- Το Σάββατο 19/4 στο Αγρίνιο.

Μετά το Πάσχα, θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Αλλες εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ:

-- Στις 8 μ.μ. στο Τουριστικό Περίπτερο ΕΛΗΑ στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών (οδός Παπακυριαζή), από την ΚΟ Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΥΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ:

-- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους & Πανεπιστημίου) από την Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων της ΚΟΑ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/4:

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης γωνία). Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στο δημοτικό αναψυκτήριο Ηλιούπολης, στο άλσος «Δημήτρης Κιντής». Θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) συγκέντρωση Ηπειρωτών της Αθήνας.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/4:

-- Στις 5.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110) από την Αχτίδα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΚΟΑ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο στην Κοζάνη

Το ερχόμενο Σάββατο η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφτεί την Κοζάνη. Το πρόγραμμα της περιοδείας της έχει ως εξής:

- 12.00 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Αλιάκμονας».

- 13.30 Συνάντηση στη Σιάτιστα με το Σωματείο Γουνεργατών - Γουνεργατριών.

- 20.00 Ομιλία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ