ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Λαϊκή οργή για τη φτώχεια

Το ΚΚ Αιγύπτου στηρίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις των Αιγύπτιων εργατών της υφαντουργίας

Associated Press

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις των Αιγύπτιων εργατών της υφαντουργίας
ΚΑΪΡΟ.--

Οι διαδηλώσεις και οι αιματηρές συγκρούσεις, κυρίως στην πόλη Μαχάλα αλ Κόμπρα στο βόρειο Δέλτα του Νείλου, με αφορμή την εκτόξευση των τιμών των περισσότερων τροφίμων και στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων της μεγάλης κρατικής βιομηχανίας υφαντουργίας, που βρίσκεται στην πόλη, έθεσαν, σχεδόν εντελώς, στο περιθώριο, τις χθεσινές τοπικές εκλογές. Αν και χθες, στη Μαχάλα αλ Κόμπρα δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις, τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα, καθώς ένας 15χρονος διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του ανεβάζοντας σε τρεις το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις διαδηλώσεις.

Ενας 20χρονος και μία 9χρονη σκοτώθηκαν, όπως κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Αιγύπτου, την Κυριακή, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι τραυματίες και οι συλληφθέντες. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας, εκτός των άλλων, ηλεκτροφόρα κλομπ αλλά και αληθινά πυρά, ενώ καταγγέλλεται ότι, στη συνέχεια, άνδρες της αιγυπτιακής ασφάλειας πυρπόλησαν καταστήματα και αυτοκίνητα, με στόχο να αμαυρώσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Οι περισσότεροι από 25.000 εργάτες της κρατικής υφαντουργίας απεργούν, ζητώντας αύξηση των μισθών τους ανάλογη με την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει οδηγήσει ακόμη και σε έλλειψη ψωμιού, με αποτέλεσμα, τις τελευταίες βδομάδες, να σχηματίζονται τεράστιες ουρές μπροστά στους κρατικούς φούρνους που πήραν εντολή να παράγουν περισσότερο ψωμί. Οπως αναφέρει το ΚΚ Αιγύπτου, στο πλευρό των απεργών εργατών βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εργάτες και από άλλους κλάδους όπως και αγρότες.

Χθες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, στην πόλη μετέβη ο πρωθυπουργός Αχμαάντ Ναζέφ μαζί με υπουργούς, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των απεργών της υφαντουργίας. Τους υποσχέθηκε αύξηση μισθών, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και έκτακτο επίδομα με μεροκάματα 30 ημερών.

Υπό το κλίμα αυτό, χθες, ελάχιστη ήταν η προσέλευση στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριζε ότι το 70% των 2.000 τοπικών εδρών καταλαμβάνεται από υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος του Χ. Μουμπάρακ. Οι αρχές είχαν απορρίψει τις υποψηφιότητες χιλιάδων εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πάγωμα» της αποχώρησης ζήτησαν Πετρέους και Κρόκερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εξαιρετικά «εύθραυστη» είναι η όποια πρόοδος στον οποιοδήποτε τομέα στο Ιράκ, υποστήριξαν τόσο ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Οι δύο άνδρες ενημέρωσαν, χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο το Κογκρέσο.

Ο Πετρέους τάχτηκε υπέρ του «παγώματος» της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης, μετά τον Ιούλιο, έτσι ώστε ν' αποφασιστεί επιτόπου τι θα γίνει. Μέχρι τότε, θα έχουν αποχωρήσει κάποιες από τις ενισχύσεις που έχουν αποσταλεί και οι Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι 140.000 από 158.000 που αριθμούν σήμερα. Ο στρατηγός κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι «παίζει καταστροφικό ρόλο», υποστηρίζοντας παντοιοτρόπως τους σιίτες μαχητές κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, αν και παραδέχτηκε ότι, στις τελευταίες συγκρούσεις στη Βασόρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν ελλιπής. Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι εκτιμήσεις και του Κρόκερ.

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ τα πνεύματα παρέμεναν εξαιρετικά οξυμένα μεταξύ της κυβέρνησης και του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Ο τελευταίος ακύρωσε την προγραμματισμένη, για σήμερα, μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση, ανήμερα της πέμπτης επετείου της πτώσης της Βαγδάτης, επικαλούμενος την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Προειδοποίησε, όμως, ότι θα άρει την εντολή εκεχειρίας που έχει δώσει στο «στρατό του Μεχντί», αν δε σταματήσουν οι επιδρομές κατά των μαχητών του και δεν εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Προς το παρόν, καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν υπάρχει καθώς και χτες οι συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτυ συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους. Παράλληλα, η ιρακινή στρατιωτική ηγεσία απειλούσε να τιμωρήσει «σκληρά» τους περίπου 1.000 στρατιώτες που λιποτάκτησαν διαφωνώντας, ουσιαστικά, με τις επιχειρήσεις κατά των σιιτών μαχητών στη Βασόρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δεκαεφτά νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης που οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν, στην επαρχία Ζαμπούλ, στα νότια του Αφγανιστάν. Η επίθεση έγινε σε έργα οδοποιίας και τα θύματα ήταν εργάτες και μηχανικοί. Ακόμα επτά «Ταλιμπάν», ισχυρίζεται το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από διαρροή τοξικού αερίου σε πυρηνικό σταθμό βαρέος ύδατος στην επαρχία Πουντζάμπ, στο ανατολικό Πακιστάν. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού και τις κατοικίες τους στη γύρω περιοχή, μετά τη διαρροή θειικού αερίου.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε αποφάνθηκε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών είναι επείγον και άρχισε την ακρόαση των επιχειρημάτων στην υπόθεση. Το κόμμα της αντιπολίτευσης MDC, που δηλώνει ότι είναι ο νικητής των εκλογών, δηλώνει ότι «στελέχη του δέχονται επιθέσεις, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις εκλογές».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές δολοφονήθηκε ο υποψήφιος του ΚΚ Νεπάλ (ΕΜ-Λ), Ρασίντ Πρασάντ Σάρμα, στην πόλη Τζαχάρε Μπαζάρ στα δυτικά της χώρας. Επίσης, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των μαοϊκών ανταρτών και της αστυνομίας, με ένα νεκρό και 2 τραυματίες, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Αποσύρθηκε, μέχρι νεοτέρας από τις διαπραγματεύσεις η κενυατική αντιπολίτευση εξαιτίας του αδιεξόδου στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αμεσο αποτέλεσμα: στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι ξέσπασαν ξανά επεισόδια μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και αστυνομίας.

ΙΡΑΝ
Νέες συσκευές φυγοκέντρησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Με επιτυχία» δοκιμάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία νέες σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρησης στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας ανακοίνωσε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν, ουσιαστικά, να επιβεβαιώσουν τις διπλωματικές διαρροές που είχαν έρθει στο φως από την περασμένη βδομάδα και αναφέρονταν στην προμήθεια, από το Ιράν, αυτών των συσκευών. Οι συσκευές φυγοκέντρησης, εκτός των άλλων, χρησιμοποιούνται και στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, της οποίας ο πλήρης τερματισμός έχει ζητηθεί από τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριζε ότι «οι επιπλέον κυρώσεις δεν είναι απαραίτητες» και επαναλάμβανε ότι η χώρα του είναι κάθετα αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράν. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι διπλωμάτες και διεθνείς διαμεσολαβητές προετοιμάζουν ένα νέο πακέτο «κινήτρων» που θα παρουσιαστεί στην Τεχεράνη, προκειμένου να δεχτεί να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Καταδίκη του οργίου καταστολής

Για τις ενέργειες καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων σε πόλεις της Αιγύπτου, η ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε στην κυβέρνηση της Αιγύπτου την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας:

«Προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου

Κάιρο

Αθήνα, 8 Απρίλη 2008

Αξιότιμοι κύριοι,

Οπως ενημερωθήκαμε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου, οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας προχώρησαν σε απαράδεκτες ενέργειες καταστολής των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων στις πόλεις Αλμαχαλα Αλκομπρα, Αλεξάνδρεια και άλλες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί, δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες εργάτες, κομμουνιστές και άλλοι προοδευτικοί αγωνιστές.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο: Καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, να τεθεί τέρμα στην κερδοσκοπία και στη σκανδαλώδη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.

Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της βίας, τις προβοκάτσιες και τις διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών, των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν ένα απαράδεκτο καθεστώς απαγορεύσεων και καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την ανάκληση όλων των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των δικαίων διεκδικήσεων των εργαζόμενων της Αιγύπτου.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στους αγωνιστές συνδικαλιστές, στους κομμουνιστές και στους άλλους προοδευτικούς ανθρώπους στην Αίγυπτο, στην πάλη για επιβίωση, για πλήρη συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή δυσαρέσκεια για τις «ναζιστικές» παρομοιώσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να μη δώσει βίζα στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φαλκ, σκέφτεται η ισραηλινή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» τον παραλληλισμό που έκανε, πριν από μερικούς μήνες, ανάμεσα στη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και των ναζί απέναντι στους Εβραίους. Οι δηλώσεις αυτές του Φαλκ έχουν προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, όπου υποστηρίζεται ότι θα είναι «μεροληπτικός υπέρ των Παλαιστινίων». Αλλωστε, κάθε τέτοιου είδους «παρομοίωση» είναι «κόκκινο πανί».

Ο ίδιος, πάντως, δεν υπαναχώρησε επιμένοντας ότι το σχόλιό του βασιζόταν στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για «επιβολή μαζικής τιμωρίας σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού». Επίσης, ο Φαλκ συμπλήρωσε ότι, μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει καταφέρει επιτυχώς ν' αποφεύγει τη σκληρή κριτική.

Κατά τα άλλα, χτες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε Ισραήλ και Αίγυπτο ότι αν δεν άρουν άμεσα τον αποκλεισμό και δεν ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν προϊόντα και φάρμακα, «εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι θα σπάσουν μόνοι τους τον αποκλεισμό». Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ισραήλ, διαρρεόταν ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, στην Αίγυπτο, τον επόμενο μήνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ