ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Σφοδρές μάχες στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι, πλέον, στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς εκεί, στους δρόμους, τις λεωφόρους και τις γέφυρες της Βαγδάτης, ανάμεσα στα σπίτια, στις πολυκατοικίες και στα δημόσια κτίρια, σημειώνονται σκληρότατες μάχες, των οποίων η έκβαση θα σηματοδοτήσει και την τελευταία φάση της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, έχοντας εισέλθει στις πόλεις του νοτίου Ιράκ, μετά από πολυήμερες σκληρές μάχες, δήλωναν ότι γίνονται ακόμη σποραδικές συγκρούσεις και προσπαθούν «να τις ασφαλίσουν».

Από το πρωί, άνδρες του πρώτου Σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών έδιναν σκληρές μάχες, προχωρώντας στην εισβολή τους από τα νοτιοανατολικά στην ιρακινή πρωτεύουσα. Λίγο πριν τραυματιστεί στο ξενοδοχείο «Palestine», η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μετέδιδε ότι για πρώτη φορά ελικόπτερα «Απάτσι» επιχειρούσαν στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, έχοντας ως κύριο στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ρασίντ». Αργότερα το μεσημέρι, η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ ανακοίνωνε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες ελέγχουν το «Ρασίντ», το οποίο απέχει περίπου 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Από χτες το πρωί, διεκόπησαν οι μεταδόσεις της ιρακινής τηλεόρασης, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι δεκάδες ιρακινές οικογένειες προσπαθούν να εξέλθουν της Βαγδάτης.


Associated Press

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας, στη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου από τη νύχτα οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για την ανακατάληψή του. Μέχρι το βράδυ, οι μάχες μαίνονταν και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα φέρονταν να παραμένουν στον περίβολο του μεγάρου. Οι βομβαρδισμοί στα νότια και στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης ξανάρχισαν από νωρίς χτες το απόγευμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αμερικανικά αεροσκάφη Α 10 πετούσαν σε χαμηλό ύψος και έβαλλαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Αλλεπάλληλα πυρά δέχτηκαν το υπουργείο Σχεδιασμού, το υπουργείο Πληροφοριών αλλά και τα προεδρικά μέγαρα.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν συνεχόμενα και σε δύο γέφυρες του Τίγρη, τη γέφυρα αλ Τζουμχουρίγια, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, και στη γέφυρα Σινάκ. Αργά το βράδυ, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιρακινές θέσεις στην ανατολική πλευρά της γέφυρας Τζουμχουρίγια, προκειμένου να κάμψουν την αντίστασή τους, ενώ τουλάχιστον 2 αμερικανικά άρματα μάχης «Αμπραμς» προσπαθούσαν, όλη την ημέρα, να τη διασχίσουν ανεπιτυχώς.

«Αναπόφευκτο το αποτέλεσμα, δεν έχουμε ακόμη νικήσει»

Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος των Αμερικανών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, δήλωνε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να εισβάλλουν στη Βαγδάτη και από το βορρά, ενώ ταυτόχρονα ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριζε, εμποδίζουν μετακινήσεις ιρακινών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ είτε προς το Τικρίτ είτε προς τη Βαγδάτη. Ο Μπρουκς επιβεβαίωσε, επίσης, ότι κατερρίφθη στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης ένα αεροσκάφος Α 10, και ότι διεσώθη ο πιλότος, παραδεχόμενος εμμέσως ότι ούτε τη συγκεκριμένη περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν εντελώς. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, υποστήριζε ότι θα «συνθλιβούν οι εισβολείς».

Ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, στρατηγός Πίτερ Γουόλ, εκτιμούσε ότι «πιθανώς οι Ιρακινοί να δώσουν την τελική μάχη για την τιμή των όπλων και αυτό θα μας οδηγήσει σε δύσκολες στιγμές, αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο». Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός συνταγματάρχης Αλ Λόκγουντ, δήλωνε ότι τουλάχιστον 4.000 Βρετανοί στρατιώτες, 200 άρματα μάχης και εκατοντάδες ελαφρά τεθωρακισμένα βρίσκονται, πλέον, στο κέντρο της Βασόρας αλλά, όπως υποστήριξε, «η πόλη δεν είναι ακόμη ασφαλής. Θα χρειαστούμε ορισμένες μέρες και μπορεί να υπάρξει στιγμιαία επανάληψη εχθροπραξιών». Οι Βρετανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι συναντήθηκαν με κάποιον που αποκάλεσαν «τοπικό σεΐχη» και ότι αποδέχτηκε να αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της πόλης, ενώ ανέφεραν σειρά περιστατικών λεηλασίας στην ισοπεδωμένη, κυριολεκτικά, πόλη.


Υπερ-βόμβες κατά αμάχων

Τεράστιος ο κρατήρας που δημιούργησαν οι υπερ-βόμβες

Associated Press

Τεράστιος ο κρατήρας που δημιούργησαν οι υπερ-βόμβες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μόνο λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να εκτελέσει ο πιλότος του «Β1» την εντολή που έλαβε από την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ. Και, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε αργότερα, «δεν ήξερα, ούτε με ενδιέφερε ποιος βρίσκεται στον τόπο που κλήθηκα να βομβαρδίσω, απλώς έλαβα την εντολή για ένα μεγάλο χτύπημα και το έκανα».

Αυτό που έκανε ο Αμερικανός πιλότος ήταν ότι έριξε 4 βόμβες των 900 κιλών σε οικοδομικό τετράγωνο της συνοικίας Μανσούν, ισοπεδώνοντας 3 πολυκατοικίες και προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές σε άλλα 20 κτίρια. Τουλάχιστον 14 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από το «μεγάλο πλήγμα». Στόχος, όπως αποκάλυψαν ένα 24ωρο αργότερα οι Αμερικανοί επιτελείς, ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και οι δύο γιοι του Σαντάμ, οι οποίοι, σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες», βρίσκονταν σε καταφύγιο κάτω από το συγκεκριμένο τετράγωνο της συνοικίας που θεωρείται προπύργιο του κόμματος Μπάαθ.

Χτες, πάντως, ουδείς εκ των Αμερικανών επιτελών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο στόχος επιτεύχθηκε, ενώ αρκετοί ομολογούσαν ότι πιθανότατα δε σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη επίθεση ο Σαντάμ Χουσεΐν. Κανένα σχόλιο δεν έγινε φυσικά για τους Ιρακινούς αμάχους, τους νεκρούς, τους τραυματίες, τα ισοπεδωμένα σπίτια τους και τις κατεστραμμένες ζωές τους. Ούτε κανείς έδειξε να ενδιαφέρεται να πει έστω και μία λέξη για το γεγονός ότι δόθηκε εντολή να βομβαρδιστεί με βόμβες 900 κιλών μια κατοικημένη περιοχή.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι σημαίνει η άποψη που εκφράζεται από την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας, για προσαρμογή της στάσης της Ελλάδας στο ρεαλισμό της πραγματικότητας που διαμορφώνει ο πόλεμος στο Ιράκ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Η συγκεκριμένη άποψη, που προπαγανδίζεται ακόμη πριν την έναρξη του πολέμου, προπαγανδίστηκε και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, συντάσσεται με το δίκιο των ιμπεριαλιστών, προεξοφλώντας την επιβολή τους, συντάσσεται με την υποταγή λαών και κατοχή χωρών με τη δύναμη των όπλων.

2. Ο «ρεαλισμός» της άρχουσας τάξης, που προπαγανδίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα αστικά ΜΜΕ, επιδιώκει να εγκλωβίσει και να υποτάξει το λαό στην πολιτική υπέρ του άδικου πολέμου. Να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική απ' αυτήν που εφαρμόζεται, δηλαδή τη συμμετοχή σ' αυτόν, τη συμμαχία με τους ισχυρούς ιμπεριαλιστές ενάντια στον ιρακινό λαό. Είναι υποχρεωτική. Η όποια αντίθετη πολιτική, λένε, και ανέφικτη είναι και ζημιά κάνει.

3. Ο πόλεμος γεννά στο λαό αμφισβήτηση της πραγματικότητας που διαμορφώνει και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Ολ' αυτά, ενέχουν το σπέρμα της γενικότερης αμφισβήτησης του καπιταλισμού που γεννά πολέμους, άρα και τη δυνατότητα γενικευμένης κοινωνικοπολιτικής αντιπαράθεσης. Για να ανακοπεί αυτή η δυνατότητα επιστρατεύεται ο «ρεαλισμός», το «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», «δεν υπάρχει η δύναμη που θα επιβληθεί στους εισβολείς, για να τους αποτρέψει ή να τους σταματήσει». Μπροστά στο φόβο της δυναμικής της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης, αντιτάσσουν το ρεαλισμό της υποταγής, προκειμένου να τσακίσουν το μοναδικό όπλο, αυτό του αγώνα, να ανακόψουν την προοπτική του αντίπαλου σ' αυτούς δέος. Θέλουν το λαό ραγιά, στη λογική του «σφάξε μ' αγά μ' ν' αγιάσω».

4. Από τον πόλεμο θα κερδίσουν οι εισβολείς, λένε τα φερέφωνα του «ρεαλισμού», το αμερικανικό και το εγγλέζικο κεφάλαιο. Επομένως, η ελληνική πλουτοκρατία, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με «ρεαλισμό», δηλαδή στηρίζοντας τους εισβολείς, που θα είναι νικητές, θα εγκαταστήσουν δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, κερδίζουν την εύνοιά τους, προσδοκώντας να πάρουν κομμάτι από τη λεία του πλούτου, οι εφοπλιστές, οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι όμιλοι των πετρελαίων κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «ρεαλισμός», συνοδεύεται από την επιδίωξη για συμμετοχή στη λεγόμενη ανασυγκρότηση.

5. Τα αποτελέσματα του ρεαλισμού της συμμετοχής στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 1991, στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και το διαμελισμό της, στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν είναι: Βαλκάνια αποσταθεροποιημένα, ιμπεριαλισμός πιο αποχαλινωμένος, νέα πολεμική εστία κοντά στην Ελλάδα, κόσμος πιο κοντά σε μια γενικευμένη ανάφλεξη. Συνεχίζεται η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο. Η Κύπρος επίσημα διχοτομείται. Τα κέρδη της ελληνικής πλουτοκρατίας αυξάνονται και από τις εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια. Για τους εργαζόμενους μεγαλώνει η φτώχεια, η ανεργία, η επίθεση σ' όλα τους τα δικαιώματα, ενώ πληρώνουν από πάνω και το λογαριασμό της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες. Η Ελλάδα της πλουτοκρατίας νομιμοποιεί τον προληπτικό πόλεμο. 60 χώρες περιλαμβάνει η λίστα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

6. Ρεαλισμός για την εργατική τάξη και το λαό, είναι ο κοινωνικοπολιτικός αγώνας για τα εργασιακά, όλα τα λαϊκά δικαιώματα, για την κάλυψη όλων των αναγκών τους, σε συνδυασμό με την πάλη κατά των υπευθύνων του πολέμου, δηλαδή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων στην Ελλάδα έως την ανατροπή της. Το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Τρανότερη απόδειξη, η Επανάσταση του 1821, η αντίσταση στην ιταλική και αργότερα στη γερμανική φασιστική κατοχή. Και τότε τα φερέφωνα της άρχουσας τάξης μιλούσαν για το ρεαλισμό της υποταγής, αλλά ο λαός μας ανυπόταχτος απειθάρχησε και απελευθέρωσε την Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ