ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών

Πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς του λαϊκού κινήματος να κινηθούν έγκαιρα κατά της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα και φορείς για την προστασία των δασών που βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπρηστών και της πολιτικής που οπλίζει το χέρι τους

Eurokinissi

Συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα και φορείς για την προστασία των δασών που βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπρηστών και της πολιτικής που οπλίζει το χέρι τους
Πρωτοβουλίες «για να μετατραπεί η λαϊκή ανησυχία, η αγωνία του λαού μας σε οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση, τη λήψη άμεσων μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, για να εμποδιστεί το χέρι των εμπρηστών που οπλίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζει, τόσα χρόνια, τη γη, τα δάση σαν εμπόρευμα» αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί εργατικά συνδικάτα, δημοτικές αρχές και αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, επιστημονικούς φορείς και γενικότερα φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να κινηθούν έγκαιρα κατά της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, κατά των αιτίων που οδηγούν στην καταστροφή των δασών.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι στους οχτώ μήνες που πέρασαν από τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η κυβέρνηση δεν έλαβε τα αναγκαία, τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη, στη διαμόρφωση και την ενίσχυση ενός μηχανισμού δασοπροστασίας, που θα είναι ικανός να βάλει εμπόδια σε μία νέα καταστροφή. Το ταξικό κίνημα αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να καταλογιστούν.

Στόχοι πάλης

Εκφράζοντας την ανησυχία χιλιάδων εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων «που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να ανεχθούν την πολιτική που θυσιάζει τα δάση, το φυσικό πλούτο στο βωμό της επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στο βωμό του κέρδους» το ΠΑΜΕ παλεύει για να διαμορφωθεί αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει:

  • Την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων, προβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση σε κάθε μέτρο εμπορευματοποίησης των δασών και αλλαγής χρήσης γης, σε κάθε απόπειρα αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.
  • Τη διαμόρφωση, ολοκλήρωση του Δασικού Κτηματολογίου και Δασολογίου που στηρίζονται σε σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια.
  • Κατοχύρωση και επέκταση του δημόσιου χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων, αποτροπή των σχεδίων κατάργησης του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου.
  • Να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες που έχουν γίνει στο χώρο των δασικών εκτάσεων. Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και να διαφυλαχτεί ο κοινωφελής, δημόσιος χαρακτήρας των δασών, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα, τώρα ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που θα κινείται με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και θα παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο.
  • Να χρηματοδοτηθεί πλήρως, σε σταθερή βάση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ο δασικός τομέας, να στελεχωθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με κατάλληλο, εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο, μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, με την αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών μέσων. Να μονιμοποιηθεί το εποχικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων πυρόσβεσης και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
  • Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του κράτους, των κυβερνήσεων να προβαίνουν άμεσα στην αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, να κηρύσσονται αναδασωτέες.
  • Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
  • Την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολιτική επιλογή η εμπορευματοποίηση

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή στη Βουλή

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων είναι βαθύτατα πολιτικό και σχετίζεται άμεσα με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, αφού στο καπιταλιστικό σύστημα η γη είναι μια αξία η οποία καθορίζει τα πάντα.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη Βουλή σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τη δημιουργία πάρκων στο Γουδί, το Ελληνικό και τον Ελαιώνα.

Η ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου, είπε, ασφυκτιά από το τσιμέντο, την άναρχη δόμηση, την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την καταστροφή δασών και του περιαστικού πράσινου. Αυτή η τραγική κατάσταση, τόνισε, που θίγει το σύνολο των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης συνειδητής πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού τόνισε ότι εκεί θα χτιστούν 1.200 στρέμματα και θα προστεθούν 15.000 - 20.000 κάτοικοι ενώ θα χρειαστούν και οι αντίστοιχες υποδομές όπως δρόμοι, σχολεία, υπηρεσίες, ιατρεία κ.λπ. Η αξία γης, είπε, στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τόσο υψηλή, ώστε πριν ακόμα φύγει το αεροδρόμιο από εκεί τα κερδοσκοπικά γεράκια πετούσαν πάνω από το χώρο.

Για τον Ελαιώνα είπε ότι χαρίστηκαν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός 220 στρέμματα. Κάθε ΠΑΕ, τόνισε, πρέπει να αγοράζει ένα χώρο για να χτίσει το γήπεδό της και στη συγκεκριμένη περίπτωση 40 - 45 στρέμματα ήταν υπεραρκετά για αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα υπόλοιπα δόθηκαν για εμπορικές χρήσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε ότι στο Γουδί έχουμε έναν συνεχή ακρωτηριασμό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο χώρος να τεμαχίζεται και να ακυρώνεται ως ελεύθερος χώρος υψηλού πρασίνου και να μετατρέπεται σε τσιμέντο.

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Επιχειρηματίας και πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο επιχειρηματίας πιάστηκε προχτές στην Αθήνα και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 μαρμάρινα αντικείμενα διαφόρων διαστάσεων (κιονόκρανα, επιτύμβια κλπ.), 11 πήλινα αντικείμενα (αρύβαλοι, λήκυθοι) και 9 αρχαία νομίσματα. Εξάλλου, κατασχέθηκαν τέσσερις εικόνες, τέσσερα θρησκευτικά βιβλία, ένα γυάλινο αγγείο, ένας χάλκινος σταυρός, μία χάλκινη λειψανοθήκη και ένα χάλκινο δαχτυλίδι που φέρει πολύτιμο λίθο.

Κύκλοι της Α' Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρουν ότι το 1993 στο πλαίσιο ανακαίνισης στην κατοικία του συλληφθέντα, πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή και βρέθηκαν 13-14 αντικείμενα τα οποία παραλήφθηκαν και βρίσκονται μέχρι σήμερα στις αποθήκες της.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Σε 25 τετραγωνικά 35 μαθητές...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθήνας και ιδιαίτερα όσοι μεταστεγάστηκαν λόγω σεισμικής επικινδυνότητας, αναδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, προχτές, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα της μεταστέγασης των σταθμών, έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική, ενώ υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου. Αρκεί να σημειωθεί ότι, στα Πετράλωνα, στον 6ο και τον 8ο Παιδικούς Σταθμούς, συστεγάζονται οι 10ος και 7ος, που «σφραγίστηκαν», λόγω σεισμικής επικινδυνότητας. Οπως, μάλιστα, συμπλήρωσε και ο Γ. Λανάρας, εκπρόσωπος των γονέων του 7ου ΠΣ, «σε 25 τετραγωνικά μέτρα, στεγάζονται 35 παιδιά». Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν οι γονείς, καθιστά το σταθμό «επικίνδυνο σε περιπτώσεις εκκένωσης λόγω έκτακτων καταστάσεων, όπως, σεισμοί, φωτιά κλπ.».

Την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας. Με πλακάτ, όπως, «ζητάμε σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς για τα παιδιά μας», απαίτησαν να δοθεί ουσιαστική λύση, στο πρόβλημα στέγασης των σταθμών. Να σημειωθεί πως, οι σταθμοί αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (27/1/2008), σύμφωνα με έγγραφο του ΕΜΠ, πέντε παιδικοί σταθμοί - σε σύνολο έξι που ελέγχθηκαν - αντιμετωπίζουν στατικό πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της διοίκησης και αρμόδια αντιδήμαρχος, Ηρα Βαλσαμάκη, αρκέστηκε να πει ότι «τα δύο οικήματα (σ.σ.: που είναι ακατάλληλα) δεν ανήκουν στο δήμο, αλλά είναι ιδιόκτητα» και ως εκ τούτου, βάσει νόμου, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να επιληφθούν των επισκευών...

Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών

Οκτάμηνη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στη Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρεώθηκε στην έκδοση της απόφασης αυτής, καθώς η Πολεοδομία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής κατά τους ελέγχους που έκανε το τελευταίο διάστημα (μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Μαγγίνα), διαπίστωσε σειρά παρανομιών. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι δεκάδες από τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή με άδειες αναψυκτηρίων, πολιτιστικών κέντρων και άλλων κοινωφελών χρήσεων (γηροκομεία κ.ά.), έχουν μετατραπεί σε βίλες, κατά παράβαση της νομοθεσίας!

Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην περιοχή «Κουντουριώτικα» του Δήμου Αθήνας.

Με μπογιές και νεράντζια ομάδα αγνώστων επιτέθηκε χτες στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης. Η επίθεση έγινε στις 7.30 το βράδυ και οι δράστες έριξαν μπογιές σε δύο περιπολικά και πέταξαν νεράντζια στο κτίριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ