ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΑΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2003 - 2004»
Ματωμένη οικονομία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή στο παρόν στάδιο και οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από την εκτίμηση εξωγενών παραγόντων. Οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην υπόθεση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις λόγω του πολέμου στο Ιράκ θα έχουν αποκλιμακωθεί έως τα μέσα τους έτους, επιτρέποντας έτσι τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων», επισημαίνει η Κομισιόν στις «εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2003 - 2004», που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το κεφάλαιο είναι σε πόλεμο και η ευρωπαϊκή «οικονομία» εξαρτάται πλέον από (...) «εξωγενείς παράγοντες».

Σύμφωνα με την Κομισιόν «για την οικονομία της ΕΕ, το 2002 έκλεισε με ιδιαίτερα απογοητευτικά αποτελέσματα, λόγω του αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος και της εμμονής διαρθρωτικών δυσκολιών που περιορίζουν την ικανότητά μας να αντιδρούμε στις διαταραχές». Δηλαδή, εξαιτίας:

1) της «συγκεφαλαίωσης» των ταξικών λογαριασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδήγησε την πολεμογενή όξυνση της ενδοκαπιταλιστικής σύγκρουσης για τη διανομή της λείας σε «διεθνή αβεβαιότητα» και,

2) ειδικά για την ΕΕ, της «διαρθρωτικής», εργατικής «δυσκαμψίας», που «περιορίζει την ικανότητα του κεφαλαίου να «αντιδρά στις ταραχές».

Το Γενικό Επιτελείο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις Βρυξέλλες επισημαίνει με συνθηματική ορολογία τη μειωμένη «ικανότητα αντίδρασης», αποδίδοντάς τη σε «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», εντός του «παγκοσμιοποιημένου» κεφαλαίου, και σε «εμμονή» (!!!) των εργατικών «δυσκαμψιών» στη φάμπρικα του πολέμου. Αποφεύγεται, βέβαια, οποιαδήποτε αναφορά στην πολεμική δράση του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, λες και δεν είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο που εξαναγκάζει σε πόλεμο, λες και δεν είναι ο πόλεμος, η οργάνωση με βίαια μέσα, της πολιτικής οικονομίας, συγκεκριμένη επιλογή κρατών, τάξεων ή οργανωμένων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων. Η Κομισιόν αρκείται σε έναν πρώτο απολογισμό, προειδοποιώντας ότι «υπό τις συνθήκες αυτές, η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να είναι απογοητευτική για τρίτο συνεχές έτος και να μην υπερβεί ένα μέσο ρυθμό 1% αύξησης του ΑΕΠ το 2003 στη ζώνη του ευρώ».

Εμπόλεμο κεφάλαιο και επιστράτευση των εργαζομένων

Η Κομισιόν γνωρίζει ότι η «νέα μορφή πολέμου» που συμπυκνώνει, στην πυραμίδα ισχύος, «πολιτική», «οικονομία» και γεωστρατηγική «ασφάλεια», δεν έχει «μέτωπο» ούτε κρίνεται από μεμονωμένες συρράξεις. Ολες οι διαπιστώσεις της Κομισιόν αφορούν «παρατεταμένες» επιπτώσεις. Οπως επιγράφεται «οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου και η παρατεταμένη κάμψη των χρηματιστηριακών αγορών επιδεινώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές». Για το πετρέλαιο «προβλέπεται μια μέση τιμή «27,5 δολάρια το βαρέλι για το 2003».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται για τη «χρηματιστηριακή» σπέκουλα και τοκογλυφία. Σύμφωνα με την Κομισιόν «η παρατεταμένη κάμψη των χρηματιστηριακών αγορών επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Ετσι, οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδα της άνοιξης του 2000 και η ταχύτητα και η έκταση της διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές μπορούν πλέον να συγκριθούν με το κραχ του 1929».

Οσον αφορά το διεθνές εμπόριο «οι διεθνείς εντάσεις είχαν και το 2002 ως αποτέλεσμα τη βραδεία αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου με ρυθμό 2,6%, μετά από μια μείωση κατά 0,5% το 2001 - η πρώτη από το 1982-83». Γίνεται λόγος για «άνισο χαρακτήρα της ανάκαμψης», υπονοώντας το νόμο ασυμμετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκρύπτοντας την «ασύμμετρη» χρήση βίας. «Προβλέπεται» ισχυρή ανάκαμψη στον Καναδά και την Αυστραλία, «συγκρατημένη ανάκαμψη» στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, «δυσμενείς» προοπτικές για την Ιαπωνία και «ιδιαίτερα χαμηλοί ρυθμοί» για την ΕΕ.

Το ΑΕΠ στη ζώνη ευρώ αυξήθηκε μόλις 0,9% το 2002 και «προβλέπεται» ένα ισχνό 1,0% για το 2003. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν «μόνο κατά 0,3% το 2003 στη ζώνη ευρώ» παρ' όλο που «βελτιώθηκε η αποδοτικότητα των επιχειρηματικών επενδύσεων, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη προσαρμογή της αγοράς εργασίας». Γενικότερα «οι προοπτικές για το αμέσως προσεχές μέλλον παραμένουν δυσμενείς, αλλά είναι πιθανό ότι η ύφεση θα αποφευχθεί». Μόνο στη Γερμανία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές «ενδέχεται να απολέσουν μερίδα αγοράς λόγω της ανατίμησης του ευρώ».

Οσον αφορά τη φάμπρικα του πολέμου, οι εργαζόμενοι αναλύονται ως μισθωτοί και ως καταναλωτές. Η Κομισιόν, διαπιστώνει αισθητές επιπτώσεις στην προσαρμογή της αγοράς εργασίας». Από τη μία επιχαίρει για «τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» και την «επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος», με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός «να παραμείνει στο 2,1% σε μέσο όρο στη ζώνη ευρώ». Από την άλλη, προαναγγέλλει απολύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχε κάποια «συγκράτηση» της ανεργίας εξαιτίας:

1) «της συγκέντρωσης μεγάλου μέρους της απασχόλησης στον πιο σταθερό τομέα των υπηρεσιών»,

2) «της δυνατότητας μείωσης των ωρών εργασίας αντί των θέσεων απασχόλησης, χάρη σε πιο ευέλικτες συμβάσεις εργασίας», και

3) «της διατήρησης υπεράριθμου προσωπικού λόγω προσδοκιών ότι η ύφεση δε θα είναι σοβαρή».

Αλλά τώρα «φαίνεται ότι η αντίσταση της αγοράς εργασίας αρχίζει να μειώνεται». Ετσι «αναμένεται ότι το 2003 θα απολεσθούν 100.000 περίπου θέσεις εργασίας, σε καθαρούς όρους, στη ζώνη του ευρώ (πρώτη μείωση μετά το 1994 και το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 8,8%».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους ως «καταναλωτές», η Κομισιόν διαπιστώνει «αβεβαιότητα για τα μελλοντικά εισοδήματα από την εργασία και τις συντάξεις, που μειώνει την εμπιστοσύνη και αυξάνει το ποσοστό αποταμίευσης» και «στασιμότητα» στην ιδιωτική κατανάλωση. Γίνεται και μια νύξη ότι «ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός μείωσε σταδιακά την αγοραστική δύναμη». Ετσι περιγράφουν στις Βρυξέλλες τη νέκρωση των αγορών. Δεν είναι αδιάφορο για την προτεινόμενη ανατροπή του ευρωπαϊκού «κοινωνικού μοντέλου» (συντάξεις, ασφάλιση) ότι ακόμη και η Κομισιόν διαπιστώνει «πρόσφατα, πηγή ανησυχιών λόγω της μείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων μετοχών των συνταξιοδοτικών ταμείων».

Ελληνική «οικονομία»

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 4% το 2002 και «προβλέπεται» μείωση στο «3,6%» για το 2003. Η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 0,1% το 2002, ο αριθμός των ανέργων παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ, ύψους 9,9% του εργατικού δυναμικού για το 2002 και αναμένονται «δυσμενέστερες εξελίξεις». Ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 3,9% το 2002 και προβλέπεται να παραμείνει ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ και το 2003 (3,8%). Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε κατά 4,7% του ΑΕΠ το 2002 - η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Το 2002 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν μείον 1,2% του ΑΕΠ και προβλέπεται να είναι μείον 1,1% του ΑΕΠ το 2003. Η Ελλάδα έχει πάντα το τρίτο μεγαλύτερο συσσωρευμένο χρέος της ΕΕ, ύψους 104,9% του ΑΕΠ για το 2002, που θα κινηθεί στο 101,0% του ΑΕΠ για το 2003. Διατυπώνεται μια «εκτίμηση» της Κομισιόν για την Ελλάδα, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά το 2004».

Η Κομισιόν προειδοποιεί...

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν χαρακτηρίζονται από σημαντική αβεβαιότητα και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δυσμενέστερης εξέλιξης αν ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκέσει περισσότερο από όσο έχει προβλεφτεί» ή αν επακολουθήσουν και άλλοι πόλεμοι για την εξολόθρευση όσων δεν ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες υπέρ της «νέας μορφής» υποτελών, αλλά «επιπλέον, οι συνθήκες είναι αβέβαιες τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην ΕΕ και καθιστούν τις οικονομίες πιο ευαίσθητες στις διαταραχές». Οι «ευαίσθητες» οικονομίες δε θίγονται από τη ματωμένη έρημο, αλλά από (...) «τη μείωση του διεθνούς τουρισμού και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης». Σε ένα τέτοιο «σενάριο» η ΕΕ «θα μπορούσε να γνωρίσει περίοδο στασιμότητας».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους

Στον τόπο κατοικίας τους θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες σύμφωνα με τις διατάξεις νομοσχεδίου το οποίο συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ομως η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά φρόντισε να «φορτώσει» το νομοσχέδιο με άσχετες διατάξεις και τροπολογίες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών που είναι μέλη της επιτροπής.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, το νομοσχέδιο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και μάλιστα προστέθηκαν σε αυτό και επτά άσχετες τροπολογίες. Ο βουλευτής είπε ότι δεν έχει πολλές αντιρρήσεις για το θέμα της ψήφου των ετεροδημοτών, αφού είναι ένα θέμα που έπρεπε πλέον να ρυθμιστεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους. Ζήτησε όμως να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου η ρύθμιση να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές.

Ο Σπ. Στριφτάρης ζήτησε να σταματήσει επιτέλους το «βιολί» των άσχετων τροπολογιών και των άσχετων με το νομοσχέδιο ρυθμίσεων και ζήτησε να μην αλλάξει ο νόμος για τις πολιτογραφήσεις και να μην απελαύνονται οι λαθρομετανάστες στις περιπτώσεις αποδεδειγμένων «ανθρωπιστικών λόγων». Τέλος, τόνισε ότι επιφυλάσσεται για την τελική ψήφο στο νομοσχέδιο, ανάλογα με τις προτάσεις που θα κάνει τελικά αποδεκτές ο υπουργός. Τη συμφωνία τους με το θέμα της ψήφου των ετεροδημοτών εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, διαμαρτυρήθηκαν όμως για τις άσχετες διατάξεις και τροπολογίες.


Λόγω πληθώρας ύλης το αφιέρωμα «Η διεύρυνση της εκμετάλλευσης» αναβάλλεται για αύριο.

ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ
Η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς

Πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης του κινήματος ειρήνης.

Οι αριθμοί που κληρώθηκαν και κερδίζουν έναν πίνακα ζωγραφικής έκαστος είναι οι εξής: 1) 3085, 2) 0682, 3) 3523.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ