ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Κανένας εθελοντής στο σφαγείο

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Ο τίτλος στα αποσπάσματα στη βάση της σελίδας δε σηκώνει μαλάκωμα.

Αγορά σημαίνει πόλεμος!

Ο ανταγωνισμός - ειδικά ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός - είναι πόλεμος. Αν αυτό εκφράζεται με πυροβόλα, ή με εξόντωση μέσω της πείνας, αδιάφορο. Είναι πόλεμος κι έχει θύματα. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται διαρκώς και παράλληλα τα κέρδη ολωνών των καπιταλιστών, όπως επιτάσσει το αναγκαστικό κυνήγι της αύξησης του μέγιστου ποσοστού κέρδους (σ.σ. "ΤΟ" πρόβλημα, που, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να το λύσει ο καπιταλισμός, σηματοδοτεί και το δρόμο του τέλους του) χωρίς να υπάρχουν θύματα. Θύματα και ανάμεσα στους ανταγωνιστές, αλλά κύρια στη βάση της οικονομίας. Εκεί κι ανάμεσα σ' αυτούς που παράγουν όλον τον πλούτο, που, επειδή δεν τον κατέχουν, ακριβώς γι' αυτό πεινάνε.

Αυτοί που - ακόμα και εντός του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού - προβάλλουν εμπόδια στο «ελεύθερο εμπόριο» και «δε δίνουν» - άκουσον, άκουσον θράσος - στις πολυεθνικές τα τρόφιμα για να κερδίσουν από την πώλησή τους ως εμπόρευμα, απειλούνται με «κοινωνικές αναταραχές».

Η «παγκοσμιοποίηση», λοιπόν, που θα έφερνε ευημερία για όλους, εκλαμβάνεται ήδη ως κάτι χειρότερο από φτώχεια.

Στον αντίποδα αυτού του ίδιου κόσμου, τα κέρδη των μονοπωλίων αυξάνουν ραγδαία εν μέσω «κρίσης».

Αυτός είναι ο κόσμος στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Αυτόν τον κόσμο - σαν κόσμο επελαύνουσας βαρβαρότητας - κινδυνεύουν να μη βλέπουν όσοι - με καθημερινή ραδιοτηλεοπτική και έντυπη εκπαίδευση - «βλέπουν» τα δικαιώματα στο Θιβέτ της Κίνας, αλλά όχι το δικαίωμα του λαού της Ινδίας να έχει «μια κούπα ρύζι» ως ελάχιστη καθημερινή τροφή για το λαό της. «Βλέπουν» δικαιώματα που καταπατιούνται από φυλάρχους στη Ρουάντα, αλλά όχι τις εταιρείες πετρελαίου που εμφανίζονται ως διαιτητές στον «εμφύλιο»...

Κι όμως: Ενα το γεωπολιτικό παιχνίδι. Ενας ο οργανωτής του. Ο καπιταλιστής. Στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

Κατανοούμε την ευαισθησία συναδέλφων για τη φτώχεια. Δεν κατανοούμε το να μη βάζουν απλά ερωτήματα. Ποιος καθορίζει τις τιμές; Ο βιομήχανος και ο έμπορας. Ποιος μπορεί να καθορίζει τις τιμές; Αυτός που έχει τη δύναμη. Ποιος μπορεί να έχει τη δύναμη; Αυτός που είναι τόσο ισχυρός που να ελέγχει όλο το κύκλωμα από την παραγωγή ως την κατανάλωση. Πώς ονομάζεται αυτό; Μονοπώλιο. Αρα, ενάντια σε ποιον πρέπει να στραφεί η πάλη; Στο μονοπώλιο.

Οταν αρχίζεις και ανακατεύεις στο ρεπορτάζ σου πετρέλαια, λιπάσματα, κλιματικές αλλαγές, σαν επιμέρους εκφράσεις του κεντρικού προβλήματος, το μόνο που κάνεις είναι όχι απλά να συσκοτίζεις την αλήθεια, αλλά και να εμποδίζεις την πάλη εκεί που πρέπει να γίνει.

Καλές όλες οι προθέσεις. Μόνο που από τέτοιες είναι γεμάτος ο δρόμος για την κόλαση.

Κατά τ' άλλα: Χαράς ευαγγέλια. Ο Καραμανλής θα πολεμήσει τα καθημερινά προβλήματα. Τέλος η παραπαιδεία, τέλος η χρυσοπληρωμένη υγεία, τέλος το ενοίκιο, 5ήμερο, 7ωρο με ικανοποιητικό μισθό για όλους. Πλήρης εργασία με πλήρη δικαιώματα. Που σημαίνει να ετοιμάζεσαι για τις επόμενες ανατροπές: Δουλειά - λάστιχο, σύνταξη στο τάφο, για Υγεία στο ιδιωτικό νοσοκομείο και για Παιδεία στο φροντιστήριο. Καιρός να ανακαλύψεις και τις υπόγειες γκαρσονιέρες, εκεί όπου προς το παρόν ζουν μόνο αλλοδαποί καταδικασμένοι στην εξαθλίωση. Το μέλλον είναι εκεί. Οσο πιο υπόγεια ζεις εσύ, τόσο πιο ψηλά αυτοί. Οσο έχουν πρόβλημα με το ποσοστό κέρδους, τόσο θα επιχειρούν συμπίεση του «εργατικού κόστους». Κι απ' αυτήν τη σκοπιά οι εξελίξεις δικαιώνουν το ΚΚΕ, που πεντακάθαρα λέει στους εργάτες να μην έχουν αυταπάτες.

`Η με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες. Αλλη η δική μας καθημερινότητα κι άλλη του κεφαλαίου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Ολοι οι αναλυτές της γεωπολιτικής, κυρίως οι Αμερικανοί, μνημονεύουν με ιδιαίτερη έμφαση το απόφθεγμα του ομότεχνού τους Χάρολντ Μακίντερ: "Εκείνος που κυβερνά την Ανατολική Ευρώπη διοικεί την καρδιά της ηπείρου. Εκείνος που κυβερνά την καρδιά της ηπείρου διοικεί τον Κόσμο - Νησί. Εκείνος που κυβερνά τον Κόσμο - Νησί διοικεί τον Κόσμο". Είναι λοιπόν η Ευρασία το μέγα "μήλον της Εριδος". Για την κατάκτησή της είχαν εκστρατεύσει ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Αδόλφος Χίτλερ, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε αίμα, συμφορές και καταστροφές. Τώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης εκστρατεύει η αμερικανική αυτοκρατορία» (ο Β. Νέτας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ: «Γενικώς είμαστε υπέρ της προοπτικής αποδέσμευσης της χώρας και της ΕΕ από το ΝΑΤΟ. Στην προοπτική εκτός ΝΑΤΟ, η ΕΕ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται μόνη της την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητά της. Δε νοείται να καταφεύγει στην προστασία των ΗΠΑ. Αρα θα έχει τον δικό της στρατό» (ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ στα ΝΕΑ).

Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ: «Το παλιό σύνθημα της αριστεράς "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" φαίνεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον τίτλο του Συνεδρίου "ένα άλλο κράτος είναι εφικτό", το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» (σχόλιο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ...ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ: «Το 2004 ήθελαν να πιστέψουμε πως για όλα φταίει ένα τροχαίο. Τώρα μια κυρία Σου Λι μας λέει ότι μπλέχτηκαν τα σκευάσματα και αντί για βιταμίνες έστειλαν στους αθλητές της άρσης βαρών δηλητήριο! Δύσκολα μπορεί ένα σοβαρό άτομο να πιστέψει τόσο αστείες δικαιολογίες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτη ρωγμή Αλογοσκούφη στο νόμο για το Ασφαλιστικό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Και τώρα τα καθημερινά προβλήματα στόχος του πρωθυπουργού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πλήγμα από τα ομόλογα. Λογιστικές ζημιές μετρούν οι τράπεζες

Η ΧΩΡΑ: Στα μαχαίρια Τζίγκερ - Βγενόπουλος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΣΤΟ 3,5% η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΣΗΚΩΝΟΥΝ την μπάρα οι... Κινέζοι

ΤΑ ΝΕΑ: Κάνουν τον Κινέζο για το ντόπινγκ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: CHINA TOWN η άρση βαρών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Su li (με κινέζικο ιδεόγραμμα)

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ τους... Κινέζους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΡΣΗ ανοχής

Η ΑΥΓΗ: Τσίπρας: Κάλεσμα συνάντησης με τους ανένταχτους αριστερούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί που αρνούνται να πεινάσουν

«Από το Κάιρο έως το Νέο Δελχί και τη Σαγκάη, τα ακριβά τρόφιμα απειλούν τον κόσμο με κρίση σοβαρότερη ακόμη και από τη χρηματοπιστωτική (...) εκτίναξη της τιμής του ρυζιού σε νέο ρεκόρ (...) πείνα και κοινωνικές ταραχές λόγω των ακριβών τροφίμων (...) "όπως συνέβη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές το α΄ τρίμηνο του έτους, στη διάρκεια του οποίου ο κόσμος αρνιόταν να δανείσει ο ένας τον άλλον, έτσι συμβαίνει και με το ρύζι. Αρνούνται να το δώσουν σε άλλους", δήλωσε ο Ντέιβιντ Νταρστ της Morgan Stanley Global Wealth Management. Αναφερόταν βεβαίως στην απόφαση της Κίνας, της Αιγύπτου, του Βιετνάμ και της Ινδίας να περιορίσουν τις εξαγωγές ρυζιού για να εξασφαλίσουν την επάρκεια στην εσωτερική αγορά και να αποφύγουν κοινωνικές αναταραχές συνεπεία της εκτίναξης της τιμής του αγαθού μόνον κατά 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σε νέο ρεκόρ χθες (...) η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει "κοινωνικές αναταραχές" σε 33 χώρες από το Μεξικό έως και την Υεμένη» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Αυτό που «είναι κάτι παραπάνω από φτώχεια»

«Στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αγορών, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μια περιοχή του πλανήτη (...) "το ξέραμε ότι ήμασταν φτωχοί", είπε μια 25χρονη μητέρα διδύμων από τη Δυτική Αφρική, που είδε την τιμή του γάλακτος να αυξάνεται κατά 57% τους τελευταίους μήνες. "Αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω από φτώχεια"» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Και τα τρελά κέρδη των μονοπωλίων

«Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης (...) παρ' όλα αυτά, η τιμή του επεξεργασμένου χάλυβα HRC (ρολό θερμής έλασης) έχει ενισχυθεί κατά 40% από την αρχή του έτους. Την ίδια περίοδο οι επιδόσεις των μετοχών των χαλυβουργιών στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει αυτές του μέσου όρου της αγοράς (...) το σύνολο του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά οι τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής χάλυβα HRC έχει αυξηθεί από 35% το 2001 σε 60% (...) η ενοποίηση βοηθά ώστε να περιοριστεί η τάση του κλάδου για επέκταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, έως ότου πληγούν τα έσοδά του» (από άρθρο σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ