ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επόμενος στόχος ο Λουκασένκο;

Χτες, Τρίτη 8 του Απρίλη, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» σε άρθρο της με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ υπόσχονται στον Λουκασένκο την τύχη του Μιλόσεβιτς», σημειώνει πως τόσο στο αμερικανικό Κογκρέσο, όσο και στη Γερουσία συζητιέται αυτές τις μέρες νομοσχέδιο με τον τίτλο «Πράξη για τη Δημοκρατία στη Λευκορωσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να ενισχύσουν τη φιλο-αμερικανική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας με το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα επιδιώξουν, επίσης, να βρουν και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία προσωπικού πλουτισμού σε βάρος του Αλεξάντρ Λουκασένκο, Προέδρου της χώρας, καθώς επίσης στοιχεία που αφορούν σε παράνομο εμπόριο λευκορωσικών όπλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγες μέρες η λευκορωσική εκπομπή του γνωστού μας ραδιοσταθμού της «Ελευθερίας» σημείωνε: «Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Ανατολική Ευρώπη, μια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είχαν εκεί παραχωρήσει τον ηγεμονικό ρόλο σε διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις». Κατά τη γνώμη των σχολιαστών της «Ελευθερίας», η Ουάσιγκτον «εξετάζει τις πολυάριθμες επαφές μεταξύ των καθεστώτων του Α. Λουκασένκο και του Σ. Χουσεΐν, στα πλαίσια της δικής της παγκόσμιας ασφάλειας». Ετσι, δεν αποκλείεται στην παραπάνω «Πράξη» να αφήνονται υπόνοιες για τις σχέσεις της Λευκορωσίας με το Ιράκ.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην «Πράξη» θα καταγράφονται και ορισμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ προς τον Λευκορώσο Πρόεδρο, όπως και πιθανά αντίποινα σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί προς τις υπερατλαντικές υποδείξεις.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Προς στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σούστερ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Μπρατισλάβα πως η Σλοβακία θα συμφωνήσει, αν υπάρχει αναγκαιότητα, με την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας του. Πάντως, ο Σλοβάκος Πρόεδρος σημείωσε πως το θέμα αυτό «δεν είναι της επικαιρότητας». Από τη μεριά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ Βάιζερ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ήδη εδώ και 2 χρόνια ξεκίνησαν τις επεξεργασίες για την «πιο αποτελεσματική», όπως είπε, εγκατάσταση ένοπλων δυνάμεών τους στην Ευρώπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις. Πρόσθεσε επίσης πως «οι ΗΠΑ δε θα ξεχάσουν ποτέ την υποστήριξη και βοήθεια της Σλοβακίας στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία». Στις 9 Απρίλη στην Ουάσιγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με το Σλοβάκο ομόλογό του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ