ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιφάσεις μαρτύρων εξοργίζουν την υπεράσπιση

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων για την έκρηξη σε κλούβα των ΜΑΤ, στις 2/11/1991, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αστυνομικού Γιάννη Βάρη και την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της συμπλοκής στα Σεπόλια, στις 20/11/1991, έληξε η χτεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της «17Ν». Χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν οι προκλητικά αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας - ειδικά σε ό,τι αφορούσε αναγνωρίσεις δραστών - που έκαναν την υπεράσπιση να μιλήσει για κατασκευασμένες μαρτυρίες.

Κατά την εξέταση της πρώτης κατά σειρά υπόθεσης ζήτησε και πήρε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η «17Ν» «ασκούσε επαναστατική βία και χαρακτηριστικό της δράσης της ήταν η ελάχιστη βία», προσθέτοντας ότι τέσσερα λεωφορεία των ΜΑΤ που χτυπήθηκαν, υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις θανάτων.

Για την υπόθεση της ένοπλης σύγκρουσης μελών της «17Ν» και αστυνομικών στα Σεπόλια, το Νοέμβρη του 1991 κατηγορούμενοι φέρονται οι Δ. Κουφοντίνας, Σωτήρης Κονδύλης και οι αδελφοί Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχείρησαν το βράδυ της 20/11/1991 να κλέψουν αυτοκίνητο από την περιοχή των Σεπολίων, αλλά έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να γίνει ένοπλη συμπλοκή και να υπάρξουν τραυματίες αστυνομικοί.

Σε αντιφάσεις έπεσαν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με πρώτο τον Χρ. Καδδά, ο οποίος στα πρόσωπα των δραστών αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ στην προανάκριση τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε τότε δεν ταίριαζαν στον κατηγορούμενο.

Ο δεύτερος Σωκράτης Κώτσιας, που τότε τραυματίστηκε και έμεινε με αναπηρία, αναγνώρισε τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού, κι έναν από τους δράστες στο πρόσωπο του Χριστόδουλου Ξηρού. Στην προανακριτική του κατάθεση όμως, που είχε δώσει λίγο μετά το συμβάν, είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να δώσει τα χαρακτηριστικά των δραστών γιατί δεν τα είχε συγκρατήσει και στον ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο δήλωσε πως με επιφυλάξεις αναγνωρίζει τους δύο προαναφερόμενους. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από την υπεράσπιση γι' αυτές του τις αντιφάσεις δικαιολογήθηκε λέγοντας πως αν και θυμόταν τα χαρακτηριστικά των δραστών δεν τα είπε στην αρχική προανακριτική κατάθεσή του γιατί φοβόταν και δεν ήθελε να μπλέξει.

Οι αστυνομικοί Σταυρακάκης Γεώργιος και Σταμάτης Γεώργιος δεν ήταν σε θέση ν' αναγνωρίσουν δράστες, ενώ σε αναγνωρίσεις προχώρησε ο αστυνομικός Γιάννης Παπαφώτης, ο οποίος τότε είχε τραυματιστεί και ισχυρίστηκε ότι αρχικά είχε πει ψέματα γιατί φοβήθηκε. Οι αντιφάσεις στην κατάθεση του μάρτυρα, που από ένα σημείο και μετά είχε χάσει τα λόγια του, προκάλεσαν την οργή της υπεράσπισης που τον κατηγόρησε ευθέως για ψευδομαρτυρία.

Από τους κατηγορούμενους ο μόνος που παραδέχτηκε την παρουσία του στη σύγκρουση των Σεπολίων ήταν ο Σ. Κονδύλης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον εισαγγελέα Β. Μαρκή επιβεβαίωσε τις ομολογίες που έχει κάνει κατά την προανάκριση και την ανάκριση. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την υπόθεση των Σεπολίων.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Κασίμης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες ο Μ. Κασίμης μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο. Οι περιοριστικοί όροι περιλαμβάνουν την εμφάνισή του δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ.

Ο Μ. Κασίμης, 58 χρόνων, υπάλληλος του ΕΟΜΜΕΧ και αδελφός του Χρ. Κασίμη, που έχασε τη ζωή του κατά τη συμπλοκή στην AEG το 1977, κατηγορείται για δύο κακουργήματα, ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη» και συνεργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Ραφτόπουλου, το 1988.

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή ο Μ. Κασίμης απολογήθηκε με υπόμνημα και - σύμφωνα με πληροφορίες - αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 1988. Εντύπωση προκαλεί στον κατηγορούμενο, γιατί τώρα τον ξανακάλεσε ο ανακριτής, αφού η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές και στο παρελθόν και δεν είχαν προκύψει κάποια χειροπιαστά στοιχεία σε βάρος του.

Για την ενέργεια αυτή, τότε, δεν είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη. Ο Μ. Κασίμης είχε προσαχθεί για κατάθεση αλλά λίγες ώρες αργότερα είχε αφεθεί ελεύθερος. Σε βάρος του είχε καταθέσει μάρτυρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είδε το αυτοκίνητό του στον τόπο της επίθεσης, αλλά είχε υποπέσει σε αντιφάσεις σχετικά με τη μάρκα του αυτοκινήτου.

Ευρώπη - φρούριο θέλουν οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι

Την προσήλωσή τους στην πολιτική κλεισίματος των συνόρων σε όσους μετανάστες δεν υπηρετούν τις τοπικές αγορές, εξέφρασαν οι εθνικοί Συνήγοροι του Πολίτη (ΣτΠ) των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στη διάρκεια της χτεσινής τελευταίας μέρας του 4ου Συνεδρίου τους, που έγινε στην Αθήνα. Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου είναι «αρκετά προωθημένη» και σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται από τους αιτούντες, υπονοώντας ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.

Οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι συναίνεσαν στην κατεύθυνση της ΕΕ για «ελεγχόμενη και εξορθολογισμένη μετανάστευση», καθώς όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ελληνας ΣτΠ, Γ. Καμίνης και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Ν. Διαμαντούρος, «η ΕΕ έχει σύνορα και δεδομένες αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, οι Συνήγοροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής αστυνομίας, η οποία θα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές, ενώ ζήτησαν να θεσμοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Την ίδια ώρα αρνήθηκαν να πάρουν θέση απέναντι στον πόλεμο στο Ιράκ, με το πρόσχημα πως ως Ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να κρατούν λεπτές ισορροπίες... Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι, ο ρόλος των οποίων εστιάζεται στην απορρόφηση των κοινωνικών αντιδράσεων, πριν αυτές φτάσουν στο κράτος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διεθνείς συμφωνίες για την... προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Μήνυσε τον πρώην δήμαρχο

Μήνυση κατά του πρώην δημάρχου Κερατσινίου Φώτη Μελά κατέθεσε χτες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο νυν δήμαρχος, Δημ. Σαράφογλου. Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, ο πρώην δήμαρχος «τηρούσε και μη προβλεπόμενο από το νόμο βιβλίο "Πρωτοκόλλου Δημάρχου" παράλληλα και ανεξάρτητα από το επίσημο Πρωτόκολλο του δήμου. Σε αυτό καταχωρούσε, επιλεκτικά, εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα και εγγραφές για σοβαρά θέματα και εμπιστευτικές υποθέσεις που αφορούσαν το δήμο».

Εκδήλωση για το Ταμείο Νομικών

Τους δικηγόρους της Αθήνας καλούν, αύριο στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΔΣΑ, οι δικηγορικές παρατάξεις ΔΑΣ Μαχόμενοι Δικηγόροι, Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή και Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Νομικών.

ΣτΕ
Νόμιμο ΠΔ για τους ναυτικούς

Νόμιμο κρίθηκε από το ΣτΕ σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο κυρώνονται οι οδηγίες 1999/63 και 1999/95/ΕΚ που αφορούν ζητήματα εργασιακών σχέσεων των ναυτικών, θερινής άδειας κλπ. Οι παραπάνω οδηγίες υλοποιούν συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Μεταφορές και της Ενωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών και αφορούν όλα τα εμπορικά πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα αν έχουν σημαία κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σημαία τρίτων χωρών, ενώ εξαιρούνται τα αλιευτικά πλοία.

Το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 108/2003 απόφαση έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και επισημαίνει ότι οι οδηγίες θα έπρεπε να είχαν κυρωθεί από τη χώρα μας το αργότερο μέχρι 30 Ιούνη 2002, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να είχε σταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε εύλογο χρόνο, προκειμένου να επεξεργαστεί το διάταγμα και να δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

To σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει ότι οι ώρες εργασίας των ναυτικών δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 14 ημερησίως και τις 77 την εβδομάδα. Οι οδηγίες προβλέπουν ρητά ότι οι ναυτικοί που εργάζονται στις φυλακές γέφυρας ή μηχανοστασίου και βεβαιωμένα (από γιατρό) έχουν πρόβλημα υγείας, μπορούν να μεταφέρονται από νυχτερινή σε ημερήσια βάρδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ