ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
Αντιιμπεριαλιστικός και ταξικός γιορτασμός

Μπροστά στη φετινή Πρωτομαγιά τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη βάλει τις μηχανές στο φουλ, με σκοπό να πάρει αντιιμπεριαλιστικά, διεθνιστικά, ταξικά, ενωτικά και διεκδικητικά χαρακτηριστικά, με ανοιχτό το μέτωπο στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Η προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης απεργίας έχει ήδη ξεκινήσει από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με κατά τόπους συσκέψεις με συνδικάτα και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, συνεχίζει το κάλεσμα στα συνδικάτα ώστε να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, προβάλλοντας τα σημερινά σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων που απαντούν στις δικές τους ανάγκες και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Συσκέψεις

Αύριο Πέμπτη 10 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα με θέμα: «Τα μέτρα προετοιμασίας για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα» στην οποία έχουν καλεστεί οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των Επιτροπών Αγώνα και των Συντονιστικών Επιτροπών που μετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Την ίδια μέρα σύσκεψη διοργανώνεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου, ενώ η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ Εύβοιας έχει καλέσει σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας στην πλατεία Τζαμιού (πρώην υπουργείο Συγκοινωνιών).

Σήμερα, σύσκεψη διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της πόλης, οι Επιτροπές Ειρήνης, οι δήμοι και οι δημοτικές κινήσεις της πειραιώτικης περιφέρειας και όλοι οι μαζικοί φορείς.

Επίσης, σήμερα σε σύσκεψη έχει καλέσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Ακόμα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σήμερα πραγματοποιούνται συσκέψεις: Σε Καβάλα, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, Ξάνθη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Δημόκριτος», Λιβαδειά στις 4.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, την Πέμπτη 10 Απρίλη συσκέψεις θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη, στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αθηνά» και στην Κομοτηνή στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ανατόλια». Τέλος, το Σάββατο 12 Απρίλη σύσκεψη θα γίνει στη Λαμία στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και τη Δευτέρα 14 Απρίλη στη Φωκίδα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμφισσας.

Στο Ηράκλειο, καλούνται όλες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις των σωματείων, οργανώσεων και Επιτροπών Αγώνα, που μετέχουν στο ΠΑΜΕ σε σύσκεψη για την οργάνωση και καλύτερη προετοιμασία, της 1ης Μάη, την Πέμπτη 10 Απρίλη στις 8.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, η σύσκεψη του ΠΑΜΕ γίνεται σήμερα, Τετάρτη 9/4, στις 8.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο. Χτες, Τρίτη 8/4, το απόγευμα αντίστοιχη σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απολύουν μόνιμους και τους ξαναπαίρνουν ως ενοικιαζόμενους

Ο εφιάλτης του σύγχρονου μεσαίωνα, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα νομοθετικά της εκτρώματα, και αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν πράγματα, ο εφιάλτης του σύγχρονου και κυρίως νόμιμου πια δουλεμπορίου, έγινε «χειροπιαστός» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Από το ναυπηγείο απολύθηκαν 40 εργατοτεχνίτες. Το ...«ελάττωμά» τους ήταν ότι είχαν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Ετσι οι 40 θα αντικατασταθούν από εργαζόμενους...«ενοικιαζόμενους», τους οποίους θα ...προμηθεύσει στο ναυπηγείο η πολυεθνική εταιρία, με έδρα την Αμερική «MANPOWER» που αυτοπροσδιορίζεται σε φυλλάδιό της ως «Οργανισμός παροχής ανθρώπινου δυναμικού»!

Οι 40 εργάζονταν σε δύο υπεργολάβους, την εταιρία «Ηλεκτρομακεδονική» και το συνεργείο «Παντελής», τους οποίους είχε προσλάβει η SIEMENS. Η γνωστή γερμανική βιομηχανία έχει εγκατασταθεί στο ναυπηγείο εδώ και 4 χρόνια ως εργολάβος, καθώς ο Ταβουλάρης τής έχει αναθέσει την εκτέλεση μεγάλου μέρους από το πρόγραμμα της κατασκευής φρεγατών και αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η απόλυση έγινε από την SIEMENS με τη σύμφωνη γνώμη του Ταβουλάρη και όπως όλα δείχνουν, τα όσα συμβαίνουν στο ναυπηγείο αποτελούν την έναρξη μιας βρώμικης και καλά οργανωμένης επιχείρησης για το σπάσιμο των μεροκάματων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνολικά κάθε κατάκτηση του κλάδου των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία! Αυτό, γιατί η SIEMENS ακριβώς την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε τη... λήξη της συνεργασίας με τους δύο υπεργολάβους και την απόλυση των 40 εργατοτεχνιτών ταυτόχρονα καλούσε τους απολυμένους, να αποδεχτούν την πρόσληψή τους από την Αμερικάνικη MANPOWER, ώστε σήμερα να βρίσκονται και πάλι στα πόστα τους! Από πληροφορίες έγινε γνωστό ότι σε πέντε από τους 40 που δέχτηκαν να... προσληφθούν, τους δόθηκε μία...«κάρτα πρόσληψης» καθώς τα νέα αφεντικά τους αρνήθηκαν να τους δώσουν λογαριασμό για τους όρους πρόσληψης!

Για να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν την πρόσληψή τους από την αμερικάνικη εταιρία τους έδωσαν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, στο οποίο αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι η εταιρία «αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3.900 γραφεία σε 61 χώρες παρέχοντας 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους σε περισσότερες από 400.000 εταιρίες». Οσον αφορά στα στοιχεία της όπως αναγράφονται στο φυλλάδιο είναι τα εξής: Ονομασία: «Manpower Team AE», «Επάγγελμα: Παροχή Υπηρεσιών Προμήθειας Εργασίας», «Διεύθυνση: Ξενοφώντος 9 Αθήνα 10557 (5ος όροφος). Οσον αφορά στους όρους της... συνεργασίας, αναφέρει στο διαφημιστικό της φυλλάδιο ότι οι αποδοχές θα είναι αυτές που προβλέπονται από το νόμο, θα καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές στις αρχές του επόμενου μήνα όμως θα παρακρατάει ένα μήνα στα ταμεία της, τις υπερωρίες και τα επιδόματα. «Για παράδειγμα - όπως αναφέρεται - στις 7 Οκτωβρίου πληρώθηκε ο βασικός μισθός για τον Σεπτέμβριο μαζί με τα επιδόματα και τις υπερωρίες του Αυγούστου»...

Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων της οποίας μέλη βρίσκονται ανάμεσα στους απολυμένους, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε δυναμικά, ώστε ο εργαζόμενος να μη γίνει βορά αυτών των δουλεμπορικών εταιριών. Καλούμε τους εργαζόμενους, αλλά και τους υπεργολάβους να αντισταθούν. Υπεύθυνοι για τη δράση της δουλεμπορικής εταιρίας είναι βέβαια ο Ταβουλάρης και η SIEMENS, αλλά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου της Ελευσίνας, που χρόνια κάνει πλάτες στον εργοδότη. Ομως ο κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία νομιμοποίησε αυτά τα δουλεμπορικά γραφεία, δίνοντας τώρα τη δυνατότητα στον κάθε Ταβουλάρη να μετατρέπει το ναυπηγείο, την επιχείρηση σε γκέτο σκλαβοπάζαρου».

Ψάχνουν για ... πλυντήριο οι ξεπουλημένοι

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - οι ίδιοι συνδικαλιστές που στηρίζουν συστηματικά τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και προσπαθούν να εμφανίσουν την ΕΕ ως τον καλό ιμπεριαλιστή που θα αντιπαρατεθεί στις ΗΠΑ - είχαν χτες το θράσος να μιλήσουν στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για την ανάγκη κοινού γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς με τις ταξικές δυνάμεις. Μάλιστα, ένας από αυτούς επιχείρησε να δώσει μαθήματα συνδικαλισμού στις ταξικές δυνάμεις. Η απάντηση του εκπροσώπου της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», Δ. Αγκαβανάκη, ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Αυτό που χωρίζει τις ταξικές δυνάμεις από τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι βαθιές πολιτικές διαφορές, υπογράμμισε. Το ΠΑΜΕ, τόνισε, θεωρεί ότι η εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να έχει σαφές ταξικό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Τέτοιο που θα αναδεικνύει, τόσο το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους ως υπεύθυνους για την εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και την ανάγκη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική. Επομένως, σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε κοινή πρωτομαγιάτικη απεργιακή εκδήλωση, καθώς είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΓΣΕΕ είναι από αυτές τις δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν κάθε επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου.

Καθαρές κουβέντες.

ΜΕΤΡΟ
Ενοχλούνται από το ΚΚΕ

Η αποκάλυψη του αντεργατικού τους ρόλου μέσα από δημοσίευμα του «Ρ», ενόχλησε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στην «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας» (ΑΜΕΛ) και επιχείρησαν να τον συγκαλύψουν με μια κατάπτυστη ανακοίνωση - επίθεση κατά του ΚΚΕ.

Για την ενέργεια αυτή η ΚΟΒ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ (ΗΣΑΠ-ΗΛΠΑΠ-ΜΕΤΡΟ) του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια της εξόρμησης του ΚΚΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τον πόλεμο την Τετάρτη 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος μας στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια. Ο πρόεδρος του Σωματείου ΣΕΛΜΑ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, «κατά τρόπο προκλητικό στήριξε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο του Ιράκ στο πλευρό των εισβολέων. Μέσα στην αντικομμουνιστική του παραζάλη δεν πρόσεξε την παρουσία συνεργείου του "902" και δημοσιογράφου του "Ριζοσπάστη". Ενοχλήθηκε λοιπόν από τη δημοσίευση ρεπορτάζ την άλλη ημέρα στο "Ρ" που αποκάλυψε το ρόλο του».

Η ΚΟΒ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ καταγγέλλει στους εργαζόμενους «τον αντικομμουνισμό του εκπροσώπου Τύπου της ΑΜΕΛ και προέδρου του σωματείου» και καλεί τους εργαζόμενους «να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του σωματείου ενάντια στην εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Τέλος, σημειώνει ότι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τον αντεργατικό ρόλο των συνδικαλιστών εκείνων που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να καλλιεργήσουν τη λογική της υποταγής και της συναίνεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ